Wat Zijn Regular Wietzaadjes?

Wat Zijn Reguliere Wietzaden?

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

Wat zijn regular wietzaadjes? Wat is het verschil met feminized zaadjes en wat zijn de voor- en nadelen? Leer meer over regular wietzaadjes, hoe je ze op de juiste manier gebruikt en kweekt en hoe je ze kunt gebruiken om een nieuwe soort te creëren!

Bedrijven die wietzaadjes verkopen, hebben meestal drie soorten zaden in hun assortiment: feminized zaadjes, autoflowering cannabiszaden en regular wietzaden. Onder kwekers zijn de eerste twee het populairst. Dit betekent echter niet dat telers geen interesse hebben in de reguliere tegenhanger.

Maar wat zijn regular wietzaadjes dan? En waarin verschillen ze met feminized zaden? Wat zijn de voor- en nadelen ervan? En waarvoor kun je ze gebruiken?

Wat zijn regular wietzaadjes en voor wie zijn ze bedoeld?

Wat zijn reguliere wietzaadjes en voor wie zijn ze bedoeld?

Aan de buitenkant zie je geen verschil tussen feminized en regular zaden. Het onderscheid zit 'm namelijk in de chromosomen. Feminized zaden verkrijgt men door een vrouwelijke plant een ander vrouwtje te laten bestuiven. Normaal gesproken is dit onmogelijk. Toch kan het wel, door ervoor te zorgen dat een vrouwelijke plant mannelijke geslachtskenmerken, zoals stuifmeel, ontwikkelt. De zaden die hieruit voortkomen, hebben uiteindelijk geen mannelijke (XY) chromosomen. Vandaar ook de naam.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn Feminized Wietzaadjes?

Zoals je misschien al zou verwachten, ontstaan regular zaden uit een kruising tussen een mannelijke en vrouwelijke plant. De genen bestaan hierdoor uit zowel mannelijke als vrouwelijke (XX) chromosomen. In tegenstelling tot feminized zaden, die bijna uitsluitend (99,99%) vrouwelijke planten voortbrengen, hebben deze zaadjes een kans van 50/50 om mannelijk of vrouwelijk te zijn. Soms kunnen ze echter ook uitgroeien tot een interseksuele plant.

Er bestaat een aantal mythes over de verschillen tussen feminized en regular zaden. Zo denken sommigen dat feminized zaadjes minder krachtige of minder smaakvolle planten voortbrengen. Dit is echter niet het geval. Voor het grootste deel komt de kwaliteit van wietplanten uit feminized zaden overeen met die van planten uit reguliere zaadjes. Als er wel verschillen zijn, komt dat meestal door veredelingstechnieken en de moederplanten die kwekers hebben gebruikt.

Maar wie is er dan geïnteresseerd in het kweken van wiet met regular wietzaadjes? En waarom zou je ze boven andere opties verkiezen? De meeste hobbykwekers willen immers een eindproduct verkrijgen dat bestaat uit krachtige toppen, die alleen vrouwelijke planten kunnen ontwikkelen. De mannetjes krijgen in plaats daarvan stuifmeelzakjes. Wanneer mannelijke planten vrouwelijke wietplanten bestuiven, ontwikkelen de vrouwtjes zaadachtige toppen die van slechte kwaliteit zijn. Dit is ook de reden dat kwekers, voordat feminized zaden überhaupt bestonden, het geslacht van hun planten vroeg moesten identificeren en de mannetjes vervolgens moesten ruimen.

Tegenwoordig hoeven kwekers zich hier geen zorgen meer over te maken, omdat ze feminized zaden kunnen kopen. Let wel: autoflowers zijn ook gefeminiseerd. Maar waarom hebben zaadbanken dan nog steeds regular wietzaden in hun assortiment? De reden is dat, ondanks de nadelen ervan, het bestaan ervan nog steeds is gerechtvaardigd.

Gerelateerd artikel

Cannabis Seedfinder: Vind De Beste Wietzaadjes

Professionele kwekers

Professionele cannabis kwekers

Feminized wietplanten produceren geen zaden. Dat is natuurlijk goed voor het kweken van dikke toppen, maar een slechte zaak voor veredeling. Breeders gebruiken daarom regular zaadjes om zowel mannelijke als vrouwelijke planten voort te brengen. Voor selectieve veredeling, scheiden ze de mannetjes van de vrouwtjes. Vervolgens selecteren ze alleen de beste exemplaren van beide geslachten en laten ze de bestuiving in een gecontroleerde omgeving plaatsvinden.

Wietliefhebbers

Wietliefhebbers

Niet alle wietsoorten zijn in gefeminiseerde vorm verkrijgbaar. Van sommige, waaronder ook iconische soorten, kun je alleen regular zaadjes kopen. Regular zaden zijn niet aangepast. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat een bepaalde soort zoveel mogelijk van de oorspronkelijke kenmerken vertoont. Old-schoolers vinden hun geliefde favorieten dan ook vaak onder reguliere wietsoorten.

Daarnaast bieden sommige breeders hun creaties alleen als reguliere wietsoort aan. De enige manier waarop je deze soorten kunt kweken, is door deze regular zaden te planten.

Voor- en nadelen van regular zaadjes

Regular wietzaadjes zijn ontzettend belangrijk om een gevarieerde genenpoel te maken en te behouden. Alleen regular zaden kunnen interessante nieuwe fenotypen van een soort voortbrengen. Dit zou niet het geval zijn als breeders continu met dezelfde genen zouden werken. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen problemen zijn met regular zaadjes. Laten we eens kijken naar meer voor- en nadelen van regular zaden om er een beter beeld van te krijgen.

Regular wietzaadjes: de voordelen

Reguliere wietzaadjes: de voordelen

 • Ze maken het mogelijk om nieuwe genetische profielen te creëren.

 • Zoals we al zeiden, komen nieuwe fenotypen alleen bij regular wietzaden voor. Dit maakt ze belangrijk voor het veredelen en het behouden van de genetische diversiteit van wiet.

 • Ze zijn de expressie van de ware afkomst van een soort.

 • De meeste wietsoorten kunnen zich ontwikkelen tot planten met verschillende fenotypen. Dit wil zeggen dat individuele wietplanten bepaalde genetische eigenschappen naar de voorgrond kunnen halen. Het gaat hier bijvoorbeeld om specifieke aromaprofielen of effecten. Dit is handig wanneer je een moederplant wilt gebruiken om wietplanten te veredelen op basis van bepaalde gewenste eigenschappen.

 • Ze zijn nodig voor de zaadproductie.

 • Alleen regular wietzaden produceren zowel mannelijke als vrouwelijke planten. Beide zijn nodig voor het verkrijgen van wietzaadjes.

 • Ze zijn geschikt voor het kweken van sterke en gezonde klonen.

 • regular zaden heeft men niet aangepast en zijn daarom natuurlijk. Hun genen zijn vaak robuuster dan die van hun gefeminiseerde tegenhangers. Dit zorgt voor sterkere en gezondere klonen.

 • Sommige klassieke, old-school soorten zijn alleen in de vorm van reguliere zaadjes te verkrijgen.

 • Veel goede wietsoorten uit de jaren negentig en daarvoor hebben de gefeminiseerde markt nooit bereikt.

 • Er zijn geen chemische middelen bij betrokken, in tegenstelling tot feminized zaden.

 • Om gefeminiseerde zaden te verkrijgen, behandelen kwekers vrouwelijke planten met benzothiadiazool, gibberellinezuur, zilverthiosulfaat, zilvernitraat en/of colloïdaal zilver. Bij regular wietzaden is er geen sprake van een dergelijke behandeling.

 • Ze zijn relatief goedkoop.

 • Reguliere zaden worden op geen enkele manier bewerkt. Hierdoor zijn ze vaak goedkoper dan feminized zaadjes. De andere reden voor dit goedkopere prijskaartje is dat niet alle zaden toppen opleveren.

 • Ze brengen sterke planten voort.

 • Doordat de genen onveranderd blijven, ontwikkelen regular wietzaadjes zich meestal tot taaiere planten dan hun tegenhangers. Ze kunnen bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen plagen en ziekten. Bovendien groeien ze vaak beter in minder optimale omstandigheden.

Regular wietzaadjes: de nadelen

Reguliere wietzaadjes: de nadelen

 • De opbrengst is lager.

 • Ongeveer de helft van de reguliere zaadjes is mannelijk. In verhouding kun je dus minder wiet consumeren.

 • In de meeste gevallen moet je de mannetjes ruimen.

 • Als je je niet richt op veredeling of het verkrijgen van zaden, dan moet je het geslacht van de planten achterhalen en de mannetjes op tijd verwijderen. Wanneer je dit namelijk niet doet, bestuiven ze de vrouwtjes en is je oogst weg.

 • Niet geschikt voor beginners.

 • Je moet weten hoe je mannelijke planten identificeert en ze veilig van de vrouwtjes scheidt.

Wiet kweken uit regular wietzaadjes

Wiet kweken uit reguliere wietzaadjes

Afgezien van de noodzaak om op mannelijke planten te letten, is het kweken van regular wietzaadjes vrijwel hetzelfde als het telen van feminized zaden. Je moet echter wel met een paar dingen rekening houden:

1. Binnenshuis of buitenshuis?

De genenpoel van reguliere zaden is niet zo groot als die van feminized zaadjes. Met andere woorden, er zijn minder soorten verkrijgbaar voor bepaalde kweekomstandigheden. Dit kan betekenen dat je zorgvuldig strains moeten uitkiezen die geschikt zijn voor de binnen- of buitenkweek in jouw specifieke regio. Hetzelfde geldt voor je persoonlijke voorkeuren qua de smaak of het effect van wiet. Er is gewoonweg minder keuze als je ergens naar op zoek bent.

2. Verplanten

De wietplanten groeien ontzettend krachtig, waarbij de rijpingssnelheid afhankelijk is van de soort en de duur van de vegetatieve fase. Als je wilt gaan voor het beste resultaat moet je ze minstens twee keer verplanten. Op deze wijze voorkom je ook dat de wortels van je planten verstrikt raken. Dit wil zeggen dat de wortels hun pot ontgroeien. Als je jezelf deze moeite wilt besparen, probeer dan eens de Kweekpot Geotextiel van Zamnesia. Bij deze potten worden de wortels door de lucht gesnoeid, waardoor je niet hoeft te verplanten. Bovendien kan er water door het poreuze textielmateriaal dringen. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je je wietplanten niet te veel geeft.

3. Mannelijke planten ruimen

Houd de mannelijke planten in de gaten en verwijder deze, tenzij je kweekt voor de zaden of gaat veredelen. Je hoeft ze echter niet weg te gooien. Zo hebben mannelijke wietplanten ook andere toepassingen. Maak bijvoorbeeld eens een sapje van de bladeren of maak hasj van het stuifmeel.

Gerelateerd artikel

Wat Te Doen Met De Mannelijke Cannabis Plant?

4. Weten hoe je de planten het beste verzorgt

Niet alle wietsoorten hebben dezelfde behoefte als het gaat om water en voedingsstoffen. Bovendien zijn sommige soorten voor bepaalde omgevingen geschikter. Sommige varianten hebben daarnaast een erg lange bloeitijd, terwijl andere sneller klaar zijn. Enzovoort. Daarom moet je voor het zaaien van je zaden op de hoogte zijn van de specifieke wensen van de betreffende soort. Als je nieuw bent in de wietkweek, kies dan voor een gemakkelijke strain met robuuste genen en die niet al te kieskeurig is. Meer info hierover kun je online vinden bij omschrijvingen van soorten.

Gerelateerd artikel

De 10 Makkelijkste Cannabis Strains Voor Beginners

Naast het raadplegen van productomschrijvingen, kun je ook vragen stellen op verschillende online kweekforums. Daar kun je veel kwekers vinden die je tips kunnen geven wat betreft het kweken, de uitrusting, soorten en meer. Het telen van wiet is op zich niet moeilijk, maar je moet wel enige basiskennis hebben voordat je aan de slag kunt gaan.

Hoe kun je je eigen soort creëren met regular zaadjes?

Hoe kun je je eigen soort creëren met reguliere zaadjes?

Een van de meest lonende dingen die je met reguliere zaadjes kunt doen, is ze gebruiken voor het creëren van je eigen soort. En dit is niet eens zo moeilijk! Bekijk onze blog over hoe je je eigen knock-out wietsoort verkrijgt en leer de kneepjes van het vak. Kom daarbij alles te weten over selectief veredelen, terugkruisen en meer. Creëer je eigen soort, til je wietkweek naar een hoger niveau en maak indruk op je vrienden!

Je bezoekt onze Nederlandse website.