Een Gebrek Aan Kalium In Wietplanten

Een Gebrek Aan Kalium In Wietplanten

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Kalium (K) is een van de drie macronutriënten die wietplanten tijdens hun hele levenscyclus nodig hebben. In dit artikel kijken we naar de oorzaken van een kaliumtekort en hoe je het herkent. Daarnaast lees je wat je kunt doen om het probleem te voorkomen of te verhelpen als het zich voordoet.

Kalium is een van de belangrijkste voedingsstoffen die wietplanten nodig hebben om te gedijen. Het ondersteunt allerlei vitale functies in planten, waaronder processen die betrokken zijn bij de productie van toppen. De juiste balans van voeding en omgevingsfactoren bepaalt hoe goed je wiet de beschikbare kalium kan gebruiken. Maar wat gebeurt er wanneer je planten met een gebrek aan kalium kampen? En belangrijker nog, hoe kun je dit voorkomen of verhelpen? In dit artikel gaan we uitgebreid in op dit vervelende probleem.

Wat is de oorzaak van een gebrek aan kalium?

Wat is de oorzaak van een gebrek aan kalium?

Zoals de naam suggereert, kan een tekort aan kalium in het medium een gebrek veroorzaken. Toch zijn voedingstekorten in de meeste gevallen het gevolg van te veel voeding in plaats van te weinig. Als je kweekmedium oververzadigd is, kan de plant last krijgen van voedingsverbranding. De plant is dan niet in staat om de voedingsstoffen op te nemen, zelfs als ze aanwezig zijn. Dit noemen we ook wel een voedingsuitsluiting.

Een gebrek kan ook door een onjuiste pH ontstaan. Wietplanten kunnen voedingsstoffen namelijk alleen binnen een bepaald pH-bereik opnemen. Als je voeding buiten dit bereik ligt, kunnen de wortels van je planten geen kalium opnemen, zelfs als het in overvloed aanwezig is. Bovendien speelt kalium een belangrijke rol in het reguleren van de temperatuur van wietplanten. Te veel licht of warmte kan daarom ook tot een tekort leiden.

Hoe herken je een gebrek aan kalium?

Hoe herken je een gebrek aan kalium?

Wat zijn nu de typische kenmerken van een kaliumgebrek bij wietplanten? Kalium is een mobiele voedingsstof en daarom wordt het probleem meestal eerst zichtbaar in oudere bladeren. Let daarom op tekenen van chlorose (vergeling) of verbranding op je oudere bladeren. Dit zijn overigens veelvoorkomende symptomen die op talloze problemen kunnen wijzen, zoals verbranding door licht. Toch zijn ze heel gangbaar bij een gebrek aan kalium. Als je niet ingrijpt, krijgen de bladeren knapperige, verbrande randen en verplaatst de chlorose zich naar het midden van de bladeren. Bij een gebrek aan K blijven de bladnerven meestal groen.

Een gebrek aan kalium begint aan de basis van de plant en trekt uiteindelijk tot in de toppen. Het kan grote gevolgen hebben voor de groei en ontwikkeling van je planten. Daarom is het belangrijk dat je de bovengenoemde tekenen op tijd opmerkt, zodat je genoeg tijd hebt om het gebrek op te lossen voordat het probleem verergert. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.

Hoe voorkom je een gebrek aan kalium?

Hoe voorkom je een gebrek aan kalium?

Hoe kun je een gebrek aan kalium in je wietplanten voorkomen? Dat heeft alles te maken met het gematigd toedienen van voeding, het behouden van de ideale pH en het onder controle houden van de verlichting en temperatuur. Wat het laatste betreft, is het belangrijk dat je de juiste kweeklampen voor je planten hebt. Als vuistregel geldt dat je kweeklampen niet dichter dan 30cm op je plant moet hangen. Raadpleeg de gids van de producent voor specifiek advies, want de aanbevolen afstand kan per lamp verschillen.

Gerelateerd artikel

De Optimale Afstand Tussen Groeilampen En Wietplanten

Een andere manier om een gebrek aan kalium te voorkomen, is door te zorgen dat je aarde en voeding de juiste pH hebben. Wietplanten houden van aarde met een pH tussen de 6,0–7,0. Zo kunnen de wortels de voeding in het medium volledig opnemen. Bij hydroponics is een iets hogere zuurgraad gewenst en ligt het ideale pH-bereik tussen de 5,5–6,5. Test daarom de pH van je aarde en voedingsoplossing om er zeker van te zijn dat de voeding beschikbaar is voor je planten.

Het verloop van een kaliumtekort

kaliumtekort In Wietplanten: Begin van kaliumtekort
Begin van kaliumtekort
kaliumtekort In Wietplanten: Progressie van kaliumtekort
Progressie van kaliumtekort
kaliumtekort In Wietplanten: Laat stadium van kaliumtekort
Laat stadium van kaliumtekort

Zoals vermeld, kan een gebrek aan kalium na verloop van verergeren. Als je niet ingrijpt, worden de symptomen steeds ernstiger.

Vergeling en verbranding van de bladeren

Een combinatie van vergeling en bruin worden/verbranden van bladpunten en randen is het duidelijkste teken dat er iets mis is met je plant. Meestal treedt eerst vergeling op, maar soms herken je eerst tekenen van verbranding of kleuren je bladeren bruin. Wanneer de bladeren gelijktijdig vergelen en bruin worden, is dat een sterke aanwijzing dat je plant een tekort aan kalium heeft.

Krullen van bladeren en stagnerende groei

Sommige planten kunnen zelfs witte vlekken op de punten vertonen, vergelijkbaar met die van een verbranding door licht. Als het doorzet, zullen bladeren opkrullen en afsterven. Zoals eerder vermeld, wordt een gebrek aan kalium meestal eerst in de oudere bladeren zichtbaar. Maar in sommige gevallen treden de symptomen eerst in de bovenste bladeren op. Na verloop van tijd heeft dit een aanzienlijke impact op de groei van je plant. Uiteindelijk resulteert dit in ongezonde, onderontwikkelde toppen die de moeite van het oogsten, laat staan het gebruik ervan, niet waard zijn.

Hoe ziet een gebrek aan kalium eruit in wietplanten?

We hebben uitgelegd wat de tekenen van een gebrek aan kalium zijn. Toch is het een stuk makkelijker als je het met eigen ogen ziet. Hieronder staan enkele foto's die je een beeld geven van de vroege, middelste en latere stadia van wietplanten met een tekort aan kalium.

Hoe een kaliumtekort eruitziet bij cannabisplanten

Hoe een kaliumtekort eruitziet bij cannabisplanten

Hoe een kaliumtekort eruitziet bij cannabisplanten

Hoe een kaliumtekort eruitziet bij cannabisplanten

Hoe verhelp je een gebrek aan kalium?

Heb je gemerkt dat de bladeren op je planten vergelen of verbrande randen hebben? Dan is het tijd om snel actie te ondernemen. Net als bij het voorkomen van een tekort draait een goede behandeling om het optimaliseren van de omgeving en je kweekmedium.

Allereerst kun je overwegen om de temperatuur te verlagen. Zoals eerder aangestipt, kun je je lampen hoger hangen als je binnen kweekt. Buiten moet je je planten misschien op een andere plaats of in de schaduw zetten als ze last hebben van hittestress.

Als de pH van je aarde te hoog of te laag is, kan je plant de waardevolle voeding die ze nodig heeft niet opnemen. Test je medium en voedingsoplossing regelmatig met een pH-tester om ze binnen het ideale pH-bereik te houden. Is het gebrek ontstaan als gevolg van een voedingsblokkade door overvoeding? Dan moet je het medium spoelen met pH-gereguleerd water tot de voeding eruit verdwenen is. Vervolgens kun je tijdens de volgende voedingsbeurten de hoeveelheid weer langzaam opbouwen.

Gerelateerd artikel

Ontdek Hoe En Wanneer Je Wietplanten Moet Spoelen

Indien het gebrek daadwerkelijk komt door een tekort aan K in het medium, moet je specifieke voeding voor wiet geven om te zorgen dat je plant alle benodigde kalium krijgt. Verzeker wel dat je de juiste voeding geeft voor de ontwikkelingsfase van je plant, zoals de vegetatieve fase of de bloei.

Tot slot verwijder je de aangetaste bladeren, want deze hebben geen functie meer. Zodra je deze stappen hebt gevolgd, zal de plant haar kleur en groeikracht herstellen.

Is een tekort aan kalium echt zo'n probleem?

Is een tekort aan kalium echt zo'n probleem?

Je denkt misschien bij jezelf: "Is een gebrek aan kalium nu echt zo'n ramp?" Als het zich verder ontwikkelt, is het wel degelijk problematisch. Elke verstandige wietkweker weet dat een tekort aan een of meerdere macronutriënten voor wietplanten dramatisch kan uitpakken. Het heeft een ongelooflijke impact op hun gezondheid, om nog maar te zwijgen over de toppen die ze al dan niet produceren. En als je niets kunt oogsten, waar doe je het dan voor?

Kalium is een mobiele macronutriënt die essentieel is voor de groei en bloei van planten. Het speelt ook een grote rol in fotosynthese en zorgt ervoor dat je planten hun hele levenscyclus goed gedijen. Deze voedingsstof geeft ze veerkracht tijdens eventuele droogtes en helpt de temperatuur te reguleren, zodat ze maximaal kunnen presteren. Zonder kalium zullen je planten ernstig achterblijven.

Kalium: essentieel voor wietplanten

Inmiddels is het vast wel duidelijk dat kalium onmisbaar is als je wiet kweekt. Houd de gezondheid van je wietplanten dus altijd in de gaten met regelmatige controles en onderhoud, of je nu net begint met kweken of al de nodige ervaring hebt. Als je je wietplanten zorgvuldig controleert, kun je eventuele problemen herkennen om vervolgens snel in actie te komen. Voor preventie is een goede voorbereiding natuurlijk belangrijk. Neem dus de tijd om de ideale omgeving voor je planten te creëren, dan kan er weinig misgaan.

Je bezoekt onze Nederlandse website.