Blog
Wat Is Het Verschil Tussen Reguliere En Feminized Wietzaadjes?
6 min

Wat Is Het Verschil Tussen Reguliere En Feminized Wietzaadjes?

6 min

Lange tijd waren wietzaadjes, naast het onderscheid tussen de verschillende soorten, genetisch gezien hetzelfde. Relatief recentelijk zijn feminized wietzaden echter vooral populair geworden onder kwekers en krijgen deze vaak de voorkeur boven reguliere zaden. Ontdek hier wat de verschillen zijn tussen reguliere en feminized zaadjes en hoe ze groeien.

Al voordat er sprake was van grote ontwikkelingen omtrent de genen van wietplanten, vonden veel mensen het leuk om wiet te kweken en zich bezig te houden met het natuurlijke proces van de plant. In de afgelopen jaren zijn feminized wietzaadjes echter steeds populairder geworden en is hier nu vaak meer vraag naar dan naar reguliere wietzaden. Maar betekent dit ook dat ze beter zijn? En wat is precies het verschil tussen reguliere en feminized zaadjes? In dit artikel gaan we de biologische kenmerken van beide soorten zaden onderzoeken om hierachter te komen.

Het geslacht van de wietplant

Het geslacht van de wietplant

Zoals de naam al doet vermoeden, is het geslacht van de wietplant het verschil tussen reguliere en feminized wietzaadjes. Net als bij veel andere soorten planten (zoals wilg en taxus), zijn sommige wietplanten mannelijk en andere vrouwelijk.

Zoals het gaat in de natuur, wisselen de planten genetische informatie met elkaar uit. Dit leidt ertoe dat de zaden en toekomstige planten eigenschappen van beide ouders hebben. Dit parings- en voortplantingsproces zorgt er uiteindelijk voor dat een soort zich van generatie op generatie langzaam maar zeker verbetert.

Wat zijn reguliere wietzaadjes?

Wat zijn reguliere wietzaadjes?

Met deze kennis is het vast duidelijker wat we bedoelen met reguliere wietzaadjes. Bij 'reguliere' plantenzaden is de kans ongeveer 50% dat ze mannelijk of vrouwelijk zijn. Interseksuele planten komen ook voor, maar zijn vrij zeldzaam. Je hoeft je hier over het algemeen dus geen zorgen over te maken als je deze zaden kweekt.

Als je het geslacht van je planten wilt bepalen, dan moet je wachten totdat ze gaan groeien. In eerste instantie krijgen de mannetjes kleine, groene pre-bloemen die ovaal van vorm zijn. Je kunt ook langer wachten om te kijken of ze stuifmeelzakjes ontwikkelen. Dit is namelijk een veel duidelijker teken dat ze mannelijk zijn. Het nadeel hiervan is dat je ze tot die tijd wel van voeding moet voorzien en je kostbare tijd aan ze moet besteden. Dit kan voor niets zijn als blijkt dat ze mannelijk zijn.

Daarom kun je beter letten op de groene, ovale pre-bloemen. Zodra je deze bij een plant ziet, verwijder dit mannetje dan zo snel mogelijk (tenzij je van plan bent dergelijke planten te gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe soorten). Als je namelijk te lang wacht, dan bestuiven ze je vrouwtjes. Dit leidt uiteindelijk tot een lagere opbrengst. Wel krijg je een hele lading zaadjes die je kunt gebruiken voor een nieuwe kweek.

Gerelateerd artikel

Hoe Herken Je Mannelijke En Hermafrodiete Wietplanten

  • Reguliere autoflowering wietzaadjes

De meeste reguliere wietzaadjes ontwikkelen zich volgens een fotoperiodiek schema. Dit houdt in dat ze op basis van het aantal lichturen van de groeifase op de bloeifase overgaan. Dat is niet het geval met autoflowering wietzaadjes. Deze gaan bloeien zonder afhankelijk te zijn van veranderingen in het aantal lichturen. Ze hebben nog steeds veel licht nodig tijdens hun levenscyclus, maar je hoeft het aantal lichturen niet te verlagen om te zorgen dat ze van de vegetatieve fase op de bloeifase overgaan.

Wat zijn feminized wietzaadjes?

Wat Zijn Feminized Wietzaadjes?

We weten nu wat reguliere wietzaden zijn, maar wat zijn feminized zaden? Bij reguliere zaadjes heb je evenveel kans dat de planten mannelijk of vrouwelijk zijn, maar feminized wietzaadjes produceren vrijwel alleen vrouwelijke planten. Het is altijd mogelijk dat er een mannetje tussen zit, maar deze kans is erg klein.

Feminized zaden zijn niet ideaal voor breeding. Daarentegen ben je er wel min of meer zeker van dat je geen planten hoeft te ruimen. Bovendien zullen ze net als bij de vrouwelijke variant van reguliere zaadjes vrijwel zeker de ideale grootte en opbrengst bieden als je ze goed verzorgt.

  • Feminized autoflowering wietzaadjes

Net als bij reguliere zaden, bestaan er ook autoflowering versies van feminized wietzaadjes die het tegenovergestelde zijn van fotoperiodieke wietsoorten. Zoals voor alle autoflowers geldt; zolang je ze aan voldoende licht blootstelt, doorlopen feminized autoflowers vanzelf hun hele groeicyclus. Het maakt hierbij dus niet uit of er een verschuiving in het lichtschema plaatsvindt of niet.

Wat dat betreft, ontwikkelen ze zich op een vergelijkbare manier als de reguliere variant. Je hoeft je echter bij feminized zaden niet druk te maken om het identificeren van de mannetjes in de korte periode voordat de bestuiving plaatsvindt. Hierdoor zijn feminized autoflowering zaadjes veel populairder geworden dan de reguliere variant.

Reguliere wietzaadjes versus feminized wietzaadjes

We hebben nu de definitie van zowel reguliere als feminized wietzaadjes besproken. Daarom is het nu tijd om uit te zoeken op welke gebieden ze nog meer van elkaar verschillen.

Reguliere wietzaadjes

Reguliere wietzaadjes

Prijs

Voordat je een zaadje in de aarde stopt, is er al sprake van een verschil: de prijs. Reguliere wietzaadjes zijn namelijk goedkoper dan de feminized variant. Dit komt omdat reguliere zaden veel algemener zijn. Bovendien levert gemiddeld slechts de helft van de zaadjes die je koopt de gewenste toppen-voortbrengende planten op. Daarnaast hangen de verschillen in prijs af van de vraag naar een soort en de kwaliteit van het zaad.

Opbrengst

Wat betreft de planten die levensvatbare toppen produceren (d.w.z. de vrouwelijke), kun je rekenen op een goede opbrengst als je ze goed verzorgt. Zoals we echter eerder al zeiden, ontwikkelt gemiddeld slechts de helft van de reguliere zaden zich tot een vrouwelijke plant. Ter vergelijking; met tien reguliere zaadjes is de uiteindelijke opbrengst waarschijnlijk lager dan met tien feminized wietzaadjes. Als daarnaast de mannetjes je vrouwelijke planten bestuiven, dan is de opbrengst over de hele linie nog lager.

Kweekproces

Kweekproces Van Reguliere En Feminized Wietzaadjes

Als je deze zaden gaat kweken, dan moet je tijdens het kweekproces de mannetjes verwijderen voordat ze je vrouwtjes bestuiven (of je moet ze willen kruisen met een andere goede ouder: een vrouwelijke plant). Wanneer je dit namelijk niet doet, dan produceren je vrouwtjes veel minder toppen dan ze normaal gesproken zouden doen. Al hun energie besteden ze dan aan de ontwikkeling van nieuwe zaden.

Als je mannelijke planten echter al vroeg in het proces ruimt, dan kan je kweek vervolgens ononderbroken doorgaan. Met genoeg water en voedingsstoffen kun je er gewoon voor zorgen dat de vrouwtjes uiteindelijk de ideale grootte en opbrengst bieden.

Genetische stabiliteit

Aangezien reguliere wietzaadjes genetisch niet gemodificeerd zijn, zijn de genen van deze planten over het algemeen stabiel. Zoals we later zullen zien, geldt dit niet voor feminized zaden. De modificatie die nodig is om te zorgen dat deze hoofdzakelijk vrouwelijke planten produceren, heeft ervoor gezorgd dat de genen hiervan over de generaties heen minder stabiel zijn geworden. Hier hoef je je geen zorgen over te maken als je met reguliere zaden kweekt.

Klonen

Reguliere En Feminized Wietzaadjes Klonen

Doordat reguliere wietzaadjes genetisch gezien stabiel zijn, kun je ook gezonde en betrouwbare stekken van de uiteindelijke planten nemen. De genen zijn relatief nauwelijks aangetast, waardoor je erop kunt vertrouwen dat de zaden uitgroeien tot sterke, weelderige wietplanten. Het klonen van een feminized moederplant is daarentegen veel risicovoller.

Breeding

Tot slot is het veel gemakkelijker om reguliere zaadjes voor breeding te gebruiken. Er is namelijk al sprake van een natuurlijke verhouding tussen vrouwelijke en mannelijke planten. Je kunt ze dus gerust bij elkaar zetten, de mannetjes de vrouwtjes laten bestuiven en een hele lading nieuwe zaden binnenhalen, waarmee je een nieuwe kweek kunt starten.

Feminized wietzaadjes

Feminized wietzaadjes

Prijs

Wat je waarschijnlijk direct zal opvallen, is het prijsverschil tussen feminized en reguliere wietzaadjes. Feminized zaden zijn namelijk beduidend duurder dan de reguliere variant. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste resulteert de inspanning die nodig is om feminized zaden te produceren in een hogere prijs. Daarnaast ben je ervan verzekerd dat vrijwel alle zaadjes gegarandeerd rookbare toppen opleveren. Hierdoor krijg je per pakje veel meer waar voor je geld.

Opbrengst

Reguliere En Feminized Wietzaadjes: Opbrengst

Omdat waarschijnlijk elk zaadje in een pakje met feminized zaden vrouwelijk is, is de opbrengst automatisch twee keer zo groot in vergelijking met reguliere zaadjes van dezelfde soort. Dit gaat niet altijd op, want één op de duizend feminized zaadjes wordt een mannelijke plant. Deze kans is echter zo klein dat je over het algemeen op dubbel zoveel toppen kunt rekenen.

Kweekproces

Aangezien je je bij het kweken van feminized zaden nauwelijks zorgen hoeft te maken over het ruimen van mannelijke planten, hoef je beduidend minder moeite in het kweekproces te steken. En al het water en alle voedingsstoffen die je gebruikt, zorgen uiteindelijk voor een gezonde oogst van levensvatbare toppen. Je krijgt dus meer waar voor je geld.

Genetische stabiliteit

Reguliere En Feminized Wietzaadjes: Genetische stabiliteit

Afgezien van de prijs laat alles wat we tot nu toe besproken hebben, zien dat feminized zaden kwekers eigenlijk veel meer kunnen bieden. Er is echter sprake van één groot nadeel: de genetische stabiliteit is minder. Als het je al lukt om zaden van je feminized planten te krijgen, zul je merken dat het bijna onmogelijk is om er verder mee te kweken.

De genetische modificatie die nodig is om feminized zaden te produceren, zorgt ervoor dat ze genetisch gezien onstabiel zijn. Niet zozeer dat je de zaadjes niet succesvol kunt kweken, maar hun nakomelingen hebben wel veel moeite om te ontkiemen. En als ze wel gaan groeien, lijken ze niet op de ouders en leveren ze lang niet zoveel op als de eerste generatie.

Klonen

Bovendien zul je erachter komen dat het klonen van feminized planten niet zo soepel gaat als het nemen van stekken van wietplanten die uit reguliere zaadjes voort zijn gekomen. Dit heeft dezelfde reden als het vaak mislukken van het opkweken van zaden van feminized planten: onstabiele genen. De zaden van reguliere planten ondergaan namelijk geen genetische manipulatie, wat wel het geval is bij feminized wiet. Hierdoor is de kans veel kleiner dat laatstgenoemde robuuste nakomelingen produceert.

Gerelateerd artikel

De Beste Manier Voor Het Klonen Van Cannabisplanten

Breeding

Aangezien er maar een kans is van één op duizend dat een zaadje mannelijk is en je te maken hebt met onstabiele genen, is het vrijwel onmogelijk om feminized zaadjes voor breeding te gebruiken. Als dat je doel is, kun je beter met reguliere zaden aan de slag gaan.

Zijn reguliere wietzaadjes beter dan feminized zaadjes?

Zijn reguliere wietzaadjes beter dan feminized zaadjes?

Met alles wat we besproken hebben, weten we zeker dat je je nu afvraagt wat ons antwoord is op de vraag: welke zaadjes zijn beter? Reguliere of feminized?

Zoals we hebben besproken, hangt dit volledig af van wat je doelen zijn als kweker. Probeer je nieuwe soorten te ontwikkelen en wil je aan de slag met zaden/klonen van je planten? Zo ja, dan zijn reguliere zaadjes de juiste keuze, omdat hun genen veel stabieler zijn. Bovendien zitten er in reguliere zaadverpakkingen mannetjes die je voor breeding kunt gebruiken.

Wil je echter vooral bruikbare toppen van hoge kwaliteit verkrijgen? Dan raden we je aan om voor feminized zaadjes te gaan.

Kun je beter reguliere of feminized wietzaadjes kopen?

We sluiten dit artikel af door nog één vraag te beantwoorden: kun je beter reguliere of feminized wietzaadjes kopen? Zoals we zonet zeiden, moet je eerst nadenken over je persoonlijke doelen als kweker.

Toch denken we dat het belangrijk voor elke wietkweker is, vooral voor degenen met ervaring, om vertrouwd te raken met breeding. We wensen je echter ook veel toppen toe. Daarom raden we je aan om beide soorten eens uit te proberen. Je weet immers pas echt wat voor kweker je bent als je beide opties een kans hebt gegeven!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Producten Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken