Blog
Herkomst Van Haze
4 min

De Oorsprong Van Haze Cannabis En De Top 3 Haze Soorten

4 min
Facts Nieuws

In dit artikel onderzoeken we de herkomst van Haze wat gedetailleerder, één van de meest legendarische cannabis variëteiten en een pijler voor de moderne kweekindustrie.

In onze serie "De Oorsprong Van..." verdiepen we ons in de klassieke strains die de wereld van cannabis voorgoed hebben veranderd. Deze baanbrekende genen zijn van invloed geweest op veel van de populaire soorten van tegenwoordig. Ze zijn nog steeds een bron van inspiratie voor zowel traditionele als moderne kwekers. Wil je meer weten over klassieke strains? Lees dan onze artikelen over de herkomst van AK-47, Cheese en Gorilla Glue en bekijk alle klassiekers.

Tegenwoordig wordt de cannabis markt overstroomd met veel nieuwe variëteiten, bedoeld voor allerlei verschillende soorten klanten.

Voor de kweker is er van alles verkrijgbaar, van strains met een hele korte bloeitijd, tot soorten met een grote opbrengst. Voor de roker zijn er rustgevende indica's, opwekkende sativa's tot verbazingwekkende hybrides die het allerbeste van deze beide soorten bevatten.

Maar hoe komen deze variëteiten aan de genetica die ze hun unieke eigenschappen geven? De meeste van de hedendaagse strains zijn verwant aan, hetzij Skunk, Kush, of Haze variëteiten.

Deze drie soorten zijn de ruggengraat van de meeste variëteiten die verkrijgbaar zijn via zaden banken, dispensaries, en andere kleinhandelaren over de hele wereld.

In dit artikel gaan we eens kijken wat herkomsten zijn van deze strains, en in het bijzonder die van Haze.

HAZE; UNIEK IN ZIJN SOORT

HAZE; UNIEK IN ZIJN SOORT

Haze is een sterke sativa variëteit, beroemd om haar lang durende, energieke high, waardoor ze wordt gekoesterd door uiteenlopende rokers over de hele wereld die graag van cannabis willen genieten zonder dat je niet meer van de bank af kunt komen. Haze staat bekend omdat ze een scherpe geur heeft met een kruidig en in sommige gevallen fruitige lucht, met aardse, bijna zoete tonen op de achtergrond.

Deze soort heeft een wat langere bloeitijd, die sommige kwekers mijden als de pest. Het kan wel tot 16 weken duren voordat ze geoogst kan worden, en over het algemeen vereist ze professionele verzorging en alle aandacht om het goed te doen.

Hoewel iedereen met flink wat geduld en vaardigheid om een Haze plant in bloei te krijgen ruimschoots beloond wordt met een oogst van de beste wiet ter wereld.

Gerelateerd artikel

Top 10 Haze Cannabis Strains

Tegenwoordig is deze soort de hoeksteen van de kweek-samenleving, en heeft het mogelijk gemaakt om heel veel andere strains te ontwikkelen door ervaren kwekers die ze gekruist hebben. Echter, over de precieze herkomst van de originele Haze wordt nog steeds zwaar gedebatteerd.

De meeste bronnen zijn het er over eens dat de soort door "The Haze Brothers" werd gecreëerd, twee cannabis kwekers uit Santa Cruz, Californië. Volgens een artikel in de 14de uitgave van het Treating Yourself Magazine, vertelde Sam "The Skunkman", de beroemde schepper van de legendarische Skunk #1, dat de broers de namen "R. Haze" en "J. Haze" hadden.

Volgens dit artikel creëerden de broers de Haze volkomen bij toeval, toen ze van enkele, destijds beschikbare variëteiten, hybrides wilden scheppen.

In de jaren '60 en '70 arriveerden er verschillende soorten cannabis in de Verenigde Staten, in het bijzonder aan de West-Kust. De precieze genetica die in de, door velen zo gewaardeerde en geliefde Haze, gebruikt werden zijn jammergenoeg onbekend.

Sommigen beweren dat het een kruising was van Colombian Gold en een ras afkomstig uit Thailand, terwijl weer anderen suggereren dat er ook wat genen van Acapulco Gold en een uit India afkomstige soort in de mix zitten.

Vanwege de lange bloeitijd, zijn er bronnen die beweren dat de soort in de jaren '80 bijna niet meer bestond, omdat kwekers op zoek gingen naar soorten die makkelijker waren, en sneller gingen bloeien.

Neville Schoenmakers, een legendarische kweker uit Australië

Neville Schoenmakers, een legendarische kweker uit Australië

Er zijn hoe dan ook een handjevol zaden in Nederland terecht gekomen, waar ze in handen kwamen van Neville Schoenmakers, een legendarische kweker uit Australië, die de soort verder in stand hield, ermee ging kruisen, en ze via de vermaarde Seed Bank verkocht.

Over hoe de zaden precies naar Nederland kwamen maakt nog steeds iedereen ruzie.

Er zijn bronnen, zoals NevillesHaze.com die beweren dat de gebroeders Haze de zaden in de jaren '80 hebben gekocht. Weer anderen beweren dat Sam "The Skunkman" bevriend was met de broers, en een handvol zaadjes meenam nadat hij in 1982 uit de gevangenis kwam.

Het artikel in Treating Yourself onderzocht ook een heleboel andere theorieën, waaronder ook die van het verhaal dat Neville Schoenmakers zijn zaadjes in 1969 rechtstreeks van de gebroeders Haze had gekregen.

Toen de zaadjes eenmaal in Nederland waren aangekomen, stonden veel wereldberoemde zaden banken in de rij om op de "Haze Trein" te stappen, waaronder Sensi Seeds, Sacred Seeds, Cultivator's Choise, The Green House Seed Company, en vele anderen.

Na verloop van tijd zijn veel van deze zaden banken gestopt, of van eigenaar veranderd. Dat had tot gevolg dat veel van hun voorraden misschien wel verloren zijn gegaan, of opgenomen in de voorraden van andere merken, dat maakt het steeds moeilijker om de exacte herkomst/geschiedenis van de Haze, die bij toeval door de Haze Brothers in de jaren '60/'70 was ontstaan, nog te achterhalen.

Hoe dan ook, een ding is zeker; de opmars van Haze was niet meer te stuiten, en de wereld van cannabis kweek veranderde voorgoed. In haar lange, ingewikkelde geschiedenis heeft ze aan de wieg gestaan van honderden nieuwe hybriden, die stuk voor stuk beloven een nieuwe draai aan deze oude klassieker te geven.

Top 3 Haze Cannabis strains

Hieronder hebben we een lijst voor je samengesteld van enkele populaire Haze variëteiten, die je heel makkelijk in onze webshop kunt bestellen. Bekijk ze eens, en bestel vandaag nog, je kunt rekenen op een snelle discrete levering aan huis.

SUPER SILVER HAZE VAN MR. NICE

SUPER SILVER HAZE - MR. NICE

Super Silver Haze is één van van de meest legendarisch creaties van Mr. Nice. Een kruising van Northern Lights, Original Haze, en Skunk, dit is een verbazingwekkende strain, die wereldwijd gewaardeerd wordt. Ze is ontstaan in de jaren '90, waarna de Super Haze Silver een hele reeks onderscheidingen heeft gewonnen, waaronder de High Times cannabis Cups van 1997, 1998 en 1999.

Ze geeft een goede opbrengst van ongeveer 450 tot 550g/m² en doet het zowel binnen als buiten erg goed. De bloeitijd kan variëren van zo'n 60 to 70 dagen. Bij het roken krijg je van Super Silver Haze een opwekkende, langdurige high die een combinatie is van van de cerebrale effecten van een goeie stativa en de fysieke effecten van een stevige indica.

AMNESIA HAZE VAN EXPERT SEEDS

AMNESIA HAZE BY EXPERT SEEDS

En we hebben nog een winnaar, de Amnesia Haze won cannabis cups in 2004 en 2012. De opbrengst is groot, heeft een hoge concentratie THC, en de krachtige high van een sativa, die iedereen die gek is op Haze zal weten te waarderen. Terwijl deze plant slechts 1 tot 1,5 meter wordt kan ze een bewonderenswaardige oogst opleveren van meer dan 600g/m² als ze binnen gekweekt wordt.

Bij het kweken buiten kan één plant wel een oogst opleveren van bijna 1,5 kilo van de allerbeste wiet die er te vinden is. De bloeitijd duurt plusminus 10 tot 11 weken, waardoor dit misschien niet een ideale strain is als je nog nooit eerder wiet hebt gekweekt.

SUPER LEMON HAZE VAN GREEN HOUSE SEEDS

SUPER LEMON HAZE VAN GREEN HOUSE SEEDS

De Super Lemon Haze van Green House Seeds is een bijzonder populaire strain. Winnaar van cannabis cups in 2008 en 2009 en is vermaard vanwege een lang durende, opwekkende , cerebrale high die heel erg op prijs wordt gesteld door liefhebbers van sativa. Het is en kruising van een Lemon Skunk met een Super Silver Haze, deze variëteit vertoont de beste karaktertrekken van de beide ouders.

De planten kunnen behoorlijk groot worden en doen het in een buitenomgeving bijzonder goed. Ze leveren ook nog eens een reuzenopbrengst op, reken gerust op een oogst van 800g/m² terwijl je er buiten, van één plant, met gemak 1,2 kilo vanaf plukt. Om buiten goed te gedijen heeft deze plant een erg warm klimaat nodig, ze bloeit in ruwweg 10 weken.

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken