Blog
Ongedierte En Wiet: Hoe Bestrijd Je Slakken?
5 min

Ongedierte En Wiet: Hoe Bestrijd Je Slakken?

5 min

Ongediertebestrijding is een super belangrijk onderdeel van het kweken van wiet. En ook al lijken ze misschien ongevaarlijk, slakken kunnen veel schade aanrichten. Hier lees je hoe je ze kunt herkennen, voorkomen en uitroeien.

Sommige mensen gruwelen van slakken, maar ze doen je gelukkig geen kwaad. Voor je tuin kunnen ze echter wél schadelijk zijn. Ze voeden zich namelijk met planten, waardoor deze beschadigd raken, wat vervolgens tot stress, groeiachterstanden en kleinere opbrengsten leidt.

In dit artikel geven we je onze beste tips om je wietplanten tegen slakken te beschermen.

Zijn slakken en naaktslakken hetzelfde?

Zijn Slakken En Naaktslakken Hetzelfde?

Hoewel je ze misschien vaak over één kam scheert, zijn slakken en naaktslakken technisch gezien twee verschillende dieren. Het zijn daarbij allebei weekdieren en ze zijn over de hele wereld te vinden.

Een van de grootste verschillen tussen beide is dat slakken een huisje hebben, terwijl naaktslakken dat niet hebben. Slakken gebruiken dit huisje om zichzelf te beschermen tegen hitte en roofdieren, en kunnen het zelfs laten groeien als ze groter worden.

Naaktslakken hebben geen huisje en een recht lichaam, terwijl het lichaam van een huisjesslak in het huisje is opgerold. Beide soorten worden door tuinders als ongedierte beschouwd, vooral omdat ze zich tegoed doen aan gezonde planten.

Gerelateerd artikel

Vervelende Beestjes En Insecten

Hoe herken je slakken op wietplanten?

Hoe Herken Je Slakken Op Wietplanten?

Slakken voeden zich met de bladeren van je wietplanten. Een van de makkelijkste manieren om te bepalen of je met een slakkenprobleem te maken hebt, is dan ook door op zoek te gaan naar gedeeltelijk opgegeten blaadjes of stengels. Als je deze aantreft, kun je de slakken waarschijnlijk 's nachts met een zaklamp zonder al te veel moeite opsporen.

Dit is trouwens ook een goede preventieve maatregel die je in het geval van zaailingen eigenlijk dagelijks zou moeten treffen. Dat is tenslotte de meest kwetsbare periode. Als je dan pas later beschadigde blaadjes ontdekt, kan het al te laat zijn.

Zowel slakken als naaktslakken laten een slijmerig spoor achter waar ze hebben gekropen. 's Ochtends is dat het gemakkelijkst te zien. Hieronder enkele andere manieren hoe je kunt checken of er slakken in je tuin zijn geweest:

 • Grote gaten in tere bladeren en toppen, soms met 'geschulpte' randen.

 • Je ziet daadwerkelijk slakken op je planten, de grond of in andere delen van je tuin.

 • Je vindt slakkeneitjes in vochtige aarde of compost. De eitjes zijn klein, rond, wit en lijken veel op bolletjes silicagel.

 • Zet een val. Graaf wat kleine gaten, ongeveer vijftien centimeter diep en tien centimeter breed, en bedek ze met een stukje hout, plastic of karton. Controleer de gaatjes na twee of drie dagen om te zien of er slakken in zitten. Ze verstoppen zich namelijk graag op donkere, vochtige plekken.

Hoe kom je van slakken af?

Als je slakken in je tuin ontdekt, is er een aantal manieren om ervanaf te komen.

Verwijder de slakken handmatig

Verwijder De Slakken Handmatig

Dit is verreweg de gemakkelijkste en meest voor de hand liggende manier om ze uit je cannabistuin te krijgen. Persoonlijk geven we ook de voorkeur aan deze methode, omdat het ze op geen enkele manier schaadt, zolang je ze maar voorzichtig behandelt.

Een manier om het jezelf makkelijk te maken, is door wat takken of gebogen dakpannen rond je planten te leggen. Slakken schuilen overdag namelijk voor de zon. Zo hoef je deze plekken alleen nog maar af en toe te controleren om ze uit je tuin te krijgen.

Er kleeft echter één groot nadeel aan het gebruik van deze methode; het is geen langdurige oplossing. Niet alleen zullen er gewoon weer slakken blijven komen, de kans is ook groot dat de diertjes die je al verwijderd hebt, eitjes in de aarde rond je planten hebben gelegd. En deze hebben maar een paar weken nodig om uit te komen!

Als je het geduld en de tijd hebt om regelmatig je tuin te doorzoeken, kan het voldoende zijn om slakken handmatig te verwijderen en zo je planten te beschermen. Mocht je die tijd niet hebben of kampen met een grote slakkenplaag, dan raden we je aan een van de volgende permanentere methoden toe te passen.

Gebruik aaltjes

Gebruik Aaltjes

Een zeer effectieve manier om slakkenpopulaties in je tuin onder controle te houden, is door het gebruik van aaltjes, ook wel 'nematoden' genoemd. Vooral als je te maken hebt met een grote plaag. Nematoden zijn kleine rondwormen die van nature in water, aarde en op andere natuurlijke plekken voorkomen. Er wordt zelfs aangenomen dat aaltjes meer dan 80% van het totale aantal meercellige dieren op aarde vertegenwoordigen.

Tuinders die op zoek zijn naar een eenvoudige, biologische en veilige manier om zowel slakken als naaktslakken te bestrijden, kunnen Phasmarhabditis hermaphrodita proberen. Dit is een specifieke soort parasitaire nematode die slakken binnen enkele dagen aanvalt en doodt.

Deze aaltjes leven in de bodem en komen via de luchtwegen in de slak terecht. Eenmaal binnen scheiden ze een bacterie af die de slak langzaam van binnenuit doodt. Het hele proces duurt ongeveer zeven tot tien dagen.

Aaltjes gebruiken om je wietplanten te beschermen is behoorlijk effectief, volledig biologisch en vereist geen chemische bestrijdingsmiddelen. Dit betekent dat het geen schade aan je planten of hun kostbare toppen toebrengt. Het is bovendien niet giftig: niet voor jou en ook niet voor het milieu.

Lok natuurlijke roofdieren

Lok Natuurlijke Roofdieren

Aaltjes zijn niet het enige natuurlijke roofdier dat je kunt gebruiken om de slakkenpopulatie in je cannabistuin onder controle te houden. Ook veel andere dieren voeden zich met deze slijmerige kruipers. Een of meerdere van deze soorten naar je tuin lokken is dan ook een van de beste biologische manieren om je planten te helpen beschermen.

Enkele veel voorkomende vijanden van slakken zijn:

 • Kevers

 • Padden

 • Kikkers

 • Salamanders

 • Kleine zoogdieren, zoals muizen, egels en eekhoorns

 • Vogels, vooral op de grond foeragerende soorten

 • Larven van vuurvliegjes

Gelukkig komen slakken veel minder vaak voor in kweekruimtes binnen dan buiten in een tuin. Mocht je buitenshuis kweken, dan hoef je deze soorten misschien niet eens actief te lokken. Afhankelijk van waar je woont, kunnen ze al aanwezig zijn. Hoe dan ook, een paar kevers bij het plaatselijke tuincentrum kopen is een eenvoudige manier om natuurlijke roofdieren in je tuin te krijgen.

Gerelateerd artikel

Het Nut Van Insecten Bij Het Telen Van Wiet

Hoe voorkom je slakken bij het kweken van wiet?

Hier bij Zamnesia zijn we meer fan van het voorkomen van ongedierte dan van het aanvallen van diertjes. En hoewel het misschien lastig lijkt, is het eigenlijk vrij makkelijk om met de tips hieronder de verspreiding van ongedierte, zoals slakken, in je cannabistuin te helpen voorkomen.

Gebruik combinatieplanten

Gebruik Combinatieplanten

Combinatieplanten zijn een van onze favoriete manieren om met ongedierte om te gaan. Het is niet alleen een biologische preventiemethode, maar helpt ook bij het opbouwen van een sterk ecosysteem. En dat is weer goed voor de omgeving!

Combinatieplanten zijn op verschillende manieren nuttig. Allereerst creëren ze een gevarieerd, biodivers ecosysteem. Dit maakt het automatisch moeilijker voor ongedierte om te gedijen. De meeste plagen houden namelijk van tuinen of kassen waar maar één plantensoort voorkomt. Combinatieplanten kunnen ook het aantal gezonde microben in je aarde en tuin vergroten. Hiermee stoten ze op natuurlijke wijze ongedierte af en bestrijden ze vervelende ziekteverwekkers, zoals schimmels.

Ten tweede kun je de natuurlijke terpenen van combinatieplanten benutten om ongedierte te voorkomen. Planten als lavendel, basilicum, citroenmelisse, kamille, koriander en dille produceren allemaal sterke terpenen die van nature veel voorkomende wietplagen afstoten.

Creëer obstakels

Creëer Obstakels

Een andere eenvoudige, maar effectieve manier om slakken in je cannabistuin te voorkomen, is door fysieke barrières te maken. Hoe je dit doet, is geheel aan jou en hangt van de grootte van je tuin en je budget af. Hieronder vind je een lijst met materialen die uitstekend werken bij het afweren van slakken en naaktslakken.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Buiten Cannabis?

Materialen

 • Koffie: strooi koffiedik rond je planten of potten. Dit helpt om slakken af te weren.

 • Koper: aangenomen wordt dat koper reageert met het slijm dat slakken produceren, waardoor hun zenuwstelsel in shock raakt. Hiervoor kun je het beste een verticaal koperen scherm rond je planten plaatsen. Je kunt echter ook koperfolie om de stelen van je wietplanten of de randen van de potten wikkelen.

 • Geplette eierschalen, houtas of zand: alles wat droog en korrelig is, kan helpen om slakken uit je cannabistuin te houden. Ze vinden dit namelijk niet prettig. Alternatieven zijn perliet, zaagsel en diatomeeënaarde, ook wel 'celiet' genoemd. Deze barrières werken echter alleen als ze droog zijn. Regen en wind zullen ze snel ondoeltreffend maken.

Vermijd 's nachts water geven

Vermijd 's Nachts Water Geven

Slakken kruipen vooral 's nachts rond en houden van een natte omgeving. Een simpele manier om ze te voorkomen, is door je planten vroeg in de ochtend water te geven. Zo kan de aarde overdag namelijk drogen en is je tuin minder aantrekkelijk voor deze slijmerige vijanden.

Maak een bierval

Sommige oude trucs werken niet altijd, maar deze wel! Slakken worden aangetrokken door de gist in bier. Dus als je een paar blikjes goedkoop bier in plastic bakjes giet, kun je zo slakken lokken, vangen en doden.

Commerciële middelen tegen slakken

Commerciële Middelen Tegen Slakken

Commerciële slakkenwerende middelen zijn ook erg effectief. Er zijn veel merken, dus doe online je research of vraag een medewerker van het plaatselijke tuincentrum om het middel te vinden dat het beste bij je past.

Bij Zamnesia zijn we fan van biologische wietkweek. We raden je voor het beste eindproduct dan ook aan om biologische producten te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan biologische slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat. Dit is een effectieve, veilige en duurzame methode om slakken te weren.

Dus, hoewel slakken ongevaarlijk zijn voor jou, kunnen ze wel snel schade aan je planten toebrengen als je buiten kweekt. Als je te maken hebt met een slakkenprobleem in je tuin, volg dan de tips die we hierboven hebben behandeld. En vergeet niet om elke andere kweker die hiermee te maken heeft naar dit artikel te verwijzen!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken