Hoe Los Je Een Stikstof Overschot Bij Cannabisplanten Op?

Stikstof Overschot Bij Cannabisplanten

Steven Voser
Steven Voser
Bijgewerkt op:

Stikstof is een macrovoedingsstof die een belangrijke rol speelt bij het telen van cannabis, met name tijdens de vegetatieve fase. In hoge doses kan het echter ook giftig zijn voor cannabisplanten, met stress, groeistoornissen en uiteindelijk dood gebladerte tot gevolg. Lees verder voor meer informatie over stikstof overschot, hoe je het kunt herkennen en wat je moet doen als je planten er last van hebben.

Wat veroorzaakt een stikstof overschot?

De belangrijkste oorzaak van stikstof overschot is overvoeding. Hoewel beginnende kwekers hun planten soms te veel voeding geven tijdens de groeifase in een poging de groei te stimuleren, krijgen de meeste kwekers te maken met een stikstof overschot tijdens de bloeifase, wanneer cannabisplanten van nature minder stikstof nodig hebben. En hoewel overvoeding vaker voorkomt onder beginners, zullen zelfs ervaren telers dit probleem soms tegenkomen, vooral wanneer ze nieuwe soorten kweken of nieuwe meststoffen, substraten, enzovoort uitproberen.

Hoe herken je een stikstof overschot?

Hoe herken je een stikstof overschot?

Een stikstof overschot leidt tot tekenen die vrij gemakkelijk te herkennen zijn. Zo krijgen planten die te veel stikstof hebben gekregen donkergroene bladeren, met een zachte, bijna leerachtige textuur. Klauwvormige of omkrullende blaadjes zijn ook een veel voorkomend teken, net als verbrande bladpunten en zwakke stengels die gemakkelijk kunnen worden gebogen.

De stress die door stikstof overschot ontstaat, kan planten ook vatbaarder maken voor plagen en ziekten, en tijdens de bloei een beperkte ontwikkeling of slappe toppen veroorzaken. In ernstige gevallen kan het ertoe leiden dat bladeren en stengels uitdrogen en volledig afsterven. Als het tijdens de late bloei voorkomt, moet je je planten soms voortijdig oogsten. Hierbij zullen de toppen wat 'grasachtig' smaken (door het hoge stikstofniveau dat bij de oogst in de toppen achterblijft).

Hoe je een stikstof overschot kunt voorkomen

Hoe je een stikstof overschot kunt voorkomen

Er zijn een aantal manieren om stikstof overschot te voorkomen. Hieronder lichten we er een paar uit:

✅ Slow-release fertilizer gebruiken

Biologische meststoffen geven voedingsstoffen veel langzamer af aan de bodem, waardoor overbemesting minder waarschijnlijk is.

✅ Verminder het geven van voeding in de laatste weken van de vegetatieve fase

De meeste telers krijgen te maken met stikstof overschot wanneer hun planten gaan bloeien, omdat wietplanten dan minder stikstof nodig hebben. Zorg er dus voor dat je de toegediende hoeveelheid vermindert naarmate de voedingsbehoeften van je cannabisplanten veranderen.

✅ Overweeg je planten te spoelen voordat ze in bloei gaan

Spoelen kan helpen om overtollige voedingsstoffen uit de bodem te verwijderen en zorgt voor een frisse start wanneer de planten beginnen te bloeien. Vergeet echter niet dat cannabis tijdens de bloei wel een kleine hoeveelheid stikstof nodig heeft om essentiële aminozuren te vormen die de groei van toppen bevorderen en de plant helpen andere voedingsstoffen op te nemen, waaronder kalium en fosfor.

✅ Probeer eens in super soil te telen

Goede biologische super soil bevat een rijke mix van natuurlijke meststoffen en microben die planten voeden en ongedierte en ziekteverwekkers op natuurlijke wijze voorkomen. Wanneer je in super soil kweekt, is het vaak niet nodig om je wietplanten extra meststoffen te geven (in ieder geval niet tijdens de eerste weken van de groei). Houd er echter rekening mee dat het direct planten van kleine zaailingen in super soil ook een stikstof overschot kan veroorzaken.

Hoe verloopt een stikstof overschot?

Stikstof Overschot Bij Cannabisplanten: Begin van stikstof overschot
Begin van stikstof overschot
Stikstof Overschot Bij Cannabisplanten: Progressie van stikstof overschot
Progressie van stikstof overschot
Stikstof Overschot Bij Cannabisplanten: Laat stadium van stikstof overschot
Laat stadium van stikstof overschot

Zoals hierboven vermeld, is het eerste teken van stikstof overschot donkergroen gebladerte, met een zachte textuur en licht verbrande bladpunten. Als er niets aan wordt gedaan, kan het ertoe leiden dat de stengels zwak worden en de wateropname en wortelontwikkeling verstoord raken, waardoor de groei wordt belemmerd. Afvallende, klauwvormige of ineenkrimpende bladeren zijn ook vaak vroege tekenen.

Vaak zullen cannabisplanten het stikstof overschot vanzelf te boven komen wanneer ze voeding blijven opnemen en het stikstofgehalte in de bodem geleidelijk stabiliseert. In extreme gevallen kan langdurige blootstelling aan stikstof er echter toe leiden dat de cannabisbladeren verbranden, uitdrogen en afsterven. Wortels kunnen ook afsterven en verrotten wanneer ze lang aan te veel stikstof worden blootgesteld.

Hoe stikstof overschot eruitziet bij cannabisplanten

Maak je je zorgen dat je planten last hebben van een stikstof overschot? Gebruik dan de onderstaande afbeeldingen om het te herkennen.

Hoe stikstof overschot eruitziet bij cannabisplanten

Hoe stikstof overschot eruitziet bij cannabisplanten

Hoe stikstof overschot eruitziet bij cannabisplanten

Hoe stikstof overschot eruitziet bij cannabisplanten

Hoe je een stikstof overschot kunt verhelpen

Hoe je een stikstof overschot moet behandelen, hangt af van een aantal factoren, waaronder:

  • hoe ernstig het overschot is;
  • of je planten zich in de vegetatieve of bloeifase bevinden;
  • de bodem waarin je kweekt;
  • de soort die je kweekt;
  • of je binnen of buiten kweekt.

De meeste telers proberen het stikstof overschot vanzelf te laten verdwijnen, vooral tijdens de groei. Als je planten aan het groeien zijn en slechts de eerste tekenen vertonen, raden we aan om ze het probleem zelf op te laten oplossen, vooral als je fotoperiode soorten kweekt en de mogelijkheid hebt om hun groeiperiode binnenshuis te verlengen. Vaak is het al genoeg om een week lang het geven van voeding te verminderen, om de wietplanten de overtollige stikstof te laten verwerken.

Als je planten echter ernstigere tekenen vertonen, of in bloei staan, raden we aan te spoelen om het teveel aan voedingsstoffen te verwijderen en de situatie zo snel mogelijk te corrigeren. Om dit te doen, geef je ze drie keer zoveel water als dat er in hun pot past (bijvoorbeeld, als je een pot van 20l hebt, moet je spoelen met 60l water). Hiervoor raden we niet-gechloreerd, pH-gereguleerd water of een zeer milde, full spectrum voedingsoplossing aan.

Gerelateerd artikel

Ontdek Hoe En Wanneer Je Wietplanten Moet Spoelen

Geef je planten na het spoelen ongeveer een week geen voeding en bewater pas als de bovengrond goed droog is. Als de symptomen in deze week niet verdwijnen, probeer je planten dan opnieuw te spoelen. In het algemeen raden we het verplanten van wietplanten met een stikstof overschot af, omdat de stress die dit veroorzaakt hun toestand waarschijnlijk alleen maar verergert.

Als je tijdens het telen regelmatig te maken krijgt met stikstof overschot, is het raadzaam om je voedingsschema, de voedingsstoffen en de bodem die je gebruikt en/of de soort die je kweekt te herzien. Zo zijn sativasoorten en autoflowers vaak gevoeliger voor overvoeding dan indica's en hybriden.

Als je commerciële, niet-biologische voedingsstoffen gebruikt, raden we aan om in een inert substraat te telen. Wanneer je vervolgens in aarde wilt kweken, raden we aan om over te schakelen op biologische grond en meststoffen, omdat deze veel langzamer nutriënten afgeven en de kans op het geven van te veel voeding verkleinen.

Stikstof overschot bij cannabis: een korte samenvatting

Stikstof overschot bij cannabis: een korte samenvatting

Hoewel stikstof een belangrijke voedingsstof is, kan te veel ervan ernstige schade toebrengen aan je planten. Vaak is stoppen met het geven van voeding en het aanpassen van de dosering al voldoende om het probleem te verhelpen, maar kom in actie en spoel je planten als de problemen aanhouden!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.