Blog
Uitstrekken Cannabisplanten Verminderen
6 min

Hoe Voorkom Je Strekkende Wietplanten?

6 min

Strekken: is het goed, slecht of iets ertussenin? Wij leggen uit wat dit fenomeen veroorzaakt en hoe je voorkomt dat het je cannabisteelt belemmert. Al met enkele voorzorgsmaatregelen kun je de groei en productie van je planten maximaliseren, terwijl je de hoogte en schriele stengels in toom houdt.

Strekken: een van de eerste dingen die je doet wanneer je 's ochtends wakker wordt of nadat je lang achter je computer hebt gezeten. Maar in welk opzicht heeft strekken iets met wietplanten te maken en waarom zou je je hierover zorgen moeten maken?

Zoals strekken bij mensen een teken kan zijn van zere en gespannen spieren, kan het bij je wietplanten wijzen op narigheid of een suboptimale ontwikkeling. Laten we eens kijken wat erachter dit verschijnsel schuilgaat en wat je kunt doen als jouw planten gaan strekken.

Waarom en wanneer gaan wietplanten strekken?

Zoals je wel kunt vermoeden, is strekken bij planten een versnelde en zelfs buitensporige verticale groei. In het geval van wiet dragen zowel genetische als omgevingsfactoren bij aan het potentieel van een plant om dit te vertonen.

Strekken tijdens de bloei

Waarom gaan wietplanten strekken: Strekken tijdens de bloei

Veel cannabisplanten hebben de neiging om tijdens de eerste weken van de bloei een "groeispurt" te vertonen. Voordat ze al hun aandacht gaan richten op de ontwikkeling van toppen, gebruiken planten deze vroege bloeifase om de hoogte in te schieten. Soms verdubbelen ze zelfs in lengte in slechts enkele dagen tijd.

De verandering in de lichtcyclus is de katalysator achter dit verschijnsel. De mate waarin een soort tijdens de bloei strekt, varieert echter sterk. Hoewel het klopt dat bijvoorbeeld bepaalde sativasoorten tijdens deze periode meer strekken dan indicasoorten, kun je niet puur op basis van de soort bepalen of een plant al dan niet gaat strekken.

Belangrijk om te weten is dat men de groeispurt tijdens de bloei vaak beschouwt als gunstig voor het algehele kweekproces. Grotere planten kunnen namelijk meer toppen en zodoende hogere opbrengsten produceren.

Omgevingsfactoren

Waarom gaan wietplanten strekken?: Omgevingsfactoren

De vroege bloeifase is niet de enige periode waarin wietplanten kunnen gaan strekken. Beslissingen tijdens de zaailingfase en het vroege vegetatieve stadium kunnen er ook voor zorgen dat planten omhoog klimmen. Dit gebeurt met name wanneer ze niet genoeg licht krijgen door een gebrek aan intensiteit of een te grote afstand tussen de lampen en het bladerdak. Door de hoogte in te schieten, hopen ze toch genoeg licht te ontvangen.

Hoewel dit soort groei gunstig is voor planten die net beginnen met bloeien, zullen jonge plantjes minder snel floreren na het strekken.

Waarom strekkende wietplanten ongewenst zijn

Waarom strekkende wietplanten ongewenst zijn

Maar waarom? Zijn langere planten niet beter? In de vroege stadia niet per se. Zaailingen en groeiende plantjes kunnen slappe, zwakke stelen ontwikkelen die makkelijk breken of ombuigen. Dat gaat weer ten koste van de algehele gezondheid van je planten en niet te vergeten hun productiepotentieel.

De vegetatieve fase kenmerkt zich idealiter door periodes met zowel verticale als laterale groei. Zo kan de plant een overvloed aan toppen dragen, in plaats van enkel het plafond te raken met haar indrukwekkende formaat.

Daarnaast hebben de meeste binnenkwekers maar een beperkte kweekruimte en simpelweg geen plaats voor kweeklampen en een snel uitdijend bladerdak. Maar ook buitenkwekers met meer verticale ruimte willen hun kweek vaak — om verschillende redenen — onopvallend houden.

Hoe voorkom je strekkende wietplanten?

Hoe voorkom je strekkende wietplanten?

Wat kun je nu doen om te voorkomen dat je geliefde wietplanten de hoogte in schieten? Nogmaals, zowel genetische als omgevingsfactoren spelen een rol. Schenk aan beide volledige aandacht om eventueel strekken zodanig te kunnen herstellen dat je er uiteindelijk van profiteert.

1. Kies geschikte genetica

We zeiden al dat sommige soorten meer geneigd zijn dan andere om te strekken, maar dat de onderverdeling indica/sativa niet voldoende is om de strekpotentie te voorspellen. Gelukkig kun je wat strains betreft nog wel degelijk een weloverwogen keuze maken. Als je je wietzaadjes namelijk bij een gerenommeerde zadenbank koopt, is de kans op stabiele zaden met voorspelbare resultaten groter.

Gerelateerd artikel

Onze 10 Meest Populaire Zaadbanken

De zadenbank vermeldt het meestal wanneer een soort afwijkend gedrag vertoont — zowel goed als slecht — waar je rekening mee moet houden. Heb je bijvoorbeeld weinig ruimte of probeer je niet op te vallen? Kies dan betrouwbare wietzaden die naar verwachting niet uitgroeien tot zeer strekkende planten.

2. Bevorder de luchtcirculatie

Hoe voorkom je strekkende wietplanten:Bevorder de luchtcirculatie

Ondanks de soms weerbarstige elementen blijven de meeste wietplanten buiten overeind staan en geworteld in de bodem. Geloof het of niet, maar een lekker briesje doet wonderen voor het verstevigen van de binnenkant van de steel. Dit veroorzaakt namelijk minuscule barstjes die uiteindelijk voor dikte en stevigheid zorgen. Wanneer je dan binnen enkele uren extreme groei ziet optreden, moeten je planten hiermee in staat zijn om de spurt te doorstaan. Dat niet alleen; een briesje helpt tevens de verticale groei te beperken.

In een kweekruimte heb je geen dure setup nodig voor voldoende luchtcirculatie. Als je slechts een paar planten kweekt, volstaat een simpele staande ventilator. Laat hem draaien en aanschouw hoe je planten met de week sterker worden.

3. Maximaliseer de lichtsterkte (zonder planten te verbranden)

Deze techniek is zeker handig, maar je moet wel opletten dat je de planten niet beschadigt. Aangezien wiet zich van nature uitstrekt naar het licht, kun je het strekken ook verminderen door de afstand tussen het bladerdak en de lichtbron te verkleinen. Een goede balans hierin vinden, is echter best lastig. Afhankelijk van het type licht, worden verschillende afstanden tussen de lamp en het bladerdak aanbevolen. Blijf aan de ondergrens hiervan om voor maximale lichtblootstelling te zorgen, maar te voorkomen dat je planten verbranden of hun groei anderszins belemmerd wordt.

4. Houd de temperatuur onder controle

Hoe voorkom je strekkende wietplanten: Houd de temperatuur onder controle

Temperaturen boven de 29°C zorgen ook voor problemen met strekken. Door hitte worden stengels namelijk vaak dun en zwak, wat kan leiden tot strekken of een bestaand probleem verder kan verergeren. Niet alleen moet je daarom de temperatuur in je kweekruimte optimaal houden, maar ook zorgen dat je planten niet verbranden door hete lampen. Je kweeklampen erg dicht op je wietplanten hangen, helpt dus ook niet echt.

Het is altijd nuttig om een thermo-hygrometer bij de hand te hebben, zodat je de omgevingsfactoren van je kweekruimte consequent kunt volgen. Cannabis floreert bij verschillende temperaturen tijdens haar levenscyclus. Zorg er dus voor dat je de temperatuur binnen het gewenste bereik houdt.

5. Verkort de groeiperiode

Een trefzekere manier om excessieve verticale groei te vermijden, is het verkorten van de vegetatieve fase van je foto-feminized plant. Met het kweken in een SOG (veel kleine planten in een kweekruimte), wek je zelfs vanaf het begin de bloei al op. Op die manier kun je het strekken van de wietplanten beperken.

Wil je dat je plant nog wat in grootte toeneemt voor de bloei? Stel dan simpelweg het punt vast waarop ze, na verdubbeling, nog voldoet aan je eisen. Dus als je niet wilt dat je planten uiteindelijk een maximumhoogte van twee meter overschrijden, schakel ze dan over op de bloei voordat ze een meter hoog zijn. Dit voor het geval dat ze besluiten in lengte te verdubbelen.

6. Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten

Hoe voorkom je strekkende wietplanten: Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten

Tenzij je in een SOG kweekt, is het belangrijk dat je de planten genoeg ruimte geeft om onbelemmerd te groeien. Wanneer een plant wanhopig op zoek is naar laterale ruimte, compenseert ze dit soms door zich verticaal te ontwikkelen. Voldoende ruimte is eigenlijk altijd belangrijk voor het kweken van wiet. Het bevordert namelijk de luchtcirculatie, wat verzekert dat de planten als het ware genoeg ademruimte hebben.

Gerelateerd artikel

Hoeveel Cannabisplanten Kun Je Per Vierkante Meter Kweken?

7. Beperk voeding en CO₂-suppletie

Als je het strekken tot een minimum wilt beperken, spreekt het voor zich dat je baat kunt hebben bij het verlagen van factoren die de plantengroei bevorderen. Zaken als voeding en CO₂ dragen bij aan een sterkere groei. Het beperken hiervan tijdens het begin van de bloei, helpt zodoende mogelijk ook om het strekken in toom te houden. Neem deze methode echter wel met een korreltje zout.

Je planten helemaal beroven van essentiële hulpbronnen als water en voedingsstoffen, komt hun gezondheid ook niet ten goede. Het is cruciaal dat je voldoende geeft, maar ook weer niet te veel. Eigenlijk moet dit niet bovenaan de lijst staan als je strekken wilt voorkomen. Toch is het een optie die je kunt overwegen.

8. Train de planten

Hoe voorkom je strekkende wietplanten: Train de planten

Reageren je planten niet op je smeekbeden om te stoppen met strekken of maak je je borst nat voor een flinke groeispurt tijdens de bloei? Dan is wellicht een meer hands-on aanpak vereist. Train en snoei in dat geval je plant om haar vorm te bedwingen en verticale groei te beperken en de ontwikkeling in het algemeen onder controle te houden.

Met simpele LST kun je de laterale groei en lichtblootstelling al bevorderen. Je kunt echter ook een stap verder gaan met een ScrOG — in feite een geavanceerde vorm van LST. Naarmate de plant van de late vegetatieve fase overgaat tot de vroege bloei, leid je de takken hierbij door een draadscherm. Op deze wijze optimaliseer je de ontwikkeling van de toppen en stimuleer je vrijwel uitsluitend zijwaartse groei.

9. Verander het lichtspectrum tijdens de bloei

Inmiddels is misschien wel duidelijk dat licht de voornaamste omgevingsfactor is bij de neiging van een plant om te strekken. Bepaalde lampen hebben hier meer invloed op dan andere. Neem bijvoorbeeld reguliere HID-lampen. Kwekers kiezen vaak metaalhalidelampen (MH) die blauw licht uitstralen om de vegetatieve groei te ondersteunen, waarna men overschakelt op rode hogedruknatriumlampen (HPS) voor de bloei.

Gerelateerd artikel

Top 7 Licht Factoren Voor Wietteelt

Zodra je overschakelt op HPS, heb je veel meer kans dat de planten gaan strekken. De verandering in licht bootst namelijk een natuurlijke verandering van de seizoenen na. Om strekken te vermijden, kun je daarom overwegen om MH te gebruiken voor de eerste paar weken bloei. Het blauwe licht hiervan helpt de internodiën kort te houden, zonder de groei al te zeer te belemmeren. Zo profiteer je nog steeds van het rode lichtspectrum van HPS (dat gunstig is voor de ontwikkeling van de toppen), zonder dat de planten lange, dunne stengels ontwikkelen.

Hoe verhelp en ondersteun je strekkende wietplanten?

We hebben nu ruimschoots preventiemaatregelen besproken en hoe je dit probleem enigszins kunt beperken zodra het zich voordoet. Dan is het nu tijd voor essentiële tactieken en hulpmiddelen om een strekkende wietplant te ondersteunen.

1. Graaf de steel meer in

Het ligt misschien voor de hand, maar je kunt van een strekkende plant altijd de steel wat dieper ingraven om de lengte ervan te verminderen en voor extra ondersteuning vanaf de grond. Hierbij is het belangrijk dat je voorzichtig bent, zodat je het wortelstelsel van de plant niet beschadigt. Graaf simpelweg een dieper gat in je pot of tuinbak en druk de aarde rond de steel zachtjes aan. Als het goed is, begint je plant binnen de kortste keren nieuwe scheuten aan te maken.

Kweek je in een diepe pot met genoeg ruimte bovenin? Dan kun je ook simpelweg meer aarde toevoegen om de steel meer te bedekken. Zo hoef je de plant niet uit het substraat te verwijderen om een dieper gat te graven.

2. Stokken

Hoe verhelp/ondersteun je strekkende wietplanten: Stokken

Stokken zijn ideaal voor plantondersteuning. Zo kun je met een stok of twee in de grond de groei van de planten leiden en ondersteunen. Deze hulpmiddelen werken echter niet altijd 100%. Afhankelijk van hoe ver je strekkende wietplant is, is mogelijk iets nodig wat meer ondersteuning biedt of bijvoorbeeld een combinatie van stokken en touw.

3. Touw

Gedurende het kweekseizoen kunnen geschikt touw en plantenbinders een redder in nood blijken te zijn. Niet alleen kun je er een strekkende stengel mee vastbinden, maar je kunt deze materialen later in de bloeifase ook gebruiken voor het ondersteunen van grote toppen. Iedere kweker dient voor de zekerheid over wat plantenbinddraad te beschikken.

4. Gaaspanelen

Hoe verhelp/ondersteun je strekkende wietplanten: Gaaspanelen

Gaaspanelen gaan nog een stap verder. Hierbij ondersteun je je planten tijdens de groei met behulp van een verticale (of horizontale) opstelling. De gaasstructuur van het paneel biedt constante ondersteuning. Veel tuiniers gebruikt deze panelen dan ook om planten stabiliteit te geven. In dat opzicht is ScrOG in feite gewoon een horizontaal gaaspaneel en geen slechte keuze voor strekkende wietplanten.

5. Plantensteunen

Plantensteunen zijn op veel plekken verkrijgbaar, werken eenvoudig en hebben meerdere doeleinden. In dit geval gebruik je ze simpelweg om de stelen en takken van je uitstrekkende plant te ondersteunen. Indien je buiten kweekt, kunnen ze ook helpen tegen groter ongedierte, zoals reeën en andere zoogdieren.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken