Blog
Compostthee: De Natuurlijke Booster Voor Je Cannabisplanten
4 min

Compostthee: De Natuurlijke Booster Voor Je Cannabisplanten

4 min

Compostthee is een geweldige toevoeging aan de gereedschapskist van iedere outdoor kweker. Het is een geconcentreerde biologische vloeistof die je hongerige schoonheden voedt en sterker maakt – het is zeker de moeite waard!

Compostthee is, zoals de naam al suggereert, gecreëerd door van biologische compost een biologische, vloeibare voeding te brouwen. Voor sommige biologische kwekers is het een mooi hulpmiddel om de groei te stimuleren; maar kwekers die niet aan het elektriciteitsnetwerk aangesloten zijn kunnen niet zonder – het is het summum van zelfvoorzienende voedingen.

Als je het goed bereidt, bevat de bruine soep alle voedingsstoffen die je cannabisplanten nodig hebben. Het biedt biologische kwekers een betrouwbaar alternatief voor in de winkel gekochte chemische voedingsstoffen, waarmee ze hun gewassen een ‘voedselboost’ kunnen geven. Compostthee is in feite thuisgemaakte meststof. Het is de perfecte oplossing voor de kweker die zijn gewassen puur en natuurlijk wil houden.

Compostthee gedraagt zich overigens niet alleen maar als een voedingsstof, het verbetert de kwaliteit van de grond, voegt micro-organismen toe en stimuleert de reeds aanwezige micro-organismen, en helpt de plant beschermen tegen schimmel en ziekten en insecten.

Je marihuana beschermen met compostthee

Je marihuana beschermen met compostthee

Biologische compost zit net als iedere niet-gepasteuriseerde hoogkwalitatieve grond vol met bacteriën en schimmels, die samenwerken met de cannabis om de groei te stimuleren, door namelijk de opname en de opslagcapaciteit van voedingsstoffen te verhogen (zie onze tekst The Best Outdoor Soil Mix voor meer info). Deze micro-organismen helpen de cannabis niet alleen maar om voedingsstoffen efficiënter te absorberen, maar ook om de plant te beschermen tegen ziekten. Een manier waarop bacteriën en schimmels dit doen, is door het voedsel te  eten dat normaal gesproken door ziekteverwekkende organismen opgegeten zou worden. Als gevolg daarvan verhongeren en sterven ze. Hierdoor is compostthee niet alleen maar een geweldige toevoeging aan potgrond, maar is het ook waardevol voor de bovenste delen van de plant. Veel biologische kwekers sproeien de thee preventief. Hij kan om de week worden gebruikt en helpt zo ziekte te voorkomen. Om de toppen niet te beschadigen kun je het best alleen maar sproeien tijdens de vegetatieve periode.

Je denkt misschien: “Als compost van nature deze organismen bevat, waarom moet ik dan een vloeistof maken?” Welnu, het proces van het brouwen van compostthee stimuleert in hoge mate de hoeveelheid gunstige organismen, zodat je hoeveelheden krijgt die je normaal niet in biologische compost tegenkomt – zo wordt het op effectieve wijze veranderd in een levende en uiterst geconcentreerde cannabis beschermingsmachinatie! Het is in feite biologische compost op steroïden. “Hoe maak ik dit wonderlijke brouwsel?”, hoor ik je vragen. Lees verder!

Gerelateerd artikel

Wat Is Gerecyclede Biologische Levende Grond (ROLS) En Hoe Maak Je Het?

Compost in thee veranderen

Om te beginnen heb je wat hoogkwalitatieve biologische compost nodig. Je kunt variëteiten gebruiken die je in de winkel gekocht hebt. Beter is het om je eigen compost te gebruiken (zie onze tekst How To Make Your Own Compost voor meer info).

Je hebt tevens het volgende nodig:

 • Water
 • Een aquarium luchtpomp (hoe meer luchtuitlaat hoe beter)
 • Een splitter (het deel dat de lucht verspreidt)
 • Slangen (om aan de pomp vast te maken)
 • Biologische melasse zonder zwavel
 • Twee grote plastic emmers (ongeveer 20 liter per stuk) – één om ontchloord water in te bewaren en één om de thee in te brouwen
 • Ieder ander nuttig ingrediënt dat je zou willen gebruiken (zoals zeewier of vleermuisontlasting)

Let op: dit proces levert ongeveer 10 liter thee op.

Het brouwen van je thee

Compost in thee veranderen

 1. Ten eerste is het belangrijk om water te gebruiken zonder chloor. Als je water uit de kraan neemt, is de kans groot dat het een kleine hoeveelheid chlorine bevat om ervoor te zorgen dat het steriel genoeg is voor menselijke consumptie. Helaas zal zelfs een kleine hoeveelheid chlorine alle micro-organisme doden die je wilt kweken. Om het water de ontchloren vul je een van je emmers en gebruik je de aquariumpomp om 48 uur lang waterbubbels erin te blazen. Hiermee verwijder je de chlorine.

 2. Bevestig in de andere emmer de uiteinden van je pomp aan de splitter met behulp van de slangen en leg dan de slangen die van de splitter lopen op de onderkant van de emmer. Hoe meer luchtgaten, hoe beter. Het minimum is drie.

 3. Vul de helft van dezelfde emmer met biologische compost en ieder ander ingrediënt dat je maar wilt gebruiken. Zorg ervoor dat het niet te compact is – het moet ten behoeve van de luchtdoorstroom wel losjes zijn.

 4. Vul de emmer tot de rand met het ontchloorde water en doe de luchtpomp aan.

 5. Voeg ongeveer 30 gram melasse toe. Gebruik een stok, roer stevig om er zeker van te zijn dat de melasse de bodem van de emmer bereikt. Melasse is extra voedsel voor de micro-organismen en helpt ze om zich te vermenigvuldigen.

 6. Met behulp van de stok zorg je ervoor dat de bubbels aan de onderkant van de emmer uit de slang komen. Zo niet, druk dan de slang omlaag.

 7. Laat het brouwsel drie dagen staan, roer iedere dag een paar keer om het oppervlak in beweging te houden (vergeet niet om ervoor te zorgen dat de luchtgaten gedurende het gehele proces op de onderkant van de emmer blijven). Na 24 uur zie je hoe schuim zich op het oppervlak begint te vormen, dit betekent dat de micro-organismen aan het kweken zijn en dat alles volgens plan verloopt.

 8. Na 36 uur kun je met een kussensloop of panty de vloeistof boven de andere emmer zeven om zo het vaste materiaal te verwijderen.

Daar heb je het! Je hebt nu een rijke compostthee klaar voor gebruik. Je zou het direct moeten gebruiken om je cannabis mee te voeden of te besproeien om ziekten en insecten te voorkomen. Voordat je begint met kweken kun je ook je grond ermee doorweken om de kwaliteit te verbeteren.

Compostthee zou meteen gebruikt moeten worden, anders verdrinken de micro-organismen in het water.

In het ideale geval zou je iedere twee weken het proces moeten herhalen om ziekten te voorkomen en de grond zo rijk mogelijk te houden.

Gerelateerd artikel

Melasse En Cannabis: Je Bodem Naar Een Niveau Hoger Tillen

Tips:

Biologisch kweken is net zo goed een kunst als een wetenschap, en soms lopen de dingen niet zoals gepland. Als je worstelt om met je thee de juiste resultaten te verkrijgen of als het eruit ziet alsof het dood is, wanhoop dan niet! Het vergt oefening! Hier zijn een paar tips voor je volgende poging:

 • Zorg ervoor dat het water volledig ontchloord is. Water dat nog steeds een kleine hoeveelheid chlorine bevat is een van de meest voorkomende oorzaken waarom een compostthee mislukt.

 • Zorg ervoor dat je ingrediënten niet te compact op de bodem van de emmer liggen en dat de luchtgaten altijd op de bodem liggen.

 • Roer vaker in de emmer.

 • Probeer iets minder compost toe te voegen en een beetje meer melasse.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken