Blog
Goedkoop Wiet Kweekt
6 min

Hoe Je Binnen En Buiten Goedkoop Wiet Kweekt

6 min

Je eerste cannabiskweek zonder dat je je bankrekening moet plunderen. Cannabis kan goedkoop en efficiënt worden geteeld, waardoor je een goed idee krijgt of dit de hobby voor jou is.

Zelf cannabis kweken is nog altijd goedkoper dan het in een coffeeshop aanschaffen. Als je echter niet uitkijkt, spendeer je alsnog meer dan noodzakelijk. Marketeers verdienen zakken met geld voor het ontwerpen van flitsende advertenties en kleurrijke verpakkingen. Het enige waar ze op uit zijn, is om je zoveel mogelijk geld af te troggelen. Ze proberen je er daarbij van te overtuigen dat je met hun product hogere opbrengsten, compactere toppen en een hoger THC-gehalte behaalt.

In werkelijkheid kun je makkelijk zelf binnen en buiten goedkoop wiet kweken door enkele, of al deze tips op te volgen. De slimme kweker gebruikt deze adviezen om kosten te beperken!

ALGEMENE TIPS OM GELD TE BESPAREN ALS JE WIET KWEEKT

Algemene Tips Om Geld Te Besparen Als Je Wiet Kweekt

Laten we om te beginnen eens wat algemene tips bekijken voor het besparen van flink wat geld, ongeacht hoe je wiet kweekt.

KOOP GOEDKOPE WIETZADEN VAN GOEDE KWALITEIT

Zwerfzaadjes kosten nagenoeg niks, maar de genen zijn waarschijnlijk prut. Bijna alle broodkwekers sterven ernaar volkomen zaadloze cannabis te kweken; dat levert meer op dan wiet met zaadjes erin. Als je echter zaden aantreft in de wiet die je hebt gekocht, komt dat waarschijnlijk door tweeslachtigheid. En dat wil je niet in je tuintje. Eén mannelijk stuifmeelzakje kan al leiden tot allerlei zaden in je tuin.

Je kunt beter op zoek gaan naar voordelige cannabiszaden van fatsoenlijke, betrouwbare veredelaars met een goede naam. Aan moderne kruisingen hangt bijna altijd een duurder prijskaartje, maar ze zijn geen garantie voor een hogere opbrengst. Per slot van rekening zijn vrijwel alle hedendaagse hybrides veredeld met behulp van een tiental landrassen die gedurende de jaren zeventig en tachtig verfijnd zijn middels nauwgezette veredeling. Nieuwe kruisingen zijn doorgaans slechts een samensmelting van of een fenotype van goede planten die al in omloop waren.

Royal Queen Seeds veredeld bijvoorbeeld al decennialang zaden. Bovendien sleept de zadenbank aan de lopende band prijzen in de wacht, zoals op Spannabis, maar ook op andere evenementen. De per tien stuks verpakte Special Kush #1 kost slechts € 30,-, heeft een THC-gehalte van 17% en heeft een betrouwbare productie aangetoond.

Special Kush #1bekijk Product

BESPAAR OP ZADEN DOOR TE KLONEN

Verdiep je eens in het klonen van je planten. Zo hoef je alleen maar nieuwe zaden te kopen als je eens van strain wilt veranderen. Meestal is het duurder om een kloon aan te schaffen dan zaadjes, dus begin wel met goede zaden.

Voordat je jonge planten tot bloei overgaan, neem je van de onderkant een paar stekkies om je stekvaardigheden te oefenen. Je zult zien dat de stekjes binnen een mum van tijd nieuwe worteltjes aanmaken. Maak je geen zorgen als je eerste stekkies niet goed aanslaan. Je moet even weten hoe het werkt, maar je schiet er financieel niets bij in.

WIE WAT BEWAART DIE HEEFT WAT

Veel kwekers in de dop oogsten en drogen hun toppen tot in de puntjes, maar gooien al het waardevolle knipafval weg als ze hun vorstelijke wiet in model knippen voor het curen. Je kunt echter bijna alle delen van je wietplanten gebruiken.

Gerelateerd artikel

De Fan Leaves En Knipresten Van Je Wiet Optimaal Benutten

Natuurlijk draait het in de eerste plaats om de toppen, maar ook de kleinere suikerblaadjes zijn gezegend met harsklieren. Daar kun je eveneens concentraten van bereiden. Er zijn ook fanaten die de stelen en fan leaves gebruiken om zalfjes en smeermiddeltjes te maken.

RECYCLE EN WEES INVENTIEF

Kijk eens naar alles wat in je prullenbak belandt; zou je daar niet iets slims mee kunnen doen voor je kweekproject? Ken je bijvoorbeeld die bekers met zo'n plastic dekseltje en een rietje? Dat zijn perfecte kasjes voor het laten kiemen van een zaadje of het laten wortelen van een verse stek.

Sla ook die dure voedingsstoffen met zo'n mooi plaatje op de verpakking over en maak zelf compost met groente- en fruitafval. Dat is helemaal niet zo ingewikkeld, het is gratis en het spul is goud waard. Je hoeft er geen geld aan uit te geven en met een kleine inspanning verander je alles wat op de composthoop kan in de beste biologische meststof die er is.

Heb je een zakje magnesiumsulfaat in huis voor in bad? Daar lusten je cannabisplanten ook wel wat van. Deze goedkope, volkomen natuurlijke delfstof kan, als je het goed gebruikt, een einde maken aan magnesium- en fosfortekorten. Als je wat rondsnuffelt op het internet, kun je heel wat opsteken over het voeden van je planten, zonder dat het je veel kost.

GELDBESPARENDE BUITENKWEEKTIPS

Geldbesparende Buitenkweektips

Vergeleken met een binnenkweek is een buitenkweek een stuk goedkoper, maar toch kunnen de kosten oplopen als je niet oplet. Hier zijn enkele tips waarmee het betaalbaar blijft en je goede resultaten behaalt.

GEBRUIK AUTOFLOWERING ZADEN ALS JE KLIMAAT NIET CANNABIS-VRIENDELIJK IS

Buitenkweken is de beste manier om geld te besparen, zolang je in een klimaat woont dat bevorderlijk is voor cannabisplanten. Dat betekent over het algemeen een droge lente, niet te natte of droge zomers en een relatief droge herfst waarin het voor half oktober niet streng vriest.

Gerelateerd artikel

Hoe Verberg Of Voorkom Je De Geur Van Cannabis?

Als deze klimaatomstandigheden je niet gegund zijn, kun je toch nog een buitenkweek draaien. Kweek gewoon autoflowers in grote potten. Je oogst zo eerder rookbare toppen en je kunt je planten op een droog plekje zetten als het onophoudelijk regent.

Autoflowering Wietzadenbekijk AUTOFLOWERING WIETZADEN

INVESTEER IN EEN GOEDE BODEMGESTELDHEID

De meeste zaken die je nodig hebt om een buitenkweek te draaien, zijn helemaal gratis. De zon voorkomt een hoge energierekening, er staat altijd wel een briesje (dus je hoeft geen geld uit te geven aan ventilatoren) en het meeste water komt rechtstreeks uit de hemel vallen. De kwaliteit van de bodem is echter een ander verhaal.

Als de bodem steenachtig is, overwegend uit klei bestaat of gewoon niet al te vruchtbaar is, investeer dan in een goede aardemix. Daarmee hebben je wietplanten een goede basis om te gedijen. Koop geen gewone potgrond die al voedingsstoffen bevat, met name als die gefaseerd vrijkomen. Dit jaagt je alleen maar op kosten en je weet niet of het geschikt is voor de cannabis die je kweekt. Zelf een aardemix samenstellen om de bodem mee te verrijken, is beter en goedkoper.

Zorg er wel voor dat de aardemix voldoende water vasthoudt en tevens goed afwatert. Als dat afwateren problemen oplevert, kun je er wat perliet of vermiculiet doorheen doen. Deze middelen zijn goedkoop en lossen het probleem op.

BESPAAR TIJD & GELD: KWEEK IN HOOI

Als je goedkoop of voor niks aan een baal hooi kunt komen, kun je ook daarin buiten, zonder veel moeite, je cannabis kweken. Maak simpelweg een gat bovenin de hooibaal, doe er wat potgrond in, plant je zaailing en bevochtig de boel. Je hoeft geen kuilen te graven en de baal fungeert als een soort spons die het wortelstelsel van vocht voorziet. Als de zon en het water het hooi afbreken, gaat het composteren en komen er voedingsstoffen vrij voor je planten.

GELDBESPARENDE BINNENKWEEKTIPS

Geldbesparende Binnenkweektips

Een binnenkweek is altijd duurder dan een buitenkweek. Dat wil echter niet zeggen dat je bankroet hoeft te gaan.

HOUD HET ZO SIMPEL MOGELIJK

Maak een lijstje van zaken die je nodig denkt te hebben en schrap alles wat niet echt noodzakelijk is. Heb je een kast in huis die je bijna nooit gebruikt, maak daar dan een kweekhok van. Investeer in een pot witte verf; dan hoef je geen kweektent te bestellen.

Led-lampen of toch maar HPS? Een goede led-lamp kost wel iets meer dan HPS-verlichting, maar is niet zo belastend voor je energierekening. Bovendien hoef je niet zo snel een warmteafvoer te installeren. Daarnaast kun je met de geavanceerde led-lampen van tegenwoordig prachtige, supersterke toppen kweken.

Hier volgt een opsomming van alles wat je nodig hebt, met prijsindicaties zoals we die op Amazon tegenkwamen.

  • Kweektent: € 50,- tot € 100,- (kastoptie: € 10,- voor witte verf)
  • Led-verlichting van 600-1000W: € 50,- tot € 100,-
  • Ventilator voor de luchtcirculatie: € 30,-
  • Thermo-/hygrometer-combinatie : € 7,-
  • Tijdschakelaar voor de lampen: € 10,-

Gerelateerd artikel

De Beste Cannabis Zaden Voor Binnenkweek

KWEEK OP POTGROND

Hydroponische kweek ziet er super gelikt uit, maar voor beginnende kwekers is potgrond geschikter en een stuk goedkoper. Koop goedkope bloempotten met een schotel voor het overtollige vocht en een goede potgrondmix zoals aanbevolen voor de buitenkweek.

OVERDRIJF NIET MET VOEDINGSSTOFFEN EN SUPPLEMENTEN

Ook hier geldt: houd het simpel. Dit scheelt in de kosten en houdt je planten doorgaans gezond, van zaailing tot oogst. Staar je niet blind op mooie verpakkingen. Kies voor een voedingsmix die tijdens de groeiperiode de bladgroei en in de bloeiperiode de productie van toppen bevordert.

Alles van 20-20-20 tot 20-5-10 (stikstof-fosfor-kalium) is als startpunt geschikt. Verminder de hoeveelheid stikstof tijdens de bloeiperiode tot de verhouding 5-10-10 is.

Zelf compost maken is ook voordelig en bijzonder effectief. De meeste bloeiboosters en bodemverrijkers zijn duur en onnodig. Ga niet de mist in door je planten teveel voedingsstoffen te geven om de groei of aanmaak van toppen te stimuleren. Daar kunnen ze door verbranden en dat is helemaal weggegooid geld. Geef je planten weinig voedingsstoffen, tenzij de strain wat veeleisender is.

Trakteer jezelf op een pH-testkit en zorg ervoor dat de pH-waarde van de vloeibare voeding ongeveer 6,5 bedraagt. Een liquid-testkit met een testampul kost hoogstens € 9,- en voorkomt dat je catastrofale fouten maakt als je op potgrond kweekt.

TRAIN JE PLANTEN EN VERHOOG HET OOGSTGEWICHT

Natuurlijk zonlicht dringt door het bladerdak van planten, waardoor alle delen gelijkmatig licht ontvangen. Dat is met de verlichting van een binnenkweek een ander verhaal. Je kunt je planten echter wel trainen om de oogst te verhogen, waarbij alle toppen voldoende licht krijgen. Afhankelijk van je voorkeur en die van je cannabisplanten, kun je kiezen voor een ScrOG, toppen, snoeien, supercroppen, mainlining of een combinatie van technieken.

Train Je Planten En Verhoog Het Oogstgewicht

Bovendien bieden sommige methodes, zoals supercroppen en mainlining, het voordeel dat je planten meer water en voedingsstoffen kunnen opnemen dan normaal. En dat resulteert in een hogere opbrengst. De trainingstechnieken kosten wel wat tijd, maar dit vertaalt zich in een rijkelijke beloning.

ANDERE EVENTUELE ZAKEN VOOR EEN BINNENKWEEK

Andere Eventuele Zaken Voor Een Binnenkweek

Je hoeft geen peperdure elektronische bedieningspanelen of ingewikkelde CO₂-installaties te kopen om binnen puike wiet te kweken. Toch zijn er wel een paar zaken die je behalve de eerder vermelde basisbenodigdheden nodig kan hebben.

Als je alles goed doet, kan het gewicht van de toppen weleens te zwaar worden voor de takken om het oogstmoment te bereiken. Zo kunnen de stelen gaan doorbuigen, maar ze kunnen ook afbreken. En daardoor vermindert je oogstgewicht. Om dat te voorkomen, moet je je planten een beetje steun bieden. Dat kan gewoon met bamboestokken; die zijn niet duur en makkelijk te gebruiken. Steek ze in de potten als je planten nog jong zijn, dan beschadig je de wortels niet. Als de cannabisplanten groeien, bind je de takken aan de steunstokjes vast met een touwtje.

Geurbestrijding is noodzakelijk voor kwekers die onder de radar moeten blijven, bijvoorbeeld vanwege de wet. Als je de lucht moet zuiveren om niet gepakt te worden, zorg er dan voor dat je kweekruimte luchtdicht is. Installeer daarbij een koolstoffilter, afvoerbuizen en een uitgaande ventilator. Dit is vaak het duurste onderdeel van je kweek. Je kunt het echter ook zelf fabriceren van een koolstoffilter voor een aquarium en buizen en ventilatoren die je voor een paar centen in een bouwwinkel kunt kopen.

BESPAAR GELD BIJ JE VOLGENDE KWEEK

Als je een beetje slim te werk gaat en de boel goed voorbereidt, kun je zowel binnen als buiten voordelig wiet kweken. Doe prijsvergelijkend onderzoek naar zaden, potgrond, lampen en andere noodzakelijke investeringen en kijk wat je kunt hergebruiken. Voor je het weet, bespaar je veel geld op de wiet die je anders moet kopen. Snel aan de slag dan maar met je tuintje!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken