Een Gebrek Aan Molybdeen In Wietplanten

Een Gebrek Aan Molybdeen In Wietplanten

Steven Voser
Steven Voser

Molybdeen is een natuurlijk element dat de gezonde groei van planten, inclusief wietplanten, ondersteunt. Omdat molybdeen bijzonder belangrijk is voor de productie van specifieke enzymen, kan een gebrek de gezondheid en ontwikkeling van je wietplanten aanzienlijk beïnvloeden. Hieronder leren we je precies hoe je een gebrek aan molybdeen bij wietplanten herkent en behandelt.

Wat is de oorzaak van een gebrek aan molybdeen?

Een tekort aan molybdeen ontstaat wanneer wietplanten geen toegang hebben tot het molybdeen in hun kweekmedium. Over het algemeen zijn er twee factoren die voorkomen dat de wietplant molybdeen kan opnemen:

❌ Koude temperaturen. De wortels van wietplanten gedijen het best bij temperaturen tussen 15 en 30°C. Sommige kwekers en onderzoekers beweren dat de ideale temperatuur rond de 24°C schommelt. Onder de 15°C daalt de snelheid waarmee de wortels van wietplanten voedingsstoffen en water kunnen opnemen. Bij 13°C krijgen de wortels zelfs een milde shock. Een gebrek aan voedingsstoffen kan ontstaan wanneer de wortelzone gedurende langere tijd wordt blootgesteld aan koude temperaturen, omdat de planten moeite hebben om voedingsstoffen uit hun medium of mest op te nemen.

❌ pH onbalans. Het optimale pH-bereik voor wiet is 5,8-6,2, afhankelijk van je opstelling en kweekstijl (planten in hydrocultuur/grondloze teelt kunnen iets zuurdere omstandigheden verdragen). Buiten dit bereik daalt de beschikbaarheid van macro- en microvoedingsstoffen dramatisch. Het resultaat is een tekort aan voedingsstoffen. Soms zul je merken dat je aarde erg rijk is aan ijzer. Dit wijst wellicht op een te zure aarde, omdat ijzer beter beschikbaar is in zure grond. Molybdeen is daarentegen beschikbaar bij een hogere (d.w.z. meer alkalische) pH-waarde.

Gerelateerd artikel

5 Invloedsfactoren Op Nutriëntenbeschikbaarheid Bij Wietkweek

Hoe herken je een gebrek aan molybdeen?

Hoe herken je een gebrek aan molybdeen?

Een molybdeentekort komt niet vaak voor. Toch is het belangrijk een gebrek snel te herkennen en te behandelen als je het tegenkomt. Het kan best lastig zijn om een molybdeentekort te onderscheiden van andere, veel voorkomende voedingstekorten. Let daarom op de volgende symptomen:

  • Verkleurde bladeren. Molybdeen is nodig voor een aantal enzymen die betrokken zijn bij de stikstofvoeding. Wanneer een wietplant niet genoeg molybdeen krijgt, kan ze wel nitraat uit haar medium opnemen, maar ze kan het niet gebruiken om energie te produceren. Als gevolg daarvan kan een wietplant lichtgroene of gele bladeren ontwikkelen. Op oudere bladeren kun je soms verschroeide bladranden zien.

  • Groeiachterstand. Wietplanten die niet genoeg molybdeen krijgen, zullen zichtbaar minder snel groeien dan gezonde planten zonder een gebrek.

  • Broos, afstervend gebladerte. In een verder gevorderd stadium kan een gebrek aan molybdeen ertoe leiden dat planten gele, broze en afstervende bladeren ontwikkelen. Dit zie je vooral in oudere bladeren in het onderste en middelste gedeelte van de plant. Dit is een direct gevolg van het onvermogen van de plant om stikstof te gebruiken. Ze kan haar stikstofvoorraden niet verplaatsen naar nieuwe groeiplaatsen, waardoor oudere bladeren verwelken en afsterven.

Hoe voorkom je een gebrek aan molybdeen?

Hoe voorkom je een gebrek aan molybdeen?

Een goede aanval is de beste verdediging! Er zit een kern van waarheid in dit oude gezegde en dit is ook van toepassing op het voorkomen van voedingstekorten in wietplanten. Als je een gebrek aan molybdeen voor wilt blijven, raden we aan de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

✅ Begin je kweek met hoogwaardige organische aarde en meststoffen. De kwaliteit van het medium en de meststoffen die je gebruikt om wiet te kweken, hebben een directe impact op de gezondheid van je planten. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van de toppen als je ze oogst. Bij Zamnesia raden we wiettelers altijd aan hun kweek goed te beginnen met een hoogwaardige biologische aardemix (hier vind je ons recept voor biologische superaarde). Voed je wietplanten ook uitsluitend met natuurlijke meststoffen zoals onze Monster Bud Mix. Als je met biologische aarde en meststoffen werkt, verminder je het risico op overbemesting en pH-schommelingen. Tegelijkertijd creëer je een rijke, organische omgeving waar de wortels van je planten goed in gedijen.

✅ Zorg voor een optimale omgeving. Als je wiet in een kweektent of -ruimte kweekt, maak dan gebruik van je unieke positie om de perfecte omgeving voor je planten te creëren. Let goed op de temperatuur, relatieve vochtigheid en luchtstroom in je kweekruimte. Bij plotselinge of langdurige schommelingen kunnen je planten namelijk stress ervaren. Dit beïnvloedt vervolgens de opname van water en voedingsstoffen als molybdeen.

✅ Houd de pH in de gaten. Zoals eerder vermeld, zijn pH-schommelingen een van de belangrijkste oorzaken van een gebrek aan molybdeen (en andere problemen). Investeer in een pH testkit en controleer regelmatig de pH van je water, voedingsstoffen en afvloeiing om eventuele pH-schommelingen vroegtijdig op te vangen voordat ze de groei van je planten ernstiger verstoren.

Een opmerking over organisch materiaal: Het gebruik van organische aarde en voedingsstoffen helpt bij de creatie van een gezond ecosysteem van microbiële levensvormen (zoals nuttige bacteriën en schimmels). Dit stimuleert niet alleen de groei van je planten, maar beschermt ze ook tegen ongedierte en ziekteverwekkers en helpt de pH te stabiliseren.

Hoe kun je een gebrek aan molybdeen behandelen?

Hoe kun je een gebrek aan molybdeen behandelen?

Molybdeen is een microvoedingsstof, wat betekent dat wietplanten er slechts kleine hoeveelheden van nodig hebben om goed te kunnen groeien. Als je een molybdeentekort herkent, volg dan deze stappen om het probleem te behandelen en de impact op de gezondheid van je planten te minimaliseren.

1️⃣ Ga na of het gebrek wordt veroorzaakt door een probleem met de temperatuur of een onjuiste pH.

2️⃣ Als je vermoedt dat de temperatuur het probleem is, verhoog dan de temperatuur in je teeltruimte. Dit kan als volgt:

  • Met airconditioning kun je de temperatuur in je tent/kamer regelen (als de ruimte en het budget het toelaten, natuurlijk).

  • Gebruik een warmtemat om de wortelzone rechtstreeks van warmte te voorzien.

  • Gebruik mulch om de wortelzone te isoleren en de temperatuur te stabiliseren.

  • Demp je in- en uitlaatventilatoren.

  • Verwijder het glas van je HID lampen, zodat er meer warmte van de lampen de kamer/tent binnenkomt.

3️⃣ Als je te maken hebt met een pH-probleem, doe dan het volgende:

  • Koop een pH testkit en test je water, voedingsstoffen en de afvloeiing wanneer je je planten water geeft.

  • Met pH Up/Down kun je de pH van je water of meststof aanpassen zodat deze in het optimale bereik voor cannabis valt (5,8-6,2).

Zeg vaarwel tegen een gebrek aan molybdeen

Zeg vaarwel tegen een gebrek aan molybdeen

Molybdeen is een essentiële microvoedingsstof en wietplanten gebruiken het om enzymen te produceren die veel processen vergemakkelijken. Een tekort is zeldzaam, maar niet ondenkbaar. Als het je wietplanten treft, heeft het een impact op hun vermogen voedingsstoffen op te nemen, met een slechte gezondheid en achterblijvende groei als gevolg. Gebruik de informatie in dit artikel om een gebrek aan molybdeen snel te herkennen en aan te pakken voordat je planten ernstige gezondheidsproblemen krijgen.

Je bezoekt onze Nederlandse website.