Blog
Top 10 Feminized Wietzaden
3 min

Hoe Herken Je Hoogwaardige Cannabiszaden?

3 min

Zaadjes zijn het begin van het leven. Het is essentieel om de goede zaden te scheiden van slechte exemplaren als je goede wiet wilt kweken. Lees dit artikel en ontdek waaraan je goede en slechte cannabiszaden herkent.

Om geweldige en sterke marihuanaplanten te kweken, moet je beginnen met een goede basis. Het zaaien van kwalitatieve cannabiszaden is essentieel om krachtige planten te laten groeien. Door verschil te kunnen maken tussen zaden van lage en hoge kwaliteit bespaar je heel veel tijd en geld. Je moet bij elk kleine zaadje dat je ziet veel aspecten overwegen. Denk aan de vorm, omvang, kleur, het geslacht, de oorsprong, ontkieming en natuurlijk de soort. Deze handleiding geeft je alle informatie die je nodig hebt om onderscheid te maken tussen de ultieme cannabiszaden en de inferieure exemplaren.

Top 10 Feminized WietzadenTop 10 Feminized Wietzaden Bekijken

WAAR MOET JE OP LETTEN (WAARAAN HERKEN JE EEN GOED ZAADJE)?

Laten we beginnen met een omschrijving van gezonde zaden. Het is handig om te weten welke kleur, vorm en omvang de zaadjes hebben, al is dat geen garantie dat ze ontkiemen. De kleuren waar je naar uit moet kijken, zijn bruin, grijs of zwart. Er moeten donkere lijnen en vlekken op de zaadjes zitten, die meestal geen herkenbare patronen vormen; dat is normaal.

Een gezond zaadje heeft een mooie, vettige schil, die het licht terugkaatst als je hem in het licht houdt. Als vuistregel geldt dat de zaden vrij groot moeten zijn om een optimale ontwikkeling mogelijk te maken. Maar nogmaals; dat is geen garantie dat het zaadje ontkiemt.

SLECHTE ZADEN

Slechte Cannabis Zaden

Vermijd onderontwikkelde zaden die wit of groen zijn. Die verkleuring betekent dat ze nog niet helemaal volwassen zijn. Als de zaden barsten, scheuren of deukjes hebben, zijn ze ook van slechte kwaliteit. Het is goed om te weten dat een zaadje er misschien perfect uitziet, maar een misbaksel kan zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door de genetica en/of hoe het is behandeld voordat je het kocht. Soms ontkiemen zaadjes gewoon niet; ze zien er goed uit, zijn goed behandeld, maar doen het niet. Dat is simpelweg een kwestie van pech hebben.

MANIEREN OM JE ZADEN TE TESTEN + DE ONTKIEMING

Manieren Om Je Cannabis Zaden Te Testen

Er zijn meerdere trucs om te testen of je cannabiszaden van goede kwaliteit zijn. Omdat het zaadje een vettig oppervlak moet hebben, moet je het in het licht houden om te zien of er een glans op zit. Met deze methode kun je niet met 100% zekerheid zeggen of het zaad goed is, maar het is een goede indicatie.

Het zaad moet niet verpulveren als je het tussen je duim en wijsvinger plet. Zaden die barsten of helemaal verbrokkelen, zijn niet wenselijk en ontkiemen waarschijnlijk niet.

De drijfmethode is een goede manier. Stop de zaadjes in een glas met lauwwarm water. De zaden die blijven drijven, zijn slecht, terwijl de zaadjes die naar de bodem zakken de gewenste kwaliteit hebben. Je moet deze methode vlak voor de ontkieming gebruiken, anders beschadigt het vocht je zaden. Je kunt ze ook laten ontkiemen in het glas water. Je moet ze er echter niet langer dan 24 uur in laten zitten en ze daarna meteen in een groeimedium of in een nat stuk keukenpapier stoppen. Als je langer wacht, verstikt het water de zaadjes en gaan ze dood.

Gerelateerd artikel

Hoe Kiem Je Wietzaadjes?

Het proces van ontkieming is de ideale methode om de kwaliteit van je zaadjes te testen. Een van de meest gebruikte methodes voor de ontkieming is het maken van een "ontkiemingssandwich". Dit is het recept.

  1. Je legt een nat stuk keukenpapier op een plaat. Het water moet schoon zijn, gebruik liever flessenwater dan kraanwater. Het keukenpapier moet helemaal nat zijn, maar het water moet er niet uit druipen. Daarnaast moet je het twee keer vouwen zodat het oppervlak behoorlijk dik is.
  2. Je legt de zaadjes op het keukenpapier, waarbij ze ten minste 3cm uit elkaar liggen. Daarmee voorkom je dat de wortels in elkaar verstrikt raken. Als je zaad van verschillende strains op hetzelfde stukje keukenpapier legt, moet je goed opletten welk zaadje van welke soort is.
  3. Bovenop de zaadjes leg je een tweede stuk nat keukenpapier. Vervolgens dek je de hele plaat af met een andere, waarmee je een "platensandwich" maakt.
  4. Deze platensandwich leg je in een omgeving met een temperatuur van rond de 20°C. Als de zaadjes na ongeveer twee dagen gaan ontkiemen, zijn ze klaar om te worden gezaaid.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor de ouderwetse manier en de zaden gewoon meteen in het groeimedium stoppen. Het is echter beter om te werken met ontkiemde zaadjes, omdat je zeker wilt zijn van succes. Stop je de zaden rechtstreeks in het medium en ontkiemen ze niet bijtijds? Dan is het niet raadzaam om een ander zaadje te planten omdat de planten in afzonderlijke fases groeien.

KUN JE HET GESLACHT HERKENNEN?

Kun Jij Zeggen Wat Het Geslacht Van Cannabiszaadjes Is?

Nee, je kunt aan de zaadjes niet zien of je te maken hebt met mannelijk of vrouwelijk zaad. Maar als je gefeminiseerde zaden koopt bij een gerenommeerde zadenbank, dan zijn ze allemaal vrouwelijk. Als je weet wat de oorsprong is van de zaden, dan is het mogelijk om te weten welk geslacht het zaad heeft. De enige manier om daar echter zeker van te zijn, is door de planten te kweken. Tijdens de bloeifase ontwikkelen de vrouwelijke planten stampers en de mannelijke planten pollenzakken.

Gerelateerd artikel

Kun Jij Zeggen Wat Het Geslacht Van Cannabiszaadjes Is?

ZIJN CANNABISZADEN ONBEPERKT HOUDBAAR?

Nee, cannabiszaden zijn niet onbeperkt houdbaar. Het is afhankelijk van de manier waarop je ze bewaart. Wordt een zaadje blootgesteld aan een vochtige omgeving en niet meteen geplant? Dan is het nergens meer goed voor. Ook houden zaden niet van extreme hitte of kou. Daarnaast moeten ze niet worden blootgesteld aan heel veel licht.

De beste manier om zaden te bewaren, is door ze vacuüm te verpakken en ze in een donkere, koele omgeving te bewaren. Er zijn mensen die ervoor kiezen om de zaden in de koelkast te doen of zelfs in de vriezer. Deze methodes staan echter ter discussie. De koelkast kan namelijk vocht produceren en de vriezer kan de cellen binnenin het zaad scheuren.

VERGROOT DE KANS OP GOEDE ZADEN DOOR ZE TE KOPEN BIJ GERENOMMEERDE ZAADBANKEN

Als je zaadjes krijgt van zelfgekweekte planten of van vrienden, dan zijn ze waarschijnlijk niet erg betrouwbaar. Ook weet je vaak niet aan welke omstandigheden ze zijn blootgesteld. De beste manier om ervoor te zorgen dat je gefeminiseerde, hoogwaardige cannabiszaden hebt? Koop ze bij een gerenommeerde zaadbank.

Gerelateerd artikel

Onze 10 Meest Populaire Zaadbanken

Zaadbanken zijn gespecialiseerd in het telen van hoogwaardige strains. Ze bewaren de zaden in een gecontroleerde omgeving en ze weten het geslacht van de zaadjes. Hier bij Zamnesia vind je hoogwaardige zaden van de beste strains van over de hele wereld.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken