Stikstoftekort In Wietplanten

Stikstoftekort In Wietplanten

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Stikstof is een onmisbare voedingsstof bij het telen van wietplanten, en ongelooflijk belangrijk voor hun gezondheid. Soms kan er echter een tekort ontstaan, wat verwoestende, soms onomkeerbare effecten heeft. Je kunt je dus wel voorstellen dat je het probleem snel moet herkennen, voordat er schade ontstaat!

In dit artikel bespreken we alles wat je over een tekort aan stikstof moet weten. Leer hoe je het voorkomt, herkent en behandelt, en kweek als een echte pro!

Wat is de oorzaak van een stikstoftekort?

Wat is de oorzaak van een stikstoftekort?

Je kunt het vast wel raden, maar een tekort aan stikstof ontstaat over het algemeen als je niet genoeg stikstof (N) toedient. Als je je planten niet genoeg N geeft, vooral in de vegetatieve fase, zal dat de prestaties van je wietplanten niet ten goede komen. Je moet dus verzekeren dat ze genoeg krijgen, zij het in de vorm van organisch materiaal of gekochte voedingsstoffen.

Ondervoeding is echter niet de enige oorzaak van een gebrek aan stikstof. Het treedt soms ook op als gevolg van een voedingsblokkade, evenals problemen met de pH of het wortelsysteem.

Als je bijvoorbeeld een wortelgebonden plant hebt, kan ze geen voedingsstoffen meer opnemen. Dat leidt gegarandeerd tot schade. Kies dus voor potten die groot genoeg zijn voor je planten.

Een voedingsblokkade ontstaat vaak door overbemesting en/of problemen met de pH. Als je te veel commerciële meststoffen toedient, krijgen je wietplanten soms moeite om ze op te nemen. En als de pH van je substraat of voeding niet klopt, kan een wietplant mogelijk geen stikstof opnemen, al heb je het misschien wel gegeven. Om een voedingsblokkade te herstellen, moet je de planten spoelen met zuiver, pH-gebalanceerd water. Hierna kun je voorzichtig weer voedingsstoffen toedienen.

Hoe kun je een gebrek aan stikstof herkennen?

Hoe kun je een gebrek aan stikstof herkennen?

Je kent nu de oorzaken van een tekort aan stikstof, maar hoe kun je de symptomen herkennen?

Een stikstoftekort kan zich op een aantal manieren manifesteren. Het belangrijkste symptoom is vergeling (chlorose) van de oudere bladeren aan de onderkant van de wietplant. Maar waarom gebeurt dit bij de oudere blaadjes en niet de jongere bovenaan? Nou, omdat stikstof een mobiele voedingsstof is; je wietplant haalt de stikstof uit de oudere bladeren om de hoger gelegen blaadjes te voeden. Als je een tekort niet oplost, zullen uiteindelijk alle bladeren verwelken en sterven. Let dus altijd goed op je planten.

Een ander symptoom van een gebrek aan stikstof zijn langzaam groeiende bladeren op verschillende plaatsen. Dit is vrij onopvallend, maar als je het vroeg herkent, kun je nog op tijd handelen en verdere schade of een groeistilstand voorkomen.

Hoe verloopt een stikstoftekort?

Stikstoftekort In Wietplanten: Begin van stikstoftekort
Begin van stikstoftekort
Stikstoftekort In Wietplanten: Progressie van stikstoftekort
Progressie van stikstoftekort
Stikstoftekort In Wietplanten: Laat stadium van stikstoftekort
Laat stadium van stikstoftekort

Uiteraard treedt vergeling van de bladeren niet direct op. Je zult ook op andere tekenen moeten letten om het probleem in de kiem te smoren:

Groene bladeren

Gezonde bladeren zijn groen. Dat is vrij logisch. Een gelijkmatige, levendige groene kleur geeft aan dat je wietplanten voldoende voedingsstoffen en water ontvangen. Je wilt geen vlekken of vergeling zien. Laat dit tijdens de gehele groeicyclus je leidraad zijn.

Stikstoftekort in een vroeg stadium

In het begin zul je zien dat de bladeren van de plant tussen de nerven beginnen te vergelen. De buitenste delen blijven groen, al wordt de verkleuring wel steeds duidelijker.

Stikstoftekort in een gevorderd stadium

Dit is de fase waarin het vergelen van de bladeren zich verspreidt. Zoals vermeld, is het waarschijnlijk dat dit de onderste bladeren treft. Ze zullen ook gaan hangen. Zonder ingrijpen, vallen ze uiteindelijk van de plant af.

Hoe ziet een stikstoftekort eruit bij wietplanten?

We kunnen natuurlijk een aantal beschrijvingen geven, maar een afbeelding zegt vaak meer dan duizend woorden. Hieronder zie je een aantal foto's van wietplanten die met een tekort aan stikstof kampen.

Hoe ziet een stikstoftekort eruit bij wietplanten?

Hoe ziet een stikstoftekort eruit bij wietplanten?

Hoe ziet een stikstoftekort eruit bij wietplanten?

Hoe ziet een stikstoftekort eruit bij wietplanten?

Hoe behandel je een gebrek aan stikstof?

Je zult het vast fijn vinden om te lezen dat je een tekort aan stikstof relatief gemakkelijk kunt behandelen.

In feite moet je de verloren stikstof zo snel mogelijk weer aanvullen, maar wel op een gereguleerde manier. Als je je wietplanten namelijk te veel geeft, kan dit meer kwaad dan goed doen. Wanneer je plant aan wortelproblemen, een zoutophoping of voedingsblokkade lijdt, is het essentieel eerst te spoelen met zuiver water voordat je stikstof toevoegt. Dit noemen we ook wel 'flushen' en reset de bodem als het ware, zodat je vervolgens de voedingsstoffen weer goed kunt afstellen.

Stikstof is er in allerlei vormen en maten. De meest voor de hand liggende optie is een fles NPK-meststoffen kopen en de instructies opvolgen. Maar je hoeft niet voor synthetische oplossingen te kiezen. Er zijn ook veel biologische bronnen, zoals kippenmest, gemaaid gras en zelfs koffiedik. Zorg er alleen voor dat je niet overdrijft.

Gerelateerd artikel

Ontdek Hoe En Wanneer Je Wietplanten Moet Spoelen

Is een tekort aan stikstof altijd foute boel?

Is een tekort aan stikstof altijd foute boel?

Geloof het of niet, maar een tekort aan stikstof is niet altijd slecht voor je wietplanten. Dit klinkt misschien vreemd, zeker nadat we veel tijd aan de symptomen en oplossingen hebben besteed. Toch zijn er momenten in het leven van je wietplant waarop stikstof niet zo belangrijk is, bijvoorbeeld in de late bloei. Het klopt zeker dat een gebrek aan stikstof stress bij je planten veroorzaakt, maar als je het goed behandelt, zullen ze er waarschijnlijk geen blijvende schade van ondervinden. Sommige kwekers bezorgen hun wietplanten juist opzettelijk stress om de opbrengst en plantenprestaties te verbeteren.

Om de zaken in perspectief te plaatsen: een teveel aan stikstof is waarschijnlijk schadelijker voor een wietplant dan een tekort. Vooral tijdens de bloei leidt een teveel naar verluidt tot een grasachtige smaak, iets wat je echt wilt vermijden.

Maak een einde aan een tekort aan stikstof

Het is nu vast wel duidelijk dat een tekort aan stikstof problematisch kan zijn, maar alleen als je het niet behandelt. Gelukkig kun je dit gebrek vrij eenvoudig herkennen en herstellen, zelfs als je nog niet veel ervaring hebt. Zie je gele verkleuringen op de bladeren? Onderzoek het probleem dan goed. Het zal je verbazen hoe gemakkelijk het is om je wietplanten weer op het juiste spoor te krijgen!

Je bezoekt onze Nederlandse website.