Hoe Kweek Je Betere Wiet Met Behulp Van Gezelschapsplanten?

Hoe Kweek Je Betere Wiet Met Behulp Van Gezelschapsplanten?

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

Als er gezelschapsplanten naast je wietplanten groeien, levert dat talloze voordelen op voor je kweek. Ze verbeteren onder meer de aarde en bieden voedingsstoffen, maar zijn ook natuurlijke ongediertebestrijders en leiden de aandacht af van je teelt. We stellen je graag voor aan de beste gezelschapsplanten voor wietkwekers.

Doorgaans kweken wietliefhebbers geen andere planten behalve hun wiet. Het nadeel is dat deze eenzijdige kweekvorm, ook wel monocultuur, de aarde en alles wat erin leeft, kan uitputten.

Als je echter plaats biedt aan een paar gezelschapsplanten naast je wiet, maak je je kweek efficiënter en na verloop van tijd ook duurzamer. Het resultaat: gezonde wietplanten, hogere opbrengsten en beter smakende toppen. Combiteelt met gezelschapsplanten zorgt ook voor natuurlijkere omstandigheden, zonder meststoffen of insecticiden nodig te hebben.

WAT ZIJN GEZELSCHAPSPLANTEN?

WAT ZIJN GEZELSCHAPSPLANTEN?

Onder wietkwekers zijn gezelschapsplanten planten die naast wiet worden gekweekt. Boeren en tuiniers passen deze methode al eeuwen toe op hun gewassen, maar het biedt ook veel voordelen als je cannabis kweekt.

Zoals we al schreven, wordt wiet doorgaans in een monocultuur gekweekt. Dat wil zeggen dat er op dezelfde locatie slechts één soort plant geteeld wordt. Dit is begrijpelijk, want wietkwekers willen vaak alles uit hun beperkte stukje kweekgrond halen.

Overstappen op een polycultuur met verschillende planten kan echter wel degelijk lonend zijn. Of je nu binnen of buiten kweekt, je kunt hier absoluut van profiteren. Om die voordelen duidelijk te maken, treden we hieronder in de details.

DE VOORDELEN VAN GEZELSCHAPSPLANTEN

Sommige voordelen van gezelschapsplanten zijn wel duidelijk, andere wat minder. We willen ze allemaal bespreken, dus laten we snel eens kijken wat deze planten voor jou kunnen betekenen!

ZE BIEDEN WIETPLANTEN BESCHUTTING TEGEN WEER EN WIND

ZE BIEDEN WIETPLANTEN BESCHUTTING TEGEN WEER EN WIND

Grotere gezelschapsplanten bieden een natuurlijke bescherming tegen de grillen van Moeder Natuur. Ze kunnen je wietplanten bijvoorbeeld beschermen tegen harde winden en regenval. Tijdens de warme zomermaanden voorzien ze je planten ook nog eens van wat schaduw. Die voordelen gelden in alle klimaatstreken, of je nu in een zonovergoten of winderige regio woont.

ZE VERJAGEN ONGEDIERTE EN INSECTEN

ZE VERJAGEN ONGEDIERTE EN INSECTEN

Er zijn verschillende manieren waarop gezelschapsplanten ongedierte en insecten op afstand kunnen houden. Sommige kruidenplanten en bloemen verspreiden stofjes in de lucht of direct in de aarde, zodat bijvoorbeeld bladluis, motten en naaktslakken worden verjaagd. Je hebt hiermee geen insecticiden nodig, de natuur regelt het wel voor je!

Dit is echter niet de enige manier waarop gezelschapsplanten ongewenste gasten kunnen weghouden. Andere populaire gezelschapsplanten maken namelijk nectar en stuifmeel aan, waardoor ze nuttige insecten aantrekken. Veel van die gunstige beestjes, zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen en bidsprinkhanen, eten de larven van ongedierte op. Sommige planten, zoals knoflook, werken als een natuurlijke fungicide én verjagen insecten.

Gerelateerd artikel

Het Nut Van Insecten Bij Het Telen Van Wiet

ZE ZORGEN VOOR NATUURLIJKE CAMOUFLAGE

ZE ZORGEN VOOR NATUURLIJKE CAMOUFLAGE

Als je buiten kweekt, in je eigen achtertuin of in de vorm van een guerrillakweek, wil je natuurlijk niet dat iemand je kweek ontdekt. De oplossing is simpel: verstop je wiet tussen andere planten, zodat mensen ze niet snel spotten. Grote gezelschapsplanten zijn uitstekend ter camouflage, met name als ze een beetje op wietplanten lijken. Onder andere brandnetel en ambrosia zijn zeer geschikt hiervoor.

ZE VERBETEREN OMSTANDIGHEDEN EN LEVEREN NUTRIËNTEN

ZE VERBETEREN OMSTANDIGHEDEN EN LEVEREN NUTRIËNTEN

Gezelschapsplanten bevorderen de kweekomstandigheden voor je wietplanten. Ze zijn in staat de bodemgesteldheid te verbeteren voor een goede afwatering en er verdampt minder vocht, zodat je niet zo vaak water hoeft te geven.

Sommige planten, zoals klaver en lathyrus, zorgen voor stikstoffixatie. Dat wil zeggen dat ze in samenwerking met bacteriën stikstof uit de lucht halen, die uiteindelijk in het substraat terechtkomt. Op die manier zijn gezelschapsplanten in staat voor een optimale concentratie stikstof in de aarde te zorgen. Sommige gezelschapsplanten vergaren mineralen als calcium, ijzer of magnesium, die ook van levensbelang zijn voor een gezonde groei. Kortom, met de juiste gezelschapsplanten is het mogelijk biologisch te kweken, zonder gebruik te hoeven maken van meststoffen.

ZE STIMULEREN EEN NATUURLIJKE, MILIEUVRIENDELIJKE KWEEK

ZE STIMULEREN EEN NATUURLIJKE, MILIEUVRIENDELIJKE KWEEK

Het is niet echt natuurlijk als er op een stuk grond slechts één plantensoort gekweekt wordt. De huidige werkwijze van monocultuur in de landbouw brengt dan ook allerlei problemen met zich mee. Dergelijk geteelde gewassen zijn met name vatbaar voor ongedierte-invasies, waarbij er kunstmeststoffen en insecticiden nodig zijn om ze te laten overleven.

Met behulp van gezelschapsplanten blijft je cannabistuin zo natuurlijk mogelijk. In een bos of weidelandschap zie je immers ook allemaal soorten bij elkaar groeien. Elke plant draagt bij aan het systeem en de aarde blijft in een betere staat. Deze verbeterde grond, in combinatie met de afwezigheid van kunstmeststoffen en insecticiden, zorgt ervoor dat je planten (en het milieu) tevreden zijn. Bovendien zal het resulteren in een grote en goed smakende oogst!

DE BESTE GEZELSCHAPSPLANTEN VOOR WIETPLANTEN

DE BESTE GEZELSCHAPSPLANTEN VOOR WIETPLANTEN

Er is een grote verscheidenheid aan planten om naast je wiet te kweken en ze bieden zo allemaal hun eigen voordelen. Hier volgt een kort overzicht van de meest gebruikte gezelschapsplanten voor cannabis. Verderop verklappen we welke planten voor welk doel het meest geschikt zijn.

Zonnebloem

De zonnebloem is dankzij haar grootte zeer geschikt om wietplanten te verbergen. Ze lokken ook schadelijke insecten weg bij je wiet en terwijl ze dat doen, verbeteren ze de bodemgesteldheid.

Kervel

Dit keukenkruid stimuleert de groei van omliggende planten, dus ook cannabis. Kervel leent zich daarbij goed voor het verjagen van naaktslakken, met name als er tevens dille en koriander groeit.

Dille

Ook dille is een geliefd keukenkruid en trekt bijen en wespen aan. Die kleine vliegende rakkers eten graag spint en rupsen.

Duizendblad

Van duizendblad is bekend dat het de essentiële olieproductie van nabijgelegen planten verhoogt en de aarde verbetert en beschermt. Ook trekt het lieveheersbeestjes en roofwespen aan die je wiet beschermen.

Citroenmelisse

De menselijke neus weet de geur van deze plant te waarderen, maar citroenmelisse verjaagt ook ongewenst ongedierte en trekt nuttige bestuivers aan. De citroengeur verbloemt daarnaast enigszins het aroma van je wietplanten.

Kamille

Kamille voorziet je wietplanten van levensbelangrijke voedingsstoffen, waaronder calcium, kalium en zwavel. Het werkt ook als natuurlijk afschrikmiddel tegen geijkte boosdoeners.

Koriander

De intense geur van koriander werkt als een natuurlijk insectenwerend middel tegen spintmijt en de Coloradokever. Daarnaast trekt dit kruid nuttige insecten aan, zoals de sluipwesp.

Vlijtige hoornbloem

Als "levende mulch" genereert de vlijtige hoornbloem goede compost voor een rijke en gezonde bodem. Het reguleert ook de vochtigheid in de aarde en voorkomt dat vocht verdampt.

Basilicum

Dit geliefde keukenkruid houdt kwaadwillende insecten weg van je planten en trekt goedwillende beestjes aan om ze te beschermen. Dit kruid verhoogt tevens de aanmaak van terpenen door je wietplanten.

Witte klaver

Witte klaver is bruikbaar om omliggende planten van stikstof te voorzien. Dat scheelt aanvullende voedingsstoffen.

Rode klaver

Net als witte klaver voorziet rode klaver je wietplanten en andere omliggende planten van stikstof. Bovendien is het een bodemverbeteraar en zorgt het voor betere afwatering. Ook is het makkelijk te kweken!

Alfalfa

Alfalfa verbetert de bodem en zorgt dat de aarde water beter vasthoudt. Dat is handig als het warm weer is. Bovendien reguleert deze plant het stikstofgehalte.

Komkommerkruid

Komkommerkruid is een vaste plant en voorziet je planten van belangrijke mineralen tijdens de groei. Ook als het doodgaat, geeft het nog steeds calcium en kalium af wanneer je het composteert.

Lavendel

Er gaat niets boven lavendel om ongedierte en insecten de stuipen op het lijf te jagen. De hemelse geur verjaagt bladluis, spint, teken en motten. Muizen moeten er ook niks van hebben, dus die blijven tevens mooi uit de buurt van je wietplanten.

Goudsbloem

De geur van goudsbloemen verjaagt geijkte boosdoeners als bladluis, dwergcicaden, torren, kevers en zelfs konijnen. De wortels zijn ook geweldig voor compost.

DE BESTE COMBI'S VOOR VERSCHILLENDE DOELEINDEN

Bij het bepalen van welke gezelschapsplanten je tussen je wietplanten gaat zaaien, moet je eerst bedenken waar je het meest over inzit. Dat zou het verjagen van ongedierte kunnen zijn of misschien wil je wiet kweken zonder mest- en voedingsstoffen te geven. Het kan ook zo zijn dat je je wietplanten voor nieuwsgierige aagjes wilt verbergen. Hoe dan ook, er zijn genoeg planten die de klus kunnen klaren.

Verder is het zo dat veel gezelschapsplanten het best gedijen tussen andere gezelschapsplanten. Als ze samenwerken, zijn ze nog effectiever. Wil je weten welke combinatie van gezelschapsplanten het beste voor jou werkt, dan heb je mazzel! Wij hebben het vooronderzoek namelijk al voor je verricht. Zamnesia heeft combiverpakkingen met de beste gezelschapsplanten voor bepaalde doeleinden, allemaal netjes samen verpakt.

NUTTIGE INSECTEN LOKKEN (DEFENDER)

NUTTIGE INSECTEN LOKKEN (DEFENDER)

Onze Defender Buddy Mix Pack haalt alles uit de kast om je wietplanten te beschermen. Dit efficiënte verdedigingsteam verjaagt niet alleen ongedierte, maar lokt ook nuttige insecten aan die je kostbare dames verdedigen.

  • Inhoud: kamille, dille, lavendel, zonnebloem en duizendblad

SCHADELIJKE INSECTEN DE STUIPEN OP HET LIJF JAGEN (SCARE)

SCHADELIJKE INSECTEN DE STUIPEN OP HET LIJF JAGEN (SCARE)

De Scare Buddy Mix Pack is samengesteld om insecten de stuipen op het lijf te jagen. De planten in deze verpakking maken essentiële oliën aan die vooral als natuurlijk insectenwerend middel werken.

  • Inhoud: basilicum, korianer, lavendel, kervel en goudsbloem

BODEMVERBETERING (NUTRIENT)

BODEMVERBETERING (NUTRIENT)

De Nutrient Buddy Mix Pack biedt je wietplanten gegarandeerd hoogwaardige voedingsstoffen en voorziet ze van mineralen en andere belangrijke ingrediënten.

  • Inhoud: komkommerkruid, witte klaver, rode klaver, alfalfa en hoornbloem.

JE WIETPLANTEN AAN HET ZICHT ONTTREKKEN (STEALTH)

JE WIETPLANTEN AAN HET ZICHT ONTTREKKEN (STEALTH)

Wil je je wietplanten camoufleren en beschermen, kies dan voor onze Stealth Buddy Mix Pack. De planten die uit de zaadjes in deze verpakking groeien, worden hoog en zijn dus zeer geschikt om je wiet te verbergen. Ze verspreiden tevens een sterke geur die het aroma van je cannabis verbloemt.

  • Inhoud: citroenmelisse, lavendel, peppermint, goudsbloem en zonnebloem.

JE GEZELSCHAPSPLANTEN OP TIJD OPKWEKEN

JE GEZELSCHAPSPLANTEN OP TIJD OPKWEKEN

Het is wel belangrijk dat je weet hoe en op welk moment je de zaden uit je Buddy Mix moet opkweken.

Kies je voor de Stealth Mix, dan is het verstandig deze planten eerst wat groter te laten worden voordat je je wiet plant. Met de Scare en Defender Mix is het echter belangrijk dat ze bloemen dragen tegen de tijd dat je wietplanten aangevallen kunnen worden door ongedierte. Het is dus essentieel rekening te houden met de timing als je gaat kweken.

Wil je meer weten over deze plantencombinaties, lees dan ook onze blog over het gebruik van onze Buddy Mix Companion Packs.

Je bezoekt onze Nederlandse website.