Blog
Alles Wat Je Moet Weten Over Trichomen
6 min

Hoe Stimuleer Je De Trichoomproductie Van Wiet?

6 min

Klaar om je wietplanten naar een hoger niveau te tillen? Ontdek hier hoe je tijdens de levenscyclus van een wietplant de productie van trichomen kunt maximaliseren. Dit leidt uiteindelijk tot meer cannabinoïden en terpenen, een betere smaak en compactere toppen! Wie wil dat nou niet?

Trichomen zijn de levensader van wiettoppen. Zonder trichomen zouden ze geen smaak en cannabinoïden hebben en, belangrijker nog, geen high opwekken. Veel telers proberen daarbij het maximale uit de trichoomproductie te halen. Al met een paar eenvoudige aanpassingen tijdens de vegetatieve en bloeifase kun je deze productie maximaliseren, en kunnen je harsrijke toppen hun volledige potentieel bereiken.

Maar we lopen op de zaken vooruit. Laten we eerst eens checken wat een trichoom precies is en waarom stress fundamenteel is bij het stimuleren van de trichoomproductie.

Wat zijn trichomen?

Wat Zijn Trichomen?

Bekijk de toppen van wiet onder een microscoop en je ziet duizenden witte, glandulaire 'paddenstoelen' aan het oppervlak. Die aanhalingstekens staan er niet voor niks: het zijn natuurlijk geen echte paddenstoelen, maar elke trichoom heeft wel een bolvormige punt, waardoor ze die bijnaam hebben gekregen. In dit bolletje zit hars vol met terpenen en cannabinoïden, zoals THC. Kortom, zonder trichomen zou het roken van wiet een behoorlijk kleurloze ervaring zijn.

Wietplanten zijn in de loop van duizenden jaren geëvolueerd. Natuurlijk niet slechts met het doel om trichomen te ontwikkelen die we met zijn allen kunnen roken of vapen. Trichomen zijn in de eerste plaats namelijk een biologisch afweermechanisme dat wietplanten gebruiken om zichzelf tegen plagen en ziekteverwekkers te beschermen. Kwekers concentreren zich dus eigenlijk op de beschermende aard van trichomen, om de productie ervan te verhogen.

Waarom is 'goede' stress belangrijk voor de productie van trichomen?

Perché Lo Stress “Buono” È Così Importante Per La Produzione Di Tricomi?

Door wiet te prikkelen haar afweersysteem te activeren, kun je de harsproductie verhogen, en dus de cannabinoïden- en terpeenproductie. Het is hierbij essentieel om onderscheid te maken tussen goede stress en slechte stress. Door slechte stress kan een plant in de war raken of zelfs doodgaan.

Om te snappen hoe goede stress de productie van trichomen helpt, kun je eens naar jezelf kijken: bedenk hoe je eigen lichaam op stressvolle situaties reageert. Stress is een onvermijdelijke en vaak noodzakelijke reactie die ons niet alleen helpt om te focussen, maar ook het uithoudingsvermogen kan verbeteren. Dit kan gunstig zijn bij last-minute werkdeadlines of het schrijven van bijvoorbeeld een scriptie. In dit soort gevallen is de stressfactor niet eindeloos. Je weet namelijk dat de situatie niet constant is en dat er een einde aan komt.

Om de productie van trichomen te verhogen, moet je hetzelfde principe op wietplanten toepassen. De truc is dus om ze te onderwerpen aan stressvolle, maar beheersbare situaties. Door een plant lichtjes te belasten tijdens de vegetatieve en bloeifase, kun je het zelfverdedigingsmechanisme activeren en de harsproductie verhogen, zonder onherstelbare schade aan te richten.

Gerelateerd artikel

HST En LST Voor Het Trainen Van Je Cannabisplanten

Tijdens het vegetatieve stadium

Tijdens Het Vegetatieve Stadium

Je kunt een plant van nog maar een paar weken oud al aan een beetje stress onderwerpen. Hoewel stress de productie van trichomen hierbij niet direct verhoogt (de trichomen zijn nog niet ontwikkeld), kan het de structuur en stabiliteit van de wietplant wel helpen. Dit heeft vervolgens weer een gunstig effect op de ontwikkeling van de trichomen.

Probeer bij je planten stress op te wekken

Er zijn twee opties om bij een jonge wietplant stress op te wekken: low stress training (LST) en high stress training (HST). Low-stress training behelst verschillende technieken om planten voorzichtig in de gewenste vorm te buigen en te sturen. High-stress training is daarentegen een stuk agressiever en gaat meestal gepaard met het afsnijden of breken van de stengel nadat een wietplant verschillende knopen heeft ontwikkeld.

Beide opties kunnen werken, maar de HST-methode is niet voor beginners. Als je nog nooit super cropping of main-lining hebt geprobeerd, raden we aan om met low-stress training te beginnen. Belangrijk daarbij is dat elke plant voldoende tijd krijgt om te herstellen. LST (ScrOG) heeft al met al aanzienlijk minder invloed op de plantengroei in vergelijking met HST.

Begin van de bloeiperiode

Begin Van De Bloeiperiode

Het groeistadium is vlekkeloos verlopen en je wietplanten zijn klaar om tot bloei te komen. Nu is het zaak dat je een aantal eenvoudige aanpassingen doet om de trichoomproductie in gang te zetten.

Trichoom-stimulerende supplementen

Trichoom-stimulerende supplementen toevoegen lijkt misschien logisch, maar is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien. Dit wil niet zeggen dat een goede grondmix en de standaard NPK-verhouding geen wonderen kunnen doen, maar in dit geval ligt onze focus op het maximaliseren van de trichoomproductie.

Je kunt verschillende mengsels van voedingsstoffen gebruiken. Hierbij gaat het om een specifieke combinatie van macro- en micronutriënten. Volg de doseringsaanbevelingen van de fabrikant voor de beste resultaten.

Gebruik extra felle lampen

Fotoperiode-wietplanten doorlopen hun levenscyclus volgens veranderingen in het lichtschema. Alleen het schema aanpassen is echter niet genoeg om het meeste uit je planten te halen. De lichtintensiteit en -dekking moeten namelijk ook optimaal zijn. Blootstelling aan kwalitatief goed licht maximaliseert het vermogen van je planten om grote, harsrijke toppen te ontwikkelen.

Een handige truc is het toevoegen van zijlichten om een volledige dekking te garanderen. Je kunt ook leds gebruiken. Deze lampen kun je veel dichter bij je planten plaatsen dan reguliere lampen, zonder risico op verbranding of hitte. Tenslotte kun je je kweekruimte of tent ook bekleden met reflecterend materiaal om de algehele dekking te verbeteren. Deze laatste truc is bovendien een stuk goedkoper dan investeren in aanvullende verlichting.

Gerelateerd artikel

Hoe Vergroot Je Wietopbrengsten Met LED-Kweeklampen

Twee tot drie weken voor de oogst

Twee Tot Drie Weken Voor De Oogst

Met een gestructureerde voedingsroutine en een of meerdere goed gepositioneerde lampen worden je wietplanten steeds sterker. Maar hoewel het einde misschien al in zicht is, is er nog een handvol maatregelen om de harsproductie te stimuleren.

UV-B-licht gebruiken

Sommige telers beweren dat UV-B-licht de trichoomproductie kan verhogen, en dan voornamelijk in de laatste weken van de bloeifase. De hypothese is dat trichomen wietplanten helpen beschermen tegen ultraviolette straling, en dat een toenemende blootstelling hieraan dus de productie van trichomen kan verbeteren. Hier bestaat op dit moment echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor.

De eenvoudigste bron van UV-B-licht is een metaalhalogenidelamp, wat geen grote investering hoeft te zijn. Let echter wel op: UV-B-stralen kunnen zowel voor de plant als voor jou schadelijk zijn. Je moet je wietplanten dan ook niet eerder dan twee tot drie weken in hun ontwikkeling aan overmatige hoeveelheden UVB blootstellen. Draag als kweker daarbij altijd een beschermende bril en kleding om de impact op je ogen en huid te beperken.

Gerelateerd artikel

Hoe Gebruik Je UV-licht Om Het THC-Gehalte Te Verhogen?

De luchtvochtigheid en temperatuur aanpassen

Een optimale luchtvochtigheid en temperatuur zijn essentieel voor een succesvolle wietoogst. In principe is het uitgesloten dat je de bloeifase goed doorloopt zonder de juiste waarden. Maar waarom zou je die waarden 2-3 weken voor de oogst moeten veranderen?

Nou, omdat je de omstandigheden moet simuleren die een wietplant in het wild zou ervaren, waarbij je de komst van de winter na moet bootsen. Verlaag de temperatuur tot 15-16°C en de luchtvochtigheid tot 35-40%. Hierdoor denken de planten dat 'de winter eraan komt', en gaan ze al hun energie steken in de bloei en de productie van trichomen (en dus de aanmaak van terpenen en cannabinoïden) voordat het te laat is.

Zeven tot tien dagen voor de oogst

Zeven Tot Tien Dagen Voor De Oogst

In dit stadium zijn de toppen al goed gevormd en zul je merken dat sommige takken door het gewicht ervan beginnen te buigen. De laatste 7-10 dagen kun je de productie van trichomen echter nog meer opdrijven, mits je weet hoe.

Stelen splitsen

Het splitsen van stengels is een enigszins controversiële HST-methode. Deze stressopwekkende activiteit kan je oogst letterlijk maken of breken. De techniek is daarmee alleen weggelegd voor mensen met ervaring met wiet kweken. De methode gaat als volgt: met een scalpel splits je de stengels verticaal en steek je er spiesjes in om te voorkomen dat de openingen sluiten. Het is wel een must om dit secuur en stap voor stap te doen, omdat te veel stress zo dicht op de oogst ook zomaar al je harde werk kan verpesten.

Gerelateerd artikel

Gids Voor Het Splitsen Van Cannabis Stammen

Spoel wietplanten om een voedingsblokkade te voorkomen

Spoelen is een veelgebruikte truc onder kwekers, en bovendien een van de eenvoudigste stresstechnieken op deze lijst. Het idee hierachter is dat het verwijderen van overtollige voedingsstoffen uit de grond de plant in een soort paniekmodus brengt. In plaats van direct toegang te hebben tot wat ze nodig heeft, moet ze zich nu uitsluitend richten op het behouden en ontwikkelen van haar toppen door haar eigen voedingsvoorraden te benutten. Een hoger gehalte aan terpenen en cannabinoïden is de ideale uitkomst.

48 uur voor de oogst

48 Uur Voor De Oogst

Een paar dagen voor de oogst, zijn er nog twee methodes die je kunt toepassen:

Gebruik ijskoud water

Nog een grotendeels ongefundeerde techniek, maar wel eentje die in de loop der jaren aan populariteit heeft gewonnen: je planten ijskoud water geven. In principe is het idee hierachter dat je het wortelstelsel van de plant letterlijk een schok geeft, waardoor stress wordt veroorzaakt. Dit zou in theorie de trichoomproductie bevorderen zonder je oogst te verpesten. Geef je wietplanten echter pas een ijsbad als je zo dicht mogelijk tegen het oogstmoment aan zit.

Zet je wietplanten 24 tot 48 uur in het pikkedonker

Ook bij deze techniek probeer je de omstandigheden na te bootsen die een wietplant in het wild zou kunnen ervaren. Door wietplanten vlak voor de oogst aan 48 uur totale duisternis te onderwerpen, zouden ze volgens sommige kwekers stress gaan ervaren. Ze denken dan dat ze de kans om te bloeien hebben gemist, omdat de nachten weer langer worden.

Het is maar een kleine moeite om het licht uit te doen vlak voordat je gaat oogsten, dus dit is zeker het proberen waard. Zorg wel dat je de temperatuur en luchtvochtigheid in balans houdt tijdens de donkere fase om last-minute toprot en schimmel te voorkomen.

Hoe zien trichomen eruit als ze klaar zijn?

Hoe Zien Trichomen Eruit Als Ze Klaar Zijn?

Het zijn spannende maanden geweest, en gaandeweg heb je wellicht sommige van deze tips geprobeerd om de trichoomproductie te verbeteren. Maar wat is de volgende stap? Oogsten natuurlijk! Als we dan toch nog een laatste advies zouden mogen geven: oogst op het juiste moment. Een te vroege oogst kan de productie van trichomen onderbreken, en te laat oogsten kan zorgen dat cannabinoïden als THCA tot CBNA beginnen af te breken.

Er zijn verschillende manieren om te zien wanneer de toppen klaar zijn voor de oogst, maar de beste manier is het controleren van de kleur van de trichomen met een microscoop.

Oogst wanneer 50 tot 70% van de trichomen melkachtig wit is geworden. Controleer ook of de meeste stampers van wit naar rood/amberkleurig zijn verkleurd.

Je zult je toppen nog steeds grondig moeten drogen en uitharden, maar je zou nu inmiddels een op-en-top trichomen-oogst moeten hebben. Houd er wel rekening mee dat geen enkele hoeveelheid stress meer invloed kan hebben dan de genetica van een plant. Begin dus met een wietsoort waarvan je weet dat deze sowieso al uitstekende resultaten oplevert. Gecombineerd met de bovenstaande technieken, is dat de beste manier om de productie van trichomen te maximaliseren.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken