Blog
De Oorsprong Van Haze Wiet
5 min

De Oorsprong Van Haze Wiet

5 min

Bijna alle wietplanten van tegenwoordig behoren tot een van de 'big three': Skunk, Kush of Haze. In dit artikel ontdek je meer over Haze, de oorsprong van deze plant en de beste Haze-kruisingen van dit moment.

Bezoek een zadenbank of coffeeshop en je vindt talloze soorten, allemaal met een unieke naam.

Als je zelf kweekt, kies je waarschijnlijk voor een productieve soort met een korte bloei. Als gebruiker ben je echter misschien op zoek naar een ontspannende indica, een stimulerende sativa of juist een hybride die het beste van beide werelden biedt.

Jawel, elke individuele soort heeft unieke eigenschappen, om aan de voorkeuren van allerlei gebruikers te voldoen. Maar als het gaat om de belangrijkste genen, kunnen we ons richten tot de 'grote drie': Skunk, Kush en Haze.

Skunk-soorten staan bekend om hun zoete aroma en gebalanceerde high, Kush-soorten zijn aards en sterk, en Haze-soorten worden gekenmerkt door smaken van citrus en kruiden en een langdurige cerebrale high.

In dit artikel richten we ons op de laatste groep. Lees snel verder, want we duiken in alle details van de Haze-familie, de rijke geschiedenis ervan en de beste kruisingen op de huidige markt.

Wat zijn Haze-soorten?

Wat zijn Haze-Soorten?

De originele Haze is een krachtige sativa, die bekendstaat om het produceren van een langdurige, stimulerende high. Deze soort is al lange tijd favoriet onder fans van wiet die de voorkeur geven aan een opwekkende, productieve buzz, en niet zozeer aan een couch-lock. Maar dat is niet het enige waarmee Haze zich onderscheidt.

Eigenschappen van Haze-wiet

In aanvulling op het stimulerende effect, zijn Haze strains ook geliefd vanwege hun prikkelende geur en onmiskenbare smaak van citrus en hout. Maar als je zelf kweekt, ben je waarschijnlijk minder enthousiast over de lange bloei.

Gemiddeld loopt de levenscyclus van een zuivere Haze op tot wel zestien weken. Bovendien vereisen deze wietplanten professionele verzorging en aandacht om te floreren. Maar als je graag de handen uit de mouwen steekt, bestaat je beloning uit hoogwaardige wiet waar je vervolgens echt van kunt genieten, al dan niet met vrienden.

Dat gezegd hebbende, zijn breeders vrij succesvol geweest als het gaat om het verkorten van de bloeitijd van Haze-kruisingen. In sommige gevallen duurt de levenscyclus nog maar elf weken, wat toch een dikke maand scheelt. We bespreken straks een aantal van onze favoriete soorten die je relatief gemakkelijk thuis kunt kweken.

De kenmerken van Haze op een rijtje:

  • Sativa-dominant
  • Lange bloeitijd
  • Hoge planten met lange internodes
  • Lange, luchtige toppen
  • Smaken en aroma's van kruiden, citrus en hout
  • Energieke, euforische high

Gerelateerd artikel

Top 10 Haze Cannabis Strains

Geschiedenis van Haze-wiet

Geschiedenis Van Haze-Wiet

De oorsprong van de Haze-familie is te herleiden naar de jaren 60 en 70 en naar de plaats Santa Cruz in Californië. Het verhaal gaat dat deze soorten de geesteskinderen waren van de 'Haze brothers'. Volgens 'Sam the Skunkman', de beroemde breeder en ontwikkelaar van Skunk #1, stonden de broers bekend als 'R. Haze' en 'J. Haze'.

Naar verluidt, creëerden de Haze brothers deze soorten per toeval. Ze kruisten daarvoor simpelweg de verschillende wietzaadjes die ze tot hun beschikking hadden. De exacte samenstelling van de genen van Haze is echter nog altijd onbekend.

Volgens sommigen is Haze een kruising tussen Colombian Gold en een Thais landras. Anderen suggereren dat ook Acapulco Gold en Indiase landrasgenen een rol hebben gespeeld.

Vanwege de lange bloei zijn er ook bronnen die beweren dat Haze in de jaren 80 bijna uitgestorven raakte. Kwekers zouden destijds de voorkeur hebben gegeven aan soorten die sneller bloeiden om het kweken te vergemakkelijken. Ze wilden daarbij geen tijd steken in langdurige, veeleisende kweekprojecten.

Hoeveel soorten Haze zijn er?

Hoeveel Soorten Haze Zijn Er?

Vandaag de dag zijn er honderden Haze-kruisingen, waaronder Super Silver Haze, Amnesia Haze, G13 Haze en Super Lemon Haze. Het ontstaan van deze soorten is weer een heel ander interessant verhaal.

Zo vonden de Haze-wietzaden uiteindelijk hun weg naar Nederland, maar het is nog altijd de vraag hoe dit precies gebeurde. Sommige mensen zeggen dat de Haze brothers dit zelf deden, ergens in de jaren 80. Anderen stellen dat Sam the Skunkman een handjevol Haze-zaden meebracht, toen hij in 1982 uit de gevangenis werd vrijgelaten. Dan is er ook nog de theorie dat Nevil Schoenmakers in 1969 een aantal zaadjes van de Haze brothers ontving.

Schoenmakers was een legendarische kweker uit Australië. Hij bewaarde en kruiste de soort en verkocht haar via The Seed Bank of Holland, een beroemde Nederlandse zadenbank. Niet lang daarna wilden ook andere breeders meeliften op dit succes, waaronder Sensi Seeds, Cultivator's Choice en Sacred Seeds.

Veel van deze zadenbanken bestaan echter niet meer of zijn door anderen overgenomen. Als gevolg daarvan gingen veel Haze-soorten verloren of werden ze met voorraden van andere merken gekruist. Tegenwoordig is het daarom moeilijk om de exacte oorsprong en geschiedenis van de geliefde Haze te achterhalen.

Hoe dan ook heeft Haze de wereld van de wietkweek voor altijd veranderd, of dat nu dankzij de Haze brothers, Sam the Skunkman, Nevil Schoenmakers of andere geweldige kwekers was. Veel van de hedendaagse Haze-kruisingen bezitten unieke eigenschappen die een verfrissende draai aan deze oude klassieker geven.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn De Verschillen Tussen Kush En Haze Strains?

Welke Haze is nu het beste?

Welke Haze Is Nu Het Beste?

Als je van cerebrale, psychotrope effecten houdt, zul je een lekkere Haze vast waarderen. Maar omdat er letterlijk honderden verschillende soorten bestaan, is het vrij lastig eentje aan te wijzen die alle andere strains overtreft.

Dat gezegd hebbende, zijn dit volgens ons de drie beste Haze-soorten op de huidige markt:

Amnesia Haze (Zamnesia Seeds)

Amnesia Haze (Zamnesia Seeds)

Er is een reden dat Amnesia Haze van Zamnesia Seeds een absolute bestseller en de winnares van meerdere cannabis cups is. Allereerst houdt ze je compleet in haar psychotrope greep. En als je zelf kweekt, is het goed om te weten dat ze veel produceert!

Amnesia Haze blijft haar genen trouw en is dan ook een sativa-dominante soort. Net als de originele Amnesia is deze strain een kruising tussen Jack Herer, Skunk #1 en Cindy 99. Het enige verschil is dat de meeste genen van landrassativa's afkomstig zijn. En met 20% THC hoef je niet te twijfelen aan de kracht.

Naast de prettige, energieke high die ze biedt, betovert Amnesia Haze ook je zintuigen. Ze straalt een bloemige, fruitige geur uit en de citrussmaak danst als het ware over je tong. In combinatie met de zijdezachte rook is deze soort dan ook erg gewild.

Voor wat betreft het kweken, moet je wel wat tijd en geduld opbrengen om Amnesia Haze te zien floreren. De bloei duurt namelijk soms wel dertien weken en de planten vereisen een warme, zonnige omgeving om goed te presteren. Geef je ze echter wat ze nodig hebben, dan loopt je beloning buiten op tot wel 700g/plant, afkomstig van wietplanten van wel 2m (of hoger)!

Amnesia Haze (Zamnesia Seeds) feminized

(100)
Ouders: Amnesia Haze
Genetica: 30% Indica / 70% Sativa
Bloeitijd: 12-13 weken
THC: 21%
CBD: 3%
Bloei soort: Fotoperiode

Haze Berry (Royal Queen Seeds)

Haze Berry (Royal Queen Seeds)

Soms is het geweldig om zowel high als stoned te zijn. De perfecte soort voor een dergelijke ervaring is Haze Berry van Royal Queen Seeds. Deze strain is ontstaan uit een kruising tussen Blueberry (een ontspannende indica) en de opwekkende Shining Silver Haze. Toch komen vooral de kenmerken van sativa tot uiting bij Haze Berry, want het aandeel daarvan bedraagt maar liefst 80%.

Zoals je zou verwachten van een dergelijke hybride, zorgt Haze Berry voor sterke stimulerende gevoelens. Heb je een zware dag op je werk? Enkele trekken leiden waarschijnlijk al tot een gefocuste, gemotiveerde toestand. Voor wat betreft de smaak hoef je eigenlijk alleen maar naar de naam te kijken. Al bij het eerste trekje proef je een zoete, bevredigende sensatie van bessen, waardoor je van een verrukkelijke rookervaring geniet!

Als je Haze Berry zelf wilt kweken, weet dan dat de bloei wel elf weken kan duren. Wanneer je daarbij de nachttemperaturen iets verlaagt, worden de grote, vette toppen omringd door blauwe of paarse bladeren. Binnen krijg je een plant van ongeveer 100cm hoog en loopt de opbrengst op tot zo'n 575g/m². Buiten groeit ze uit tot wel 180cm en schommelt het oogstgewicht rond de 650g/plant.

Haze Berry (Royal Queen Seeds) feminized

(12)
Ouders: Blueberry x Shining Silver Haze
Genetica: 40% Indica / 60% Sativa
Bloeitijd: 10-11 weken
THC: 22%
CBD: Gemiddeld
Bloei soort: Fotoperiode

Kees’ Old School Haze (SSSC)

Kees’ Old School Haze (SSSC)

Ben je dol op alles wat vintage is? Dan spring je een gat in de lucht met Kees' Old School Haze. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze versie een vette knipoog naar de originele Haze-soorten die veertig jaar geleden populair waren. Er bestaan tegenwoordig niet veel van deze soorten meer, waardoor deze wietplant een waar juweeltje is.

Kees’ Old School Haze is 100% sativa. Jawel, je leest het goed. Enkele trekken van een joint met deze wiet wekken dan ook een trippy, cerebrale, opgewekte toestand op. Als je graag creatief bezig bent, bijvoorbeeld met schrijven of schilderen, of graag wandelt, dan heb je nu je perfecte metgezel gevonden!

Voor wat betreft de smaak en het aroma, wordt Kees' Old School Haze overduidelijk door citrus en muskus gekenmerkt. Die bijzondere smaak voert je direct mee naar de jaren 80, toen deze wiet de markt domineerde.

Het kweken van Kees' Old School Haze vergt wel iets meer aandacht. Om de beste resultaten te behalen, moet je namelijk een consistente temperatuur van 25–26°C aanhouden. Dit vraagt best wat zorg en is wellicht wat overweldigend voor beginners. De bloei duurt bovendien wel 12-13 weken, dus je moet ook geduldig zijn. Maar als je de juiste, noodzakelijke stappen zet, bestaat je beloning uit grote, productieve planten!

Kees’ Old School Haze (Super Sativa Seed Club) regular

Ouders: Old School Haze X Old School Haze
Genetica: 100% Sativa
Bloeitijd: 12-13 weken
THC: Gemiddeld
CBD: Laag
Bloei soort: Fotoperiode

Is Haze de moeite waard?

Is Haze De Moeite Waard?

De originele Haze is een van de meest gewilde wietplanten aller tijden en daar zijn goede redenen voor. Als kweker profiteer je van bevredigende oogsten als je de tijd en moeite neemt, en als gebruiker is een fijne Haze ideaal om je op te peppen, terwijl je van een verrukkelijke smaak geniet.

Het vinden van een zuivere Haze is tegenwoordig een hele uitdaging. Het is bijna onmogelijk er nog eentje te vinden. Gelukkig bieden veel new-school Haze-kruisingen een soortgelijke ervaring, met een nieuwe twist. Conclusie: met een Haze zit je eigenlijk altijd goed!

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken