Blog
Natuurlijke Bestrijdingsmiddelen
4 min

Top 5 Natuurlijke Bestrijdingsmiddelen Voor Cannabis

4 min

Zorg ervoor dat je organische wietpareltjes ook prachtig blijven. Met deze 5 organische bestrijdingsmiddelen blijft je cannabis geheel natuurlijk en vrij van vervelende chemicaliën.

De vraag naar organische, geheel natuurlijke cannabis stijgt wereldwijd. Om aan organische standaarden te voldoen, is het gebruik van organische bestrijdingsmiddelen een noodzaak. Gezonde cannabisplanten zijn belangrijk om ongedierte te voorkomen. De cannabisplant zelf weert zelf namelijk insecten. Goede grond, correcte bewatering en zorgvuldig onderhoud van planten dragen bij aan het voorkomen van een invasie vervelende beestjes.

Bij een verstoorde balans, of als ongedierte toch een weg vindt naar je tuin, hebben organische oplossingen de voorkeur. Deze top 5 natuurlijke bestrijdingsmiddelen komen tegemoet aan de eisen van de meest kieskeurige cannabis connaisseur.

#1 NEEMOLIE

Neemolie Cannabis Plagen

Wanneer neemolie als bladspray wordt gebruikt, doodt dit volwassen spintmijten. Reeds gelegde eitjes ontwikkelen zich niet tot mijten. Het doodt en voorkomt vervolgens een verdere aantasting door witte vliegen. Als neem wordt ingezet op de wortels, kun je varenrouwmuggen zowel boven als onder de grond aanpakken. Tegelijkertijd kom je van die vervelende, rot veroorzakende nematoden af, terwijl je gunstige insecten met rust laat. Neem versnelt de afbraak van rottend materiaal voor een snellere biobeschikbaarheid van organische voedingsstoffen voor de plant.

In tegenstelling tot een chemische spray die alle insecten doodt, zowel goede als kwaadaardige, ondervinden lieveheersbeestjes, regenwormen en bijen geen schade van neem. Als je neem toevoegt aan je wateroplossing, werkt het als een milde groeistimulator. Gebruik neem regelmatig en vroeg in de levenscyclus. Op deze manier kun je de meeste cannabis-minnende pathogenen, schimmels en insecten volledig voorkomen, zowel binnen als buiten.

#2 ZELFGEMAAKTE BLADSPRAYS

Bladsprays Cannabis Plagen

Bladsprays zijn speciaal samengesteld om ongewenste plagen te beheersen en elimineren. Er bestaan een aantal favoriete recepten die beschermen en direct werken als insecticide. Enkele organische opties zijn:

 • TOMATEN BLADSPRAY (EN TABAK BLADSPRAY)

De nachtschadefamilie van planten, waar tomaten, tabak en aardappelen onder vallen, bevatten in water oplosbare, giftige alkaloïden. Als je de bladeren maalt, in water weekt en vervolgens zeeft, ontstaat een krachtige, organische insecticide. Deze doodt bladluizen en lokt parasitaire wespen naar de tuin. Week simpelweg 1 of 2 kopjes met gestampte tomatenbladeren (of tabaksbladeren) een nacht lang in water. Zeef het mengsel en voeg nog een halve liter water toe. Nu kun je de planten rijkelijk besproeien.

 • KNOFLOOKOLIE

Knoflookolie is een krachtige, lokale spray die bladluizen, oorwurmen, ni-uilen, cicaden, meikevers, randwantsen en witte vliegen bestrijdt. Het is onschadelijk voor lieveheersbeestjes, maar mogelijk wel schadelijk voor andere nuttige insecten. Gebruik het met mate en uitsluitend op de aangetaste delen, in plaats van de gehele plant. Om een langdurig werkend middel te maken met verschillende toepassingen, week je 75g gehakte knoflookteentjes minimaal 24 uur in 2 theelepels ongeparfumeerde minerale olie. Verwijder de knoflook en voeg langzaam 15ml vloeibare keukenzeep of zeepspiritus toe. Maak een mix van 20ml op een liter vers water. Beperk de mengverhouding tot de minimaal effectieve dosis.

 • ESSENTIËLE OLIESPRAY

Essentiële oliën zijn geconcentreerde terpenen, gedistilleerd uit verschillende planten. In deze spray gebruiken we bekende afweermiddelen. Een effectieve totaaloplossing maak je met een mengsel van goudsbloem-, rozemarijn-, eucalyptus- en pepermuntolie. Mix gelijke hoeveelheden van elke olie. Als je een aantal flessen maakt, heb je jarenlang genoeg, maar je kunt het natuurlijk ook per theelepel afmeten. Goed schudden. Voeg een theelepel van deze heftige mix toe aan een liter warm water met een halve theelepel afwasmiddel als emulgator. Dit is effectief tegen bladluizen, wittevliegen, spintmijten, mieren, nematoden en aardvlooien.

 • KORIANDER THEESPRAY

Korianderspray maakt korte metten met bladluis en spint. Het behandelt de plaag direct en beïnvloedt ook de levensvatbaarheid van de volgende generatie in de eitjes. Kook simpelweg 250g versnipperde korianderbladeren in een liter water. Zeef het mengsel en laat afkoelen. Meng een ½ theelepel afwasmiddel met nog een liter water in een maatbeker. Combineer de twee en spuit direct op de aangetaste delen.

 • ZOUTSPRAY

In tegenstelling tot wat je zou denken, is een zoutspray niet schadelijk voor cannabisplanten. Spintmijten komen echter wel aan hun einde. Kies niet voor standaard jodium- of tafelzout. Himalaya steenzout absorbeert geen onzuiverheden uit de omgeving en kan in een milde verdunning worden gebruikt om ongedierte te bestrijden. Problemen met spint los je op met 2 eetlepels mineraal steenzout, opgelost in 4 liter zuiver water. Direct gebruiken.

 • HETE PEPERSPRAY

De peperfamilie bevat capsaïcine, een zeer gerespecteerde insecticide. Zwarte peper, gember, chilipepers, dille en paprika zijn allemaal effectief. Hoe sterker de peper, hoe krachtiger de spray. Houd wel rekening met je eigen veiligheid. Zeer hete pepers irriteren de huid en de nevel irriteert mogelijk de ogen, lippen en neus. Om een peperspray te maken, mix je 2 grote cayenne- of habanero-pepers in voldoende water. Zeef de zaden en vaste materie eruit. Draag handschoenen om huidirritatie te voorkomen. Voeg 75ml concentraat toe aan 4 liter water met een beetje castille zeep. Spray dit royaal in je tuin.

Opgelet! Gebruik deze sprays uitsluitend in de vegetatieve fase. Bij gebruik tijdens de bloeiperiode kunnen ze de productie van trichomen en uiteindelijke geuren aantasten.

#3 GEZELSCHAPSPLANTEN

Gezelschapsplanten Cannabis Plagen

Cannabisplanten genieten van diverse voordelen van gezelschapsplanten. Uitgebreide ongediertebestrijding gaat hand in hand met penetratie van bodemvocht, wortel- en bodemgezondheid en beheersing van schimmels/ziekteverwekkers. Voor ongediertebestrijding, bestaan er planten die insecten van nature afweren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Afrikaantjes. Deze planten geven even een stof af aan de aarde die slechte nematoden vernietigt en wortelluizen verjaagt.

 • Basilicum. Dit kruid verspreidt een natuurlijke insecticide, maar doet dat via de bladeren in plaats van de wortels. Het verdrijft verschillende insecten, slakken en naaktslakken.

 • Vingerhoedskruid. Dit kruid trekt roofinsecten aan die dol zijn op spintmijten, bladluizen en witte vliegen.

 • Knoflook. Een veelzijdig afweermiddel die tevens kleine zoogdieren afstoot.

 • Dille. Het kruid en de bloemen lokken een roofwesp die bladluizen, spintmijten en de zo gehate rupsen eet.

 • Koriander. Dit kruid verjaagt spintmijt en bladluis.

 • Chrysanten. De bloemen produceren pyrethrum, een algemene insecticide en afschrikmiddel.

Er bestaan ook nog planten die nuttige insecten aantrekken die vervolgens jagen op de schadelijke soorten.

 • Zonnebloemen zijn bakens voor wiet-vriendelijke insecten. Ze lokken roofmijten, lieveheersbeestjes en andere insecten die spintmijten, schild- en bladluizen eten.

 • Duizendblad is aantrekkelijk voor roofzuchtige wespen en lieveheersbeestjes.

Het extra voordeel van gezelschapsplanten is dat je altijd verse tuinkruiden tot je beschikking hebt. Ook vallen je cannabisplanten minder op, terwijl ze tegelijkertijd beschermd worden tegen de wind. Daarnaast is de tuin een kleurrijk geheel met een grote variatie bloeiende planten.

GezelschapsplantenGezelschapsplanten Bekijken

#4 FEROMOONVALLEN

Feromoonvallen Cannabis Plagen

Zoals voor de meeste wezens geldt, is paren een van de belangrijkste drijvende krachten in het leven van insecten. Feromoonvallen maken gebruik van deze fundamentele functie. Ze verspreiden feromonen die aantrekkelijk zijn voor schadelijke insecten. Deze insecten worden naar de val gelokt en gevangen door de plakkerige substantie. Dit soort vallen zijn niet zo efficiënt in het uitroeien van plagen als een spray. Ze beheersen echter wel de populatie en voorkomen zwermen en schadelijke aantallen.

#5 INTRODUCEER ROOFINSECTEN

Roofinsecten Cannabis Plagen

Verschillende mijten en insecten leven van andere mijten en insecten die schadelijk zijn voor cannabisplanten. Je kunt natuurlijke vijanden geleidelijk introduceren tijdens de levenscyclus van de plant, of direct aan het begin van de vegetatieve fase om een gezonde populatie te ontwikkelen. Om spintmijten te bestrijden, kun je roofinsecten aanschaffen. Denk aan: Amblyseius fallacis, Phytoseiulus persimilis of Stethorus punctillum.

 • Amblyseius cucumeris is een nuttige roofmijt voor de gehele tuin, met een voorliefde voor tripsen en hun larven.

 • De in de bodem levende Stratiolaelaps scimitus houdt rouwmuggen, tripsen en spintmijten in diapauze onder controle.

 • Encarsia formosa is een parasitaire wesp die wittevlieg bestrijdt, net als de vraatzuchtige roofkever Delphastus catalinae.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken