Zinktekort Bij Cannabisplanten

Zinktekort Bij Cannabisplanten

Max Sargent
Max Sargent
Bijgewerkt op:

Cannabisplanten hebben naast andere voedingsstoffen ook zink nodig om belangrijke processen uit te voeren. Daarom moet een tekort aan deze voedingsstof serieus worden genomen. Gelukkig hoeft het geen reden tot paniek te zijn, mits je er vroeg bij bent. Lees hier alles wat je moet weten over een zinktekort!

Zink is een van de belangrijkste micronutriënten die cannabis nodig heeft. Samen met mangaan en magnesium bevordert het de enzymactiviteit, en in combinatie met andere verbindingen is het cruciaal voor zowel de aanmaak als het behoud van chlorofyl. Aangezien chlorofyl noodzakelijk is voor planten om te kunnen fotosynthetiseren en dus te overleven, is het makkelijk te begrijpen waarom een zinktekort slecht voor ze is!

Bovendien is een zinktekort misschien wel het meest voorkomende micronutriënten-tekort dat bij cannabis kan ontstaan, dus het is de moeite waard om te weten hoe je het kunt vaststellen en behandelen.

Hieronder bekijken we hoe we een zinktekort bij cannabisplanten kunnen vaststellen, voorkomen en behandelen.

Wat veroorzaakt een zinktekort?

Wat veroorzaakt een zinktekort?

Op het eerste gezicht lijkt een zinktekort te duiden op een gebrek aan zink in de meststof, de bodem of het groeimedium. Vaak wordt het echter niet veroorzaakt doordat de plant te weinig zink ter beschikking heeft, maar doordat ze het aanwezige zink niet kan gebruiken.

Dit is belangrijk, want in de meeste gevallen lost het geven van meer zink aan je cannabisplanten het probleem niet op.

Misschien wel de meestvoorkomende oorzaak is een te basische grond (met een pH van boven de 7), waardoor de plant voedingsstoffen niet goed kan opnemen.

Een andere oorzaak kan zijn dat er te veel voeding in de grond zit, waardoor voedingsstoffen worden geblokkeerd. Daarom is het altijd beter om te weinig dan te veel voeding te geven. Het is misschien verleidelijk om emmers vol meststoffen toe te dienen, maar dat doet meer kwaad dan goed. Wees zuinig met je voeding en je zult waarschijnlijk betere resultaten behalen.

Gerelateerd artikel

5 Invloedsfactoren Op Nutriëntenbeschikbaarheid Bij Wietkweek

Hoe je een zinktekort herkent

Hoe je een zinktekort herkent

Een zinktekort kent drie hoofdfasen, althans als het om identificatie gaat.

  1. Een lichte vergeling aan de randen van nieuwe bladeren, oftewel 'interveinale chlorose'.

  2. De uiteinden van de bladeren beginnen om te krullen, worden bruin en zien er verbrand uit. De vergeling trekt naar binnen toe.

  3. Het verbrande uiterlijk verspreid zich over meer bladeren en de rest vertoont vergevorderde tekenen van chlorose. Nieuwe blaadjes zijn gestopt met groeien.

Hoe voorkom je een zinktekort?

Om een zinktekort te voorkomen, moet je je planten in het algemeen goed verzorgen. Dit helpt niet alleen bij problemen met zink, maar ook allerlei andere tekorten voorkomen.

Tenslotte wil je de wortels van je planten tevreden en gezond houden. Misschien wel het belangrijkste wat je hiervoor kunt doen, is het handhaven van een pH tussen de 6 en 7 als je in aarde kweekt, en tussen de 5,5 en 6,5 als je in een hydrocultuur of kokos teelt. Daarnaast kun je door voldoende, maar beheerste voeding het voedingsstoffengehalte op een optimaal niveau houden.

Naast het bovenstaande helpt het ook om je planten stressvrij te houden. Dit betekent dat je ze niet te veel of te weinig water moet geven, dat je de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad moet handhaven (zo goed als mogelijk), en dat je in het algemeen voorzichtig met je planten moet omgaan. Stress bij planten kan zich, net als bij mensen, op verschillende manieren uiten.

Verloop van een zinktekort

Zinktekort In Wietplanten: Begin van zinktekort
Begin van zinktekort
Zinktekort In Wietplanten: Progressie van zinktekort
Progressie van zinktekort
Zinktekort In Wietplanten: Laat stadium van zinktekort
Laat stadium van zinktekort

Aangezien zink een immobiele voedingsstof is, zullen de symptomen zich waarschijnlijk eerst in de nieuwe aanwas uiten.

Vroeg stadium van een zinktekort

Op dit punt zie je de eerste symptomen van interveinale chlorose, gekenmerkt door een lichte vergeling tussen de nerven. Als je het tekort in dit stadium ontdekt en oplost, zou alles goed moeten komen!

Gevorderd zinktekort

Als het tekort zich verder ontwikkelt, beginnen de toppen van de bladeren te verschroeien en te krullen, terwijl de chlorose zich naar binnen verspreidt. Hoewel niet catastrofaal, is het zinktekort in dit stadium ernstiger.

Laat stadium van een zinktekort

Op dit punt bezwijkt het hele blad aan chlorose, waarbij de verschroeiing veel erger wordt. De plant zal in dit stadium zwaar te lijden hebben.

Hoe een zinktekort eruitziet bij cannabisplanten

Hieronder vind je een aantal foto's van een zinktekort bij een cannabisplant.

Hoe een zinktekort eruitziet bij cannabisplanten

Hoe een zinktekort eruitziet bij cannabisplanten

Hoe een zinktekort eruitziet bij cannabisplanten

Hoe een zinktekort eruitziet bij cannabisplanten

Hoe kan ik een zinktekort behandelen?

Het behandelen van een zinktekort is vrij eenvoudig, zolang je de oorzaak maar kunt achterhalen. Hieronder beschrijven we een paar manieren om een tekort aan zink bij cannabis te verhelpen.

✅ De pH bijstellen

De meest waarschijnlijke oorzaak is, zoals gezegd, een verkeerde pH-waarde (boven de 7). In de meeste gevallen is het niet al te moeilijk om de pH op het juiste niveau te brengen, wat het probleem zal oplossen.

Om de pH van de aarde te verlagen, kun je aluminiumsulfaat toevoegen. Gebruik daarbij een pH-meter om de pH-waarde van de aarde te meten, zowel voor als na het toevoegen van dergelijke hulpstoffen.

Als alternatief kun je een pH-verlagende oplossing gebruiken, die je aan water toevoegt en gebruikt om de bodem te doordrenken. Meet ook hier de pH van de bodem voor en na het bewateren om er zeker van te zijn dat het probleem daadwerkelijk wordt opgelost.

Gerelateerd artikel

Hoe Pas Je De pH-waarde Aan Bij Het Kweken Van Cannabis?

✅ De grond spoelen

In het geval van overvoeding en een blokkade van voedingsstoffen moet de grond worden gespoeld. Hierbij moeten liters en liters vers water worden gebruikt, totdat alle voedingsstoffen zijn weggespoeld. Dit zorgt voor een soort reset.

Daarna is het belangrijk om geleidelijk nieuwe voeding toe te voegen en ervoor te zorgen dat de pH op een geschikt niveau blijft. Spoelen zal waarschijnlijk pH-schommelingen veroorzaken.

✅ Zink toevoegen

Hoewel het niet de meest waarschijnlijke oorzaak is, kan het zijn dat je groeimedium te weinig zink bevat. Controleer je meststof om te zien wat deze bevat. Als het een cannabisspecifiek product is, moet het zeker voldoende zink bevatten. Maar in feite hebben de meeste planten het nodig, dus elke goede meststof bevat waarschijnlijk zink.

Als je toch ontdekt dat je je plant geen zink hebt gegeven, geef haar dan niet meteen te veel. Begin het wel onmiddellijk toe te voegen, maar alleen volgens de instructies. Probeer niet te overcompenseren!

Een zinktekort bij cannabis: eenvoudig op te lossen

Een zinktekort bij cannabis: eenvoudig op te lossen

Zoals je ziet, is een zinktekort geen goed nieuws, maar het hoeft geen ramp te zijn. Als je er vroeg bij bent en de oorzaak identificeert, kun je je plant prima weer goed laten groeien. Snelheid is hier essentieel, want hoe langer je wacht, hoe sterker het tekort de oogst beïnvloedt, zelfs als je erin slaagt het te verhelpen.

Voor zink, en alle andere voedingsstoffen, geldt dat optimale omstandigheden (vooral een goede pH) en het niet te ijverig bewateren of voeden een tekort al snel zal voorkomen. Succes!

Je bezoekt onze Nederlandse website.