Blog
The Classics
9 min

Top 10 Cannabisklassiekers

9 min

Cheese. Skunk. Sour Diesel. Deze namen zijn welbekend bij elke stoner, bij zowel doorgewinterde veteranen als groentjes. Er is een reden waarom deze soorten zo wijdverbreid zijn. Ze zijn namelijk gemaakt met exotische landrasgenen, uitgerust met ongeëvenaarde eigenschappen en ongelooflijk stabiel. Dit zijn de klassiekers.

Veel populaire, moderne soorten danken hun genen aan dit pantheon van legendes. Bij het roken van het nageslacht proef je inderdaad wat van de voorouders. Dit is echter niet te vergelijken met het proeven van de klassiekers zelf. We raden elke gebruiker dan ook aan dit eens te doen.

Hier is de top 10 van klassieke cannabis strains die je echt eens zou moeten proberen. Bekijk onze "Classic"-categorie om de zaden te vinden van al deze exemplaren.

Classics Categorybekijk the classics

1. AMNESIA

Amnesia

Amnesia is een van de bekendste, sativa-dominante kruisingen. Deze klassieker is nog altijd een vette favoriet in de cannabiswereld. Je vindt haar daarbij zowel in Noord-Amerikaanse dispensaria als Amsterdamse coffeeshops. De genen van Amnesia bestaan al vrij lang en veel breeders benutten ze om nieuwe, unieke soorten te maken.

De originele Amnesia stamt af van medelegendes Bubble Gum en Super Silver Haze. Bubble Gum is een gewilde indica-dominante soort en viervoudig winnaar van de High Times Cannabis Cup. Ambitieuze breeders hebben de originele BG in Indiana ontwikkeld, met behulp van Blueberry en Sour Candy. Ze waren zo onder de indruk dat ze de volgende generaties doorgaven aan breeders in New England en Nederland. Na een zorgvuldig proces om de beste eigenschappen te bewerkstelligen, biedt de moderne versie van Bubble Gum een euforische, lichamelijke high en verrukkelijke zoete smaken.

Super Silver Haze is verantwoordelijk voor de sativa-genen. Die neutraliseren het indica-profiel van Bubble Gum ietwat. Deze bekroonde soort is al sinds de jaren '90 een hit. Ze is daarbij geliefd vanwege haar stimulerende kenmerken. Breeders hebben haar ontwikkeld met Northern Lights #5, Original Haze en Skunk #1.

Amnesia is een prachtige combinatie van deze twee indrukwekkende soorten. Haar succes is dus niet verrassend. Ze staat garant voor een opvallende sativa-high die doet denken aan Super Silver Haze. Haar enorme toppen bevatten daarbij wel 18% THC, waardoor ze hard en snel inslaat. Zoals de naam al suggereert, beïnvloedt haar kracht mogelijk je kortetermijngeheugen. Ze bevat echter ook veel van het terpeen alfa-pineen, die deze effecten ietwat tenietdoet. En nu we het toch over terpenen hebben; Amnesia biedt verrukkelijke smaken en geuren van hout en kruiden.

Deze plant is een productieve dame die niet vaak teleurstelt. Binnen bereikt ze een hoogte van 150cm. De opbrengst bedraagt daarbij 500–600g/m² na een bloeiperiode van 65-70 dagen. Buitenplanten bereiken soms een hoogte van wel 350cm. De bijbehorende oogst is al net zo indrukwekkend. Maak je halverwege oktober op voor het oogsten.

bekijk product

2. NORTHERN LIGHTS

Northern Lights

Northern Lights is een eeuwige klassieker. Ze verovert daarbij al jaren de harten van breeders, kwekers en gebruikers. De plant staat bekend om haar krachtige, soms overweldigende, lichamelijke indica-high. Vanwege haar vette stone en euforische effecten is ze veelvuldig in de prijzen gevallen. Ook is ze een nuttige therapeutische soort.

Het exacte erfgoed van deze 100% zuivere indica is nog altijd een raadsel. Het verhaal gaat dat ze is ontstaan in de VS, op een eiland in de buurt van Seattle, Washington. Naar verluidt, is het begonnen met 11 zaadjes van Afghaanse origine. Nevil Schoenmaker bracht klonen van deze natuurlijke exemplaren naar Nederland. Hij kruiste en verfijnde ze. Northern Light kwam uiteindelijk weer in de VS terecht en is nu erg populair aan de West Coast en in Colorado.

Northern Lights is ideaal voor gebruik in de avonden. Haar sterke stone slaat bijna onmiddellijk in. De effecten maken het lichaam zwaar, zodat je wegsmelt in de bank. Deze high is ideaal om stress en spanning te verdrijven aan het einde van een lange dag. Ook doet deze wonderen bij pijn en angst. Als de euforische stone afneemt, bemerk je zalige slaperigheid. Bereid jezelf wel voor op een hevige aanval van de munchies als de high vervaagt.

Northern Lights heeft kleine, compacte toppen die flinke hoeveelheden hars aanmaken, rijk aan terpenen. Ze bevatten vooral veel myrceen. Dit terpeen verwent je met aardse aroma's en voegt een vleugje verdoving toe aan de high. De toppen zijn ook rijk aan humuleen, verantwoordelijk voor de muskusachtige, kruidige geuren.

Northern Lights ontwikkelt zich als een typische indica. Ze bereikt binnen een hoogte van 120cm en genereert ongeveer 500g/m². Buiten pieken de planten op 250cm. De royale oogst mag je daarbij eind september binnenhalen.

bekijk product

3. GORILLA 4

Gorilla 4

De geboorte van de originele Gorilla Glue 4 was een toevalstreffer, of beter gezegd, een ongelukje. Een Chem's Sister-hermafrodiet bestoof hierbij een vrouwelijke Sour Dubb. De breeder besloot daarop de zaden weg te gooien. Gelukkig redde zijn vriend de zaadjes om ze het volgende jaar te planten. Dit resulteerde in vier verschillende fenotypes, waarvan #4 echt fenomenaal was. Tegenwoordig dragen veel soorten Gorilla of Glue in de naam. Deze moderne mix van Chem's Sister en Chocolate Diesel van BSB Genetics heeft de industrie daarbij helemaal veroverd.

Gorilla 4 is een ultra-krachtige indica-soort die het lichaam in vergetelheid brengt. Dankzij het bijna ongeëvenaarde cannabinoïde-profiel, legt deze soort de lat hoog als het gaat om THC-niveaus. Uit laboratoriumanalyses blijken percentages van wel 32%. Haar toppen genereren daarbij bizarre hoeveelheden kleverige hars. Dankzij deze eigenschap is "Glue" toegevoegd aan haar naam. Dit krachtige fenomeen maakt al jaren indruk op de cannabiswereld en is meerdere malen bekroond op de High Times Cannabis Cup.

Chem's Sister bevat 28% THC. De sativa-effecten bemerk je daarbij binnen een aantal seconden in je bol. Haar energieke en creatieve high maakt haar vooral gewild bij sativa-liefhebbers. De toppen verwennen je met contrasterende smaken van zoetigheid en citrus en elk trekje brengt de smaakpapillen tot leven.

Gerelateerd artikel

De Oorsprong Van GG4 Cannabis En De Top 3 GG4 Variëteiten

Chocolate Diesel is ook al een superieure plant. Het THC-percentage is met 18% wat lager, maar haar terpenenprofiel is divers. De toppen stralen geuren uit van hasj, muskus, dennen en benzine. Deze zijn allemaal doorgegeven aan Gorilla 4.

Gorilla 4 is niet voor beginners of gebruikers die graag kalmpjes aan doen. Deze indica blaast je vrijwel onmiddellijk van je sokken. Na een aantal trekjes voelt het alsof iemand een zware, comfortabele deken om je heen heeft gewikkeld. Ze is ook niet echt geschikt voor sociaal gebruik. Rook haar daarom in de avond als het tijd is om af te dwalen en zorgen en stress te laten verdwijnen.

Haar grote, vette en kegelvormige toppen druipen van de hars. Je ruikt daarbij duidelijk dat de plant in je kweekruimte staat. De belangrijkste terpenen zijn caryofylleen, limoneen en myrceen. Samen trakteren deze je op de smaken van aarde, dennen en uiteraard chocolade!

Gorilla 4 genereert zowel binnen als buiten een gemiddelde oogst. Ze is niet de productiefste soort, maar haar kracht compenseert dit. Binnenkwekers zien middelhoge planten en ontvangen ongeveer 500g/m² aan kleverige toppen. Je mag de schaar pakken na een bloeiperiode van 7-9 weken.

bekijk product

4. BLUEBERRY 

Blueberry

Blueberry wordt vaak gezien als een van de smaakvolste soorten die je kunt krijgen, en niet zomaar! Deze klassieke, indica-dominante strain is krachtig en heeft fruitige smaken. Ze wordt daarnaast door menig fanatieke stoner gezien als een soort die je geprobeerd moet hebben.

Blueberry is een krachtige combinatie van Purple Thai x Thai en met de beste eigenschappen van haar ouders levert ze van begin tot eind een adembenemende indica-ervaring. Ze wordt onder wietfanaten als een echte klassieker beschouwd, van zaadje tot oogst en vooral door die heerlijke smaak.

Met een gemiddeld THC-gehalte van ongeveer 18%, heeft ze sterke effecten. Hoewel ze niet per se een couchlock veroorzaakt, ontspant ze wel het hele lichaam, waarbij je moeiteloos kunt relaxen. Of je haar nu rookt of vapet, ze is ideaal voor ontspanning na een lange dag.

Vanwege haar uitstekende bessensmaken is Blueberry ook een favoriet onder mensen die graag hasj of concentraten maken. In deze vorm zullen haar smaken nog intenser en verrukkelijker zijn.

Het kweken van deze aromatische soort is alles behalve stressvol. Ze is makkelijk te telen en reageert goed op training. Blueberry is dan ook een ideale keuze voor zowel beginners als de meer ervaren kweker. Ze heeft slechts 8-9 weken nodig om te bloeien, dus voordat je het weet, is ze klaar om te worden geoogst. Ze produceert daarbij veel toppen met bessensmaak, waarmee je voorraadpotten geruime tijd gevuld blijven!

bekijk product

5. CHEESE

Cheese

Cheese heeft het Verenigd Koninkrijk op de cannabiskaart gezet. Vanwege beperkende wetten en slecht weer was het land nooit in staat te concurreren met bijvoorbeeld Californië of Spanje, maar deze plant heeft hier verandering in gebracht. Deze legendarische dame heeft de wereldwijde scene veroverd en de basis gevormd van veel bekende soorten.

Cheese is een goed gebalanceerde soort, bestaande uit 60% indicagenen en 40% sativa. Naar verluidt, is de plant in 1998 ontstaan in het Verenigd Koninkrijk. De verantwoordelijken: een zeldzaam fenotype van Skunk #1 en Afghaanse, Mexicaanse en Colombiaanse genen. Het origineel is uitsluitend nog verkrijgbaar als stekje.

De soort van Zamnesia Seeds is het nageslacht van Skunk en Northern Lights. Ze is het equivalent van de koninklijke familie van cannabis. Het eindproduct bevat 20% THC en je mag rekenen op een functionele en gebalanceerde high. De ervaring start in je bol en stimuleert creatieve gedachten, verbetert de aandachtsspanne en zet aan tot lichamelijke activiteit. Later schijnen de indica-elementen door in de high. Deze manifesteren zich als een verzachtende, spierontspannende sensatie.

Gerelateerd artikel

Top 7 Originele Cannabis Soorten En Hun Breeders

Haar naam suggereert het al; Cheese ruikt naar stinkkaas! De terpenen hebben het vermogen je uit je huis te jagen. Haar glinsterende toppen zijn daarbij rijk aan linalool, alfa-pineen, caryofylleen en humuleen. Dit vertaalt zich in geuren van citroen en lavendel, naast de kenmerkende muskus.

De opbrengst van Cheese stelt ook niet teleur. Binnenplanten bereiken een hoogte van 150cm en trakteren je op 550g/m². Je hoeft ook niet lang te wachten op de oogst. De bloeiperiode bedraagt namelijk slechts 8 weken.

bekijk product

6. AK-47

AK-47

Breeders hebben AK-47 vernoemd naar een vreselijk vuurwapen, maar laat je niet foppen. Het is allemaal liefde bij deze dame en geen oorlog. Dankzij de krachtige effecten is haar reputatie echter wel gevaarlijk. Gebruik haar dus met mate.

AK-47 is een sativa-dominante soort, afkomstig van levendige landrasgenen uit Colombia, Mexico, Thailand en Afghanistan. Colombiaanse, Mexicaanse en Thaise landrassen staan bekend om hun grote formaat en stimulerende effecten. Daar haalt AK-47 dan ook haar vuurkracht vandaan. Afghaanse landrassen wekken echter voornamelijk een vette indicastone op. Deze genen halen het scherpe randje van AK-47 en voorzien haar van een kalmerend, lichamelijk effect.

De effecten van AK-47 zijn wat tegenstrijdig. De high is voornamelijk cognitief en brengt gebruikers in een creatieve stemming. Tegelijkertijd voelt het lichaam zwaar en ontspannen aan. Dit is een ideaal rokertje bij creatieve projecten en werkgerelateerde taken. Waarschijnlijk bemerk je ook een droge mond, dus houd een sapje bij de hand.

AK-47 is ook een genot voor de ware cannabis-connaisseurs. Ze biedt een rijke, sensorische ervaring met langdurige smaken van kruiden, peper en dennen.

Deze bekroonde soort presteert zowel binnen als buiten goed. Binnenplanten genereren ongeveer 500g/m² in een bloeiperiode van 53-63 dagen. Buiten, in de frisse buitenlucht, behaal je een gemiddelde opbrengst. De planten oogst je daarbij in de tweede helft van oktober.

bekijk product

7. SKUNK

Skunk

Skunk is een indica-krachtpatser die pronkt met extreem stabiele genen. Ze heeft gegarandeerd gigantische cola's en een hoog THC-niveau. Haar landrasvoorouders zijn verantwoordelijk voor deze dame met weinig variatie in fenotypes. Kwekers weten dus precies wat ze te wachten staat als het oogstmoment eraan komt.

Original Skunk (Skunk #1) is voortgekomen uit een langdurig veredelingsproces. Ze bevat daarbij genen van Afghani, Acapulco Gold en Colombian Gold. De plant is in 1978 ontwikkeld in Nederland en nog altijd een favoriet in coffeeshops en daarbuiten. Door de jaren heen is Skunk #1 veel gebruikt als genetische fundering voor verschillende kruisingen. Diverse grote zadenbanken hebben hun eigen draai aan deze soort gegeven.

Gerelateerd artikel

Top 7 Originele Cannabis Soorten En Hun Breeders

Haar grote cola's bevatten wel 22% THC. Dit staat garant voor een high die het lichaam overspoelt met golven euforie. Ervaren rokers herkennen Skunk alleen al aan haar smaken en geuren. Haar kenmerkende mix van vleugjes zoete citrus en peper is pure nostalgie.

Skunk is zowel binnen als buiten gul, terwijl haar hoogte gemiddeld is. Je rookt deze toppen al na een bloeiperiode van slechts 45-50 dagen.

bekijk product

8. BLUE DREAM

Blue Dream

Blue Dream is een uniek exemplaar, met als basis legendarische genen. Ze is een kruising tussen de ware klassiekers Blueberry en Haze. Blue Dream is generaties lang zorgvuldig veredeld, zodat ze de beste eigenschappen heeft van elke ouder. Op het eerste gezicht lijkt ze niet bijzonder. Haar bolvormige toppen zijn niet gigantisch, maar het draait om het innerlijk, toch?

De trichomen slaan helemaal op tilt in haar toppen. De plant biedt daarbij grote hoeveelheden hars die barst van de THC. Blue Dream verwent je met een keiharde, zinderende sativa-high. Hiervoor mag je de zuivere sativa-ouder Haze bedanken. In luttele seconden na het roken van een bowl, stroomt de energie door je bol. De effecten zijn prima voor overdag en stimuleren de creativiteit en motivatie.

Gerelateerd artikel

Soort Beoordeling: Blue Dream

De Blueberry-genen worden duidelijk als je de verse toppen ruikt en de rook inhaleert. Het complexe terpenenprofiel genereert smaken van bessen, zoetigheid en fruit. Deze verleidelijke aroma's maken Blue Dream een ideale kandidate voor het maken van edibles.

Blue Dream staat bekend als een gemakkelijke soort om te kweken. Ze is dan ook een goede fotoperiodieke beginnersplant. Binnenplanten bereiken een beheersbare hoogte en genereren ongeveer 350g/m² in een bloeiperiode van 9-10 weken. Buitenplanten verwennen je met een gemiddelde oogst. Buitenboeren oogsten daarbij aan het einde van oktober.

bekijk product

9. DR. GRINSPOON

DR Grinspoon

Dr. Grinspoon mag zich ook tot de klassiekers rekenen. Ze is daarbij populair onder cannabis-connaisseurs, verzamelaars van zaden en onconventionele breeders. Deze zuivere sativa lijkt in niets op een standaard moderne soort. Dat komt omdat het een heirloom strain is. Deze plant heeft dus vele jaren inteelt ondergaan via open bestuiving. Dankzij deze genetische isolatie is ze zuiver en heeft ze een uniek uiterlijk.

In vergelijking met andere soorten ziet de steel van deze soort er dun en fragiel uit. Ook de toppen lijken wel buitenaards. In plaats van bolvormige exemplaren, heeft Dr. Grinspoon kleine, kraalachtige toppen. Het is dan ook gemakkelijk ze te onderschatten vanwege hun uiterlijk. Het eindproduct bestaat echter uit 25% THC! Deze kracht zorgt, in combinatie met de zuivere sativa-genen, voor een explosieve ervaring. Zonder waarschuwing slaan de effecten daarbij in. Je geniet urenlang van een veranderde geestestoestand.

Vraag je je af hoe deze unieke soort aan haar naam komt? De breeders hebben haar vernoemd naar Lester Grinspoon, een overleden hoogleraar psychiatrie aan de Harvard Medical School. Grinspoon maakte furore binnen de cannabisgemeenschap vanwege zijn activisme en onderzoek. In de jaren '60 werd zijn interesse in het kruid gewekt en keek hij al snel door de propaganda heen. Ook schreef hij “Marihuana Reconsidered”, een overzicht van de geschiedenis en fysiologische effecten van cannabis. Het is dus alleen maar gepast om deze bekroonde klassieker naar deze legende te vernoemen.

Deze fotoperiode plant is vooral geschikt voor ervaren kwekers. Binnenplanten bereiken daarbij een hoogte van 160cm. Ze genereren ongeveer 300–400g/m² in een bloeiperiode van 100 dagen. Buitenplanten bieden je een royale oogst aan het begin van november.

bekijk product

10. SOUR DIESEL

Sour Diesel

Sour Diesel is een klassieker die je over de hele wereld vindt, van de Amerikaanse dispensaria tot de Nederlandse coffeeshops. Haar prachtige sativa-voorkomen, de unieke dieselsmaak en extreme kracht zijn verantwoordelijk voor haar "explosieve" faam. Ze is afkomstig uit Californië, het zonnige cannabis-mekka, waar je de beste genen ter wereld vindt. De makers van Sour Diesel waren waarschijnlijk stoned toen ze haar bedachten, want hun doel was zeer ambitieus. Ze wilden twee supersterren van dat moment kruisen: Diesel en Northern Lights.

Hun pogingen waren een succes. Het resultaat van de inspanningen was een sativa-dominante plant. De soort had daarbij compacte, THC-rijke toppen. Tegenwoordig is deze krachtige high nog steeds gewild onder recreatieve en medicinale gebruikers. Haar smaken zijn misschien vreemd, maar wel lekker. De zure, pittige dieselsmaken doen je echt naar meer verlangen.

Heb je weleens van die dagen waarop je honderd dingen tegelijk wilt doen? Op dit soort dagen komt Sour Diesel van pas, mits je in staat bent de high te behappen. Deze vurige sativa-high is als een klap in je gezicht, maar dan op een goede manier. De effecten verdrijven uitstelgedrag en maken je productief.

Sour Diesel vraagt een ietwat vaardige hand. Ze is dus vooral geschikt voor kwekers met wat ervaring. Binnenplanten bereiken een hoogte van 130cm en genereren een bevredigende buit van 450–600g/m². Buitenboeren zien taaie, onafhankelijke planten. Deze grote exemplaren genereren een gemiddelde oogst.

bekijk product

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Seedshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken