Blog
Hoe Kweek Je Cannabis In Een Kast?
6 min

Hoe Kweek Je Cannabis In Een Kast?

6 min

Als je niet over een achtertuin of speciale kweekruimte beschikt, betekent dat niet direct dat het onmogelijk is je eigen cannabis te telen. Kweek je voor persoonlijke consumptie? Dan is het zelfs mogelijk in je slaapkamerkast.

Een teelt in een kast neemt minder ruimte in en is vaak eenvoudiger en kleiner dan andere opstellingen. Setups in kasten vereisen minder apparatuur, moeite en investeringen dan andere vormen. Er kleeft echter ook een aantal nadelen aan. Hoe dan ook, kweken in een kast is praktisch, simpel en uitstekend voor beginnende kwekers.

OVERWEGINGEN VOOR DE KWEEK — ZAADSELECTIE

Voordat je ook nog maar na gaat denken over kweekmethodes en materialen, moet je eerst bepalen welke plant je gaat kweken. Sommige soorten zijn beter voor de omstandigheden van je kast dan andere.

Bedenk bij het selecteren van de zaden wat voor toppen je van de plant wenst te halen. De genen van het zaad bepalen wat voor geur, kleur, smaak en THC- of CBD-gehalte je cannabis heeft. Wellicht belangrijker nog is dat ze ook de hoogte en omvang van planten bepalen. Zorg dus dat je een soort kiest die in je kast past.

Gerelateerd artikel

Top 10 Compacte Cannabisplanten

Voor kastkwekers die beperkt zijn in de ruimte, zijn autoflowering zaadjes een uitstekende uitkomst. De planten zijn meestal ook kleiner en compacter dan die uit fotoperiodieke zaden. Daarnaast zijn dergelijke planten sneller klaar met bloeien en eerder oogstrijp. Van sommige soorten is bekend dat ze in twee maanden van zaad naar oogst racen. Een voorbeeld van zo’n vlugge variant is de immer populaire Quick One. Deze is zowel klein als vlug. Een andere soort met vergelijkbare potentie is de zeer gewilde Girl Scout Cookies Automatic.

Top 10 Autoflowering Cannabiszadenbekijk Autoflowering zaden

TEELTFACTOREN OM TE OVERWEGEN

Er zijn talloze factoren om in acht te nemen bij het daadwerkelijk telen van je planten. Denk aan de lampen, het kweekmedium, de voeding, potten en luchtstroom. Houd daarbij rekening met de restricties van een kastruimte gezien bijvoorbeeld de verlichting, verwarming, het plantformaat en de luchtstroomsystemen.

1. FORMAAT KAST

Formaat Kast

Dit is het belangrijkste aandachtspunt bij het opzetten van een teeltsysteem in een kast. De apparatuur en teeltmethode die je gebruikt, zijn afhankelijk van de ruimte. Het formaat kast heeft daarbij direct effect op het soort wiet en de totale opbrengst.

2. VERLICHTING

In een kleine kweekruimte, zoals een kast, werkt een simpele lichtopstelling het beste. Besteed niet teveel aan krachtige lichtsystemen voor kweek in een kast. Teveel licht beschadigt je planten of veroorzaakt warmteproblemen. Koelere lampen, zoals CFL-lampen en leds, zijn uitermate geschikt voor teelt in een kast.

Hoewel sommige merken led nogal prijzig zijn, zouden leds je eerste keuze moeten zijn voor verlichting in de kast. Na onderzoek zijn techneuten zelfs in staat hun eigen ledlampen te bouwen. Met bepaalde programmeerbare leds kun je het spectrum en de intensiteit aanpassen. Deze zorgen ervoor dat je planten precies krijgen wat ze nodig hebben, op het juiste moment.

3. KWEEKMEDIUM EN IRRIGATIE

Kweekmedium En Irrigatie

Voordat je je kweek in een kast opzet, moet je kiezen of je je planten op aarde of hydroponisch wilt telen. Commerciële kweekboxen met kant-en-klare hydrosystemen zijn duur, maar wel praktisch. Aarde en het irrigeren van potten werkt ook. Een hydroponisch systeem is misschien wel het beste voor kweek in een kast. Het is soms namelijk lastig om alle planten handmatig te besproeien in zo’n beperkte ruimte. Bovendien voorkom je eventuele lekkages of geknoei.

Aarde is soms lastig om op te ruimen als je het morst. Daarom kiezen sommige kastkwekers voor een ander kweekmedium. Veelgebruikte alternatieven zijn perliet, kokosvezel, steenwol en kleikorrels.

4. VOEDINGSSTOFFEN

De voedingsstoffen die je gebruikt om je teelt te optimaliseren, hangen af van de soort, de methode van bewateren en het kweekmedium. Zo vinden biologische voedingsstoffen moeilijker hun weg door hydroponische systemen. Kies dus voeding die aansluit op de kweekomstandigheden. Teveel van de verkeerde voedingsstof op het onjuiste moment richt soms onherstelbare schade aan. Bovendien zijn bepaalde voedingsstoffen wellicht niet zo effectief als je zou denken.

Plagron Green Sensation is een 4 in 1-voedingsoplossing die de kwaliteit van je planten aanzienlijk verhoogt. Het verricht eigenhandig het werk van vier verschillende groeiboosters. De oplossing bevat PK-meststoffen die de weerstand van planten, bloei en kwaliteit van het eindproduct verbeteren. Daarnaast zitten er enzymen in die de verspilling van zuurstof tegengaan, het bodemleven stimuleren en tekorten voorkomen. De verbeteraars die het bevat, triggeren natuurlijke nutritionele reacties in de plant. Dat zorgt uiteindelijk voor een betere smaak en opbrengst.

PLAGRON GREEN SENSATIONBekijk Product

5. LUCHTSTROOM

 Luchtstroom

Een goede luchtstroom is essentieel voor elke kweek, maar in het bijzonder voor teelt in een kast. In krappe ruimtes is de lucht snel verbruikt. Dat maakt een effectieve luchtstroom des te belangrijker. Je dient de stroming van lucht bovendien goed te beheersen voor beperking van geuren. Dit is van groot belang voor kastkwekers die graag hun privacy behouden. Houd de deur van je kast volledig gesloten en goed dicht, zodat er geen lucht en geur uit lekt.

Een kleine ventilator van zo’n 10–12cm zou voldoende moeten zijn om de luchtstroom in een kast goed te regelen. Sommige kastkwekers maken een gat in de deur, om daar de ventilator in te bevestigen. Om de opening zo klein mogelijk te houden, kiezen anderen voor ventilatieschachten. Daarbij plaats je de ventilator buiten de kast, met een kleinere toevoerbuis door het gat.

Gerelateerd artikel

Ventilatie In Je Cannabis Kweekruimte

Zorg dat de lucht niet alleen je kast in gaat, maar ook eruit. Een aantal luchtgaten van 5–8cm in diameter zou genoeg moeten zijn. Probeer de in- en uitgangen aan tegenovergestelde kanten van de kast te plaatsen. Dit vergroot de kans op een fatsoenlijke luchtstroom.

6. PLANTHOOGTE

Planthoogte

Vaak heb je bij teelt in een kast minder dan twee meter beschikbare ruimte voor je planten. Zorg er dus voor dat je onder deze grens blijft en dat je lampen en luchtsysteem in staat zijn het te faciliteren.

Wat soorten betreft, kies een kleine plant die zo snel mogelijk begint met bloeien. Anders moet je je planten grondig trainen en snoeien om de groei onder controle te houden. Hoe hoog een plant wordt, hangt voornamelijk van het biotype af.

Indica-dominante planten als Blueberry Automatic zijn compacter en beter beheersbaar dan sativa’s. Dat geldt echter niet altijd. Indica’s zijn verder in te korten door ze al na een week vegetatieve groei te laten bloeien

Sativa-dominante planten zijn berucht om hun mogelijkheid zich in de hoogte uit te strekken. Indien je besluit een sativa in je kast te kweken, scheelt het soms als je de duur van de vegetatieve periode aanpast. Door je sativaplanten vanaf dag één bloot te stellen aan een 12:12-lichtcyclus, blijf je op koers. Sativa’s strekken zich in de vroege bloei echter zodanig uit, dat je nog steeds monsterlijke planten krijgt. Soorten uit equatoriale klimaten zijn niet te beïnvloeden met deze techniek. 12:12 is namelijk hun natuurlijke lichtcyclus.

Door je planten zorgvuldig te toppen en trainen, haal je het meeste uit de beschikbare ruimte. Technieken als manifolding (mainlining) helpen om je cannabis regelmatig getopt en je kweek onder controle te houden.

HET UITSTREKKEN VAN PLANTEN BEHEERSEN

Het Uitstrekken Van Planten Beheersen

Een manier om de verticale groei van je planten te beperken, is door de fosforgehaltes te verlagen. Als je fosfor tijdens de vroege bloeifase zorgvuldig beperkt, is het mogelijk een kleinere hoogte te behalen. Dit met nauwelijks tot geen negatieve effecten. Deze techniek dien je wel zeer voorzichtig toe te passen. Fosfor is namelijk een essentiële macronutriënt voor cannabisplanten.

Gerelateerd artikel

Waarom Is Fosfor Belangrijk Voor Wietplanten?

Een andere manier om de verticale groei te beheersen, is door in de vroege bloeifase de temperatuur overdag en ’s nachts op peil te houden. Indien de dag- en nachttemperaturen tijdens deze fase hetzelfde zijn, blijft de uitstrekking beperkt. Ben je in staat in de vroege ochtend een lagere temperatuur te bewerkstelligen? Dan is het mogelijk de groei nog verder te verminderen. Vermijd echter dalingen in vroege ochtendtemperaturen tijdens de late bloeifase. Dit beïnvloedt namelijk de productie van terpenen en cannabinoïden.

HOE HET LICHTSPECTRUM HET UITSTREKKEN VAN DE PLANT BEÏNVLOEDT

Hoe Het Lichtspectrum Het Uitstrekken Van De Plant Beïnvloedt

De verhouding tussen rood en verrood licht waar je de planten aan blootstelt, beïnvloedt hun verticale groei. Is er sprake van veel meer rood licht dan verrood licht? Dan ontwikkelen de planten kortere internodes en worden ze minder hoog. Met teveel verrood licht krijg je juist lange, slungelige cannabisplanten met slappe stelen.

We dienen op te merken dat de hoeveelheid rood tot verrood licht niet alleen van je lichtinstellingen afhangt. Het is ook afhankelijk van de hoeveelheid licht door het bladerdak die werkelijk de plant bereikt. Staan je planten dicht op elkaar? Dan mag je verwachten dat de lagere toppen en bladeren meer moeite hebben genoeg licht te ontvangen. Dit geldt met name voor rood licht. Bladeren blokkeren en absorberen dit namelijk. Verrood licht komt er echter rechtstreeks doorheen. Dit betekent dat de lagere blaadjes van nature meer verrood licht ontvangen dan rood. En dat leidt ertoe dat de plant schaduw wil vermijden en zich zodoende uitstrekt.

7. HET DROGEN VAN JE OOGST

Het Drogen Van Je Oogst

Het drogen en curen van de geteelde toppen is vaak een probleem voor kastkwekers. Ruimtelijke beperkingen beïnvloeden niet alleen de teeltmogelijkheden, maar ook het drogen van je wiet. Commerciële droogdozen en tenten komen dan ook bijzonder goed van pas. Wat je ook kiest, zorg voor een goede luchtstroom in je droogruimte.

Zorg dat je je toppen droogt in een ruimte afgezonderd van groeiende cannabisplanten. De omstandigheden zijn voor beide activiteiten namelijk niet hetzelfde. De temperatuur en vochtigheid zijn in een kweekruimte te hoog voor een goed droogproces.

Maak je droogruimte grondig schoon met een oplossing van waterstofperoxide voordat je begint. Het is belangrijk dat je het aantal micro-organismen en de kans op schimmelsporen minimaliseert. De droogruimte zou een temperatuur van 20°C moeten hebben en een relatieve luchtvochtigheid van 50%. Een hogere luchtvochtigheid leidt mogelijk tot de ontwikkeling van rot of schimmels. Lagere gehaltes zorgen er soms weer voor dat je toppen ongelijkmatig drogen.

Gerelateerd artikel

Water Curing Van Cannabis: Wat Is Het En Hoe Moet Het?

KWEEKMATERIALEN EN ACCESSOIRES

Met de juiste apparatuur en accessoires, maximaliseer je je opbrengst en beperk je de frustraties tot een minimum. Zamnesia heeft een uitgebreid aanbod van kweekaccessoires. Deze vereenvoudigen het proces en vergroten je kans op succes. Hier zijn een paar items die naar ons idee met name geschikt zijn voor kastkwekers.

  • PLAGRON SEEDBOX GERMINATION KIT

Deze kit biedt de ideale omgeving voor gezonde ontkieming van zaden en robuuste groei van jonge planten. De Plagron Seedbox Germination Kit biedt ruimte voor 12 zaden voor geprefabriceerde kiempluggen met kokos. De kit bevat een flesje 250ml Seedbooster. Met een mix van Seedbooster en water zetten de pluggen uit, zodat je je zaden erin kunt planten. De Seedbooster geeft de cannabisplanten een vliegende start door gezonde en krachtige vroege groei te bevorderen. Dit zorgt voor hogere opbrengsten en meer harsrijke en aromatische toppen.

PLAGRON SEEDBOX GERMINATION KITbekijk product

  • MAGIC MUSHROOM HYGROMETER/THERMOMETER

Deze 2 in 1-thermometer en hygrometer is even geschikt voor je cannabisteelt als je paddokweek. Dit apparaat helpt je de ideale temperatuur en luchtvochtigheid te behouden in je kweek- of droogruimte. Het is een eenvoudig te gebruiken instrument, ideaal voor alle teeltsystemen. Het is gemakkelijk binnen of buiten je kweekruimte te monteren. De lange kabels en eenvoudig bevestigbare meetsondes belemmeren je kweek niet.

MAGIC MUSHROOM HYGROMETER/THERMOMETERBekijk Product

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken