Blog
Wanneer Switch Je Wietplanten Van Groei Naar Bloei?
5 min

Wanneer Switch Je Wietplanten Van Groei Naar Bloei?

5 min

Voor een succesvolle oogst dien je wietplanten correct over te schakelen van de vegetatieve fase naar de bloeitijd. Hoe en wanneer je dit doet, is afhankelijk van diverse factoren, die allemaal je aandacht verdienen. Met deze gids hopen we dit proces te vergemakkelijken.

Als je cannabisplanten kweekt, weet je dat er een aantal belangrijke momenten zijn. Een daarvan is het overschakelen van de vegetatieve fase naar de bloeitijd. Voor je planten komt de eindstreep in zicht. In deze overgangsfase treffen ze alle nodige voorbereidingen om zoveel mogelijk toppen te ontwikkelen. Het is dus noodzakelijk dat je die overgang (op het juiste moment) zo vloeiend mogelijk maakt.

Normaal gesproken doen planten dit zelf. Als je echter binnen kweekt, moet je ze een handje helpen. Het is geen hogere wiskunde, maar je moet wel rekening houden met een aantal factoren. In dit artikel leggen we alles uit.

Wat betekent het overschakelen van groei naar bloei?

Wat Betekent Het Overschakelen Van Groei Naar Bloei?

Allereerst is het goed om te weten wat de vegetatieve fase en de bloeitijd inhoudt. De groei van cannabisplanten kun je onderverdelen in 4 fases. Planten ontkiemen eerst en bereiken vervolgens de zaailingfase. Dit wordt opgevolgd door de vegetatieve fase en bloeitijd, waar we ons in dit artikel op richten. Gedurende de vegetatieve fase ligt de nadruk op de snelle ontwikkeling van bladeren en wortels. Zo kunnen planten zoveel mogelijk licht en voedingsstoffen opnemen. De bloeitijd draait om de productie van die o zo belangrijke toppen.

Maar hoe weten wietplanten wanneer ze dit moeten doen? Planten vertrouwen op de zon voor energie, maar de zon geeft ook aan dat het seizoen verandert. Als de dagen korten, ontvangen planten minder licht. Ze begrijpen dat het moment van rijpen is aangebroken en gaan toppen produceren.

Gerelateerd artikel

6 Tips Voor Dichtere Cannabistoppen

Buiten vereisen wietplanten nauwelijks hulp. Maar als je in een kweekruimte kweekt, is dit een heel ander verhaal. Hier vertrouwen planten erop dat jij het lichtschema aanpast om de bloeitijd af te dwingen. Wanneer het aantal lichturen afneemt, kunnen ze geleidelijk gaan bloeien. Binnen vereisen planten 12 uur duisternis om de bloei op te wekken en te behouden.

Moet je het lichtschema veranderen bij autoflowering strains?

Moet Je Het Lichtschema Veranderen Bij Autoflowering Strains?

Het is belangrijk te vermelden dat we onderscheid maken tussen bepaalde cannabisplanten. Sommige cannabis planten zijn namelijk niet afhankelijk van een verandering in licht om de bloei op te wekken. We verdelen de soorten onder in fotoperiodieke en autoflowering strains. De eerstgenoemde is afhankelijk van een verandering in het lichtschema, terwijl de laatstgenoemde bloeit op basis van leeftijd.

Gerelateerd artikel

Autoflowering Versus Fotoperiode Cannabis

Je snapt waarschijnlijk wel dat het niet zoveel zin heeft je lichtschema te wijzigen voor autoflowering planten. Deze soorten maken zelfstandig de overgang. De meeste autoflowers switchen naar de bloei na een vegetatieve fase van 3-4 weken.

Welke factoren moet je overwegen?

In een perfecte wereld switch je je planten naar de bloeifase wanneer jij dat graag wilt. Helaas is dit moment afhankelijk van diverse factoren. Denk aan de hoogte van je planten, de staat van het wortelnetwerk, de genen en de toegepaste kweektechnieken. Laten we onderzoeken hoe deze factoren je planten beïnvloeden op het moment dat ze de bloeitijd betreden.

Hoogte

Hoogte

Zoals vermeld, proberen wietplanten in de vegetatieve fase hun piek te bereiken. Zolang je ze in deze fase houdt, worden ze steeds groter (tot een bepaalde hoogte). Het is belangrijk rekening te houden met de verticale ruimte. Laat je dit achterwege, kunnen je planten uiteindelijk tegen het plafond of de kweeklamp botsen, wat leidt tot beschadiging. Voorkom problemen en houd rekening met de maximale hoogte van jouw strains. Bij grotere planten kun je beter vroeger overschakelen naar de bloei.

Genetica

Genetica

De maximale hoogte van je wietplanten is slechts één van de vele factoren die bepaald worden door de genen. Over het algemeen verdelen we cannabisgenen onder in 2 hoofdcategorieën: indica en sativa. Indica's blijven meestal kleiner en voller. Tussen de bloei en oogst neemt de hoogte met ongeveer 25-50% toe. Sativa's kunnen flink uitschieten. Door hun vroege bloei kunnen ze gemakkelijk in hoogte verdubbelen. Over het algemeen kun je een indica langer laten vegeteren dan een sativa.

Voor wat betreft specifieke strains, is het zinvol ervaringen van andere kwekers te lezen. Veel kwekers, maar ook verkopers van zaden, voorzien je graag van deze informatie. Het loont te weten hoe veel tijd planten doorbrengen in de verschillende fases. Neem het gemiddelde van al deze getallen en houd hier rekening mee tijdens jouw kweekproces.

Een goed ontwikkeld wortelnetwerk

Een Goed Ontwikkeld Wortelnetwerk

Vegeterende planten zijn niet alleen druk met groter groeien en bladeren ontwikkelen, maar ook met de productie van een complex en sterk wortelnetwerk. Wanneer wortels de kans hebben om vrijuit in lengte te groeien zonder ophoping, is de plant in staat alle benodigde voedingsstoffen op te nemen. Dit garandeert een optimaal groeiproces.

Om te verzekeren dat dit netwerk zich goed ontwikkelt, is het verstandig de bloeitijd niet te vroeg op te starten. Zodra het licht verandert, richten planten zich op de aanmaak van toppen en niet langer op het wortelstelsel. Wek de bloei te vroeg op en je vermindert de mogelijke opbrengst.

Dit is moeilijk om te timen, aangezien je niet in de aarde kunt kijken. Maak een goede inschatting door de gemiddelde vegetatieve periode aan te houden voor jouw gekozen strains.

Geavanceerde kweektechnieken

Als verschillende kwekers dezelfde zaadjes in een soortgelijke omgeving kweken, kan het moment van overschakelen toch aanzienlijk variëren. Dit komt door de toepassing van bepaalde geavanceerde kweektechnieken. Hieronder volgen een aantal van deze technieken.

  • Sea of Green (SOG)

Sea Of Green (SOG)

De Sea of Green-methode, ook bekend als SOG, draait om het kweken van veel kleine planten bij elkaar in een kleine ruimte. Het doel is een vroege bloei op te wekken. Elke plant ontwikkelt één grote cola in plaats van meerdere kleine toppen.

De bloeitijd bepaal je niet vooraf, maar je wacht tot de planten 15-30cm hoog zijn. De specifieke hoogte hangt echter af van de mogelijke maximale hoogte van je plant.

Gerelateerd artikel

De 5 Beste Cannabis Soorten Voor Een Sea Of Green (SOG)

  • Screen of Green (ScrOG)

De afkorting lijkt op de vorige methode, maar de techniek is heel anders. Bij ScrOG hang je een gaaswerk 30-60cm boven de basis van je planten. ScrOG verbetert de beluchting en de blootstelling aan licht. Een hogere eindopbrengst is het gevolg.

ScrOG draait niet om het vroegtijdig opwekken van de bloeitijd. Wacht een aantal weken langer dan je zou doen met de SOG-methode.

  • Lollipopping

Lollipopping

Nog een fascinerende manier om je opbrengst te maximaliseren, is lollipopping, of dieven. Hierbij verwijder je alle onderste plantengroei. Voorstanders van deze techniek wijzen erop dat de onderste takken nauwelijks toppen produceren. De planten verspillen voedingsstoffen en energie. Niemand zit te wachten op kleine, luchtige toppen. Door de lagere takken weg te snoeien, steken planten alle energie en voedingsstoffen in de hoger gelegen toppen.

Het is bij lollipopping belangrijk te wachten tot je plant een bepaalde hoogte bereikt voordat je overschakelt naar de bloei. Dit is afhankelijk van je gekozen strains. Sativa's laat je eerder bloeien, bij een hoogte van 30-45cm. Indica's mogen best 100cm hoog zijn wanneer je switcht.

  • Supercroppen

Geduld is een schone zaak en dit is extra belangrijk bij supercroppen. Door de hogere takken neerwaarts te buigen, ontvangen de lager gelegen toppen meer licht. Hierdoor benut je iedere plant optimaal. Je stimuleert zo de lagere delen van de plant. Bovendien voorkom je ook dat planten te snel te groot groeien, waarmee je een langere vegetatieve fase faciliteert.

Hoe switch je binnen van groei naar bloei?

Hoe Switch Je Binnen Van Groei Naar Bloei?

Tot zover nog alles duidelijk? Mooi! Het is tijd om te leren hoe je cannabisplanten in een kweekruimte overschakelt van de vegetatieve fase naar de bloeitijd.

Gedurende de groeiperiode kiezen de meeste kwekers voor een lichtschema van 18 uur licht en 6 uur duisternis. Zodra je planten klaar zijn voor de bloei, verander je dit lichtschema naar 12/12. Pas hiervoor je timer aan die je hebt aangesloten op je verlichtingssysteem.

Zodra dit gedaan is, blijf je je planten verzorgen als gebruikelijk. Vertrouw erop dat ze zich ook in de bloei gezond ontwikkelen.

Hoe switch je buiten van groei naar bloei?

Hoe Switch Je Buiten Van Groei Naar Bloei?

Zoals vermeld, hoeven buitenkwekers zich over het algemeen geen zorgen te maken over het opwekken van de bloei. Wil je echter een tweede groeicyclus of een vroege oogst? Dan kun je het daglicht manipuleren om de bloei af te dwingen.

Je kunt dit bereiken door een constructie te bouwen rondom en boven je planten. Dit frame dek je af met een verwijderbare en volledig lichtdichte hoes. Zodra je planten zich volledig hebben ontwikkeld, zorg je zelf voor 12 uur duisternis. Zo zeg je de vegetatieve fase succesvol vaarwel.

Maar wees voorzichtig hiermee. Als je niet heel secuur dit nieuwe lichtschema volgt, zullen planten bij een teveel aan licht terugkeren naar de vegetatieve fase.

Wat doe je bij ongelijkmatige ontwikkeling?

Wat Doe Je Bij Ongelijkmatige Ontwikkeling?

Stel dat de ene plant sneller groeit dan de andere. Wat te doen? Als je merkt dat sommige planten vroeger klaar zijn om de vegetatieve fase te verlaten, is toppen of snoeien een optie. Met deze strategie dwing je de plant het ritme van de anderen te volgen. Zo kunnen ze tegelijkertijd de bloeitijd betreden.

Pas wel op als je deze methoden loslaat op je planten. Een teveel aan stress leidt tot een verminderd oogstgewicht. Houd een oogje op je planten en zorg ervoor dat je je niet laat leiden door je ongeduld voor een snelle oogst. Ook al kun je eerder oogsten, de opbrengst is minder en van lagere kwaliteit. Op de lange termijn kost dit je dus geld en tijd.

Kun je kort na het toppen de bloei activeren?

Kun Je Kort Na Het Toppen De Bloei Activeren?

Nu we het toch hebben over stress en toppen: sommige kwekers vragen zich af of je kunt switchen naar de bloei als je nét je planten hebt getopt? In tegenstelling tot de overige informatie in dit artikel, zijn de meningen over dit onderwerp verdeeld. Als je het aan ons vraagt, houden we liever rekening met onze wietplanten en hun 'gevoelens'.

Uiteindelijk is het groeiproces op zichzelf vrij stressvol voor je planten. Deze stress versterk je nog meer als je topt of snoeit. Bovendien is de verandering in het aantal lichturen en het begin van de bloeitijd een van de meest stressvolle momenten voor wietplanten.

Daarom zullen de meeste kwekers je vertellen om 1-2 weken te wachten na het toppen om de bloei op te weken. Toch is er ook een aanzienlijke groep die meent dat een herstelperiode van 5-7 dagen voldoende is. Elke plant dient de oogst in goede gezondheid te bereiken. Een hersteltijd van minder een week leidt mogelijk tot een minder indrukwekkend oogstgewicht. Dat gezegd hebbende, hangt jouw keuze uiteindelijk af van jouw tijdsdruk en de gezondheid van je cannabisplanten.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken