Blog
Heb Je Zijverlichting Nodig Voor Je Wietplanten?
4 min

Heb Je Zijverlichting Nodig Voor Je Wietplanten?

4 min

Sommige kwekers gebruiken zijverlichting om het bladerdak van hun planten beter met licht te doordringen en hun opbrengsten te vergroten. Deze methode drijft de productiviteit van je wiet ongetwijfeld tot het uiterste, maar is het ook echt de moeite waard? Lees verder om erachter te komen.

Goede verlichting is een van de belangrijkste dingen bij het kweken van wiet. De meeste binnenkwekers investeren vanaf het begin dan ook in kweeklampen van topkwaliteit. Sommigen gaan echter nog een stapje verder en kopen zijverlichting om het bladerdak beter te doordringen.

In dit artikel gaan we dieper in op zijverlichting en hoe je dit kunt gebruiken om de omvang én de kwaliteit van je volgende oogst te verbeteren. We bespreken ook enkele nadelen en kijken of het de extra investering waard is.

Wat Is zijverlichting?

Wat Is Zijverlichting?

Normaal gesproken hang je je kweekverlichting zo rond de 30 tot 150cm boven je planten. De exacte afstand hangt daarbij af van het soort verlichting dat je gebruikt (HID-lampen moeten bijvoorbeeld hoger hangen, omdat ze meer warmte produceren).

Zijverlichting gaat echter nog een stap verder. Door hiermee de delen onder het bladerdak direct te verlichten, zijn je planten tijdens de vegetatieve fase in staat meer potentiële toppen aan te maken. Bovendien stimuleer je met zijverlichting gedurende de bloei de ontwikkeling van wiettoppen in de onderste delen van je wietplanten.

Gerelateerd artikel

Kies Het Juiste Licht Voor Jouw Kweek

Moet Je zijverlichting In Je Kweekruimte Plaatsen?

Moet Je Zijverlichting In Je Kweekruimte Plaatsen?

Wiet is dol op de zon. Ze groeit van nature het beste in omgevingen waar ze ten minste zes uur direct zonlicht per dag ontvangt. In feite geldt: hoe meer zonlicht wietplanten ontvangen, hoe gelukkiger en gezonder ze zijn.

Helaas kan het moeilijk zijn om die ideale omstandigheden in een binnenruimte na te bootsen. Omdat wietplanten van nature de vorm krijgen van een kerstboom, is het lastig om de lichtenergie die door je kweeklampen wordt geproduceerd over alle delen te verspreiden. Het meeste licht komt dan ook vooral op de bovenste plantendelen terecht.

Vooral als je in een kleine kamer, tent of kast kweekt, kunnen je kweeklampen moeite hebben om het bladerdak goed te doordringen. Hierdoor krijg je alleen grote toppen in de bovenste delen van je planten en onderin alleen kleinere exemplaren. Sommige kwekers lossen dit op door de onderste plantendelen te ontbladeren. Hierdoor kan het licht zich richten op alle plekken waar levensvatbare toppen kunnen ontstaan. Zijverlichting kan echter ook een prima alternatief zijn.

Door je planten extra licht vanaf de zijkant te geven, kun je de delen onder het bladerdak meer licht bieden. Dit bevordert uiteindelijk de ontwikkeling van grotere, sterkere toppen op deze plekken.

Wat is het verschil tussen zijverlichting en aanvullende verlichting?

Wat Is Het Verschil Tussen Zijverlichting En Aanvullende Verlichting?

Ben je aan het uitpluizen hoe je de verlichting in je kweekruimte kunt verbeteren? Wellicht heb je dan weleens wat over aanvullende verlichting gelezen. Hoewel zowel zijverlichting als aanvullende verlichting effectieve manieren zijn om de hoeveelheid lichtenergie te verhogen, is het belangrijk om de fundamentele verschillen te weten:

  • Zijverlichting behelst lampen die verticaal langs de wanden van je kweekruimte worden geplaatst. Deze helpen je opbrengst te verbeteren door de onderste bladeren en toppen beter te verlichten.

  • Aanvullende verlichting kan verwijzen naar elke vorm van extra verlichting om de hoeveelheid fotoenergie in je kweekruimte te vergroten. Dit kan gaan om de manipulatie van daglichturen in een buitentuin of kas, maar ook om het versterken van de verlichting in een bepaald deel van je kamer of tent.

Gerelateerd artikel

Hoe Beïnvloedt Het Lichtspectrum Wiet?

De Voordelen Van Zijverlichting Voor Wiet

De Voordelen Van Zijverlichting Voor Wiet

Het installeren van zijverlichting in je kweekruimte of tent heeft veel voordelen, waaronder:

  • Tijdens de vegetatieve fase kan zijverlichting de groei in de lagere delen van wietplanten bevorderen.

  • Tijdens de bloeifase helpt zijverlichting om meer fotoenergie te leveren aan lagere toppen, waardoor ze groter worden en meer hars produceren.

  • Als de kweeklamp boven je planten om de een of andere reden je kweekruimte niet volledig verlicht, kan zijverlichting een goede manier zijn om dit verhelpen.

  • Zijverlichting kan helpen de algehele gezondheid van je planten te verbeteren.

  • Zijverlichting kan je grond iets sneller uitdrogen, wat overbewatering en plagen of schimmels kan voorkomen.

Hoe Plaats Je Zijverlichting rond je wietplanten?

Hoe Plaats Je Zijverlichting Rond Je Wietplanten?

Het installeren van zijverlichting in je kweektent of kamer is vrij eenvoudig. Je hoeft alleen maar langs de wanden van je kweekruimte je lampen naar keuze te monteren (bijvoorbeeld CFL (compacte fluorescentielampen) of kleine LED-kweeklampen).

Hoe je je lampen precies plaatst, hangt natuurlijk af van de ruimte die je tot je beschikking hebt, de variëteiten die je kweekt en hun groei. Indien mogelijk, raden we aan om je zijlichten op ongeveer dezelfde hoogte als de bovenkant van je potten te plaatsen. Dit zorgt dat de lampen het grootste deel van hun energie aan de lagere delen van het bladerdek kwijt kunnen. Als je ze te laag hangt, verspil je fotoenergie aan de grond of de basis van de stelen.

Houd er rekening mee dat CFL- en HID-lampen niet de meest efficiënte opties zijn voor het kweken van wiet, omdat veel van de energie die ze produceren in warmte wordt omgezet. Als je er toch voor kiest om deze lampen als zijverlichting te gebruiken, zorg dan dat ze zich op minstens 25-30cm van je planten bevinden om te voorkomen dat die verbranden.

Wij bij Zamnesia raden je aan om LED-kweeklampen als zijverlichting te gebruiken. Leds stimuleren allereerst de gezondheid en ontwikkeling van je planten veel beter dan CFL. Bovendien wordt hierdoor de temperatuur ook niet te hoog, wat wel bij HID kan gebeuren.

Als wietkweker kun je tegenwoordig dus het beste voor leds kiezen, zowel voor boven- als aan de zijkant van je planten.

Zijverlichting Vs. andere kweektechnieken

Zijverlichting Vs. Andere Kweektechnieken

Zijverlichting kan een geweldige manier zijn om de gezondheid en groei van je wietplanten te stimuleren. Er zit echter één groot nadeel aan het gebruik van deze methode: je energierekening kan flink oplopen. Kweek je met een beperkt budget, dan zijn er ook andere (mogelijk betere) manieren om zowel de efficiëntie van je kweeklampen als je opbrengsten te verbeteren. Waaronder:

  • LST: low stress training is een geweldige, kosteneffectieve manier om de groei van je planten te manipuleren. Het zorgt ervoor dat het licht van je kweeklampen de lagere delen van je wietplanten beter bereikt.

  • Ontbladering: het ontbladeren van de onderste delen van je planten helpt om de lichtenergie bij de potentieel grootste, sterkste toppen te krijgen.

  • ScrOG: ScrOG is een kweektechniek waarbij je de groei van je planten door gaas weeft om een gelijkmatig, horizontaal bladerdek te creëren. Dit zorgt ervoor dat het licht alle toppen evenveel bereikt.

  • Fimmen, toppen, super croppen: deze zogeheten 'high stress'-technieken halen het meeste uit de energiereserves van je plant en brengen de hulpbronnen naar de delen die de beste toppen produceren.

Moet Je zijverlichting gebruiken Om De wietopbrengst Te verhogen?

Zijverlichting kan een effectieve manier zijn om je wietopbrengst te verhogen. Toch moet je je er niet op blindstaren. De energierekening kan namelijk ook behoorlijk hoog uitvallen. Zorg allereerst dat je je groeiomstandigheden op orde hebt, je planten op de juiste manier voedt en de juiste hoeveelheid water geeft. En check de hierboven genoemde trainingstechnieken. Deze zijn een stuk efficiënter dan zijverlichting alleen, en bovendien een geweldige leerervaring!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken