Een Gebrek Aan Boor Bij Wietplanten

Een Gebrek Aan Boor Bij Wietplanten

Steven Voser
Steven Voser
Bijgewerkt op:

Boor, of borium, is een microvoedingsstof die een sleutelrol speelt bij de vorming en het behoud van celwanden en andere membranen, maar ook bij het transport van voedingsstoffen. Wietplanten hebben er maar een kleine hoeveelheid van nodig, maar een gebrek kan grote gevolgen hebben voor hun gezondheid en ontwikkeling. Lees snel verder en ontdek hoe je een boorgebrek herkent, behandelt en voorkomt.

Wat is de oorzaak van een gebrek aan boor?

Wat is de oorzaak van een gebrek aan boor?

Een boortekort wordt over het algemeen door slechte omstandigheden in de bodem veroorzaakt. Wanneer de omstandigheden in de aarde verslechteren, krijgen planten moeite om via hun wortels voedingsstoffen en water op te nemen. De volgende aspecten van de bodemkwaliteit hebben invloed op het vermogen van wietplanten om boor te absorberen:

Temperatuur bij de wortelzone: de wortels van wietplanten functioneren het best bij temperaturen van 15–30°C. Sommige kwekers stellen daarbij dat 24°C ideaal is. Als de temperatuur in de wortelzone hierbuiten valt, zullen je planten moeite krijgen om water en voedingsstoffen op te nemen, waaronder boor.

Bodemvochtigheid: kurkdroge of drassige bodems zullen de gezondheid van plantenwortels niet bevorderen. Geef je planten regelmatig water, maar geef de bodem ook tijd om uit te drogen tussen waterbeurten door.

Bodemstructuur: wietplanten presteren het beste in aarde met veel organisch materiaal en een goede drainage. Lichte, luchtige grond bevordert de wortelgroei en afwatering, maar zware, dicht opeengepakte aarde houdt meer vocht vast, waardoor de wortels moeite krijgen te groeien.

pH van de bodem: de pH is essentieel voor de gezondheid en groei van wietplanten. Het heeft direct impact op de beschikbaarheid van voedingsstoffen in de bodem, dus het is heel belangrijk dat je regelmatig de pH-waarde van je aarde, water en meststoffen controleert. Je wietplanten zijn het gelukkigst in grond met een pH van 6–7.

Gerelateerd artikel

5 Invloedsfactoren Op Nutriëntenbeschikbaarheid Bij Wietkweek

Als de kwaliteit van je aarde op peil is, kan een boorgebrek te maken hebben met een te laag gehalte voedingsstoffen in de meststof die je gebruikt. Weet echter dat dit ongebruikelijk is. De meeste standaard aarde en meststoffen bevatten kleine, maar toereikende hoeveelheden boor.

Hoe herken je een gebrek aan boor?

Hoe herken je een gebrek aan boor?

Het kan best lastig zijn om voedingstekorten te herkennen. Verschillende gebreken kunnen namelijk tot dezelfde symptomen leiden. Dat gezegd hebbende, gaat een boorgebrek gepaard met een aantal kenmerkende symptomen, waardoor je het van andere voedingstekorten kunt onderscheiden.

Boor is een immobiele microvoedingsstof. Dit betekent dat de plant het na opname niet kan transporteren. Omdat boor onmisbaar is voor de ontwikkeling van nieuwe celstructuren, treft een gebrek meestal nieuwe bladgroei (nieuwe bladeren en bladpunten) en de wortels.

Een aantal tekenen van een gebrek aan boor bij wietplanten zijn:

  • Abnormaal dikke nieuwe groei
  • Gele of bruine vlekken/verkleuring op nieuwe bladeren
  • Broze nieuwe bladeren/takken
  • Stilstaande groei aan de top van een plant en struikachtige, zijwaartse groei
  • Korte, stompe wortels

Hoe voorkom je een gebrek aan boor?

Hoe voorkom je een gebrek aan boor?

De beste manier om een gebrek aan boor te voorkomen, is door een tweeledige aanpak te hanteren. Allereerst moet je verzekeren dat je je aarde goed verzorgt. Je wilt een gezonde omgeving creëren voor de wortels van je planten. Doe hiervoor het volgende:

  • Begin met aarde van hoge kwaliteit. Koop een hoogwaardige mix bij het tuincentrum of, onze persoonlijke favoriet, creëer je eigen superaarde!

  • Stimuleer de ontwikkeling van een gezond microbieel ecosysteem. Dit kun je met biologische meststoffen (meer info hieronder) of met supplementen als Rhizobacter en Easy Roots Mycorrhiza Mix doen. Beide producten bevatten ingrediënten die de groei van nuttige bacteriën en schimmels in de aarde bevorderen.

  • Houd de bodemtemperatuur optimaal (binnen het aanbevolen bereik van 15-30°C).

  • Vermijd over- of onderbewatering.

  • Controleer regelmatig de pH van je aarde, water en voedingsoplossing. Boor wordt het best door planten opgenomen bij een pH van ongeveer 5,5–7.

De volgende stap in het voorkomen van een gebrek aan boor is het gebruik van hoogwaardige meststoffen en supplementen. Zorg dat ze niet alleen de benodigde voedingsstoffen voor je planten bevatten, maar ook de gezondheid van je aarde verbeteren!

Onze favoriete manier om dit te doen, is door biologische voedingsstoffen en supplementen te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor wormenmest, vis- en beendermeel, houtas, guano, bokashi en/of melasse. Hiermee is overbemesting en 'nutrient burn' bijna onmogelijk. Biologische meststoffen komen namelijk geleidelijk vrij en zijn niet direct beschikbaar voor je planten. Daarnaast stimuleren ze de groei van gunstige bacteriën en schimmels. Deze voorkomen vervolgens ongedierte, reguleren de pH en bevorderen de algemene bodemgezondheid.

Hoe verhelp je een gebrek aan boor?

Hoe verhelp je een gebrek aan boor?

Weet dat het veel beter is een gebrek aan boor te voorkomen in plaats van te genezen. De meeste wietplanten herstellen wel van de stress en schade van een tekort, maar het kost veel tijd om het probleem te herkennen en te verhelpen, waardoor je pas later kunt oogsten of een kleinere/matige oogst behaalt. Dit laatste geldt vooral als je planten geen tijd hebben om te herstellen, bijvoorbeeld omdat je autoflowers kweekt (en je de vegetatieve fase niet kunt verlengen).

Om een gebrek aan boor te verhelpen, ga je als volgt te werk:

  1. Zorg dat je eerst een goede diagnose stelt. Bestudeer de bovenstaande beschrijvingen en foto's en zorg dat je zeker weet dat je met een boorgebrek te maken hebt.

  2. Probeer de oorzaak te achterhalen. Neem de tijd om de kwaliteit van je aarde te beoordelen en bepaal wat het gebrek veroorzaakt. Als het niet aan de grond gerelateerd is, bekijk dan of je meststoffen of supplementen het probleem zijn.

  3. Tref maatregelen om de oorzaak van het gebrek aan te pakken. Vaak is de pH het onderliggende probleem (net als bij andere voedingstekorten). Om de pH te corrigeren, kun je eerst een pH testkit gebruiken. Zo kun je zien wat de onbalans veroorzaakt. Vervolgens kun je pH up/down-producten gebruiken om de pH te herstellen.

    Let op: als een onjuiste pH het gebrek niet veroorzaakt, controleer dan de temperatuur, luchtvochtigheid en bodemstructuur en corrigeer datgene wat niet op orde is.

Boorgebrek bij wietplanten - de aanval is de beste verdediging

Boorgebrek bij wietplanten - de aanval is de beste verdediging

Zoals voor elk voedingstekort geldt, is de aanval hier de beste verdediging (in de vorm van de hierboven besproken preventieve maatregelen). Onthoud dat boor een essentiële voedingsstof is. Je wietplanten hebben maar een kleine hoeveelheid nodig om goed te groeien, maar een gebrek heeft veel impact op de gezondheid, groei en opbrengst van je planten als je het niet tijdig opmerkt en behandelt.

Je bezoekt onze Nederlandse website.