Cannabis Gezelschapsplant: Munt

Verbeter Je Cannabiskweek Met Gezelschapsplant: Munt

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

Het kweken van munt beloont je niet alleen met geweldige toepassingen in de keuken of een verkwikkende kop thee. Ontdek waarom munt ook een uitstekende plant is voor combinatieteelt naast je cannabis.

Nu thuis kweken overal in opkomst is, vooral omdat bezit en planten legaal aan het worden zijn, zijn kwekers altijd op zoek naar ideeën om hun resultaten en oogst te verbeteren - vooral ideeën die natuurlijke in plaats van chemische opties gebruiken. Een daarvan is combinatieteelt.

WAT IS COMBINATIETEELT?

Het idee achter combinatieteelt is het verbeteren van de algehele kweekomgeving en de omstandigheden door verschillende soorten aanvullende planten dicht bij elkaar te kweken. Individuele planten hebben allemaal individuele “beschermingsmechanismen”, die ze in staat stellen om tot volwassenheid te overleven en om voor het overleven van de soort te zorgen. Een van deze mechanismen is het uitscheiden van geuren en harsen om ze te beschermen tegen insecten of om gunstige roofdieren uit te nodigen. Plantenwortels kunnen ook de bodem in de omgeving verbeteren door zowel beluchting als voedingsstoffen te stimuleren. Sommige planten kunnen zelfs structurele ondersteuning bieden voor de andere soorten vegetatie waar ze omheen groeien.

THC, het psychoactieve ingrediënt van cannabis, is op zichzelf een natuurlijke afstoter die honderden plagen kan afweren. Toch is de plant nog steeds vatbaar voor veel plagen. Combinatieteelt helpt je cannabisplanten te beschermen. Combinatieteelt is ook niet alleen een optie voor buitenkwekers.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Betere Wiet Met Behulp Van Gezelschapsplanten?

CANNABIS EN MUNT

Het planten van pepermunt in en tussen je cannabisgewassen is de beste manier om bladluis tegen te gaan – kleine luizen of insecten die zich voeden door sap van planten te zuigen. Bladluizen planten zich heel snel voort, soms zelfs zonder paring. Grote hoeveelheden ervan kunnen substantiële schade aanrichten aan je planten, inclusief marihuanaplanten.

Munt weert bladluis af omdat het menthol bevat. Munt houdt ook muizen, kakkerlakken en mieren op afstand. Het is ook een goede manier om (te proberen om) de geur van groeiende cannabis te maskeren – alhoewel het daar niet volledig in zal slagen, tenzij je meer munt dan cannabis kweekt.

Dat gezegd hebbende, heeft munt de neiging om een zeer indringende plant te zijn. Plant het dan ook in potten dichtbij je cannabis in plaats van direct in hetzelfde stukje grond of in dezelfde plantenbak.

EIGENSCHAPPEN VAN MUNT

De naam van de plant stam af van mythologische oorsprong. De godin Proserpina werd jaloers op Cocyctus’ dochter Minthe, die ze in een plant veranderde – wat ook de uitdrukking “groen van jaloezie” creëerde. De naam van de plant betekent groen.

Het is een stevige vaste plant, oorspronkelijk afkomstig uit mediterrane landen en kan tot 60cm hoog worden. De bladeren zijn gerimpeld met kartelige randen en de planten hebben doorgaans korte stammen en zijn speervormig.

Muntbloemen zijn mannelijk op de eerste dag van de bloei en vrouwelijk op de tweede. Dit lijkt onderdeel te zijn van de manier waarop munt overleeft en pollen overdraagt via insecten. De bloemen variëren in kleur van blauw tot rood. Veel leden van de Salvia-soort hebben (net als de cannabisplant) trichomen of haren die op de bladeren, stengels en bloemen van de plant groeien.

Salvia is de grootste plantensoort van de muntfamilie. De soort bevat bijna 1.000 soorten struiken, vaste planten en eenjarigen.

HOE KWEEK JE MUNT?

HOE KWEEK JE MUNT?

Munt vereist vochtige, rijke leem en gedeeltelijke schaduw. Als je het naast marihuanaplanten kweekt, moet je de muntplanten dan ook korter houden dan de omringende cannabis en ze plaatsen nadat de cannabis genoeg hoogte bereikt heeft. Zo zorg je ervoor dat de muntplanten de cannabis niet letterlijk zullen overschaduwen, aangezien die veel licht nodig heeft. De afstand tussen de planten moet 10-20cm zijn.

De plant zal zich gemakkelijk verspreiden. Daarom moet het in aparte potten gehouden worden, vooral wanneer het als combinatieplant gebruikt wordt – anders zou het kunnen concurreren om de wortelruimte en de voedingsstoffen uit de bodem die de cannabisplant nodig heeft. Zorg ervoor dat je geen gebarsten pot gebruikt, want de wortels of uitlopers van de plant zullen zich een weg buiten de pot vinden en zich blijven verspreiden. Het is ook heel makkelijk om munt te kweken vanaf stekjes.

KRUISBESTUIVING

Combinatieteelt met cannabis en munt zal ook niet leiden tot kruisbestuiving tussen de cannabis en de munt. Munt staat wel bekend om kruisbestuiving van andere muntsoorten en nauw-verwante planten.

EXTRA VOORDELEN

Er zijn nog talloze andere redenen om munt te kiezen als combinatieplant voor je cannabiskweek. Bij buitenkweek trekt munt echter bijen en andere bestuivers aan, wat niet per se goed is voor je cannabis, die last kan hebben van kruisbesmetting van dichtbij zijnde cannabis- en hennepgewassen. Aangezien zowel hennep als marihuanakweek gelegaliseerd zijn en de planten op elkaar lijken, hebben hennep- en cannabisboeren in sommige delen van Amerika zelfs geprobeerd om de andere soort plant er niet te dicht bij te laten groeien.

Daarnaast is munt echter ook een lekker kruid dat op zichzelf gebruikt kan worden in thee, maar ook als smakelijke toevoeging aan gerechten en gezeefd tot oliën die gebruikt kunnen worden voor aromatherapie.

Je bezoekt onze Nederlandse website.