Hoeveel Cannabisplanten Kun Je Per Vierkante Meter Kweken?

HOEVEEL CANNABISPLANTEN KUN JE KWEKEN PER VIERKANTE METER?

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

Bij het kweken van cannabis is het doel natuurlijk om zoveel mogelijk vette toppen in je voorraadpotten te krijgen. Als je te veel of te weinig planten kweekt, kan dit de opbrengst beïnvloeden en ongewenst veel tijd in beslag nemen. Het kweken van diverse soorten met verschillende eigenschappen kan kleinere cannabisplanten benadelen. Soms is het een beetje puzzelen, maar uiteindelijk krijg je het gemakkelijk onder de knie.

Dus, hoeveel planten kun je kweken op een vierkante meter? Op deze vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk, afhankelijk van een aantal factoren.

Het gemakkelijke antwoord is 1-8 planten per vierkante meter. Hiermee maak je een aantal gunstige omstandigheden mogelijk:

 • Een fatsoenlijke potmaat voor de wortels en daarmee de gehele plantenontwikkeling
 • Royale lichtverdeling over alle planten
 • Gunstige luchtstroom over het kweekmedium en alle planten
 • Gemakkelijke toegang voor regelmatig onderhoud

FORMAAT VAN JE KWEEKRUIMTE

FORMAAT VAN JE KWEEKRUIMTE

Het formaat van de kweekruimte bepaalt hoeveel potten je kwijt kunt. Afhankelijk van je stijl, kun je kiezen voor veel kleinere potten, zoals in een SOG-setup. Een paar grote potten voor grotere planten is ook een optie. Dit gebeurt vaak bij een ScrOG of DWC, wat van nature veel ruimte vraagt.

KWEEKSTIJL

De eisen voor je kweekruimte zijn afhankelijk van hoe je de planten kweekt:

 • Planten die op natuurlijke wijze groeien, nemen zowel hoogte als volume in beslag
 • Getrainde planten worden minder hoog, maar nemen meer oppervlakte in
 • Met SOG gebruik je minder ruimte per plant, terwijl de hoogte ook beperkt blijft
 • Met ScrOG vraagt de plant meer oppervlakte, maar de hoogte blijft beperkt
 • Met toppen, fimmen en LST beperk je de hoogte, terwijl je het volume verhoogt

KWEEKSTIJL

SELECTEREN VAN DE SOORTEN

Als je een vrije keuze hebt in soorten, pluk je daar de vruchten van. Je kunt een selectie maken op basis van je stemming of activiteiten. Regelmatig variëren voorkomt dat je tolerantie opbouwt. Kweek je echter meerdere soorten in dezelfde ruimte, dan kan dit problemen opleveren.

Als je grotere soorten naast kleinere hebt staan, ontvangen de kleinere planten mogelijk onvoldoende licht. Je moet je lampen hoger ophangen om de grote planten niet te verbranden. De kleintjes komen dan echter lumen tekort, wat de opbrengst beïnvloedt. In deze situaties zijn trainingstechnieken een enorm voordeel.

Gerelateerd artikel

De Top 10 Beste Cannabissoorten

TYPE LICHT EN LICHTSTERKTE

VERSCHILLENDE SOORTEN LICHT

De kracht van je lampen is belangrijk bij het bepalen van hoeveel planten in je ruimte passen. Hoe krachtiger de lichtuitstoot, hoe groter het bedekte gebied en hoe meer je kunt kweken. Als je weet wat je licht bereikt, kun je beter bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt om gezonde planten te telen.

HID LAMPEN: HPS & MH

Het effectieve lichtbereik voor de verschillende wattages van hogedruk gasontladingslampen is als volgt:

 • 150W: 60 × 60cm
 • 250W: tot 80 × 80cm
 • 400W: tot 1 × 1m
 • 600W: tot 1,2 × 1,2m
 • 1000W: tot 1,5 × 1,5m

CFL-LAMPEN & ANDERE FLUORESCERENDE LAMPEN

Deze lichtbronnen hebben een minimaal effectief bereik. Ze verlichten alleen het gebied direct onder de lampen. De afstand tot het bladerdak moet slechts 5-10cm bedragen. De gehele plant moet zich binnen 30cm van de lamp bevinden om niet buiten het effectieve bereik te vallen.

LED

Het lichtbereik van LED's varieert met de output en de types (wit, blauw, UV, infrarood). Houd je aan de aanbevelingen van de fabrikant voor maximale efficiëntie.

LICHTKRACHT PER PLANT

Lichtkracht Per Plant

Je planten vereisen ook een minimaal wattage of aantal lumen per plant om te groeien. Het gewenste wattage is minstens 75 watt per plant voor HID-lampen en 150 watt per plant voor CFL en andere fluorescerende lampen.

Alles onder deze minimale eisen vertraagt de groei en leidt tot onvoldoende ontwikkeling van de toppen. Zorg voor genoeg licht zodat je planten goed kunnen groeien!

De eenvoudigste berekening voor HID-verlichting is het delen van je wattage door 75 (en daarna afronden). Bijvoorbeeld:

 • 150W HID ÷ 75W = 2 planten
 • 250W HID ÷ 75W = 3 of 4 planten
 • 400W HID ÷ 75W = 5 of 6 planten
 • 600W HID ÷ 75W = 8 planten
 • 1000W HID ÷ 75W = 13 of 14 planten

Gebruik je CFL verlichting? Deel dan door 150. Als je 400W CFL gebruikt, kom je op het volgende:

 • 400W CFL ÷ 150W = 2 of 3 planten

Onthoud dat dit de minimale vereisten zijn voor een gezonde plantenontwikkeling. Meer is altijd beter. Elke kweker moet echter rekening houden met kosten, ruimte en energieverbruik. Ook zijn veiligheid en plantengezondheid belangrijk. Een 600W licht in een klein kastje leidt bijvoorbeeld tot problemen met oververhitting. Uiteraard komt dit de gezondheid van je plant niet ten goede. En dan hebben we het nog niet eens over het brandgevaar.

POTMAAT & TYPE

Cannabis Potmaat & Type

Je hebt nu gekeken welk licht effectief en efficiënt is. Het volgende punt op de lijst is de potmaat. Het formaat van je pot bepaalt de grootte van je wortelzone, die weer belangrijk is voor de afmeting van de plant. Kleinere planten voor SOG-projecten kunnen toe met een kleinere pot. Als je een kleine hoeveelheid grote cannabisplanten kweekt, moet je echter grotere potten hebben.

Hier is een algemene leidraad voor het potformaat bij planten die je met de hand bewatert:

Hoogte (cm)
Pot inhoud (liters)
Pot diameter (cm)
30 7–11 25–28
60 11–15 28–33
90 15–25 33–38.5
120 25–40 38.5–50
150 40+ 50+

Te kleine potten vertragen de groei. Mogelijk ontstaan ook aandoeningen die lijken op voedingstekorten.

Houd ook rekening met het feit dat het bladerdak van de plant groter wordt dan de pot. Zorg dus voor genoeg ruimte rondom, zodat planten kunnen uitdijen. Als je ze te dicht op elkaar zet, gaat dit ten koste van de luchtcirculatie en creëer je ideale omstandigheden voor ongewenste ziekteverwekkers.

Potten moeten een gepast formaat hebben voor elke fase van de groei. Verpot de zaailingen zodra ze te groot zijn voor het medium waarin ze ontkiemd zijn. Kies eerst voor een tussenmaat en zet ze later in een grotere pot. Op deze manier voorkom je overbewatering (evenals wortelrot en een gebrek aan groeikracht).

Gerelateerd artikel

Wat Is Een Smart Pot En Hoe Maak Je Er Zelf Een?

Direct ontkiemen in grote potten kan ook, maar besteed dan wel extra aandacht aan het bewateren. Het is heel gemakkelijk om je plantjes teveel water te geven in grote potten. Als ze nog jong zijn, met beperkte wortelontwikkeling, zijn ze nog te klein om grote hoeveelheden water te behappen.

Bewater dus niet het gehele groeimedium. Elke 3-4 dagen geef je voorzichtig water in een klein cirkeltje rondom de jonge plant. Naarmate ze zich ontwikkelt, geef je water in een cirkel die net zo groot is als het bladerdak. Zodra de bladeren de rand van de pot bereiken, kun je een standaard routine aanhouden.

GEWENSTE OOGST & MANIEREN OM DE OPBRENGST TE VERBETEREN

GEWENSTE OOGST & MANIEREN OM DE OPBRENGST TE VERBETEREN

Als vuistregel geldt dat je met het volume van elke specifieke kweekruimte gelijksoortige opbrengsten kunt produceren. Het maakt dus niet uit of je veel planten snel kweekt of minder gedurende een langere periode. Factoren als de soort, vaardigheden en kweeklampen spelen natuurlijk wel een rol.

Maar als je 8 planten snel kweekt, behaal je ongeveer hetzelfde resultaat als met 1 grote plant gedurende een langere tijd. Bij kleinere of goed getrainde cannabisplanten kan het licht elk oppervlak bereiken. Bij grotere planten zie je onderontwikkelde toppen op plaatsen die zich verder van het licht bevinden, maar is er sprake van meer takken per plant.

Er zijn diverse methodes om het meeste uit de ruimte en de lichtpenetratie te halen. De vegetatieve periode en het onderhoud variëren bij elke methode, maar ze maximaliseren allemaal de oogst op hun eigen, unieke manier.

1. SOG - SEA OF GREEN

SOG - SEA OF GREEN

De Sea Of Green techniek draait om het beperken van de vegetatieve periode. Daarnaast maximaliseer je de oogst en maak je effectief gebruik van de ruimte. Het doel is het kweken van een groot aantal kleine planten, in plaats van een kleine hoeveelheid grotere cannabisplanten.

Als je kweekt met klonen, bedraagt de vegetatieve fase slechts tien dagen na het wortelen ervan. Met standaard fotoperiode en feminized soorten duurt dit stadium 3-4 weken. Het ideale scenario is het kweken van veel enkelvoudige, grote cola's met minimale vertakkingen en groei aan de onderkant van de plant.

De potten zijn klein; 11 liter is het maximum. Hoge, vierkante bakken hebben de voorkeur boven grotere, inefficiënte, ondiepe ronde potten. Zo kun je een maximaal aantal planten kwijt. Meestal 8-16 cannabisplanten per vierkante meter.

De planten worden getrimd zodat ze hun buren niet overschaduwen. Beschaduwde, lager gelegen takken die niet veel licht ontvangen, worden verwijderd. De plant steekt alle energie in de grotere toppen-clusters die veel licht krijgen.

Dankzij de snelle doorlooptijd is SOG geweldig voor kleinere ruimten, zoals kweekkasten. Houd een moederplant in een aparte vegetatieve ruimte zodat de volgende lading planten direct de bloeiperiode in kan zodra de huidige partij geoogst is.

2. SCROG - SCREEN OF GREEN

SCROG - SCREEN OF GREEN

ScrOG of de Screen Of Green techniek is geliefd bij kwekers, maar wordt gehaat door autocorrectie. Ook deze kweekmethode is gericht op het maximaliseren van de opbrengst. Kamp je met ruimtegebrek? ScrOG is ideaal omdat het de hoogte beperkt door een vlak, groen bladerdak te creëren.

Het helpt als je bekend bent met bepaalde technieken. Kies voor toppen of LST in de vegetatieve fase of voor dieven en mainlinen in de bloeiperiode. Vegeterende planten worden getopt en de takken zijwaarts getraind, zodat ze niet "uitdijen". Met deze methode kies je voor minder cannabisplanten dan de SOG methode. Ook duurt de vegetatieve fase langer.

Na het toppen laat je een aantal hoofdstelen ontwikkelen die je traint om zijwaarts te groeien. Hang hierna een horizontaal net op, ongeveer 30cm boven de pot. Kies voor ijzerdraad met grote openingen of een plastic net. Bevestig het op een frame dat de complete kweekruimte omvat.

Naarmate de planten groeien, weef je de takken die het licht willen bereiken door het net. Tijdens de resterende vegetatieve fase zorg je dat de cannabisplanten zich zijwaarts ontwikkelen. Zodra het net en de kweekruimte voor 70% gevuld is, kun je overschakelen naar de bloeiperiode.

De bloeiperiode zorgt voor enige stretch bij de planten. Nieuwe takken weef je ook door het net. Bij het ontwikkelen van de toppen, zie je geen dominante cola. In plaats daarvan verschijnt een miniatuurveld met homogene cola's. Knip de bladeren en popcorn toppen onder het dikke bladerdak weg. Zo steekt de plant al haar energie in de toppen in het licht. Ook ontstaat op die manier ruimte voor voldoende luchtcirculatie.

Wat past er op een vierkante meter? Kies voor een of twee planten die van nature groot worden, zoals Haze. Of ga voor vier cannabisplanten die wat kleiner blijven, zoals OG Double Bubble.

3. LST - LOW STRESS TRAINING

LST - LOW STRESS TRAINING

Een andere methode is low stress training. Deze wordt gebruikt om de lichtpenetratie te maximaliseren voor optimale ontwikkeling van de plant en flinke opbrengsten. In tegenstelling tot high stress methoden, zoals toppen, wordt bij LST de gehele cannabisplant gemanipuleerd om effectiever te groeien.

LST moedigt meer intense lichtpenetratie aan richting de lager gelegen takken van de plant door schaduw te voorkomen. Meestal reageren de langzamer ontwikkelende takken met de aanmaak van meer toppen locaties. De hoofdcola wordt gebogen, waardoor tegelijkertijd een meer homogene plant ontstaat.

Voor LST heb je niet veel nodig. Denk aan zacht tuindraad, touw of een pakje plantenbinders. Het is allemaal effectief. Ook kan het helpen om wat gaatjes in de rand van de pot te boren voor een goede verankering.

Wanneer de planten nog jong zijn, buig je hun top horizontaal. Naarmate de takken strijden om het licht, bind je deze ook vast. Houd dit vol tot je kweekruimte naar wens gevuld is.

De vegetatieve periode is korter omdat de plant niet hoeft te herstellen van de stress van toppen of trimmen. Houd er wel rekening mee dat een getrainde cannabisplant meer volumineus is. Je hebt minder planten per vierkante meter dan bij SOG, maar meer dan bij ScrOG. LST is in feite een soort compromis tussen geduld en ruimte.

In een ruimte van een m² zouden een of twee grote sativa-achtige planten moeten passen, zoals Super Silver Haze. Of kies voor vier tot zes indica-achtige cannabisplanten, zoals Gorilla Glue. Zorg dat ze in ieder geval zijn voorzien van voldoende licht en luchtcirculatie.

4. TRIMMEN

Cannabis Trimmen

Trimmen is een overkoepelende term die duidt op verschillende manieren om de groei van cannabis te manipuleren. Hieronder vallen toppen, fimmen, mainlinen, dieven en ontbladeren/schwazzen.

 • Toppen

Bij toppen draait het om het afknijpen of afknippen van scheuten. Hierdoor kunnen de zijtakken zich ontwikkelen in twee nieuwe stelen. Top eenmaal voor twee nieuwe hoofdtakken. Doe het tweemaal voor vier. Driemaal voor acht takken, enzovoorts. De meeste kwekers toppen niet meer dan drie keer, omdat de hersteltijd teveel vegetatieve groeitijd kost. Acht hoofdtakken ontwikkelen zich tot een zeer struikachtige plant die veel ruimte inneemt. Toppen wordt ook wel tippen genoemd.

 • Fimmen

Fimmen is een toevallige ontdekking die een nuttig effect heeft op de groei van cannabisplanten. In plaats van een ontluikende tak volledig te verwijderen om de ontwikkeling van twee stelen af te dwingen, wordt ongeveer 75% weggeknipt of afgeknepen. Hierdoor ontstaan 4 of meer nieuwe scheuten. De zijtakken kunnen zich verder ontwikkelen, wat leidt tot grotere toppen op deze takken.

 • Mainlinen

Mainlinen en dieven zijn twee soortgelijke technieken die uitsluitend de groei van grote toppen stimuleren aan het eind van de takken. Met mainlinen wordt alle overbodige en nieuwe groei verwijderd bij een plant die meerdere keren is getopt (zie hierboven). Hierdoor blijven alleen de hoofdcola en de nabijgelegen zijtoppen over. Dit dwingt de plant alle energie te steken in de resterende cola's.

 • Lollipoppen

Dieven, of lollipoppen, komt overeen met mainlinen. Deze techniek kan echter bij elke kweekstijl worden ingezet. Alle hoofdtakken, inclusief de hoofdcola bij ongetrainde planten, worden ontdaan van nieuwe aanwas. Alleen de hoofdtop en nabijgelegen zijtoppen blijven over. Net als met mainlinen, dwingt dit de plant om alle energie te steken in de grote toppen.

 • Ontbladeren

Schwazzen of ontbladeren is een techniek die tegenstrijdig klinkt. Het vergt wat oefening, maar de resultaten zijn geweldig. Met deze techniek verwijder je 50% van de fan leaves, meestal eenmaal tijdens de vegetatieve fase en dan opnieuw in de eerste drie weken van de bloei. Tijdens de groeifase verbetert dit de lichtpenetratie en luchtcirculatie. De onderste takken kunnen zo groter worden. Tijdens de bloei stimuleert dit de ontwikkeling van meer kelken die het werk overnemen van de verwijderde bladeren.

Het is gebleken dat elk van deze technieken de opbrengst verhoogt. Als je een enthousiaste kweker bent, probeer ze dan gerust allemaal uit. Noteer wat er gebeurt en bepaal uiteindelijk wat voor jou het beste werkt.

TIJDSBESTEK

Tijdsbestek Cannabis

Om een kweekruimte efficiënt te vullen, heeft een plant ongeveer 8 weken natuurlijke, vegetatieve groei nodig voordat je overschakelt naar de bloeiperiode. Laat je de planten eerder bloeien, dan wordt het lastig de ruimte volledig te bedekken. De opbrengst is dan lager dan wat je zou kunnen produceren.

Kweek je twee planten? Dan kun je de vegetatieve groei halveren om de ruimte te benutten en een soortgelijke opbrengst te bereiken. De vegetatieve fase van vier of acht planten kun je nog verder verkorten. Een kortere groeifase betekent dat je minder elektriciteit verbruikt. Je hebt wel meer onderhoud.

Uiteindelijk geldt: Hoe meer planten, hoe korter de vegetatieve fase en hoe sneller de ruimte efficiënt is gevuld. Je schakelt eerder over naar de bloei, wat de doorlooptijd verkort. Meer planten vragen uiteraard wel meer verzorging.

Gerelateerd artikel

Het Belang Van De Verschillende Groeifases Van Cannabis

HIER TOPPEN, DAAR TOPPEN, OVERAL TOPPEN

Het is echt niet zo ingewikkeld als het lijkt. Onthoud gewoon dat deze stinkende, toppen producerende dingen planten zijn. Ze zijn soms wispelturig en eigenzinnig. Experimenteer en ontdek wat voor jou werkt. Jouw kweekruimte heeft een eigen micro-omgeving en kun je niet vergelijken met een succesvolle kweek aan de andere kant van de wereld. De maanfase, de verduistering van Jupiter en de tijd van het jaar hebben nog steeds een magische invloed op je binnenkweek. Pas als je alles goed hebt ingesteld, kun je zeggen: "mijn toppen zijn groter dan die van jou."

Je bezoekt onze Nederlandse website.