Wat Is Cannabis Sativa?

Wat Is Cannabis Sativa?

Adam Parsons
Adam Parsons

Groot, stimulerende effecten en bladeren met dunne vingers — dit zijn de stereotypische kenmerken van sativa's. Ze leveren meestal grote opbrengsten op en worden overdag gerookt vanwege hun energieke en cerebrale effect. Het is niet enkel THC die verantwoordelijk is voor deze eigenschap. Deze soorten genereren tevens verkwikkende terpenen die synergie creëren met het cannabinoïde-profiel.

De cannabis Sativa classificatie, technisch gezien "Cannabis sativa L.", waarbij de L. voor het ordeningsprincipe van Linnaeus staat, dateert uit 1750, naar aanleiding van onderzoek van de Zweedse plantkundige Carolus Linnaeus. Hij classificeerde hennep echter als wat wij tegenwoordig marihuana zouden noemen en schaarde alles bij elkaar in 1753 onder de soort Cannabis sativa L.

Zo'n dertig bizarre jaren later, in 1785, prolongeerde de Franse bioloog Jean Lamarck zich als de belangrijkste voorstander van een onderscheidende twee-soorten indeling. Hij oordeelde terecht dat Cannabis indica verschillend genoeg is om bij een andere klasse te worden ingedeeld.

Meer dan drie eeuwen later zijn er verschillende theorieën in omloop en wordt de oorsprong van de soorten nog steeds betwist. Er bestaat echter ontzettend veel sterk bewijst dat erop wijst dat Cannabis sativa duizenden jaren geleden is ontwikkeld in wat tegenwoordig China is. De medicinale cannabis kweek onder keizer Shen Nung rond 2737 voor Christus wordt in ieder geval als een historisch feit aangenomen.

Cannabis sativa wordt veelal door de gewone stoner aangemerkt als "hoofd stash". Pure sativa soorten zijn tegenwoordig geweldige kweekplanten dankzij de invloed van indica genetica vanaf de jaren '80. Natuurlijk hebben kruisingen met indica en onlangs met ruderalis-soorten de toppen compacter gemaakt en de bloeitijden verkort. Het gevaar bestaat echter dat pure 100% sativa genetica een bedreigde soort worden.

Het behouden van Cannabis sativa genetica is een grotere uitdaging en vraagt zeker meer tijd dan het hanteren van klassieke indica. Omwille van genetische diversiteit moet sativa worden beschermd. Dus als je een prachtige sativa soort in je tuin hebt, zoek dan een moederplant en neem er wat stekjes van.

HOE JE EEN SATIVA CANNABIS PLANT HERKENT

Hoe Je Een Sativa Cannabis Plant Herkent

De kweek kenmerken en het uiterlijk van sativa zijn aanzienlijk anders dan van indica. Sativa's lijken op wietbomen, in tegenstelling tot de lage indica's met veel takken. Snelle verticale groei, grote afstanden tussen de knoppen, en lange, dunne lichtgekleurde bladeren zijn allemaal sativa eigenschappen.

Het is bijna onmogelijk om een lichtgroene slungelige sativa te verwarren met een donkergroene compacte indica. In de bloeifase zijn de verschillen tussen de twee soorten zelfs nog groter. Sativa's groeien alsmaar hoger gedurende hun langere bloeicyclus, die wel 16 weken kan duren in het geval van authentieke landsoortige sativa soorten.

Zonder training kunnen ze ongelooflijk hoog worden en in de bloeifase zich helemaal uitstrekken. Monsters van 3m+ kunnen buiten worden gekweekt onder de optimale omstandigheden. Sativa bladeren hebben naast hun slanke uiterlijk meer bladvingers dan indica bladeren. 9-11 Vingers zijn normaal voor de bladeren van sativa's.

Sativa soorten zijn met indica's gekruist om de bloeiperioden te verkorten en de toppen productie te verhogen. Het klopt dat pure sativa soorten weinig opbrengen en minder hoogwaardige toppen produceren, waardoor ze niet zo aantrekkelijk zijn voor de huidige cannabis gebruiker. De compacte indica cola is waar men naar op zoek is.

De moderne sativa-dominante kruising wordt nog steeds hoger dan de meeste indica varianten, maar de toppen zijn veel compacter geworden en er is sprake van grotere oogsten. Hoewel ze nog steeds niet zo compact is als een indica top, lijkt de 21ste-eeuwse sativa top lang niet meer op de toppen van de spichtige, stengel- en zaadrijke sativa's uit de jaren '70.

Het uiterlijk van de toppen en de productie zijn aanzienlijk verbeterd zonder de unieke sativa high te verliezen. Selectief kweken en kruisen hebben daarnaast de duur van de bloeiperiode aanzienlijk verkort.

Een royale laag van ijzige hars is tegenwoordig normaal voor alle hoogwaardige cannabis toppen. Sativa soorten kunnen over het algemeen beter tegen vocht en de ietwat luchtige kelkstructuur zorgt voor een betere resistentie tegen schimmel van de toppen.

HOE JE EEN SATIVA KWEEKT

Hoe Je Een Sativa Kweekt

Binnen kwekers wordt geadviseerd om sativa-dominante varianten te trainen en/of de ScrOG-methode te hanteren. Sativa-soorten staan erom bekend dat ze binnen dwars kunnen zijn. Met de ScrOG-techniek kun je echter iedere soort temmen en als kweker zorgen voor een grotere oogst.

Monsters die buiten 3m+ worden, kunnen onder de juiste omstandigheden worden gesnoeid. Privacy is van groot belang als het aankomt op het buiten kweken van laatbloeiende sativa's.

Normaal gesproken ontkiemen indica-zaden binnen 3 dagen, terwijl sativa's vaak een week of langer nodig hebben. Als ze eenmaal zijn ontkiemd, groeien ze echter snel en stoppen ze vrijwel niet met verticaal groeien, tenzij de kweker trainingstechnieken toepast.

Gerelateerd artikel

Cannabis Seedfinder: Vind De Beste Wietzaadjes

Het voeden van sativa soorten is ook anders dan het voeden van indica's. Over het algemeen heeft Cannabis sativa lichtere voeding nodig, waarbij ze lagere doses voedingsstoffen prefereert, in tegenstelling tot de mineraal slurpende indica's. Sommige moderne sativa-dominante kruisingen kunnen echter een soortgelijke eetlust hebben voor meststoffen als indica's.

De licht groenere kleur van sativa komt door een iets kleinere hoeveelheid chlorofyl dan de hoeveelheid in de donker groenere indica-bladeren. Dit is ook de reden waarom sativa's een langere bloeiperiode hebben. Het fotosynthetische voordeel zorgt ervoor dat de indica sneller bloeit dan sativa's.

Geduld is een schone zaak als je bijna pure sativa soorten wilt kweken. Selectief kweken en indica kruisingen hebben echter een aantal uitstekende sativa-dominante varianten voortgebracht die in 12 weken of minder bloeien onder een standaard 12-12 licht-donker cyclus.

Zoals hierboven genoemd, produceren hedendaagse sativa soorten toppen en cola's die gelijkwaardig zijn in uiterlijk en kwantiteit aan die van indica strains. Sommige overtreffen zelfs de forse landsoortige indica's. Uiterlijke verschillen zijn nu subtieler, waarbij de sativa toppen heeft die iets minder compact zijn dan indica toppen.

WAT ZIJN DE EFFECTEN VAN EEN SATIVA?

Wat Zijn De Effecten Van Een Sativa?

De sativa high is cerebraal en zeer verheffend. Voor sommigen kan de toenemende sativa high te intens zijn en is de kalmerende indica wellicht een beter alternatief. Voor de meerderheid van recreatieve gebruikers geldt dat sativa marihuana de nummer één hoofd stash is.

Met andere woorden, indica is geschikt voor 's nachts en sativa is perfect voor overdag. Krachtige indica biedt je een ticket naar Dromenland, terwijl creatieve dagelijkse bezigheden worden versterkt met een hemel reikende sativa. Landsoortige sativa soorten en sommige Sativa kruisingen bevatten vrijwel geen CBD. Niets vermindert het THC-effect en anders dan bij indica's ervaart de gebruiker bijna geen moeheid.

De krachtigste, hoogste THC level sativa-dominante soorten kunnen toppen hebben die op die van indica's lijken, maar de effecten zijn compleet anders. Sativa is snoepgoed voor je geest, terwijl indica het lichaam kalmeert en je aan de bank doet kluisteren.

Gerelateerd artikel

Indica Vs. Sativa: Doet Het Er In 2024 Nog Toe?

Je bezoekt onze Nederlandse website.