Blog
Skunk Wiet
6 min

Wat Is Skunk Wiet?

6 min

Je hebt vast weleens mensen horen praten over 'super-skunk', terwijl ze het over sterke wiet hadden. De term 'Skunk' is echter afkomstig van een van de allereerste gekruiste, commercieel verkrijgbare, gestabiliseerde soorten, die een belangrijke rol in de geschiedenis van de moderne cannabis heeft gespeeld. Laten we hier eens wat dieper op ingaan.

De termen 'Skunk', 'Skunk-cannabis' en 'Skunk-wiet' worden vaak gebruikt om extreem sterke wietsoorten aan te duiden. De media gebruiken het daarbij graag om ons bang te maken en cannabisgebruik te demoniseren. Maar iedereen die bekend met deze soort is, weet dat dit een trieste weergave van een ongelooflijke strain is. De originele Skunk #1 was een van de eerste gestabiliseerde en commercieel gekweekte hybrides en luidde een heel nieuw tijdperk van wietkweek in! Nog nooit was een strain zo betrouwbaar en goed totdat skunk-wiet het levenslicht zag. Skunk #1-zaden veroverden al snel de hele wereld en gaven kwekers voor het eerst de kans snelgroeiende, krachtige en grote planten te kweken.

Wat is Skunk?

Wat is Skunk?

Maar wat is Skunk precies? Nou, de eerste gekruiste, commerciële versie van deze soort werd 'Skunk' genoemd. Tegenwoordig wordt de naam echter breder gebruikt, en verwijst hij naar cannabis strains met dezelfde stamboom (hierover later meer). Skunk #1 was een krachtige, betrouwbare en forse soort. Logisch dus dat strains die hiervan zijn afgeleid in de hele cannabisgemeenschap zeer geliefd zijn. En hoewel er nog steeds nieuwe soorten worden gekweekt en uitgebracht, kan niets die klassieke Skunk #1 overtreffen!

Eigenschappen van Skunk #1

Eigenschappen van Skunk #1

Skunk neigt naar de sativakant, met opbeurende highs en robuuste smaken. De high is daarbij krachtig en grotendeels sativa-achtig, terwijl er ook sprake is van ontspannende indica-invloeden.

Wat de groei betreft, zijn vooral de indica-genen herkenbaar. De plant blijft namelijk redelijk klein en groeit snel: echte indica-voordelen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de betrouwbare en genereuze opbrengsten die zo typisch voor een indica zijn. Bovendien heeft de trichoomproductie haar ook een old-school favoriet gemaakt onder mensen die graag hasj maken.

Skunk was de eerste mainstream soort die de beste eigenschappen van beide soorten wiet (indica en sativa) combineerde. Het is dan ook geen wonder dat ze zo populair is geworden.

Hoe ze ruikt? Nou, eigenlijk een beetje zoals een stinkdier (skunk). Sommige mensen vinden zelfs dat ze naar een dood dier ruikt. Maar volgens ons is dit een beetje overdreven, dus dit moet je met een korreltje zout nemen. Veel mensen lijken er juist dol op te zijn! Ze heeft al met al een heerlijk zoet, aards aroma dat wat moeilijk te plaatsen is.

Skunk 1 (Sensi Seeds) feminized

(31)
Ouders: Skunk 1
Genetica: 65% Indica / 35% Sativa
Bloeitijd: 7-8 weken
THC: Gemiddeld
CBD: Onbekend
Bloei soort: Fotoperiode

Hoe ziet Skunk-wiet eruit?

Skunk lijkt op normale wiet, omdat ze dat eigenlijk ook is. Ze is donker, heeft veel oranjerode stampers en donkere, brede bladeren. Je krijgt hiermee al een idee van haar geur en het gevoel dat ze je geeft wanneer je haar rookt.

Waar komt Skunk vandaan?

Waar komt Skunk vandaan?

In Amerika werd gedurende de jaren zeventig vrijwel alle wiet geïmporteerd. De overgrote meerderheid kwam uit het zuiden: Acapulco Gold uit Mexico en Colombian Gold uit Colombia.

Omdat destijds alle wiet vol zaden zat, werden de eerste experimenten met thuiskweek gedaan met wat we tegenwoordig 'bagseed' noemen. Dit zijn in feite gewoon zaadjes die in de toppen zitten. Alles was destijds een experiment, en halverwege de jaren zeventig ontdekten pionierende kwekers dat wanneer ze alleen vrouwelijke planten kweekten, de kwaliteit en kwantiteit van de wiet enorm verbeterde.

In deze tijd ontdekten kwekers ook 'Sinsemilla', of zaadloze wiet. In 1976 brachten Jim Richardson en Arik Woods 'Sinsemilla Marijuana Flowers' uit, een boek dat een enorme hit onder Amerikaanse stoners en kwekers werd. Het was ook tijdens dit decennium dat kweker 'Sam the Skunkman' de eerste versie van Skunk #1 creëerde.

In 1983 ging Sam The Skunkman naar Amsterdam, met duizenden zaden. Sommigen zeggen zelfs honderdduizenden.

Zijn collectie bestond uit legendarische cerebrale sativa's en experimentele kruisingen, waaronder zijn prototype Skunk #1 (een kruising van Colombian Gold x Afghani #1 met Acapulco Gold). In feite had hij Amerika ontvlucht met de kroonjuwelen van het Sacred Seeds-collectief na een hardhandig optreden van de DEA. Zo luidt althans het verhaal.

Samenwerkingen met inmiddels legendarische Nederlandse breeders leidden tot de Skunk #1 zoals we die tegenwoordig kennen. Het zou dus oneerlijk zijn als we zouden beweren dat Sam 100% geperfectioneerde soorten meebracht. Bovendien zou dit de bijdrage van de Nederlandse meesterkwekers ondermijnen.

Gerelateerd artikel

Top 7 Originele Cannabis Soorten En Hun Breeders

Nederlandse kwekers experimenteerden in dezelfde periode met indica's. De fusie van deze genen, en met name het geschikt maken van soorten voor binnenkweek, gebeurde allemaal in Nederland, niet in Californië.

Door het gebruik van HID-lampen verhuisde de wietkweek aan het einde van de jaren tachtig naar binnen. Niet lang daarna groeide Skunk #1 uit tot 's werelds eerste bekende commerciële hybride soort. Na het winnen van de eerste Cannabis Cup in 1988 werd ze een ware legende, en sindsdien is haar roem alleen maar gegroeid.

De mix van 75% sativa en 25% indica zou dé maatstaf voor kwaliteit worden. Kwekers werden al snel verliefd op deze snelgroeiende productieve plant, met haar unieke, penetrante geur. Ze was daarbij gemakkelijk te kweken, zelfs voor beginners, en uitermate rendabel voor ervaren kwekers.

Skunk-genen van tegenwoordig

Tegenwoordig kun je veel verschillende Skunk-afstammelingen vinden. Hierdoor hebben kwekers en wietgebruikers een groot aanbod aan soorten om uit te kiezen. Wat je wensen ook zijn, van de high en smaak tot de opbrengst, er is altijd wel een Skunk-soort te vinden die bij je past.

De top 3 Skunk-soorten

De top 3 Skunk-soorten

Ben je overtuigd en wil je direct wat Skunk-wietzaadjes bestellen? Hieronder hebben een lijst voor je samengesteld met onze top 3 Skunk-soorten. Of je nu een purist bent op zoek naar een klassieke originele Skunk #1-soort, een hobbykweker op zoek naar een autoflower, of gewoon de grootst haalbare oogsten wilt, wij hebben het voor je!

Aangezien dit allemaal Skunk-soorten zijn met een verwante afkomst, lijken de effecten en smaken erg op elkaar: een zoet, skunky aroma, en een krachtig, maar subtiel effect waar veel wietgebruikers dol op zijn. We bespreken deze eigenschappen daarom hier, en gaan straks in op unieke details als de opbrengst, groeitijd, enz.

Als hybride biedt Skunk allereerst een euforische, cerebrale high die geleidelijk overgaat in een krachtige, full body stone, die gevoed wordt door de indica-genen. Ze is daarmee vooral geschikt voor aan het einde van de dag, wanneer je niets meer hoeft te doen. Skunk is dan ook een geweldige soort om 's avonds mee te chillen.

Wat de smaak betreft, die is ongelooflijk penetrant. Skunk stinkt zelfs een beetje. Als je een spliff met deze soort wilt roken, moet je dus zorgen dat je ergens bent waar mensen hier niet raar van opkijken. Ook bij het kweken is het om deze reden verstandig de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Je wilt niet dat de hele buurt het ruikt, toch? Sommige mensen vinden deze geur van Skunk onaangenaam, maar de meesten lijken er dol op te zijn. Mocht ook jij hier een beetje aan twijfelen, dan verdwijnt die twijfel al snel als je die geur eenmaal met de effecten gaat associëren!

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabisvariëteiten Die Geen Sterke Geur Hebben

Classic Skunk (Zamnesia Seeds)

Deze soort is niet afgeweken van Skunk #1. Waarom niet? Nou, waarom zou je iets wat zo geweldig is, veranderen? Dit is er eentje voor de puristen en de historici. Als je wat cannabisgeschiedenis in je lijf wilt voelen, dan is Classic Skunk zeker iets voor jou!

Het mag dan misschien een oude soort zijn, dat wil niet zeggen dat ze minder waard is. Het is tenslotte de strain waarmee alle andere vergeleken worden. Als ze goed wordt gekweekt, kan ze tot wel 150cm hoog worden en genereuze opbrengsten van zo'n 500g/m² opleveren. Haar toppen kunnen daarbij wel 17% THC bevatten.

Gevorderde kwekers zullen vooral blij zijn met de enorme oogsten, terwijl beginners in hun nopjes zullen zijn met de veerkracht en het gemak. Wat je ervaring ook is, je zult met plezier Classic Skunk kweken. Zeker als je bedenkt dat de bloei maar 7-8 weken duurt!

Classic Skunk (Zamnesia Seeds) feminized

(22)
Ouders: Skunk
Genetica: 50% Indica / 50% Sativa
Bloeitijd: 7-8 weken
THC: 17%
CBD: 3%
Bloei soort: Fotoperiode

Amnesia Skunk Automatic (Zamnesia Seeds)

Amnesia Skunk Automatic is een kruising van Skunk x Amnesia Haze met Ruderalis. De effecten hebben dus ook wat weg van Haze. Toch is ze over het algemeen erg skunky. Binnen wordt ze slechts 85cm hoog. Daarmee is ze een perfecte keuze als je op zoek bent naar een compacte plant die in een kleine kweekruimte past. Buiten wordt ze tussen de 120 en 150cm hoog. Je kunt je daarbij verheugen op een opbrengst van ongeveer 350g/m² of 180g/plant en toppen met 17% THC. Als de bloei eenmaal is begonnen, duurt het nog maar tien weken tot de oogst.

Amnesia Skunk Automatic (Zamnesia Seeds) feminized

(46)
Ouders: Amnesia Haze x Skunk x Ruderalis
Genetica: Sativa dominante autoflower
Bloeitijd: 11-12 weken
THC: 17%
CBD: 3%
Bloei soort: Autoflowering

Skunk XL (Royal Queen Seeds)

Dit is er eentje voor kwekers die maar geen genoeg kunnen krijgen van Skunk en die wat extra toppen wensen. Je kunt dan ook een erg bevredigende oogst verwachten van soms wel 650g/m² (binnen). Buiten wordt het zelfs nog beter. Als je kweekt in het perfecte klimaat, kun je tot wel 600g/plant oogsten, met een THC-gehalte van 15%! Zet een paar van deze dames in de zon, en je hebt voorlopig genoeg toppen op voorraad.

Door haar korte bloei (acht tot negen weken) is deze strain ook zeer geschikt voor buitenkweek in noordelijke klimaten, zoals in Nederland.

Skunk XL (Royal Queen Seeds) feminized

(26)
Ouders: Skunk
Genetica: 50% Indica / 50% Sativa
Bloeitijd: 7-8 weken
THC: 15%
CBD: Hoog
Bloei soort: Fotoperiode

Het verschil tussen Skunk en wiet

verschil tussen Skunk en wiet

Skunk komt regelmatig negatief in het nieuws als je Europese media bekijkt. Hierdoor hebben veel mensen er een slecht beeld van, niet alleen mensen van buiten de cannabisgemeenschap, maar ook mensen die zelf wiet gebruiken.

Ook in Ierland, waar de soort al sinds eind jaren negentig dé favoriet is onder kwekers en gebruikers, staan kranten als de Irish Independent vol met zogeheten 'Reefer Madness'. Zo schreef Alan O'Keefe onlangs een artikel waarin hij een totaal verkeerde indruk van de soort gaf: "Benzo's worden meestal gebruikt om verslaafden te helpen om bij te komen van de intense highs die ze krijgen na het gebruik van drugs als Skunk - een krachtige cannabisdrug" - Irish Independent 14/9/16.

Maar de 'Skunk' waarnaar de media verwijzen, en de 'Skunk' waarnaar de cannabisgemeenschap verwijst, zijn twee totaal verschillende dingen. 'Skunk' wordt door de media vaak gebruikt als verzamelnaam voor elke bijzonder sterke wietsoort en vaak ook om cannabisgebruik en THC in het algemeen in een kwaad daglicht te zetten. 'Skunk' in de cannabisgemeenschap verwijst echter naar strains afgeleid van Skunk #1.

Dus hoewel Skunk wel degelijk wiet is, valt niet alle supersterke cannabis onder de noemer 'Skunk'.

Is Skunk slecht?

Is Skunk slecht?

Nee, in ieder geval niet slechter (of beter) dan andere soorten wiet. Sommige mensen zullen gewoon slecht reageren op cannabis of bepaalde soorten, terwijl anderen er juist een geweldige tijd mee hebben.

Wees dus niet bang voor iets wat als 'Skunk' wordt weggezet. Skunk is tenslotte te vinden bij bijna iedere wietzadenshop over de hele wereld. Bovendien is het niet voor niets een van de populairste soorten aller tijden!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Producten Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken