Blog
Hoe Je Verticaal Wiet Kunt Kweken
6 min

Hoe Je Verticaal Wiet Kunt Kweken

6 min

Je bent waarschijnlijk wel bekend met de traditionele manier van wiet kweken. Maar heb je weleens gehoord van verticaal telen? Door je planten anders neer te zetten, kun je hiermee tot wel twee keer zoveel oogsten als normaal. Wij laten zien hoe verticaal kweken werkt en vergelijken het met de traditionele kweekmethode.

Ook al voel je je op je gemak bij het gebruiken van traditionele kweektechnieken, ze hebben ook zo hun beperkingen. Misschien denk je dat het toepassen van trainingsmethoden of kweken in een SOG het enige is waarmee je nog iets kunt veranderen, maar dan ken je verticale wietkweek nog niet. Hierbij is het hele kweekproces anders en bouw je je kweek letterlijk vanaf de grond opnieuw op.

We laten je zien wat verticaal cultiveren is, hoe het zich verhoudt tot de standaardmethode en hoe je zelf een verticale kweekopstelling maakt.

Wat is verticale cultivatie?

Wat Is Verticale Cannabis Cultivatie?

Om een beter idee te krijgen van wat verticaal cultiveren inhoudt, moeten we eerst horizontaal kweken definiëren. Dit laatste is wat de meeste cannabistelers doen. Hierbij hebben ze wietplanten op dezelfde hoogte staan, waarbij het licht alleen van bovenaf komt. Verticaal cultiveren maakt daarentegen gebruik van de ruimte bovenin door ook hier planten te laten groeien.

Hierdoor kunnen verticale kwekers hun gebruikelijke opbrengsten verdubbelen of zelfs nog meer!

Hoe werkt verticale cannabis-cultivatie?

Je vraagt je misschien af hoe in vredesnaam een plant boven een andere kan groeien. Nou, er is een aantal manieren waarop dit kan worden gedaan. Eén methode is een modificatie van horizontaal telen, terwijl de andere als een moeilijkere, maar "echte" verticale kweekmethode wordt gezien. Deze methoden staan beter bekend als de rek- en toren-setup. Hieronder leggen we uit waarom ze zo genoemd worden.

Rek-setup

Rek-setup - Verticaal Wiet Kweken

Bij de rek-opstelling, gebruik je simpelweg schappen om zo meerdere, horizontale niveaus boven elkaar te creëren.

Omdat je bij deze opstelling een plant meteen boven een andere hebt staan en licht vanboven dus niet mogelijk is, kun je deze setup niet buiten gebruiken. Het is dan ook belangrijk om hierbij goed na te denken over je indoor lichtsysteem. In plaats van een lichtbron boven de planten te hangen, moet je de wietplanten naast een lange lichtbuis zetten die ze allemaal belicht. Als je meerdere schappen hebt, stel ze dan rondom de buis op om de cannabisplanten evenveel licht te laten krijgen.

Gerelateerd artikel

Kies Het Juiste Licht Voor Jouw Kweek

Aangezien je hierbij simpelweg horizontale schappen hebt, kun je prima aarde als kweekmedium gebruiken. Een andere populaire keuze is een hydroponisch systeem genaamd de nutrient filmtechniek, ook wel bekend als NFT.

Toren-setup

Toren-setup - Verticaal Wiet Kweken

Hoewel rekopstellingen goed gebruikmaken van de verticale, onbenutte ruimte, gaat een torenopstelling nog een stapje verder. In plaats van in een individuele pot te staan, groeien je planten uit openingen aan de zijkant van een holle, cilindrische toren. Als je toren groot genoeg is, kun je met deze opstelling met gemak meer dan twaalf planten kweken. En dat in een ruimte waar je er normaal gesproken maar één of twee kwijt kunt!

Net als bij de rek-opstelling, heb je ook hier lampen naast je toren opgesteld om een gelijkmatige belichting van je planten te garanderen. Tenminste, als je binnenshuis kweekt. Met een torenopstelling heb je, in tegenstelling tot rekken, namelijk ook de mogelijkheid om buiten te kweken.

Bij een torenopstelling gebruik je ook een ander kweeksysteem. In plaats van in aarde of water te telen, hangen de wortels in de lucht, wat bekendstaat als een aeroponic systeem. Je voedt ze door water en voedingsstoffen in de toren te vernevelen. Dit is de meest efficiënte manier van je planten verzorgen.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Krachtige Wiet Met Aeroponics?

Verticale cannabis-cultivatie versus standaard kweken

We hebben al enkele interessante voordelen van verticale cultivatie genoemd. Maar maken die het ook echt beter dan de beproefde horizontale benadering? Dit hangt af van wat voor soort kweker je bent. Laten we de voor- en nadelen van beide eens wat nader bekijken.

Standaard wiet kweken

Standaard wiet kweken

Zoals eerder vermeld, wordt wiet vaak gekweekt in een horizontaal systeem, waarbij planten naast elkaar staan en niet boven of onder elkaar. Dit is hoe de meeste wietplanten altijd zijn geteeld en hier is niets mis mee.

Voordelen:

 • Eenvoud: dit is de eenvoudigste methode van cannabisteelt en daarom ook de beste kweekmethode voor beginners.

 • Goedkoop: aangezien je bij deze methode ook minder apparatuur nodig hebt, zal de financiële last lang niet zo groot zijn.

 • Minder werk: je hebt enkel de materialen nodig om je kweekruimte of buitenlocatie in orde te maken. Deze methode is daarom ook geschikt voor mensen die hieraan zo min mogelijk tijd willen besteden.

Nadelen:

 • Inefficiënt: gezien de hoeveelheid grondoppervlak die het opeist, is gewone cannabisteelt inefficiënt vergeleken met verticale alternatieven. Zoals we hebben uitgelegd, kun je maar één of twee planten kwijt op een oppervlak dat ook verticale ruimte biedt voor meer dan een tiental wietplanten. Daarnaast verspil je bij de traditionele methode veel water en voedingsstoffen.

 • Beperkt: aangezien je minder planten kunt hebben staan, zul je ook een kleinere opbrengst overhouden. Alhoewel dit in het begin misschien geen probleem is, kan dat wel zo zijn wanneer je uit wilt breiden.

Gerelateerd artikel

Hoe Je Binnen En Buiten Goedkoop Wiet Kweekt

Verticaal wiet kweken

Verticaal wiet kweken

Misschien was je van al deze aspecten al op de hoogte. Maar hoe verhoudt de horizontale methode zich tot een verticale cannabiskweek?

Voordelen:

 • Efficiënt: bij een verticale kweek kun je profiteren van de ruimte boven een cannabisplant. In plaats van één of twee planten in je kweekruimte, kunnen het er zes, acht of meer dan twaalf zijn! Een toren-opstelling is bovendien efficiënter dan de standaardmethode, doordat je simpelweg voedingsstoffen en water op de wortels vernevelt.

 • Groter oogstgewicht: aangezien je veel meer planten kwijt kunt, behaal je ook hogere opbrengsten per vierkante meter.

 • Mogelijkheid voor een extra kweekcyclus: omdat de vegetatieve fase vaak korter is, heb je de kans om in hetzelfde jaar nog een verticale kweek op te zetten.

Nadelen:

 • Kosten: planten groeien uiteraard niet vanzelf verticaal, dus je moet een beetje investeren voordat je begint. De kosten zullen lager zijn als je de rek-methode gebruikt, maar aan een goed torensysteem en de nodige verlichting ben je vaak wel € 1000,- of meer kwijt.

 • Onderhoud: omdat je meer planten kweekt in dezelfde ruimte, heb je meer en sterkere apparatuur nodig. Denk aan ventilatoren, luchtfilters, luchtontvochtigers, enz. Je moet ook meer temperatuursensoren hebben om het verschil te meten boven- en onderin de kweekruimte.

 • Potentieel risico: om toegang te krijgen tot de bovenste planten, moet je soms een ladder gebruiken. Het gebruik hiervan brengt ook weer risico's met zich mee.

Een verticale kweekopstelling maken

Een verticale kweekopstelling maken

Nu je een duidelijk idee hebt van het proces, ben je klaar om je eigen verticale kweek op te zetten!

We zullen ons in deze walkthrough richten op de rek-opstelling. Het bouwen van een kweektoren is namelijk alleen interessant als je veel werkruimte, apparatuur en gereedschap ter beschikking hebt. Een rek is misschien niet zo efficiënt als een toren, maar je bespaart gedurende het kweekproces bijna net zoveel tijd, geld en moeite.

Stap 1: Je kweekrek opzetten

In plaats van gewoon een standaard rek te kopen bij een tuincentrum, kun je beter op zoek gaan naar een rek dat speciaal gemaakt is voor het kweken van cannabisplanten of planten die vergelijkbare zorg nodig hebben. In deze speciale rekken kun je namelijk makkelijk groeilampen ophangen. Daarnaast zijn ze stevig genoeg om alle wietplanten tegelijkertijd te kunnen dragen.

Ze zijn er in allerlei maten, dus zorg ervoor dat je er eentje kiest die in je kweekruimte past, met rondom nog voldoende ruimte. Rolrekken zijn ideaal om de ruimte optimaal te benutten, maar vaste rekken werken ook.

Stap 2: Kies een geschikte strain

Houd er rekening mee dat bepaalde cannabisplanten erg groot kunnen worden. Niet elke strain is dus geschikt voor een verticale opstelling. Zorg dat de maximale hoogte van een plant de beschikbare ruimte niet overschrijdt of nadert. Autoflowering strains zijn hier perfect voor, maar je kunt ook fotoperiode soorten nemen die klein blijven of die goed op snoeien reageren.

Gerelateerd artikel

Top 10 Compacte Cannabisplanten

Stap 3: Kies kweeklampen uit

Hoewel je normaal gesproken een flinke kweeklamp aan het plafond hangt, heb je bij verticaal kweken een complexer lichtnetwerk nodig. Bovendien bevinden de lampen zich veel dichter op de planten dan normaal. Daarom zijn LED-lampen meer een vereiste dan een suggestie. Je hebt daarbij de keuze uit wit (breed spectrum) of paars licht (gericht spectrum). Zorg er in ieder geval voor dat je lampen een optimale groei kunnen garanderen.

Stap 4: Creëer een geschikt klimaat

Omdat je veel meer planten dan normaal in je kweekruimte zet, zul je het klimaat ook goed moeten reguleren.

Om te beginnen, kun je het beste alle systemen automatiseren. Je hebt meer planten om voor te zorgen dus je bespaart veel moeite als je automatische meldingen krijgt over hun conditie. Daarnaast zul je je opstelling moeten kunnen afkoelen wanneer de ruimte te veel opwarmt. Wat luchtcirculatie betreft: zorg voor luchtstroming vanuit de open ruimtes naar beneden en afzuiging aan het andere uiteinde.

Stap 5: Bepaal hoe je planten zullen groeien

Als je dat eenmaal op orde hebt, rest de volgende vraag: Welke specifieke kweekmethode wil je gaan gebruiken? Ga je je planten trainen, zodat ze niet hoger worden dan de ideale hoogte van maximaal één meter of wil je ze in een SOG kweken? Dat is aan jou! Houd er echter wel rekening mee dat ze, gezien hun formaat, een kortere vegetatieve fase doorlopen dan gewone wietplanten. Dit maakt het echter ook mogelijk om een tweede keer in één jaar te kweken.

Gerelateerd artikel

De Geheimen Van De SOG Methode Onthuld

Wat je nog meer moet weten over verticaal wiet kweken

De bovenstaande stappen beschrijven alle basisprincipes van het opzetten van een reksysteem. Maar dat is niet alles wat je moet overwegen bij het verticaal kweken van wiet. Hier zijn enkele aanvullende tips.

Houd alles goed schoon

Houd alles goed schoon - Verticaal Wiet Kweken

Het is belangrijk om je nieuwe rek goed schoon te houden. Je planten staan direct op de schappen, dus of het nu aarde, stof of iets anders is dat op je rek of in de kamer terechtkomt, ruim het snel op.

Omdat veel planten in dezelfde ruimte groeien, is de kans op eventuele schade door ziekten of schimmels een stuk groter.

Pas je lichtschema eerder aan

Pas je lichtschema eerder aan - Verticaal Wiet Kweken

Daarnaast moet je goed blijven opletten en niet vergeten om op het juiste moment het lichtschema voor al je lampen aan te passen.

Aangezien kleine planten minder tijd in de vegetatieve fase vereisen, zal dit veel eerder nodig zijn dan met wietplanten die normaal groeien. Voor een maximale opbrengst, is het dus essentieel om met lichtaanpassing je cannabisplanten snel van de groei in bloei te laten gaan.

Houd rekening met je budget

Houd rekening met je budget - Verticaal Wiet Kweken

Voordat je besluit deze methode te gaan toepassen, is het belangrijk om je budget nog eens te overwegen. Ook al kun je met gemak de rekken, lampen en planten betalen, je moet ook rekening houden met de grotere hoeveelheid water en voedingsstoffen. En dan hebben we het nog niet eens over de energierekening. De onkosten die je maakt met een verticale kweek kunnen makkelijk twee keer zo hoog zijn als normaal.

Dat wordt uiteindelijk wel weer gecompenseerd doordat je meer toppen krijgt dan normaal, maar niet iedereen kan het zich veroorloven om te wachten op die vertraagde "terugbetaling". Neem dus niet te veel risico en wees financieel realistisch voordat je meer wiet gaat kweken.

Is verticale cannabis-cultivatie de kweekmethode van de toekomst?

Is verticale cannabis-cultivatie de kweekmethode van de toekomst?

Is verticale cannabisteelt de toekomst, gezien de ruimte die je ermee bespaart en het feit dat je meer planten kunt kweken? Niet per se: niet iedere wietteler kan het zich namelijk veroorloven of wil de moeite nemen om van de bewezen traditionele methode af te stappen. Maar doordat de technologie zich steeds verder ontwikkelt en goedkoper wordt, zullen we verticale kweekmethodes wel vaker voorbij zien komen.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken