Blog
Hoe Gebruik Je UV-licht Om Het THC-Gehalte Te Verhogen?
5 min

Hoe Gebruik Je UV-licht Om Het THC-Gehalte Te Verhogen?

5 min

Wiet kweken is leuk en kwekers zijn altijd op zoek naar trucjes om hun wietplanten beter te laten presteren. UVB-licht gebruiken is zo'n trucje. Als je dit op de juiste manier toepast, kun je je wiet tot wel een kwart sterker maken!

Als kweker wil je natuurlijk de sterkst mogelijke toppen kweken. Daar doe je het tenslotte voor: het uiteindelijke doel is genieten van de effecten van je eindproduct. Maar wist je dat verschillende delen van het lichtspectrum het THC-gehalte van je toppen met maar liefst 28% kunnen verhogen? Lees verder om te zien hoe een beetje UVB-licht je kweek al enorm kan verbeteren.

Hoe wordt wiet door uv-licht beïnvloed?

Hoe Wordt Wiet Door Uv-licht Beïnvloed?

Ultraviolet licht, afgekort 'uv-licht', is een frequentie van lichtgolven die hoog in het lichtspectrum ligt en die we niet kunnen zien. Veel levensvormen in de natuur zijn op de een of andere manier afhankelijk van UV, voornamelijk voor de aanmaak van vitamine D. Zoals je waarschijnlijk wel weet, produceren planten energie door middel van fotosynthese, waardoor ze hun functies uit kunnen voeren.

Er zijn drie verschillende soorten uv-licht: UVA, UVB en UVC. Elke soort heeft een iets ander effect. Het is daarbij belangrijk om te weten welk type voor jou en je planten van belang is. Als je namelijk het verkeerde soort licht gebruikt, zou je weleens meer kwaad dan goed kunnen doen!

UVA

UVA

Dit wordt ook wel 'langgolvig licht', 'blacklight' of 'zacht uv-licht' genoemd. Wanneer het wordt uitgestraald door de zon, houdt de atmosfeer van de aarde het niet tegen. Daarnaast is het het minst ioniserend, oftewel het minst schadelijk. Dit komt omdat het de langste golflengte van alle drie de soorten uv-licht heeft.

Dit is het soort uv-licht dat een spookachtig paars licht geeft en onzichtbare dingen vreemd laat oplichten. Het is ook een essentieel onderdeel van het leven op aarde, en helpt bij de productie van THC in wiet.

UVB

UVB

Dit type UV heeft de op een na kortste golflengte van alle UV-typen en is ioniserend. Het kan dus schade veroorzaken. Dit licht zorgt dat je vitamine D aanmaakt, maar kan ook cellen beschadigen en huidkanker veroorzaken. Bovendien zorgt het voor melanine om de huid donkerder te maken, voor beschermende doeleinden. UVB wordt ook wel 'intermediaire UV-straling' en 'Dorno-straling' genoemd.

Gelukkig beschermt de atmosfeer van de aarde ons en wordt de overgrote meerderheid van dit licht door de ozonlaag geabsorbeerd. Maar een deel van deze ultraviolette straling dringt wel door, en is belangrijk voor het leven op aarde.

UVC

UVC

UVC is het type uv-licht met de kortste golflengte en dus het meest ioniserend. Maar als de golflengte van straling korter en dus gevaarlijker is, dringt het gelukkig ook minder door. Sterker nog; veel van de gevaarlijkste soorten straling kunnen niet eens de huid doordringen. UVC dringt niet door in de atmosfeer van de aarde en speelt dan ook geen natuurlijke rol bij levensprocessen.

UVC wordt ook wel 'korte golf UV', 'harde UV' en 'kiemdodende UV' genoemd. Sommige waterzuiveringssystemen gebruiken het daarom ook.

Gerelateerd artikel

Kies Het Juiste Licht Voor Jouw Kweek

Is uv-licht goed voor wietplanten?

Is UV-licht Goed Voor Wietplanten?

Ja, als je het THC-gehalte in je planten wilt verhogen. Vooral meer UVB-licht kan, wanneer je het goed toepast, het THC-niveau verbeteren. Sommigen beweren zelfs met maar liefst 28%!

Andere cannabinoïden, zoals CBD, worden niet door verhoogde niveaus UVB beïnvloed. Dit geldt ook voor de fysiologische en morfologische structuur van de plant. Interessant is dat onderzoek suggereert dat de toename van THC vergelijkbaar kan zijn met de toename van melanine bij mensen, het hormoon dat zorgt dat de huid donkerder wordt. Gebleken is ook dat planten met een hoger THC-gehalte beter bestand zijn tegen de schadelijke effecten van UVB-straling. Wanneer je wietplanten dus een hoger THC-gehalte produceren, krijgen ze in wezen een mooi zomers kleurtje!

De voordelen van uv-licht voor wietplanten

Zoals gezegd, kan het gebruik van UVB-licht het THC-gehalte in je planten tot wel 28% verhogen. Maar als je thuis kweekt, zou je je verwachtingen misschien iets moeten bijstellen.

Nadelen van uv-licht voor wietplanten

Nadelen Van UV-licht Voor Wietplanten

Er kleeft ook een aantal nadelen aan het gebruik van krachtige UV-lampen bij je kweek.

Uv-licht is namelijk al snel te veel, hetzij door te veel stroom, of doordat je planten te dicht bij de lampen komen. Als dit gebeurt, kun je je wietplanten gemakkelijk beschadigen of zelfs doden, waardoor het misschien niet de moeite waard is.

Aangezien het aangeraden wordt om ze bij een specialist te kopen, kunnen UVB-lampen ook best duur zijn. Omdat de frequentie en sterkte van het licht moeten worden afgestemd op de specifieke behoeften van je planten, is een simpele, oude UVB-lamp vaak niet voldoende. Hierbij geldt echt; als je het doet, moet je het goed doen.

Ten slotte kan UVB-licht niet alleen je planten beschadigen, maar ook jou en je apparatuur. Je zult merken dat dingen die eronder staan snel verbleken en slijten. Dit zorgt ervoor dat je ze vaker moet vervangen. Het is ook aan te raden om een zonnebril te dragen die speciaal voor het werken in kweekruimtes is ontworpen. Een gewone zonnebril kan simpelweg niet genoeg bescherming bieden. Als je een grote kweekruimte hebt, is het ook aan te raden om je huid goed te bedekken. Zo bescherm je jezelf tegen langdurige blootstelling aan schadelijk ultraviolet licht.

Als je het kweken echter echt serieus neemt en je wiet zo krachtig mogelijk wilt maken, dan zijn deze stappen misschien wel de moeite waard!

Heb je voor wiet speciale UV-lampen nodig?

Heb Je Voor Wiet Speciale UV-lampen Nodig?

Dat hangt ervan af. Sommige bedrijven beweren full spectrum ledlampen te maken die specifiek voor wietplanten zijn ontworpen. Maar of dit echt waar is, is onduidelijk.

Wat we echter wel weten, is dat veel kweeklampen waarvan wordt beweerd dat ze 'full spectrum' zijn, eigenlijk gewoon het volledige spectrum aan zichtbaar licht uitstralen. Hoewel dit er prachtig helder uitziet, heeft het geen extra voordeel voor je planten. Je wietplanten hebben namelijk geen fel licht nodig, maar sterk licht. Mensen nemen lumen waar, de helderheid van licht. Planten daarentegen nemen PAR waar, de kracht van licht. Veel full spectrum lampen zijn ontworpen met het oog op helderheid, en niet met het oog op PAR.

Ook kan het handig zijn om je lampen gescheiden te houden. Als je planten bijna volgroeid zijn, moet je namelijk overschakelen op rood licht met een langere golflengte. Dit imiteert het zakken van de zon en de overgang van de zomer naar de herfst. Door deze verandering gaan je planten over tot de bloei. Deze overgang is makkelijker te bewerkstelligen als je verschillende lampen hebt.

Een laatste voordeel van een aparte UVB-lamp is dat je de afstand afzonderlijk van de rest van je lampen kunt aanpassen. Zo kun je precies bepalen hoeveel UVB-licht je planten krijgen. Omdat het gebruik van UV-licht draait om optimalisatie, kun je net zo goed tot het uiterste gaan!

Als je echter een alles-in-één ledlamp kunt vinden die al het werk voor je doet, gaat alles een stuk gemakkelijker. Bovendien verbruik je zo veel minder stroom.

Kun je wiet met een blacklight kweken?

Nee. Dit is niet sterk genoeg en heeft bovendien niet de juiste golflengte. Het zou kunnen dat als de lamp heel sterk is, het wel enig effect heeft, maar dit zou waarschijnlijk maar minimaal zijn.

Hoe kun je planten uv-licht geven?

Hoe Kun Je Planten UV-licht Geven?

Afhankelijk van de periode waarin je planten zich bevinden, moet je de concentratie van het uv-licht aanpassen. In wezen boots je met kunstlicht de zon op verschillende momenten van het jaar na. En de niveaus van uv-licht zijn afhankelijk van hoe hoog de zon staat. Hieronder leggen we uit hoeveel je planten in elke fase nodig hebben.

Zaailingfase

Dit is moeilijk te bepalen. Bij twijfel, kun je het beter helemaal niet gebruiken. Wanneer zaailingen in de natuur tevoorschijn komen, kunnen de lichtniveaus inderdaad fel zijn, maar verlichting binnen kan nog veel intenser zijn. Bovendien zijn zaailingen nog heel kwetsbaar. In dit stadium is het dan ook belangrijker om te zorgen dat ze een goede, gezonde start krijgen, dan dat je al bezig bent met een zo groot mogelijke opbrengst. Je kunt het in de vegetatieve fase altijd nog opvoeren. Voor nu kun je het waarschijnlijk beter achterwege laten.

Groei

Dit is wanneer je je wietplanten erin kunt laten baden, binnen redelijke grenzen natuurlijk. In de natuur zullen planten zich gedurende de hele zomer in de vegetatieve fase bevinden, als de zon het sterkst is. Door ze een flinke dosis uv-licht te geven, laat je ze weten dat ze zich niet hoeven te strekken om te kunnen concurreren met andere planten. In plaats daarvan besteden ze hun energie meer aan het verkrijgen van een bossig en compact bladerdek. Daarbij ontwikkelen je planten meer bladeren, wat leidt tot meer fotosynthese en dus meer energie. Je moet ze niet verbranden, maar dit is wel wanneer je het meest volledige en sterkste lichtspectrum moet toepassen.

Bloei

Het is nu herfst en de kracht van de zon neemt af. Doordat de zon lager staat, absorbeert de atmosfeer van de aarde meer ultraviolette straling, vooral UVB. Dus verlaag het UVB-licht of schakel het voor deze fase helemaal uit. Je planten zullen het grootste deel van de groei hebben voltooid en concentreren zich nu vrijwel alleen nog maar op het creëren van toppen.

Als je het licht echter optimaal weet af te stemmen, kun je nog betere resultaten bereiken!

Gerelateerd artikel

Hoe Je De Bloei Van Wiet Controleert Met Lichtonthouding

Zijn UV-lampen voor wiet veilig?

Zijn UV-lampen Voor Wiet Veilig?

Ja. Zolang je hoogwaardige lampen van een gerenommeerde fabrikant koopt, zou je geen problemen moeten krijgen. Het grootste risico is dat je schade aan je ogen en huid kunt oplopen, dus neem wel de nodige voorzorgsmaatregelen. Hoewel je er misschien niets van voelt, kan regelmatige, langdurige blootstelling aan deze soorten licht je ogen op de lange termijn ernstig beschadigen. Dat is het risico niet waard!

Afgezien daarvan, is het enige andere gevaar dat je te enthousiast wordt en je planten verbrandt. Houd dus de bladeren goed in de gaten en zorg ervoor dat ze er niet verbrand uit gaan zien.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken