Blog
Het Voeden & Beschermen Van Je Cannabis
7 min

Gezelschapsplanten Voor Het Voeden & Beschermen Van Je Cannabis

7 min

Cannabiskwekers moeten nauwkeurig plannen. Zo ook met het strategisch planten van gezelschapsplanten naast de kweek. Zowel bij de binnen- als buitenkweek kunnen deze planten de opbrengst vergroten door schadelijk ongedierte te verdrijven en je planten een oppepper te geven.

De kunst van het gebruik maken van gezelschapsplanten is erg populair aan het worden in het cannabis tijdperk. De praktijk heeft betrekking op het gebruiken van andere planten zodat die je kostbare ganja verdedigden. Veel van deze bloemen en kruiden zijn alledaagse kruiden en bloemen die je misschien al wel kent.

Sommigen van hen trekken nuttige insecten aan - zoals insecten die voor de bestuiving zorgen. Anderen houden rovers op afstand. Weer andere kunnen bijdragen de groei van je cannabis te steunen door de bodem te verrijken of andere gunstige aspecten op de omgeving. Tot slot, er bestaan zelfs planten die de opbrengst van je gewassen kunnen vergroten.

Als je ze strategisch plant, kunnen deze planten of alleen hun werk doen, of samen met onze unieke verpakkingen met zaden om je cannabisplanten te verbeteren.

1. DEFENDER PACK

Defender Pack

Deze gezelschapsplanten zijn geschikt om je kweek op verschillende manieren te verdedigen. Ze zijn in staat om plunderaars weg te houden. Nog beter? Ze trekken ook insecten aan die je cannabis verdedigen.

 • Kamille

Kamille wordt gebruikt als kruid of om er thee van te trekken maar het houdt ook witte vliegjes en draadwormen op afstand. Wanneer je het naast je cannabisplant plant is dat de beste manier om een "Verboden Toegang" bordje te plaatsen voor destructieve insecten.

Het vernevelen van kamillethee op zaailingen zorgt er tevens voor dat ze geen schimmelinfecties oplopen. Dat is een groot probleem voor jonge plantjes. Hier en daar stekkies verspreiden rondom je worstelende planten helpt ook om ze een oppepper te geven.

 • Dille

Dit delicate kruid is familie van de wortel en venkel. Daarom houden tuiniers deze planten weg van dille omdat er eenvoudig kruisbestuiving kan plaatsvinden. Het is ook in de keuken een populair kruid. In de tuin is dille ook een krachtige beschermende gezelschapsplant. Ze trekt honingbijen, zweefvliegen en nuttige wespen aan.

Rupsen knabbelen ook graag aan dille in plaats van aan omringende planten. De plant weert ook andere insluipers af, waaronder kevers, mijt en bladluis. Dille is eenvoudig te kweken en kan zonder problemen direct rondom je cannabisplanten gezaaid worden

 • Lavendel

Lavandula angustifolia is een van die kruiden die iedereen wel kent. Het wordt verwerkt in parfums, zeep en andere cosmeticaproducten. Het is ook een insectenmagneet voor nuttige cannabis insecten en houdt plagen op afstand. Insecten die zich voeden met nectar zijn verzot op deze plant.

Muizen, vlooien, teken en motten worden echter door de geur van deze plant verjaagd. Plant ze in alle hoeken van de tuin die beschermd moet worden.

 • Zonnebloemen

Net als met enkele andere gezelschapsplanten zit je met zonnebloemen altijd goed. Ze zijn prachtig. Ze trekken de juiste insecten aan voor cannabiskwekers en verdrijven de slechte. Ze kunnen ook de je planten afschermen voor de blikken van nieuwsgierige aagjes als je heimelijk kweekt.

Ze zijn ook fantastisch voor de bodem. Hun wortels zijn zo effectief dat ze zelfs gebruikt worden om grijs water in organische systemen te filteren. Ze worden zelfs gebruikt bij het verwerken van radioactief water in Fukushima.

 • Duizendblad

Dit schattige plantje is een manier om toefjes kleur in je tuin aan te brengen. Achillea millefolium is voor nog iets bijzonder welkom. Als je het rondom je tuintje plant kan duizendschoon de productie van essentiële oliën in nabijgelegen planten vergroten.

Ze moeten echter wel aan de zijkanten gehouden worden zodat er geen concurrentie van de wortels onderling ontstaat. De insecten die duizendschoon aantrekt zijn uitstekende plantbeschermers. Met inbegrip van lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegjes en miniwespen. Al deze insecten helpen je gewas veilig te houden van andere roofinsecten en andere schadelijke dieren.

2. SCARE PACK

Scare Pack

Deze sortering gezelschapsplanten veroorzaakt letterlijk paniek bij de "slechteriken". De meeste van deze planten hebben ofwel een sterke geur of scheiden olie af die letterlijk als een insectwerend middel werken. Plant ze rondom je cannabisplanten voor een kleurrijke en tevens beschermende tuin.

 • Basilicum

Deze weelderige zomer-liefhebbende plant zorgt voor een prachtig gebladerte in je tuin. Deze zogenaamde "Prins der Planten" zal tevens je cannabistuin beschermen en voeden. Er zijn tomatenkwekers die zelfs beweren dat het de smaak van hun tomaten verbeterd.

Om dezelfde reden zou het ook de productie van terpeen kunnen vergroten als je het in gezelschap van cannabis kweekt. Terpenen zijn de essentiële oliën die zich in de cannabis bevinden. Elke manier waarop je die hoeveelheid kunt vergroten is een goede aanwinst voor je cannabistuin.

Omdat dit kruid zo eenvoudig te kweken is en vaak in de keuken gebruikt wordt zit je met deze plant altijd goed. Ze houdt van een zonnige standplaats maar kan zowel binnen als buiten gekweekt worden. Terwijl het een hele hoop nuttige insecten aantrekt, verdrijft basilicum ook insluipers. Waaronder bladluis, crioceris, muskieten en witte vliegen.

 • Kervel

Deze schaduwminnende eenjarige plant produceert witte en bleek magenta-kleurige bloemetjes. Het zorgt tevens voor een weelderige groei bij de buurplanten, met inbegrip van cannabis. Kervel is een fantastisch beschermende plant - slakken blijven op een veilige afstand.

 • Koriander

Van deze plant is ook bekend dat de zaden een narcotische werking hebben. Ook werd het ooit als afrodisiacum gebruikt. Tegenwoordig ondervinden kwekers dat de indringende geur van koriander bladluis, spint en coloradokevers op afstand houdt. Zweefvliegen en een reeks parasitaire wespen worden ook door deze plant aangetrokken. Ze zorgen tevens voor luchtafweergeschut tegen plunderaars.

Er is nog een fantastische manier om koriander als afschrikmiddel voor plagen toe te passen. Vermaal de zaden en zet er thee van. Als de vloeistof eenmaal is afgekoeld is het een excellent spraymiddel voor je planten.

 • Lavendel

Nogmaals in de hoofdrol in een van onze andere verpakkingen. De geur van deze lieflijke paarse plant is het grootste wapen tegen indringers. Niet alleen stoot deze plant vlooien, teken en motten af het zorgt er ook voor dat de muizen niet aan je cannabis knabbelen.

Ironisch genoeg wordt lavendel gebruikt om mensen aan te trekken. Het wordt al lang verwerkt in zeep en allerhande andere soorten parfums. Vanwege al die voordelen wordt lavendel al drieduizend jaar in tuinen geplant.

 • Goudsbloemen

Deze fraaie geel-oranje planten werden vaak gebruikt voor tuingrenzen. Er is van bekend dat ze insecten zowel aantrekken als verjagen, ze kunnen ook de groei van planten verbeteren. Als je goudsbloemen toevoegt aan je composthoop kun je vanzelf de aarde voor je cannabis verbeteren.

Afrikaantjes produceren tevens een chemisch product in de wortels wat ook een krachtig insectwerend middel is dat jaren werkzaam kan zijn.

3. NUTRITION PACK

Nutrient Pack

De planten in deze verpakking zijn fantastisch om de aarde en de plek waar je cannabis staat mee te verbeteren. Sommigen steunen de plant zelfs met een wortelstelsel dat de waterafvoer vergroot. Anderen treden letterlijk op als natuurlijke, levende mineralen-leveranciers, om te beginnen met zuurstof.

 • Alfalfa

Alfalfa is een verbazingwekkende gezelschapsplant. Waarom? Ze kan helpen bij de lokale waterafvoer. Ze is diepgeworteld en dat vermindert verdamping. Dit betekent dat je minder vaak water hoeft te geven. Het houdt ook in dat ze in staat zijn aangrenzende planten door droge periodes te slepen. Wat de grond betreft, is er ook nog meer goed nieuws.

De plant regelt de stikstof, het helpt het stikstofgehalte in de grond op een gezond peil te houden. Het voorziet tevens van ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Dit zijn allemaal essentiële mineralen voor het kweken van cannabis. De voordelen van alfalfa als gezelschapsplant zijn daarom behoorlijk lonend. De plant bevordert ook de groei van paardenbloemen wat de bodem helpt afbreken en zorgen dat water beter in de grond doordringt.

Er wordt ook wel thee gemaakt van de plant zelf die vervolgens over de cannabis verneveld wordt om de groei te verbeteren.

 • Komkommerkruid

Deze prachtige plant produceert gedurende het hele kweekseizoen lavendelkleurige bloemen. De blaadjes en bloemetjes zijn eetbaar - ze hebben een aangenaam pittige smaak. Komkommerkruid is tevens een geharde plant die het goed doet onder dezelfde omstandigheden als cannabis. Het kweken als gezelschapsplant kan de gezondheid van je planten verbeteren.

Dat komt omdat ze vitaminen en mineralen de grond inpompt. De mineralen die de plant zelf bevat zijn ideaal voor droge muls. De compost van komkommerkruid kan ertoe bijdragen dat je cannabis langzaam kalium en calcium kan opnemen voor een vitale groei en energieke fotosynthese.

 • Hoornbloem

Bekend onder de wetenschappelijke naam Cerastium biebersteinii is dit een soort bodemklaver met een korte levensduur. Het zit in het late voorjaar en de vroege zomer barstensvol witte bloemen. Het is ook goed geschikt voor op je composthoop. Het is letterlijk levende muls die tevens bescherming biedt voor de bodem. Dit houdt het vocht in de grond naast je planten in plaats van dat het verdampt.

 • Rode klaver

Trifolium pratense is een van de beste gezelschapsplanten op deze aardkloot. Waarom? Het "regelt" de stikstof in het gebied van de wortels. Daardoor kunnen de buurplanten stikstof opnemen. De complexe wortelstructuur zorgt ook voor een natuurlijke waterafvoer. Hierdoor kan het water beter in de grond doordringen. Omdat er met deze plant weinig mis kan gaan zullen cannabisliefhebbers in opleiding er ook gek op zijn.

 • Witte klaver

Ook wel bekend als Trifolium repens. In principe levende mulch die je als tapijtje kunt gebruiken voor de ruimtes tussen andere planten. Vanwege de structuur van de wortels regelt witte klaver ook de stikstof in de atmosfeer. Als de plant afbreekt, wordt er stikstof aan de bodem afgegeven. Cannabisplanten zijn verzot op dit element. Witte klaver is een werkpaard en moeilijk kapot te krijgen. Het kan tevens de behoefte aan andere soorten meststoffen substantieel verminderen

4. STEALTH PACK

Stealth Pack

Deze strategische planten hebben elk hun eigen voordelen. Ze hebben de neiging om groot en verbergend te zijn of ze verdoezelen mooi de geur van je cannabis. Meestal zijn nog mooi uit ook, ruiken lekker of zien er goed uit, soms smaken ze ook nog fantastisch. Daarom alleen al zou je deze verpakking, met trucjes voor iedere cannabisboer die op zoek is naar camouflage en bescherming, in huis moeten halen.

 • Lavendel

Nogmaals vermeld vanwege de typerende geur. Lavendel wordt al eeuwen gebruikt om de neus te plezieren. Het houdt motten weg, teken, bladluis en mijt. Muizen houden er ook niet zo van. De olie uit de bladeren kan gebruikt worden om een spray te maken om muggen te verjagen.

 • Citroenmelisse

Deze planten zijn een welkome aanvulling voor iedere natuurlijke apotheek. Ze kunnen voor veel dingen gebruikt worden behalve dat het een goede gezelschapsplant als dekmantel is vanwege de verhullende geur.

Het trekt ook insecten aan die voor de bestuiving zorgen en jagen ongedierte de tuin uit met de sterke geur. Als toetje zorgt ze er ook nog eens voor dat buurplanten een bepaald citrusaccent krijgen. Gebruik dat maar eens om je hele "kruiden"-tuin mee te bezielen.

 • Goudsbloemen

Deze planten zijn grote oppeppers voor buurplanten. De wortels kun je fantastisch op je composthoop gooien. Ze verjagen tevens insecten. Deze planten produceren schitterende knaloranje bloemen. Ze houden ook bladluis, muggen, kevers, dwergcicaden en rondwormen op afstand. Konijnen hebben ook liever worteltjes.

 • Munt

Munt is sowieso al een geliefd kruid. Het is echter ook een sterke gezelschapsplant voor cannabis. De heerlijke sterke geur verjaagt dazen, kakkerlakken, mieren en andere soorten insecten die steken, en helpt de geur van je cannabis te verdoezelen. De plant groeit er echter soms wel wat te vrolijk op los. Tenzij je het zorgvuldig onderhoudt, zal het behoorlijk gaan woekeren.

 • Zonnebloemen

Zonnebloemen zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook nog eens erg functioneel. Ze worden al meer dan 4.000 jaar gekweekt voor hun gebladerte, olie en beschermende karakter. Het zijn geharde planten die zelfs gebruikt kunnen worden om water af te laten vloeien.

Als het echter op gezelschapsplant aankomt, dragen zonnebloemen ook hun steentje bij. Ze lokken vernietigende indringers waaronder bladluizen weg van andere planten. De kracht van de zonnebloem zelf beschermt ze tegen insectenaanvallen. Als hulpmiddel bij heimelijke acties worden zonnebloemen groot en helder en zodoende leiden ze de aandacht af van de groene kleurschakeringen van de cannabis.

JE HEBT JE WIET GEOOGST, WAT NU?

JE HEBT JE WIET GEOOGST, WAT NU?

Gezelschapsplanten zijn op verschillende manieren te gebruiken. Zelfs na de oogst. Ze kunnen ook heilzaam zijn. Je kunt ze eveneens in gerechten verwerken of verdampen met wat wiet. In dit artikel bespreken we verschillende mogelijkheden voor het hergebruik van je gezelschapsplanten. Er gaat zo niets verloren, daar kun je op rekenen!

 • COMBINEER GEZELSCHAPSPLANTEN MET GERECHTEN: Gezelschapsplanten als dille, kervel, koriander, munt en basilicum doen het goed in praktisch alle maaltijden. Dus waarom verwerk je ze niet in gerechten? Dille doet het bijvoorbeeld geweldig in wortelsoep. Eieren met verse kervel zijn ook niet te weerstaan. En dan heb je nog koriander. Dit kruid brengt fruit en groente tot leven. Ook als je niet opgewonden raakt van deze heerlijkheden kun je creatief te werk gaan. Je kunt ze toevoegen aan wat je maar lekker lijkt.
 • MIX GEZELSCHAPSPLANTEN MET CANNABIS: Zamnesia heeft een groot aantal kruiden om te verdampen in het assortiment, waaronder lavendel, munt en kamille. Als je gezelschapsplanten mixt met cannabis wordt de ervaring nog beter. Ten eerste bieden ze een unieke smaak en geur als ze gemengd worden. Ten tweede heb je de dubbele voordelen - die van cannabis en van de gezelschapsplant.
 • ZET THEE VAN JE GEZELSCHAPSPLANTEN: Thee is geweldig. Als je een pot thee zet van je gezelschapsplanten, zoals citroenmelisse, kamille en lavendel, kan dat je een hoop gezondheidsvoordelen bieden.

Zo, dat was dan dat. Gezelschapsplanten kunnen een zegening zijn bij elke cannabiskweek - kies uit wat je denkt nodig te hebben en voeg die natuurlijke, biologische oppepper toe aan je hobbykweek!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken