Blog
Nederlandse Wiet
3 min

Nederwiet! Alles Over Nederlandse Wiet En De Top 3 Van In Nederland Ontwikkelde Cannabissoorten

3 min

Nederwiet is een knap staaltje van innovatieve cannabisveredeling. Het waren wij, Nederlanders, die een revolutie veroorzaakten in de cannabiswereld. Klik hier en doe wat informatieve stoner basiskennis op.

WAT IS NEDERWIET?

Wij, Nederlanders, hebben een baanbrekende bijdrage geleverd aan het tot stand brengen van de allerbeste soorten ter wereld. Zo zijn we in de cannabisscene bijzonder dankbaar voor de Cannabis Cup. Maar natuurlijk ook voor al die groene gekruiste wonderplantjes die ons veel plezier bezorgen. Als je op ontdekkingsreis bent door ons land en je wilt de plaatselijke ganjakeuken onderzoeken, dien je bekend te zijn met de term "nederwiet". Dat betekent hetzelfde als "Nederlandse wiet".

Nederwiet kan zowel binnen als buiten gekweekt worden. Volgens de Nederlandse wet mag iemand maximaal vijf cannabisplanten kweken. Het is echter niet toegestaan onder kunstlicht, zoals bijvoorbeeld HPS of LED, te kweken. Dat zou een "commerciële" operatie zijn en dat is illegaal.

DE GESCHIEDENIS VAN NEDERWIET

De Geschiedenis Van Nederwiet

Het blijkt dat de geschiedenis van nederwiet duizenden jaren terug te voeren is naar het Aziatische continent. De eerste vermelding van Nederlandse ganja komt echter uit 1955. In de buurt van Utrecht werd sativa gekweekt, om high van te worden. Enkele jaren later, in de jaren '60, kregen Nederlandse veredelaars Amerikaanse cannabis in handen. Toen werd alles anders. Soorten als Northern Lights, een indica/sativa kruising, brachten verbetering in de nederwiet aan met hun superieure kwaliteit.

De term "nederwiet" kwam voor het eerst voor in de Nederlandse krant 'Het Vrije Volk' op 7 juli 1971. Het krantenartikel besprak het contrast tussen het Nederlandse en tropische klimaat. Hierbij werd bijzondere aandacht geschonken aan het verschil tussen Nederlandse en tropische "nederwiet".

Als je een tijdmachine tegen zou komen, bevelen we aan de wijzers op de jaren '70 in te stellen. Dat was de periode van de ware ganja-heropleving in Nederland. Magnifieke gekweekte rassen uit Amerika werden door Nederlandse veredelaars gekruist met Nederlandse soorten. De smaak, sterkte, aroma's en groeikarakteristieken werden verbeterd. Dat resulteerde in de genetica waar we vandaag de dag van mogen genieten.

In de jaren '80 werden soorten als Skunk #1Original Haze en Northern Lights razend populair. Destijds hadden de planten een lager THC-gehalte dan hun hedendaagse tegenhangers. Dat was het moment dat de legendarische zadenbank Sensi Seeds zich aandiende. Ze begaven zich op het terrein van innovatieve veredelingstechnieken. Dat had tot gevolg dat nederwiet bevorderd werd tot de top van de ganjawereld.

TOEGENOMEN STERKTE

Toegenomen Sterkte Cannabis

De hedendaagse nederwiet is niet hetzelfde spul dat je ouders rookten toen ze in de jaren '70 hippies waren. De sterkte is aanzienlijk toegenomen. Destijds was de kennis over het kweken van cannabis beperkt. Genetica ondergingen geen langdurig selectieproces. De THC-gehaltes schommelden tussen de 4-10%.

In de jaren '80, toen breeders diploma's in de wietveredeling begonnen te halen, stegen de THC-gehaltes aanzienlijk. In 2004 lag het gemiddelde THC-gehalte ongeveer op 18%. Destijds richtte men zich voornamelijk op het verhogen van het THC-gehalte.

Nederwiet soorten vertonen vandaag de dag echter een stijging van het CBD- en CBN-gehalte. Nederlandse breeders richten zich meer op smaken, terpenen, aroma's en bloeiperiodes. En op een meer complexe, therapeutische mengeling van cannabinoïden.

Onderzoek toont aan dat de huidige nederwiet een stuk sterker is dan Amerikaanse wiet. Dat is waarschijnlijk de reden dat veel artiesten hier hun optreden moesten afzeggen wegens een "acute ziekte". Daarom moet je ervoor zorgen dat je de hele dag geen verplichtingen hebt als je besluit nederwiet te roken. En begin met kleine hoeveelheden.

ONZE FAVORIETE NEDERLANDSE SOORTEN

Nederwiet veroverde de wereld stormenderhand; een indrukwekkende groene storm. Het gaat hierbij niet alleen om een genetische compositie van een groot aantal buitengewone plantjes. Nederwiet heeft zich namelijk ook sterk in de Nederlandse cultuur genesteld. Opdat we niet vergeten. Luister naar dit nummer van de band Doe Maar over nederwiet. Steek er een op, leun achterover, relax en bekijk op je gemak de volgende soorten.

POWER PLANT (DUTCH PASSION)

Power Plant - Dutch Passion

Zuid-Afrikaanse schatten manifesteren zich in de te gekke Power Plant. Ze verspreidt een hoop plezier en mystiek onder ganja enthousiastelingen. Na de eerste hijs zijn sativaliefhebbers helemaal verkocht en worden ze smoorverliefd op dit wonder. Het solide THC-gehalte en de terpenen van de Power Plant verheffen ons bewustzijn met allemaal grappige gedachten tot een ongekend niveau.

Dutch Passion zou je de zwaargewicht kampioen van Nederlandse cannabisveredelaars kunnen noemen. Staat het op je verlanglijstje om de ongekende kracht van nederwiet eens te ontdekken? Dan moet je voor Power Plant gaan. Binnen-, buiten- en kaskwekers behalen royale opbrengsten met deze cultivar, die tevens overheerlijke aroma's afgeeft. Plant Power Plant en laad jezelf op!

WHITE WIDOW (ZAMNESIA SEEDS)

White Widow - Zamnesia Seeds

Als er ooit een nieuw monument zou moeten komen ter herinnering aan een te gekke legendarische strain van ons tijdperk, zou White Widow daar model voor moeten staan. Deze perfecte THC-rijke kruising veroverde in het Amsterdam van halverwege de jaren '90 de cannabiswereld. Rokers kunnen er niet genoeg van krijgen. De coffeeshops voldoen graag aan de grote vraag.

Deze indica/sativa mix komt oorspronkelijk voort uit een mannelijke indica uit Zuid-India. De moeder was een Braziliaanse sativa. De effecten van White Widow zijn ronduit spectaculair. Maar dat mag geen verrassing heten. De cannabinoïden en terpenen zijn uitstekend in balans. De dennen- en citrusaroma's die ze verspreidt, brengen iedereen tot verrukking.

SUPER SKUNK (SENSI SEEDS)

Super Skunk - Sensi Seeds

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is Super Skunk! De plant staat met haar onbegrensde superkrachten klaar om de wereld te redden. Dankzij de kwekers van Sensi Seeds beschikt de mensheid over de allerbeste nederwiet ter wereld. Ze zijn een van de oorspronkelijke breeders die de wereld van cannabis genetica volledig veranderden. Super Skunk is een kruising tussen Afghaanse indica en Skunk #1.

Er zijn heel wat Skunk-variaties op de markt, maar deze Super Skunk is uniek. De bloeiperiode duurt 45-50 dagen. Het THC-gehalte is hoog. En de high is van ongeëvenaarde kwaliteit. Omdat ze indica-dominant is, trakteert ze de roker op een aangename, fysieke stone en lekkere, chille vibes.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Seedshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken