Blog
Top 5 Cannabis Sativasoorten Voor 2024
4 min

Top 5 Cannabis Sativasoorten Voor 2024

4 min

Het is 2024 en we trakteren je op ongelofelijke sativa-variëteiten; een aantal nieuwe en een paar ware klassiekers. Geniet van de opwekkende en energieke vibes van deze schitterende sativa’s.

Creatief, energiek, stimulerend en euforisch zijn veelgebruikte termen om onze geliefde sativasoorten te omschrijven. Ze staan bekend om hun lengte, lange internodiale afstanden, dunvingerige bladeren en lange, pluizige toppen. Daarmee zijn sativa-dominante variëteiten erg geliefd onder cannabisconsumenten die graag plankgas gaan.

De beste sativa-variëteiten om 2024 mee te vieren, bespreken we hier. Hedendaagse veredelaars innoveren en verbeteren continu sativa-genen om zowel kwekers als consumenten heerlijke sensaties te leveren. Daarom is het nu tijd hun cultivars te presenteren.

BEKEND RAKEN MET SATIVASOORTEN

Cannabis sativasoorten staan bekend om hun omvangrijke formaten, grote opbrengsten en overwegend cerebrale highs. Ze groeien van oorsprong in gebieden waar de zomers lang zijn. Daarmee zijn ze geëvolueerd om te profiteren van een groot aantal zonuren. Hierdoor doen ze er langer over om een oogst te produceren dan hun indica-verwanten, maar leveren ze wel meer op. Omdat ze meer tijd in de zon staan, blijven ze doorgroeien en strekken tijdens het bloeien. Dat resulteert in luchtige en langwerpige toppen en lange, elegante takken.

Sativa’s zijn geschikt voor zowel binnen als buiten. Omdat ze soms echter vrij hoog worden, zouden kweekruimtes ruim genoeg moeten zijn en is een goede planning vereist. De effecten die sativa’s produceren, omschrijven we meestal als “high”, in plaats van “stoned”. Dit varieert van blije gevoelens tot euforische sensaties, stimulerende motivatie en een sterke verbetering van de stemming. Sativasoorten bieden soms ook een rustgevend lichamelijk effect, maar meestal niet in dezelfde mate als een indica.

Gerelateerd artikel

Wat Is Cannabis Sativa?

ONZE FAVORIETE SATIVA’S VOOR 2024

Super Silver Haze (Zamnesia Seeds)

Super Silver Haze (Zamnesia Seeds)

Super Silver Haze heeft eind jaren ’90 een legendarische status verworven bij het winnen van de 1ste prijs op de High Times Cannabis Cup, drie jaar op rij. Bij Zamnesia hebben we deze soort gecreëerd om cannabisliefhebbers geweldige sensaties te leveren. De plant is tot stand gekomen door een Haze te kruisen met een Skunk en een Northern Lights-hybride. Deze combinatie heeft een uitzonderlijke hybride opgeleverd die uit is gegroeid tot een van de meest prominente sativa’s op de markt. Na consumptie wekt deze variëteit opwekkende en energieke sensaties op, met vlagen van psychedelische euforie.

De bloeifase van deze buitengewone sativa duurt ongeveer 9-10 weken. Zodra de kristalrijke toppen volledig rijp zijn, bezitten ze krachtige THC-gehaltes. De opbrengsten binnen zijn 450–550g/m² en buitenkwekers mogen 550g per plant verwachten. Het is een lange sativa-plant die haar kracht met een sterk gestalte uitdraagt. Super Silver Haze bevelen we met name voor buiten aan of voor binnenteelt door ervaren kwekers. Wanneer de toppen vorm beginnen te krijgen aan de sterke takken zien de planten er geweldig uit.

Super Silver Haze (Zamnesia Seeds) feminized

(107)
Ouders: Haze x (Skunk x Northern Light)
Genetica: 25% Indica / 75% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 20%
CBD: 3%
Bloei soort: Fotoperiode

G13 Haze (Barney's Farm)

G13 Haze (Barney’s Farm)

G13 Haze is een waardige sativa in de collectie dit jaar. Deze formidabele soort is als winnaar van de High Times Cannabis Cup van 2007 erg geliefd onder vele cannabisliefhebbers. G13 Haze is een sativa-dominante variëteit met unieke effecten en groeipatronen. Ze is ontwikkeld door een G13 te hybridiseren met een Hawaïaanse sativa. G13 is een beroemde indica-dominante variëteit die in kleine hoeveelheden in deze hybride gekruist is om ontspanning toe te voegen aan de krachtige Hawaïaanse sativa-genen. De combinatie heeft geresulteerd in een ongelofelijke soort met een bijzonder stimulerende, maar relaxte uitwerking. Ze in staat wel 21% THC te produceren en ongeveer 0,7% CBD.

Het is eigenlijk een relatief korte sativa vergeleken met andere sativa-dominante fotoperiodieke soorten. G13 Haze bereikt een hoogte van ongeveer 50–100cm, wat haar ideaal maakt voor binnenteelt. Buiten worden de planten 100–110cm hoog. De bloeifase van deze speciale hybride is 70-80 dagen. Dat is relatief lang, maar je wordt wel beloond met 500–600g/m² aan werkelijk buitengewone sativa-toppen.

G13 Haze (Barney's Farm) feminized

(12)
Ouders: G13 x Hawaiian
Genetica: 20% Indica / 80% Sativa
Bloeitijd: 10-11 weken
THC: 21%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Kees' Old School Haze (Super Sativa Seed Club)

Kees’ Old School Haze (Super Sativa Seed Club)

We presenteren een gouwe ouwe — Kees’ Old School Haze. De variëteit is ontwikkeld door Super Sativa Seed Club. Deze zadenbank opereerde in de jaren ’80 vanuit Amsterdam en was hoofdzakelijk gericht op sativa-dominante soorten. Ze werd beschouwd als de pionier in de ontwikkeling en verbetering van destijds beschikbare sativa-genen. Kees’ Old School Haze heeft een wonderlijk karakter en produceert verfrissende effecten. Het is een 100% sativasoort die de karakteristieken van landrassen lijkt te bevatten.

Ze is perfect voor cannabisconnaisseurs die de lange bloeifase van 12-13 weken geen bezwaar vinden. De plant produceert medium opbrengsten en wordt hoog. Ze is vooral geschikt voor de meer bekwame teler die old-school sativasoorten waardeert. De veredelaars van deze cultivar raden kwekers aan om voor optimale resultaten een stabiele temperatuur van 25–26°C aan te houden. De soort bevelen we daarbij uitsluitend aan aan telers die bereid zijn de uitdaging van een veeleisende sativa aan te gaan.

Kees’ Old School Haze (Super Sativa Seed Club) regular

Ouders: Old School Haze X Old School Haze
Genetica: 100% Sativa
Bloeitijd: 12-13 weken
THC: Gemiddeld
CBD: Laag
Bloei soort: Fotoperiode

AMG - Amnesia Mac Ganja (Royal Queen Seeds)

AMG - Amnesia Mac Ganja (Royal Queen Seeds)

De veredelaars van Royal Queen Seeds hebben ook met sativa's geëxperimenteerd en iets nieuws afgeleverd. Amnesia Mac Ganja, ook wel bekend als AMG, is een 80% sativa- en 20% indicasoort die als fantastische sativa-variëteit diverse prestigieuze prijzen heeft gewonnen op de Cannabis Cup. Ze is ontwikkeld door de originele Amnesia te kruisen met Mexican Haze. Dit heeft geresulteerd in een bijzondere hybride. De THC-gehaltes bereiken 22%, wat deze plant supersterk maakt. Verwacht kruidige, aardachtige en theesmaken van deze soort.

Binnen behalen de planten 80–120cm en produceren ze ongeveer 450–500g/m². Buitenkwekers mogen wat hogere exemplaren verwachten die 140-200cm hoog worden en 550-600g per plant opleveren. De bloeifase duurt met 10-11 weken relatief lang. Bij het oogsten van de volledig rijpe AMG-toppen zijn kwekers echter al gauw overtuigd dat ze de juiste beslissing hebben genomen.

AMG - Amnesia Mac Ganja (Royal Queen Seeds) feminized

(11)
Ouders: Amnesia x Mexican Haze
Genetica: 20% Indica / 80% Sativa
Bloeitijd: 10-11 weken
THC: 22%
CBD: Laag
Bloei soort: Fotoperiode

Choco Haze (Zamnesia Seeds)

Choco Haze Zamnesia Seeds

Choco Haze is een verfijnde sativa die zowel rokers als kwekers tevreden stelt. Tijdens het kweken, vallen vooral haar redelijke korte bloei, hoge opbrengsten en meegaande karakter op. Bij het roken van de wiet geniet je van een bijzondere smaak en ongeëvenaarde high. Choco Haze stamt af van een unieke kruising tussen Cannalope Haze (een oldschool Nederlandse favoriet) en Chocolate Thai, een beroemde heirloom strain van bijna 60 jaar oud. Het resultaat is een 90% sativa dominante hybride met alle kwaliteiten waar liefhebbers van sativa soorten zo dol op zijn. In haar aroma en smaak combineert ze pure chocolade met traditionele vleugen kruidige en fruitige Haze. Haar effect wordt gekenmerkt door een sterke cerebrale prikkeling. Verwacht een energiek en positief gevoel, zonder paranoia, razende gedachten of andere negatieve bijwerkingen die soms met intense sativa strains geassocieerd worden.

Ook het kweken van Choco Haze is een genot, zolang je onthoudt dat deze wietplant extreem groot kan worden. Ben je van plan haar binnen te kweken? Zorg dan voor voldoende ruimte in je kweekruimte of -tent of overweeg de vegetatieve fase te verkorten om de groei te beperken. Topping, fimming en LST zijn ook sterk aanbevolen om de krachtige opwaartse groei onder controle te houden. Het is een prettige bijkomstigheid dat de bloei van Choco Haze slechts 8-10 weken duurt. Hierna kun je je binnen op een geweldige opbrengst verheugen; reken op 400-600g/m² (afhankelijk van je ervaring en opstelling).

Choco Haze (Zamnesia Seeds) feminized

(42)
Ouders: Chocolate Thai x Cannalope Haze
Genetica: 10% Indica / 90% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 19%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

En  tenslotte..

Sativa strains kunnen de beste vriend zijn van de cannabisroker. Ze helpen gebruikers niet alleen om hun to do lijst af te werken. Ook hebben ze een stimulerend effect en helpen ze je om in creatieve sferen te komen. Mensen die last hebben van angst kunnen het beter rustig aan doen met sativa-doseringen, maar velen zijn het erover eens dat sativa’s als geen ander verlichting bieden van pijn en stress. Probeer deze top 5 sativa soorten en ontdek hoe ze je kunnen helpen om je leven op te beuren.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Seedshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken