Blog
ScrOG Vs. SOG
3 min

ScrOG Vs. SOG: Welke Is Juist Voor Jou?

3 min

Als het gaat om het kweken van cannabis, kunnen gevorderde technieken, zoals ScrOG en SOG kwekers helpen het beste uit hun planten te halen. Laten we ons eens verdiepen in beide technieken.

De ScrOG en SOG methoden om cannabis te kweken, zijn beiden technieken voor gevorderden. Sommige kwekers zweren bij de een, anderen zullen uitsluitend de ander gebruiken. Punt is, dat de een niet per se superieur is aan de ander; beiden hebben hun eigen voor- en nadelen en zijn geschikt voor verschillende situaties. Een goede kweker worden, gaat niet om de beslissing welke techniek beter is, maar ze beiden begrijpen, waardoor je zelf de juiste techniek kan kiezen voor jouw specifieke eisen op dat moment.

KWEKEN MET DE SCROG TECHNIEK

KWEKEN MET DE SCROG TECHNIEK

Laten we beginnen met de ScrOG techniek (Screen of Green). In de kern, draait ScrOG kweken om het plaatsen van een net of scherm tussen je kweeklampen en je groeimedium. Uiteindelijk groeit de cannabis plant tegen het scherm, waarna elke tak wordt getraind langs het net, waardoor een groot en gelijkmatig bladerdak ontstaat.

Het is een geweldige manier om voordeel te behalen uit het gebied dat met lampen is bedekt. Door een uitgespreid bladerdak te creëeren, zorg je ervoor dat meerdere toppen locaties zich tot hun volledige potentieel kunnen ontwikkelen, in plaats van slechts een grote top bovenop.

Over het algemeen, wordt een cannabis plant gebruikt per 30 vierkante centimeter net, maar dit hangt af van de gekweekte soort. Zodra een bladerdak is ontstaan, zullen de meeste kwekers de lagere bladeren trimmen, omdat deze geen toegang hebben tot het licht en de plant haar energie verdoet met het onderhouden van deze bladeren.

Gerelateerd artikel

Hoeveel Cannabisplanten Kun Je Per Vierkante Meter Kweken?

Een belangrijke factor, waar rekening mee moet worden gehouden als je de ScrOG techniek gebruikt, is timing. Afhankelijk van de genetica, kunnen cannabis planten verschillend reageren als er wordt overgeschakeld naar de bloeiperiode. Sommigen zullen strekken en snel uitvullen, terwijl anderen dit niet doen. Dit zal bepalen hoe lang je een cannabis plant in de vegetatieve fase houdt als je de ScrOG techniek gebruikt.

Als je werkt met genen die tijdens de bloei in de hoogste versnelling schieten, kan je iets eerder overschakelen naar de bloei, zodat deze boost het bladerdak snel uitvult. Als de plant niet uitrekt, zullen een paar extra weken in de vegetatieve fase ervoor zorgen dat het bladerdak zich iets meer uitvult. Te snel overschakelen kan ertoe leiden dat je teveel of te weinig plantenmateriaal hebt om mee te werken.

Na grofweg twee weken bloeien, zal de ontwikkelende groei verticaal kunnen groeien, wat verzekert dat de waaierbladeren onder het net blijven zodat zoveel mogelijk licht de locaties van de toppen kan bereiken. Omdat het bladerdak zich op dit moment vrij gelijkmatig heeft verdeeld, kan elke toppen locatie zich in een gelijk tempo verticaal ontwikkelen, wat een gelijkmatige lichtdistributie verzekert.

De voordelen van ScrOG:

 • Het is eenvoudig
 • Kan worden gedaan met stekjes of feminized cannabis zaden
 • Biedt meerdere toppen locaties van slechts een paar planten
 • Laag in onderhoud; je hebt slechts een paar planten
 • Goed geschikt voor kweek van sativa's

De nadelen van ScrOG:

 • Het kost meer tijd dan de SOG techniek
 • Je hebt een scherm of net nodig

ScrOGBekijk ScrOG Strains

KWEKEN MET DE SOG TECHNIEK

KWEKEN MET DE SOG TECHNIEK

Waar bij de ScrOG techniek de nadruk wordt gelegd aan het produceren van meerdere toppen locaties, wordt bij de SOG techniek (Sea of Green) het tegenovergestelde gedaan, want de cannabis plant wordt gedwongen al haar energie te stoppen in een hoofdcola. Deze techniek is met name nuttig in beperkte ruimtes, of wanneer je maximale snelheid wenst. In tegenstelling tot de ScrOG techniek, kan de SOG techniek alleen met klonen worden uitgevoerd. We leggen zo uit waarom.

Om de SOG techniek uit te voeren, worden klonen in een krappe ruimte gepropt, met ongeveer 40 of meer klonen per vierkante meter. Na een week of twee, worden ze overgeschakeld naar de bloeiperiode. Je bent niet gek als je denkt dat de planten na zo'n korte tijd een beetje strekken en vervolgens maar een klein beetje wiet produceren.

Hoewel dit een zeldzame mogelijkheid is, zal de grote meerderheid van de klonen in de hoogste versnelling schieten, waarbij ze een dikke steel en takken produceren. Cannabis soorten, die goed geschikt zijn voor deze kweektechniek, zullen proberen het licht te bereiken, voor ze tot stilstand komen en een epische cola produceren. Over het algemeen zijn Indica's het meest geschikt hiervoor; planten zullen zelden groter worden dan 30cm bij deze methode, dus alle energie zit in de hoofd cola.

De manier waarop planten reageren op de SOG methode is waarom het belangrijk is klonen te gebruiken. Een zaailing zal niet reageren met snelle groei en bloei in rap tempo. Waarom klonen dit wel kunnen, is onzeker.

Sommigen geloven dat de planten aanvoelen dat ze niet groot genoeg zijn om te bloeien met het gesimuleerde, afnemende licht van de herfst en, omdat ze niet jong zijn (namelijk klonen), zijn ze in staat dit te compenseren door over te schakelen naar het hoogste tempo. Anderen zeggen dat het gewoon een variatie is op stretchen.

Ook moet opgemerkt worden dat bij de SOG methode een relatief sterke kweeklamp nodig is om succesvol te zijn. Als kleinere HPS-lampen worden gebruikt, kan dit leiden tot ongelijke groei, waardoor sommige planten anderen overschaduwen. Met grote lampen komt natuurlijk ook een grotere behoefte aan goede lichtcirculatie, met name in kleinere ruimtes.

Voordelen van SOG:

 • Zeer snelle doorlooptijd
 • Geweldig voor kleine ruimten
 • Werkt goed met Indica's
 • Sneller dan ScrOG

Nadelen van SOG:

 • Veel onderhoud
 • Er kunnen alleen stekken worden gebruikt
 • Vereist sterke lampen
 • Grotere hoeveelheden planten kunnen serieuze juridische problemen veroorzaken

SOGBekijk SOG Strains

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken
Zoeken in categorieën
of
Zoeken