Jagen Op Cannabis Fenotypes: Alles Wat Je Weten Moet

Jagen Op Cannabis Fenotypes

Steven Voser
Steven Voser
Bijgewerkt op:

Gevorderde cannabiskwekers/breeders doen aan fenotype-jagen om de beste wiet te kweken. Lees hier alles over feno-jagen, hoe het werkt en hoe je het toepast in je volgende kweekproject.

WAT IS FENO-JACHT?

Cannabiskwekers gebruiken de term feno-jacht om het proces te beschrijven van het selecteren van de beste cannabis fenotypes. Wil je meer weten over feno-jacht? Dan heb je een basiskennis nodig van plantengenetica.

Wanneer je cannabiszaden koopt, ontvang je zaden van een bepaalde soort. Deze soort heeft bepaalde kenmerken die haar uniek maken. De gekweekte planten zijn echter per definitie verschillend. Dit komt omdat elk zaadje een unieke, genetische blauwdruk heeft. Dit beïnvloedt allerlei zaken, van formaat en structuur tot aroma en kracht. Breeders doen hun best om genetica te stabiliseren via verschillende processen. Inteelt is een mooi voorbeeld van zo'n proces. Toch zijn cannabisplanten nooit identiek (tenzij je ze kloont, natuurlijk).

Plant bijvoorbeeld zes zaden van Blue Dream. Al deze zaden ontwikkelen zich tot een uniek fenotype met een eigen uiting van de eigenschappen van de ouders, Blueberry en Haze. Om te investeren in breeden of het kweken van de best mogelijke cannabis, dien je je planten te beoordelen. Je behoudt uitsluitend diegenen met de unieke eigenschappen waar je naar zoekt.

WAAROM ZOU JE JAGEN OP FENOTYPES?

WAAROM ZOU JE JAGEN OP FENOTYPES?

Fenotype-jagen klinkt ingewikkeld en misschien wil je het overlaten aan professionals. Maar er kleven veel voordelen aan. Zelfs hobbykwekers kunnen feno-jagen om de beste planten te veredelen en te kweken.

De meeste hobbykwekers/breeders hebben beperkte bronnen. Het lijkt tegenstrijdig om planten te vernietigen waar je voor betaald hebt. Maar als je dit doet, kun je je richten op je best presterende planten.

Als je je beste fenotypes niet selecteert, riskeer je verspilling van je bronnen aan het kweken van benedenmaatse planten. Dit leidt tot een matige oogst.

HOW TO: EEN SNELLE GIDS OVER HET JAGEN OP DE BESTE FENOTYPES

SNELLE GIDS OVER HET JAGEN OP DE BESTE CANNABIS-FENOTYPES

Zo, je weet nu het belang van fenotype-jagen. Maar hoe weet je welke planten je moet ruimen en welke je houdt? Lees snel door voor een gemakkelijke gids over het selecteren van de beste cannabis fenotypes.

1. RUIM ALLE MANNETJES

Dit is je eerste stap als je regular zaden kweekt. Planten met mannelijke pre-bloemen ruim je vroeg, of je scheidt ze als je van plan bent te veredelen. Zo voorkom je dat ze je vrouwtjes bestuiven en je oogst verwoesten.

Gerelateerd artikel

Hoe Herken Je Mannelijke En Hermafrodiete Wietplanten

2. HOUD REKENING MET DE MORFOLOGIE VAN ELKE PLANT

De morfologie verwijst naar de fysieke eigenschappen van je planten. Dit zijn de eerste signalen waar je op let bij het fenotype-jagen (na het verwijderen van de mannetjes, natuurlijk). In de eerste 2-4 weken van de levenscyclus van je planten, controleer je van elke plant de:

  • Hoogte
  • Stretch 
  • Structuur
  • Ruimte tussen de nodes
  • Groeisnelheid
  • Gezondheid van de bladeren
  • Wortelstructuur (bij het verpotten)

Houd bij welke planten het best presteren in deze gebieden. En bepaal welke planten het meest geschikt zijn voor jouw kweekruimte. De meeste binnenkwekers prefereren kleinere, gedrongen planten. Dit heeft echter alles te maken met persoonlijke voorkeur, de kweekvaardigheden en de beschikbare ruimte.

3. SCHAT DE VEERKRACHT IN

Nu dien je ook te letten op de veerkracht van elke plant. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Zie ik vertraagde groei bij enige planten na het verpotten? 
  • Zijn er planten die kampen met ziektes of plagen? 
  • Hoeveel voedingsstoffen hebben mijn planten nodig? Vragen sommige fenotypes om extra voeding om de rest bij te houden?

Als je buiten kweekt, let dan ook op hoe je planten de lokale weersomstandigheden behappen. Hout uitsluitend diegenen die het best presteren.

4. BEOORDEEL HOE JE PLANTEN REAGEREN OP TRAINING

Gebruik je LST- of HST-technieken, zoals toppen of super croppen? Houd bij hoe elke plant reageert op jouw favoriete techniek. Sommige planten reageren bijvoorbeeld beter op LST-technieken, zoals buigen of vastbinden. Anderen floreren na toppen of fimmen. Selecteer uitsluitend die planten die het best passen bij jouw kweekstijl.

5. CONTROLEER HET AANTAL TOPPENLOCATIES

Is de pre-bloei aangebroken bij je planten? Controleer dan hoeveel toppenlocaties (nodes) elke plant ontwikkelt. Diegenen met meer locaties ontwikkelen waarschijnlijk ook meer toppen. Dit vertaalt zich naar een grotere oogst. De locatie van deze nodes is ook belangrijk. Toppen onderaan de plant zijn kleiner dan diegenen aan de bovenkant van het bladerdak.

Gerelateerd artikel

5 Manieren Om Je Cannabisoogst Te Vergroten

Als je de afweging maakt welke fenotypes je wilt houden, is het belangrijk rekening te houden met de beperkingen van je kweekruimte en je persoonlijke voorkeuren als kweker. Sommige kwekers werken liever met kleinere, struikachtige planten. Dit betekent niet dat dit ook voor jou verstandig is.

Maar, zoals voor de meeste hobby's geldt, verbeteren jouw vaardigheden als fenotype-jager met ervaring en tijd. Begin dus vandaag nog met kweken en jagen.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Je bezoekt onze Nederlandse website.