Blog
Alles Wat Je Moet Weten Over Trichomen
5 min

Hoe Verhoog Je De Trichoomproductie Voor Het Oogsten Van Cannabis?

5 min
Kweken Seedshop

Trichomen zijn kleine klieren op cannabistoppen die de meeste cannabinoïden en terpenen van de plant bevatten. Ze bepalen in de eerste plaats de kracht en smaak van de toppen. Kwekers willen de concentratie ervan dan ook altijd verhogen. Laten we eens bekijken op welke manieren je de trichoomproductie van je cannabisplanten kunt versterken.

Trichomen zijn de beste vriend van iedere kweker. En niet alleen omdat ze goede indicatoren zijn voor het juiste oogstmoment. Zo bevatten ze ook het gros van de cannabinoïden en terpenen van de cannabisplant. Daardoor maken ze de waardevolle toppen sterk en smakelijk. Het is dus logisch dat we altijd manieren zoeken om de productie van deze minuscule klieren te verhogen. Zo maken we onze wiet nog krachtiger en smaakvoller.

Er zijn verschillende manieren om de cannabisplant te stressen of stimuleren voor een verhoogde trichoomproductie. Het gaat hierbij om “goede” stress. Je hebt vast wel eens de uitspraak “waar je niet dood aan gaat, maakt je sterker” gehoord. Dit geldt ook voor methodes om trichomen te stimuleren.

Goede stress resulteert in toppen die bedekt zijn met glinsterende kristallen. De slechte variant kan je planten juist schaden en zelfs het tegenovergestelde teweegbrengen van wat je wilt bereiken. De plant kan dan afsterven. Overdrijf dus niet met de volgende tips en probeer ze alleen uit als je er zeker van bent. Ook moet je over voldoende kweekervaring beschikken. Overweeg bovendien om ze eerst met een paar planten te testen, voordat je ze op de gehele teelt toepast. Wanneer je weet wat je doet, kun je deze tips in je voordeel gebruiken. Zo rook je straks heerlijke toppen die schitteren als kerstlichtjes!

GEBRUIK EXTRA FELLE LAMPEN IN DE BLOEIFASE

GEBRUIK EXTRA FELLE LAMPEN IN DE BLOEIFASE

In de bloeifase heeft cannabis krachtiger en feller licht nodig, zoals HPS kweeklampen. De beste met trichomen bedekte toppen worden meestal met dit soort lampen behaald. De verlichting moet echter niet alleen zeer intens en efficiënt zijn. Zo moet het ook het juiste lichtspectrum leveren om een optimale bloeifase te ondersteunen.

Sommige kwekers stellen hun cannabisplanten graag bloot aan UV-B licht in de laatste 2-3 weken voor de oogst. Dit verhoogt de trichoomproductie. En dus ook de algehele kracht en het aroma van de toppen. Geloofd wordt dat dit op zijn minst deels komt door een afweermechanisme van de plant om zichzelf te beschermen tegen UV-B. UV-B is een lager blauw/violet lichtspectrum dat onzichtbaar is voor het menselijk oog. Zonlicht produceert dergelijke stralen, die zowel planten als mensen schade kunnen toebrengen. Vrijwel alle organismen hebben afweermechanismen om zich hiertegen te beschermen. UV-B is waardoor je van zonlicht verbrandt en in extreme gevallen kanker kunt krijgen. Planten produceren grote aantallen trichomen om zichzelf te beschermen tegen dergelijke straling. Je kunt dit mechanisme benutten met het juiste kweeklicht.

MH lampen produceren UV-B licht net als de zon. Normaal gesproken worden ze alleen gebruikt voor de vegetatieve fase. Gebruik ze echter ook eens in de laatste paar weken voor de oogst. Zo kun je de trichoomproductie significant verhogen. Heeft je MH lamp een glazen behuizing? Dan dien je deze te verwijderen, aangezien glas UV-B licht blokkeert. Een andere optie: reptielenlampen. Die hebben de meeste kwekers echter niet liggen. Ook zijn ze uiteindelijk lang niet zo krachtig als MH lampen.

Je kunt ook (om verschillende redenen) LED’s overwegen. Die produceren meestal geen UV-B licht. Maar het unieke lichtspectrum van LED lampen zorgt ervoor dat cannabis toch meer trichomen produceert. Het lichtspectrum is vaak veel beter dan dat van MH of HPS lampen. De nieuwe generatie is daarnaast krachtiger en kosten-efficiënter. De meeste kwekers behalen extreem goede resultaten met LED lampen. Wil je deze investering maken? Dan word je getrakteerd op rijkelijk met trichomen versierde toppen.

PAS DE VARIABELEN IN JE KWEEKRUIMTE AAN

PAS DE VARIABELEN IN JE KWEEKRUIMTE AAN

Een eenvoudige en goedkope manier om de trichoomproductie van je planten te bevorderen? Pas een aantal variabelen in de kweekruimte aan. Specifieker, de luchtvochtigheid en temperatuur. In de meeste gevallen heb je alles wat je hiervoor nodig hebt al in je kweekruimte. Ook deze tip dient in de laatste 2-3 weken van de bloei te worden toegepast.

Je moet de relatieve luchtvochtigheid van je kweekruimte onder de 30% krijgen en zorgen dat je temperatuur onder de 26°C blijft. Zo verdampt de hars niet onder invloed van hitte. Je kunt ook de nachttemperatuur tot 10–15°C verlagen om de trichoomproductie te stimuleren. Dit kan wellicht wat extreem lijken. Maar in de natuur bloeit cannabis ook in koudere maanden. Dit leidt tot een boost van het metabolische systeem van de plant, resulterend in een hogere harsproductie.

Je kunt deze waarden bereiken met een luchtontvochtiger of air conditioner. Een ontvochtiger verlaagt de luchtvochtigheid en verhoogt tegelijk de temperatuur door warmte af te geven. Hier geldt de regel: hoe krachtiger, hoe beter. Een air conditioner verlaagt de luchtvochtigheid en koelt de lucht. Sommige kwekers gebruiken zelfs beide gelijktijdig. Zo garanderen ze dat de perfecte temperatuur behouden blijft terwijl de luchtvochtigheid wordt verminderd.

STRESS TRAINING VAN CANNABIS PLANTEN

STRESS TRAINING VAN CANNABIS PLANTEN

De meeste trainingstechnieken worden in de vegetatieve fase toegepast. Planten hebben namelijk tijd nodig om te herstellen en zich aan te passen. Er bestaat echter een trainingstechniek die je tegen het eind van de levenscyclus kunt gebruiken om het aantal kristallen op je toppen verder te vergroten. Het wordt klieven of splitsen genoemd en is ietwat controversieel. Wees je er bewust van dat dit als extreem hoge stress-training wordt beschouwd. Ga dus voorzichtig te werk en doe het uitsluitend als je een bekwame kweker bent.

De timing is hierbij cruciaal. Als je te vroeg klieft, reageren je planten negatief op deze vorm van stress. De meeste kwekers prefereren een tijdsbestek van 7-10 dagen voor de oogst waarin ze hun planten klieven. Daarnaast wordt deze techniek meestal toegepast op buitenwiet. Je kunt het echter ook in de kweekruimte uitproberen.

In feite verwond je de steel van de plant met een mes om Moeder Natuur te misleiden en de cannabis te forceren meer trichomen te produceren. Je doet dit door verticaal een deel van de hoofdsteel in te snijden. Geloofd wordt dat deze stress training methode zowel de kracht als de topproductie verhoogt. Maar vergis je niet, het zijn slechts forumverslagen en YouTube video's die de effectiviteit van klieven bevestigen. Betrouwbare data zijn moeilijk te vinden. Bekijk voor meer informatie onze uitgebreide gids over splitsen.

Dan is er nog de oude, beproefde methode van het supercroppen. Hierbij worden stelen verbogen om weefsels te beschadigen en stress te veroorzaken. Maar ook voor deze techniek geldt dat het alleen toegepast kan worden door ervaren telers. Meer over supercropping vind je op de Zamnesia blog.

24–48 UUR DUISTERNIS VOORDAT JE CANNABIS OOGST

24–48 UUR DUISTERNIS VOORDAT JE CANNABIS OOGST

Sommige kwekers geloven dat de trichoomproductie wordt versterkt door de lichten zo’n 24–48 uur voor de oogst uit te laten. Dit zou resulteren in krachtigere, smaakvollere en meer aromatische toppen. Dit dien je echter met een korreltje zout te nemen.

De methode wordt sterk betwist door kwekers en er bestaat alleen anekdotisch bewijs voor. De meeste kwekers die deze tip hebben geprobeerd, hebben geen verschil gemerkt in kracht. Sommigen stellen zelfs dat, aangezien het kweken van de plant een paar maanden duurt, 1-2 dagen voor de oogst weinig verschil maakt. Maar hé, als je een avontuurlijk type bent, dan kun je het altijd proberen.

CANNABISPLANTEN IJSWATER GEVEN

CANNABISPLANTEN IJSWATER GEVEN

Ook dit is een controversiële methode, waar we niet met een goed geweten volledig achter kunnen staan. Verondersteld wordt dat je planten ijswater geven voor de oogst de algehele dichtheid van de toppen en zodoende de trichoomproductie verhoogt. Net als de bovenstaande tip zijn er nauwelijks data die deze aanname onderbouwen. Het enige wat je vindt, is forumpraat. Veel kwekers beweren juist dat het bewateren of spoelen van je planten met ijswater de wortels laat schrikken, wat slechte stress veroorzaakt. Mocht je toch geloven in deze onbewezen methode, dan kun je het proberen en ons de resultaten laten weten.

Gerelateerd artikel

Wat Is Het Beste Water Voor Cannabis Planten?

TRICHOOM-BEVORDERENDE SUPPLEMENTEN VOOR JE WIET

Op de markt vind je een uitgebreide reeks aan trichoom-bevorderende supplementen. Hoewel we zelf geen ervaring hiermee hebben, kunnen ze wel het proberen waard zijn. Uiteraard zit er ook veel kwakzalverij tussen, maar een aantal producten lijkt zeker te werken. De goede zijn in staat om het aantal trichomen te vergroten, wat zorgt voor een betere geur, meer kracht en smaakvollere toppen. Wees dus zorgvuldig bij het kopen van een dergelijk supplement!

KIES EEN SOORT DIE BEKENDSTAAT OM VEEL TRICHOMEN

KIES EEN SOORT DIE BEKENDSTAAT OM VEEL TRICHOMEN

Terwijl de bovengenoemde methodes de potentie vergroten die je planten reeds bezitten, is dit meer een extra tip als je bezig bent met het opzetten van je kweek. In plaats van technieken toe te passen om de trichoomproductie een boost te geven (wat soms een beetje riskant kan zijn), kun je voor genetica kiezen die erom bekendstaat super kleverig en harsrijk te zijn. Op die manier begin je goed en kun je alsnog het aantal kristallen verhogen met behulp van de eerdere tips.

Een paar aanbevelingen voor soorten met een boel trichomen zijn Afgooey van Strain Hunters en de mega plakkerige Gorilla Glue van onze eigen Zamnesia Seeds. Deze heeft zelfs “glue” (lijm) in de naam, dus je weet wel wat dat betekent. Wanneer je voor dit soort genetica kiest, zit je veilig en oogst je sowieso in hars druipende toppen die je smaakpapillen en neusgaten prikkelen—en je super stoned krijgen!

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken