Blog
Voor Dichtere Cannabistoppen
6 min

6 Tips Voor Dichtere Cannabistoppen

6 min

Als je luchtige, pluizige toppen oogst na meerdere maanden hard werken, is dat nogal teleurstellend. Gebruik deze tips om er zeker van te zijn dat je volop weelderige exemplaren krijgt.

Een van de belangrijkste doelen van het kweken van cannabis is een grote oogst aan het eind van de kweek. Het opkweken van planten van zaad tot volwassen exemplaren vol toppen duurt een aantal maanden. Kwekers moeten in die tijd veel doen om een zo optimaal mogelijke opbrengst te genereren. Het kweken van cannabis is dan ook een aanzienlijke investering qua tijd en middelen.

Als het tijd is voor de oogst, is niet alleen volume een belangrijke maatstaf. De kwaliteit van elke top is net zo belangrijk. De hoeveelheid trichomen en harsproductie zijn twee factoren die je moet analyseren en optimaliseren. Daarnaast streven de meeste kwekers naar dichte toppen. Maar waarom is dit zo belangrijk? Wat maakt het uit of toppen licht en luchtig zijn of stevig en compact? Wij gaan je uitleggen waarom dichte exemplaren beter zijn en hoe je ervoor zorgt dat je planten ze ontwikkelen.

WAAROM IS DE DICHTHEID VAN DE TOPPEN BELANGRIJK?

WHY DOES BUD DENSITY MATTER

De dichtheid van de toppen is om verscheidene redenen essentieel. Allereerst en bovenal geldt: hoe dikker ze zijn, hoe beter de opbrengst. Stel je twee planten voor die even groot zijn en evenveel toppen hebben aangemaakt. De ene plant heeft volle exemplaren, maar de andere heeft ondanks dezelfde hoeveelheid luchtige, broze en minder mooie toppen. Ze zijn zelfs maar half zo dik als die van de eerste cannabisplant.

Gerelateerd artikel

Het Kweken Van Megatoppen: 10 Stappen Naar Succes

Beide planten hebben evenveel toppen aangemaakt, maar de opbrengst van de eerste plant is twee keer zo groot. De dichtheid van elke top betekent een dubbele hoeveelheid weefsel. Kwekers kunnen er dus twee keer zoveel joints en bowls mee roken. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar het helpt je wel inzien waarom het belangrijk is te streven naar zo dicht mogelijke toppen.

De dichtheid van de toppen is ook essentieel voor commerciële kwekers en eigenaars van coffeeshops. Na correct bijknippen, zien dichte exemplaren er veel aantrekkelijker uit dan luchtige.

Er zijn veel variabelen die meespelen bij de kweek van eersteklas, dikke cannabistoppen. Genetische factoren spelen allereerst een grote rol. Ook omgevingsfactoren bepalen echter hoe dik toppen uiteindelijk worden. Optimale belichting, voeding en training resulteren vrijwel altijd in dikke exemplaren. Als planten deze vitale componenten echter ontberen, krijg je luchtige, doffe bloesems. Voordat we ingaan op het kweken van dikke toppen, gaan we eerst eens kijken wat we niet moeten doen.

WAT GEBEURT ER ALS JE CANNABISTOPPEN NIET GOED BEHANDELT?

WHAT HAPPENS IF YOU ABUSE CANNABIS BUDS

Als je cannabistoppen niet goed behandelt (meestal door onopzettelijke verwaarlozing), dan krijg je inferieure wiet. Dat is het soort toppen waar verkopers niet naar omkijken. Het zijn de exemplaren die je het beste een lange tijd kunt laten curen. En je rookt het alleen als je eersteklas wiet op is.

Als planten een van de hierboven genoemde sleutelfactoren ontberen, dan bloeien ze niet optimaal. Een tekort aan licht vermindert de fotosynthese en verstoort de energieproductie en microbiële synergie in de wortelzone. Een gebrek aan één voedingsstof is al genoeg om ernstige problemen te veroorzaken of verstoringen in de fysiologie van een plant. Het zorgt er daarbij vaak voor dat toppen niet dicht kunnen worden.

Inferieure toppen zijn makkelijk te herkennen. Ze zien er vaak uit als popcorn, vandaar de naam popcorntoppen. Deze toppen zijn niet groot en zien er pluizig en luchtig uit.

6 STAPPEN NAAR DICHTE CANNABISTOPPEN

Popcorntoppen zijn teleurstellend, zeker na zorgvuldige ontkieming, weken van groei en een lange bloeifase. En dan hebben we het nog niet eens over alle tijd die je aan je planten hebt besteed. Hieronder leer je hoe je zulke toppen voorkomt. We leggen daarbij uit hoe je in plaats daarvan stevige, bewonderenswaardige cola’s krijgt.

1. HET BEGINT ALLEMAAL BIJ DE GENETICA

Het Begint Allemaal Bij De Genetica

Genetica is een cruciale factor bij het kweken van stevige toppen. Er zijn honderden cannabis-cultivars en hun karakteristieken verschillen onderling. Sommige geven een stonend effect, terwijl andere juist energie opwekken. Bepaalde planten worden enorm; andere blijven bossig en klein. Dichtheid is echter ook een kenmerk dat per strain verschilt.

Sommige cultivars zijn genetisch geprogrammeerd om luchtige, pluizige toppen aan te maken. Dit betekent niet per se dat ze minder krachtig zijn, maar heeft wel invloed op hoe aantrekkelijk ze eruitzien. Sativa-variëteiten hebben toppen die aan de luchtigere kant zijn. Indica-variëteiten hebben echter vaak dikke, compacte cola’s.

Als je de dikste toppen wilt kweken, ga dan voor een pure indicasoort of een indica-dominante hybride. Er is heel veel keus wat betreft indica-genetica. Daarbij kun je kiezen uit diverse variëteiten op het gebied van smaak, effect en bloeitijd.

Gerelateerd artikel

Top 5 Indica Strains For 2024

2. HOUD DE TEMPERATUUR ONDER CONTROLE

Houd De Temperatuur Onder Controle

De temperatuur heeft ontzettend veel invloed op de vorm en omvang van cannabis-cola’s. De plant floreert binnen een relatief temperatuurbereik van 18–26°C. Cannabis overleeft zelfs bij temperaturen van maar liefst 30°C. Als de temperatuur echter buiten het ideale bereik komt – door koufronten of hittegolven – weten de toppen niet wat ze overkomt en worden ze luchtig.

Kwekers zouden ervoor moeten zorgen dat de temperatuur hoog genoeg blijft tijdens de nacht en voldoende koel overdag. Indoorkwekers hebben hier een voordeel. Zo is het klimaat in een kweekruimte makkelijker te beheersen. Je houdt de boel onder controle met airconditioning, ventilatoren, verwarming en een hygrometer. Dit is bovendien allemaal te automatiseren met sensoren en timers.

Buitenkwekers hebben minder controle en zijn overgeleverd aan de elementen. Om overmatige hitte te voorkomen, is het mogelijk een schaduwdoek over de planten te spannen en ventilatoren te installeren in een polytunnel.

3. INTENSITEIT EN SPECTRUM VAN HET LICHT ZIJN CRUCIAAL

Intensiteit En Spectrum Van Het Licht Zijn Cruciaal

Licht is misschien wel het belangrijkste bij de ontwikkeling van dikkere toppen. Planten hebben het nodig voor de fotosynthese, het aanmaken van vitale suikers en de groei. Niet alle soorten verlichting zijn echter geschikt. Planten hebben een optimale intensiteit nodig en het juiste lichtspectrum om dikke, harsrijke toppen te ontwikkelen.

Buiten gekweekte planten groeien het beste als ze het grootste deel van de dag rechtstreeks zonlicht ontvangen. Daarbij is 10-12 uur optimaal. Kwekers zouden er ook naar moeten streven om de planten op een locatie op het zuiden te zetten. Zo stel je de cannabisplanten maximaal bloot aan direct licht. Planten zouden ook evenveel ruimte moeten krijgen en genoeg onderlinge ruimte, zodat ze elkaars licht niet blokkeren.

Indoorkwekers hebben de keuze uit diverse soorten licht. Leds zijn echter de beste lampen. Ze zijn goedkoop in gebruik, krachtig en geven weinig warmte af. Er is echter één groot nadeel. Als je kiest voor hoogwaardige panelen, dan is de aanschaf namelijk prijzig.

Kwekers zouden moeten streven naar een lichtintensiteit van 1000W per vierkante meter. Dit is vaak genoeg voor het optimaliseren van gestage plantgroei en het genereren van stevige toppen. Kwekers zouden ook moeten opletten hoe ze de lampen positioneren. Als je ze te ver weg hangt, is er sprake van minder fotosynthese. Plaats je ze echter te dicht bij de planten, dan leidt dat soms tot hittestress en fragiele toppen.

Als je leds gebruikt, plaats ze dan 60cm boven je planten. Verplaats de lichtbron elke dag iets naar de cannabisplanten toe. Zie je dat de cannabisplanten verbleken? Hang de lampen dan telkens 5cm hoger, totdat de symptomen verdwijnen.

4. KNIP, TRAIN EN SNOEI

Knip, Train En Snoei

Als je cannabisplanten hun gang laat gaan, groeien ze verticaal en maken ze één centrale cola aan. Dit groeipatroon is niet ideaal als je een maximale opbrengst wilt en dichte toppen. Gelukkig is het met diverse technieken mogelijk de vorm van je planten te veranderen, waardoor het oogstgewicht toeneemt.

Trainingstechnieken als Low Stress Training (LST) zijn te gebruiken om het bladerdek te openen en meer hoofdcola’s te genereren. Bij LST buigen kwekers met draad de hoofdstengel naar beneden. De zijtakken gaan dan verticaal groeien en worden uiteindelijk zelf stengels. Doe je dit regelmatig? Dan verbetert de opbrengst, blootstelling aan licht en de kwaliteit van de toppen. High stress”-technieken als topping zijn ook te gebruiken om meer vertakkingen te stimuleren en dichtere toppen te krijgen.

Ook is het mogelijk te snoeien om de groei, kwaliteit en vorm van de toppen te stimuleren. Door bepaalde bladeren en takken te verwijderen, zorg je er zo voor dat energie en voeding direct naar de toppen gaan.

Gerelateerd artikel

Cannabis Kniptechnieken En Tips

5. HAAST DE OOGST NIET

Haast De Oogst Niet

We weten het, de oogsttijd is geweldig! Je hebt je planten maandenlang in de gaten gehouden en zien ontwikkelen. Beginnende kwekers hebben de neiging om de toppen van de plant te trekken zodra dat kan. Hoewel dat verleidelijk is, is het beter nog even te wachten. De toppen ontwikkelen zich snel tijdens de bloeifase en als je een paar dagen langer wacht, worden ze vaak steviger. Er zijn een paar factoren waar je op zou moeten letten om te weten wanneer het tijd is. Het is handig om een vergrootglas te gebruiken om die tekenen te zien.

Een indicatie dat het tijd is voor de oogst, behelst de kleur van de trichomen. Dat zijn de kristallijne structuren die op het oppervlak van de toppen en suikerblaadjes zitten. Aan het begin van de bloeifase zijn de trichomen doorzichtig. Uiteindelijk worden ze wolkiger van kleur. Als de meeste trichomen wolkig zijn, is het tijd voor de oogst.

Kwekers zouden ook moeten letten op de stampers, de haarachtige structuren op de cannabistoppen. Jonge exemplaren zijn wit, maar worden oranjerood of bruin als de toppen rijp zijn.

6. LET GOED OP WELKE VOEDINGSSTOFFEN JE GEEFT

Let Goed Op Welke Voedingsstoffen Je Geeft

Cannabis heeft diverse voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Denk aan de macrovoedingsstoffen stikstof, fosfor en kalium en microvoedingsstoffen als zink en mangaan. Krijgen planten niet genoeg voedingsstoffen of kunnen ze er niet bij? Dan vertonen ze geleidelijk symptomen van een deficiëntie. Dat heeft invloed op de kwaliteit van de toppen. Een teveel aan voedingsstoffen kan echter ook schadelijk zijn voor de planten en ertoe leiden dat de toppen minder dicht worden.

Als kweker zou je voedingsstoffen zorgvuldig moeten toedienen op basis van de aanbevelingen die op het product staan. Bovendien is het verstandig bij de groeifase extra voorzichtig te zijn. Geef in die fase 50% van de aanbevolen hoeveelheid. De pH-waarde van de grond zou ietwat zuur moeten zijn om tekorten te voorkomen. Voeg daarnaast nuttige micro-organismen, zoals mycorrhizaschimmels, aan de bodem toe. Ook dit helpt planten bij het opnemen van de voedingsstoffen die ze nodig hebben.

Kwekers die het belangrijk vinden dat hun planten de broodnodige voedingsstoffen krijgen, moeten Monster Bud Boost Pack eens proberen in combinatie met Monster Bud Mix. Deze harmonieuze mix van voedingsstoffen helpt je planten ongetwijfeld en jij krijgt als beloning compacte, stevige toppen. Het is de perfecte oplossing voor kwekers die hun planten graag makkelijk en gebalanceerd voedingsstoffen geven.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken