Blog
Het Jezelf Makkelijker Te Maken In De Cannabiskweekruimte
3 min

Tips Om Het Jezelf Makkelijker Te Maken In De Cannabiskweekruimte

3 min

Verspil geen onnodige tijd en middelen bij je cannabiskweek. Gebruik deze tips voor een betere beheersing van je kweekruimte, zodat je meer geniet van je kweekervaring.

Het kweken van cannabis is een hobby die veel tijd en geld kan kosten. Daarom is het slim je zorgvuldig voor te bereiden voordat je begint en tijdens de kweek de juiste maatregelen te nemen. Daarmee kun je de ervaring aanzienlijk verbeteren en mogelijke problemen voorkomen.

VARIABELEN IN DE KWEEKRUIMTE

Hieronder een aantal factoren om rekening mee te houden bij de voorbereiding.

KIES DE JUISTE PLEK

Scegliere Lo Spazio Giusto

Het allereerste aspect waaraan je moet denken als je een kweekruimte opzet, is de ruimte op zich. Voordat je gaat kweken, moet je allereerst bedenken hoeveel planten je wilt gaan telen. Bedenk ook welke strain je wilt opkweken en welke kweektechnieken je gaat gebruiken.

Het is belangrijk dat je een kweekruimte kiest die groot genoeg is voor alle planten die je wilt kweken. Zorg er echter ook voor dat de ruimte niet te omvangrijk is, zodat je geen middelen verspilt. Als vuistregel geldt dat negen planten van gemiddelde grootte geschikt zijn voor een kweekruimte van een vierkante meter. Een kleine en handige plek, zoals een kast, is dan ook vaak groot genoeg voor een persoonlijke voorraad.

VERLICHTING

Cannabiskweekruimte: Verlichting

Het is belangrijk dat je wat onderzoek doet naar de verlichting, voordat je een kweekruimte opzet. Planten hebben namelijk andere hoeveelheden licht nodig in de verschillende groeifasen. De juiste verlichting is bovendien cruciaal voor de uiteindelijke opbrengst.

Er zijn verschillende lichtbronnen verkrijgbaar voor kwekers (LED, CFL, HPS). De verlichting is daarbij grotendeels afhankelijk van je behoefte, budget en andere uitrusting. HPS-lampen zijn bijvoorbeeld krachtiger dan LED-lampen, maar verspreiden ook meer hitte. Daarmee zijn ze riskanter en verbruiken ze meer energie. Kortom, ze kosten uiteindelijk meer.

Gerelateerd artikel

Top 7 Licht Factoren Voor Wietteelt

Als je een lichtinstallatie opzet, laat dan ruimte over voor een adequate luchtstroom boven en onder de lampen. Wanneer je de verlichting ophangt, kun je daarbij het beste verstelbare kettingen gebruiken. Die kun je herpositioneren, indien nodig. De meeste kweeklampen moeten ten minste 25cm van je planten hangen. Zo voorkom je dat hitte je cannabisplanten beschadigt.

BEHEERSING VAN DE TEMPERATUUR EN VOCHTIGHEID

Cannabiskweekruimte: Temperatuur En Vochtigheid

Bij het kweken van cannabis, bestaat klimaatbeheersing uit het reguleren van de temperatuur, vochtigheid en CO₂. Hiervoor heb je speciale apparatuur nodig, zoals een thermometer, bevochtiger en ontvochtiger, hygrostaat en ventilatoren.

Wees je ervan bewust dat de vochtigheid in je regio de omstandigheden in je kweekruimte kan beïnvloeden. Kwekers die langs de kust wonen, moeten bijvoorbeeld vaak de luchtvochtigheid verlagen. Voor telers die op grote hoogte wonen, is dit echter meestal andersom. Het is dan ook een goed idee om de temperatuur en vochtigheid in je kweekruimte te meten, voordat je van start gaat. Neem de nodige maatregelen!

Houd er ook rekening mee dat er een verband is tussen de kamertemperatuur en de keuze voor verlichting. Misschien ben je van plan om lampen te gebruiken die veel hitte afgeven. Gebruik dan ook extra ventilatoren of andere middelen om de temperatuur op peil te houden.

VENTILATIE

Cannabiskweekruimte: Ventilatie

Om te voorkomen dat er schimmels en meeldauw ontstaan, is het belangrijk dat je de ruimte goed ventileert. Door de juiste ventilatie te gebruiken, kun je bovendien de algehele temperatuur lager houden. Je pompt zo namelijk hete lucht naar buiten en zorgt dat je planten worden blootgesteld aan een gestage stroom bewegende lucht. Als je bovendien vloerventilatoren gebruikt, kun je zorgen voor meer CO₂ (essentieel voor de groei van planten).

Ook verspreid je zo vochtige lucht die anders opstijgt en bovenin blijft hangen. Gebruik daarbij leidingen en koolstoffilters om de geur van je wiet te verminderen.

MUREN

Muren

Om je verlichting en ruimte optimaal te benutten, bedek je de muren van je kweekruimte met reflecterend materiaal. Daardoor weerkaatst het licht naar je planten en gaat het dus niet verloren. Als reflecterend materiaal geen optie is, gebruik dan Panda Film. Ook effen witte muren reflecteren licht, al is dat minder effectief.

KWEEK CANNABIS SLIMMER, NIET MOEILIJKER

Je kunt jezelf veel frustratie besparen door cannabis op een slimmere manier te kweken. Overweeg de volgende technieken ter verbetering van je kwaliteit van leven tijdens het kweekseizoen.

ENERGIE EN GELD BESPAREN

Energie En Geld Besparen

Binnen cannabis kweken kan een behoorlijk dure hobby zijn. Neem daarom stappen om de hoeveelheid verbruikte energie te beperken. Daarmee kun je op de lange termijn veel geld besparen.

Gerelateerd artikel

Hoe Je Binnen En Buiten Goedkoop Wiet Kweekt

Denk zorgvuldig na over de verlichting die je nodig hebt voor het kweken. Ledverlichting vergt ietwat ervaring en geldt als iets minder effectief dan HPS-lampen. Desondanks geven ledlampen minder warmte af en verbruiken ze minder elektriciteit dan de meeste andere kweeklampen. Daarmee zijn ze een verleidelijke optie voor kostenbewuste kwekers.

Overdrijf ook niet door teveel apparatuur aan te schaffen. Kies daarnaast niet een grotere kweekruimte dan noodzakelijk. Denk goed na over hoeveel planten je wilt kweken en bereken hoeveel ruimte ze nodig hebben. Daarmee krijg je een beter beeld van de kweekruimte en apparatuur die je nodig hebt. Als je teveel lampen gebruikt of ventilatoren die onnodig krachtig zijn, kost dat veel onnodige energie en geld.

HET GELUID VAN JE KWEEKRUIMTE BEPERKEN

Het Geluid Van Je Cannabiskweekruimte Beperken

Apparatuur, zoals ventilatoren, luchtuitlaten, luchtpompen en buizen, kan veel geluid maken. Dat is niet alleen irritant, maar kan ook ongewenste aandacht trekken van nieuwsgierige buren of voorbijgangers. Gelukkig zijn er diverse manieren om het geluid van je kweekruimte te verminderen.

Als je bijvoorbeeld een geluidsdemper in de luchtuitlaat plaatst, kun je het zoevende geluid van de luchtstroom verminderen. Deze kun je voor weinig geld kopen of zelf in elkaar zetten.

Ventilatoren die aan de muur hangen of op de grond staan, kunnen intense vibraties veroorzaken die veel geluid maken. Om dat te voorkomen, kun je ze in behuizingen plaatsen en aan het plafond hangen.

Voorkom ook dat je lucht- of waterpomp direct op de vloer staat. Dat zorgt namelijk tevens voor trillingen en geluidsproblemen, vergelijkbaar met ventilatoren. Zet ze in plaats daarvan op een vibratie-absorberende rubberen mat. Als je die niet voorhanden hebt, kun je ook een yogamat gebruiken.

HOUD DE BOEL NETJES

Houd De Boel Netjes

Door alles schoon en georganiseerd te houden, kun je frustrerende problemen tijdens je kweek voorkomen. Haal geen dingen door elkaar en gebruik duidelijke etiketten. Vergeet daarbij de draden niet. Ruim rommel meteen op en controleer de luchtfilters regelmatig.

HET KWEKEN VAN DE JUISTE STRAIN

Het Kweken Van De Juiste Strain

En dan misschien wel het allerslimste dat je kunt doen voor je kweek: kies een strain die geschikt is voor jouw uitrusting en ervaringsniveau. Ga bovendien voor eentje die de bloeifase in een redelijk tijdsbestek doorloopt. Daardoor verbruik je niet meer energie dan noodzakelijk.

Wil je meer weten en heb je inspiratie nodig? Lees dan onze artikelen over de beste zaden voor binnenkweek en de beste soorten voor beginners!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken