Blog
Originele Cannabis Soorten En Hun Breeders
7 min

Top 7 Originele Cannabis Soorten En Hun Breeders

7 min

In dit artikel nemen we de oorsprong van 7 van de meest legendarische cannabissoorten die ooit op de markt zijn gebracht onder de loep. We kijken naar GG#4, Amnesia, Blueberry, Cheese, AK-47, Skunk en Northern Lights.

Er is een aantal cannabissoorten die zo succesvol zijn dat ze een behoorlijk aanzien genieten onder gebruikers. Dat zijn Northern Lights, AK-47, Amnesia en nog enkele andere.

Jammer genoeg is het achterhalen van de oorsprong niet echt eenvoudig. Dat komt omdat de cannabisindustrie jaren in het geheim heeft geopereerd. In dit artikel hebben we 7 van de meest iconische cannabissoorten uitgekozen die alom verkrijgbaar zijn. We gaan ons best doen om uit te vinden hoe ze ontstaan zijn en waar ze vandaan komen. Onthoud dat deze informatie is gebaseerd op verhalen en geruchten. Je kunt het dan ook het beste met een korreltje zout nemen.

1. GG#4

GG#4 Cannabis

GG#4 is een potente kruising met een grote reputatie. Er zijn tegenwoordig veel versies van deze soort verkrijgbaar. Wij gaan ons verdiepen in de oorsprong van de originele GG#4.

De strain werd voor het eerst gecreëerd door Josey Wales (alias Jackie Don Peabody), mede-oprichter van GG Strains in 2012. De soort ontstond per ongeluk. Een van de planten van Wales werd hermafrodiet en bestoof een andere plant. Wales gooide de resulterende zaden weg. Zijn vriend Lone Watie (mede-oprichter van GG Strains) plukte ze gelukkig weer uit de vuilnisbak en liet ze thuis ontkiemen.

Dat leverde hem vier planten op. Het waren allemaal unieke kruisingen van Chem Sister met Sour Dubb (de twee soorten die Wales bij toeval kruiste). De vierde plant van de groep werd door zowel Wales als Watie als beste beoordeeld. Ze namen dit fenotype en kruisten het uiteindelijk met Chocolate Diesel. Op een dag was Wales zijn nieuwe plant aan het verzorgen toen onverwacht zijn telefoon ging. Hij herinnert zich dat toen hij de telefoon wilde beantwoorden zijn handen zo kleverig van de hars waren dat die aan de telefoon vastplakten.

Dat is de ontstaansgeschiedenis van GG#4, die vernoemd is naar een bekend polyurethaan lijmmerk. GG#4 is sindsdien beroemd geworden onder cannabisliefhebbers. Tevens heeft ze vele awards in de wacht gesleept, waaronder:

  • 1e prijs, Cannabis Cup Los Angeles 2014
  • 1e prijs, Cannabis Cup Michigan 2014
  • 1e prijs, World Cannabis Cup 2015
  • 2e prijs, Cannabis Cup Colorado 2016

Vanwege het enorme succes van de strain zijn veel gerenommeerde zadenbanken begonnen met het aanbieden van hun eigen variëteit van de GG#4. Royal Queen Seeds, FastBuds en Zamnesia Seeds zijn daar enkele voorbeelden van. Het bedrijf GG Strains begon de genetica te verhandelen en samen te werken met andere zadenbanken om zowel de merknaam als de kwaliteit van zijn product te beschermen. Een van de weinige zadenbanken die een licentie heeft om GG#4 te kweken en verkopen is Dark Horse Genetics.

GG Strains kwam in augustus 2017 in juridische problemen. De GG#4 Company (producent van lijm- en kleefproducten, zoals GG#4, Gorilla Epoxy en Gorilla Tape) klaagde het bedrijf aan. De aanklacht bestond uit onder meer inbreuk op het handelsmerk, misleiding, oneerlijke concurrentie en domeinkaping.

In een poging tegemoet te komen aan de eisen van de GG#4 Company en om een mogelijk verwoestende juridische strijd te voorkomen, heeft GG Strains de namen van de soorten veranderd. Tegenwoordig gaan de varianten GG#4, #1 en #5 door het leven onder de namen GG#4, GG#1 en GG#5. Het lijkt erop dat beide bedrijven op zoek zijn naar een schikking. Zo vermijden ze een rechtszaak.

2. AMNESIA

Amnesia (Super Strains)

Amnesia behoort tot de Hollandse klassiekers. Door heel Nederland wordt de soort in coffeeshops aangeboden. Amnesia is doorgaans een Sativa dominante soort. Ze is geliefd vanwege de krachtige, opwekkende euforie die ze veroorzaakt. Eind jaren '90 kwam de strain voor het eerst op de markt nadat Nederland in 1996 of 1997 werd getrakteerd op een uitzonderlijk mooie zomer.

De oorspronkelijke Amnesia werd gekweekt door Super Strains (een Nederlandse zadenbank die de hele wereld afstruint op zoek naar genetica). Het duurde niet lang voordat deze strain het paradepaardje van het bedrijf werd. De plant werd buiten gekweekt. Het team van Super Strains werkte met een sterke Sativa. Ze gingen ervan uit dat deze erg hoog zou worden.

Gerelateerd artikel

De Oorsprong Van Amnesia Cannabis

Ze plantten hun Amnesia op een kleine heuvel. Tegen het eind van de winter was de plant al minstens 1m hoog en 1m breed. Toen de nieuwe soort uiteindelijk gekeurd kon worden, constateerde een kweker van Super Strains dat de toppen zo dik waren dat ze bijna niet verkruimeld konden worden. Ook beweerde de teler dat er genoeg hars op zijn/haar handen was achtergebleven dat er "met gemak nog een joint van gedraaid zou kunnen worden."

Al na het eerste trekje voelde de kweker een sterke euforie en helderheid waardoor naar verluidt de tranen over zijn/haar wangen biggelden. Vanaf dat moment wist het team van Super Strains dat ze iets schitterends op de wereld hadden gezet. "Ik wist het. Een nieuwe ster aan het firmament. Die gaat de wereld veroveren", schreef de mysterieuze kweker na het proberen van de allereerste Amnesia.

Vandaag de dag is Amnesia een legende. Een rijke Sativa met een bloeiperiode van tien weken en die wel 250cm hoog kan worden. De strain is een ster onder de sterren. Veel zadenbanken hebben een eigen Amnesia soort in hun zadenkluis opgeslagen liggen. Voorbeelden hiervan zijn de variëteiten van Vision Seeds en Dinafem.

3. BLUEBERRY

Blueberry Cannabis

Blueberry is een cannabissoort die tot de A-klasse behoort. De legendarische plant is een potente Indica. De afgelopen jaren is ze wereldwijd een favoriet geworden onder rokers. De geschiedenis van de soort voert ons echter terug naar de jaren '70.

Blueberry is gecreëerd door de legendarische cannabis breeder DJ Short. Het schijnt dat hij destijds aan het werk was met verschillende landrassen. Jammer genoeg is hij een beetje een geheimzinnig figuur. Er is heel weinig bekend over waar hij vandaan komt of zijn geschiedenis. Blijkbaar heeft hij zaden van over de hele wereld verzameld en die op verschillende locaties gekweekt. Dan hebben we het over Californië, Oregon, Canada, Amsterdam en Spanje.

Hij heeft tevens samengewerkt met een groot aantal zadenbanken. Dat betekent dat veel van zijn prijswinnende genetica zijn doorgegeven. Daar is vervolgens door andere breeders op voortgeborduurd. Het verhaal gaat dat DJ Short een "verfrommelde" vervorming bij zijn zaden heeft gekweekt. Die is blijkbaar na één keer kruisen verloren gegaan. Dit hele verhaal is op 'van horen zeggen' gebaseerd. Er is echter niemand die kan bevestigen of het waar is.

Uiteindelijk vergaarde Blueberry wereldfaam na het winnen van de hoofdprijs van Beste Indica tijdens de Cannabis Cup van het jaar 2000. Sindsdien hebben ontelbare veredelaars hun eigen versie van Blueberry ontwikkeld. Enkele daarvan zijn Dutch Passion en Zamnesia Seeds.

4. CHEESE

Cheese Cannabis

Elke cannabisliefhebber is gefascineerd door Cheese variëteiten. Ze verspreiden een uiterst doordringend, zuur aroma. Echt een lucht die iedere roker op kilometers afstand herkent. In tegenstelling tot enkele andere strains op deze lijst is de oorsprong van Cheese wel makkelijk te achterhalen. De eerste Cheese variëteiten stammen af van een selectie Skunk #1 zaadjes. Skunk #1 is een cannabissoort die, zoals je straks leest, door Sam The Skunkman is gecreëerd.

Veel kwekers klaagden steen en been over de originele Skunk van Sam. Met name in Nederland. Hoewel de plant ongelofelijk sterk en veerkrachtig is, verspreidt ze een onmiskenbaar sterke geur. (Iets wat illegale kwekers het liefst vermijden.) Dus, om aan de wens van zijn gewaardeerde klanten tegemoet te komen, begon Sam de geur uit zijn originele Skunk #1 te breeden.

Een groepje kwekers die in het Verenigd Koninkrijk werkten met een selectie Skunkzaden constateerde dat een van hun planten er totaal anders uitzag dan de andere planten in de kweekruimte. Deze verspreidde een bijzonder uniek aroma en produceerde grote toppen. De kwekers zagen direct de mogelijkheden van de plant en begonnen haar te klonen.

In het jaar 1995 kwam een van de klonen in handen van Exodus, een alternatieve commune die ergens in de buurt van London gehuisvest is. Uiteindelijk gaven zij de naam aan de strain en bleven die in stand houden en verkopen. Cheese werd meteen een grote hit in het VK en vervolgens over de hele wereld. Vandaag de dag bestaan er honderden variëteiten van Cheese. Sweet Cheese van Sweet Seeds en Royal Cheese Fast-flowering van Royal Queen Seeds zijn daar enkele goede voorbeelden van. Sommige zadenbanken, zoals Big Buddha, zijn zelfs gespecialiseerd in Cheese variëteiten.

5. AK-47

AK-47 Cannabis

AK-47, dat is nogal een heftige naam voor een gekoesterde cannabissoort. Gebruikers zijn er gek op vanwege de sterke effecten waarvan ze rustig en ontspannen worden. Het betreft hier een Sativa dominante kruising. De plant is bekend vanwege de sterke euforie die ze veroorzaakt. De karakteristieke cerebrale high die daarmee gepaard gaat, is erg aangenaam. Net als de daaropvolgende fysieke buzz.

AK-47 werd in 1992 voor het eerst gekweekt door Simon, chef veredelaar bij de gerenommeerde Nederlandse zadenbank Serious Seeds. Het gerucht doet de ronde dat Simon de strain bij toeval creëerde. Hij nam een steekproef waarbij hij enkele planten kruiste waar hij mee aan de slag was.

Hij heeft nooit openlijk onthuld hoe hij de plant heeft ontwikkeld. Hij heeft echter wel verteld dat ze bestaat uit Colombiaanse, Mexicaanse, Thaise en Afghaanse genetica. Ieder jaar wordt er geroezemoesd dat Simon de soort gedeeltelijk weer aan het reconstrueren is. Men beweert dat hij dit doet door het manipuleren van dezelfde genetica. Hierdoor ontstaat er een nieuwe ouderplant met hetzelfde genotype, maar met een ietwat andere expressie.

Dat betekent dat kwekers die met grote regelmaat AK-47 zaden kopen van Serious Seeds om de paar jaar een kleine verandering in de fenotypen constateren. Sinds de creatie in 1992 heeft AK-47 vanwege de potentie al flink wat Cannabis Cups veroverd. Elke gerenommeerde coffeeshop in Nederland heeft deze heerlijkheid op de menukaart staan.

De strain is erg geliefd vanwege de potentie, het complexe smaakprofiel en de korte bloeiperiode. Kweekmedewerkers van andere zadenbanken zijn aan de slag gegaan om een eigen AK-47 versie te ontwikkelen. Ook werden er nauw verwante cannabissoorten gecreëerd, zoals AK-420 van Zamnesia Seeds en Auto AK van Grass-O-Matic.

6. SKUNK

Skunk Cannabis

Skunk cannabissoorten behoren aantoonbaar tot de meest algemeen voorkomende variëteiten ter wereld. Ze zijn vermaard vanwege hun bestendigheid en daarom geschikt om in verschillende klimaten te kweken. De oorspronkelijke Skunk is gecreëerd door de legendarische cannabis breeder Sam The Skunkman.

Naar verluidt kwam Sam aan het begin van de jaren '80 in Nederland aan. Hij had een flinke verzameling zaden uit alle hoeken van de wereld bij zich. Sam ging direct een samenwerkingsverband aan met de topveredelaars van enkele van de grootse zadenbanken in ons land. Daarmee begon het perfectioneren van zijn strains.

Het samenwerkingsverband leidde uiteindelijk tot de geboorte van Skunk #1. Deze cannabissoort ontstond uit een eigenaardige mix van Afghaanse, Acapulco Gold en Colombian Gold variëteiten. Het resultaat was een robuuste soort die zowel binnen als buiten makkelijk te kweken is. De opbrengsten zijn aanzienlijk; de toppen potent en plakkerig.

De originele Skunk #1 werd in eerste instantie via Sacred Seeds verkocht, de zadenbank die nauw samenwerkte met Sam nadat hij voet op Nederlandse bodem had gezet. De strain wordt vaak als revolutionair beschouwd in de kwekerswereld. Het is een van de allereerste variëteiten die geschikt waren voor indoor kweekomstandigheden.

Vanaf dat moment begonnen ontelbare zadenbanken met het aanbieden van hun eigen versie van deze genetica, waaronder Dutch Passion, Flying Dutchmen, Nirvana Seeds en Royal Queen Seeds.

7. NORTHERN LIGHTS

Northern Lights Cannabis

We gaan deze lijst met klassieke cannabissoorten afronden met Northern Lights. Deze grote Indicasoort wordt aanbeden vanwege de uit de kluiten gewassen toppen, de geweldige opbrengsten en de korte bloeiperiode. Northern Lights is een zeer bekende naam geworden onder cannabisliefhebbers. De exacte oorsprong blijft een groot mysterie.

Het wordt stilzwijgend aangenomen dat Northern Lights ontdekt is door Neville Schoenmaker, een Nederlands-Australische breeder en bekend als de oprichter van The Seed Bank. Dat was de allereerste commerciële zadenbank die in Nederland in de jaren '80 opgericht werd. Blijkbaar trof Neville de strain aan toen deze gekweekt werd op een eiland in de buurt van Seattle, Washington. Het gerucht gaat dat aldaar een kweker die men "The Indian" noemt elf planten aan het kweken was. Allemaal met een zuivere Afghaanse achtergrond. Hij noemde zijn planten Northern Lights #1-11.

Toen de planten tot bloei overgingen, bleek dat Northern Lights #5 de beste oogst produceerde. Op de voet gevolgd door Northern Lights #1. Men veronderstelt dat Neville klonen van al deze planten heeft meegenomen naar Nederland. Daar vervolgde hij zijn project ofwel door inteelt, of door ze met andere variëteiten te kruisen.

Uiteindelijk kwam Northern Lights in het assortiment van The Seed Bank terecht. Dat was een revolutionair omslagpunt in de cannabisindustrie. Andere invloedrijke zadenbanken begonnen uiteindelijk ook met het verkopen van hun eigen variëteiten van Northern Lights. Hiertoe behoren onder meer Ministry of Cannabis en Genehtik Seeds.

Van de oorspronkelijke Northern Lights #5 wordt beweerd dat deze nooit als zaad is verkocht. In plaats daarvan is de variant gebruikt voor het veredelen van andere klassieke kruisingen. Sommige daarvan zijn tot op de dag van vandaag verkrijgbaar.

BESTEL DEZE FANTASTISCHE STRAINS EN VELE ANDERE VANDAAG NOG

Dat was dat: een dieptebeschouwing over enkele van de meest legendarische cannabissoorten en hun oorsprong. Al deze varianten en nog vele andere zijn eenvoudig te bestellen via de Zamnesia Seedshop.

Disclaimer: onthoud dat deze informatie niet voor 100% op feiten is berust. Helaas is de meeste informatie over bepaalde soorten en de herkomst ervan gebaseerd op overgeleverde kennis en doorvertelde verhalen. Natuurlijk hebben we ons best gedaan om bij de feiten te blijven. We zouden het op prijs stellen als je contact met ons opneemt als je het niet helemaal met deze informatie eens bent. Misschien heb je zelfs wel bruikbare kennis om met ons te delen!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Seedshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken