Blog
Hoe maak je je eigen compost
3 min

Hoe maak je je eigen compost

3 min
Growing Seedshop

Hoe beter je aarde, hoe beter je toppen. Om een rijke buitenoogst te garanderen, kan het maken van je eigen compost een verstandige beslissing zijn; zeker als je het recept voor superaarde gaat gebruiken.

Als je het artikel over De beste aarde mixen voor cannabis in de buitenteelt hebt gelezen, dan heb je enig idee over de kracht van biologische compost en de geweldige dingen die je ermee kan doen. Het superaarde recept in dit artikel is een prachtig voorbeeld van hoe biologische compost kan worden veranderd in de ultieme ondergrond voor cannabis.

Maar misschien wil je geen compost uit de winkel gebruiken. Misschien heb je wel zin in een experiment om je eigen compost te maken. Het maken van je eigen compost is een centraal onderdeel van elke serieuze tuin. Niet alleen is het de meest efficiënte manier om natuurlijk biologische materiaal te recyclen, maar het is simpelweg een van de meest kostenbesparende manieren om aarde te krijgen.

De kunst van het compost maken kan even lastig zijn. Om de beste resultaten te behalen, heb je tijd en ervaring nodig en het proces verloopt met vallen en opstaan. Maar als je het eenmaal weet, is er niets beter dan je marihuana te zien gedijen op compost die jij speciaal hebt samengesteld, wetend dat de liefde en aandacht doorwerkt in het eindproduct.

Wanneer je je eigen compost hebt, is het mogelijk de in de winkel gekochte compost in het recept van Subcool te vervangen voor die van jezelf, waarmee je je eigen versie creëert van de biologische superaarde.

Hoe begin je met het maken van je eigen compost

De gemakkelijkste manier om je eigen compost te maken is te beginnen met een, in de winkel gekochte, compostbak. Hoewel je er zelf een kan maken of ervoor kan kiezen er geen een te gebruiken, is het efficiënter te beginnen met een container die speciaal ontworpen is om de snelheid van het ontbinden te versnellen. Compostbakken zorgen voor actieve compostering, een proces waarbij de compost op een ideale temperatuur (tussen de 50-60 graden Celsius) wordt gehouden. Zonder compostbak is het waarschijnlijker dat je te maken krijgt met een koude compostering, een veel trager proces. Om dit te vermijden, moet je de compost handmatig veel mengen. Het werkt nog steeds prima, maar het is meer werk.

Composteren is meer dan het bij elkaar gooien van willekeurige stoffen. Wanneer een composthoop goed wordt verzorgd, zal hij snel verwarmen en je afval gelijkmatig omzetten in rijke en donkere teelaarde. Het is belangrijk dat de compost van binnen een hoge temperatuur bereikt, want zo worden insecten, ziekten en onkruidzaadjes gedood. In een koude compost, die dus niet genoeg opwarmt, is de aarde niet veilig te gebruiken en het zal er nooit goed uitzien of goed ruiken.

Over het algemeen moet je proberen een bepaalde koolstof tot stikstof verhouding in de bak te behouden. Deze verhouding is 30 delen koolstof tot 1 deel stikstof (30:1). Dit is niet zozeer voor de cannabis zelf, maar meer voor de organismen die je organisch materiaal afbreken. Dit is de verhouding waar bacteriën het meest efficiënt op opereren, maar het is geen indicatie voor de daadwerkelijke voedingswaarde van je eindproduct; die heeft weer te maken met de andere kwaliteiten van de materialen die je besluit tot compost te verwerken.

Het bruine en het groene

Vaak wordt de koolstof genoemd als het bruine deel en de stikstof als het groene deel. Denkend aan het bruine en het groene maakt het eenvoudiger om de bronnen van elk goed te identificeren. Stoffen die veel koolstof bevatten, hebben de neiging bruin van kleur te zijn en op dezelfde wijze zijn stoffen met stikstof groen.

Voorbeelden van biologisch afbreekbare koolstof

De cellulose in koolstof levert voedsel aan de micro-organismen die het afbreken, waardoor het essentieel is voor het proces. Denk bijvoorbeeld aan:

- Dode bladeren
- Stro
- Papier
- Houtachtige plantenresten (struiken en takken)
- Dennennaalden
- Zaagsel

Opmerking: Zaagsel wordt eenvoudig compact en kan ondoordringbare lagen maken. Dit kan zowel de micro-organismen als de luchtcirculatie remmen, waardoor ontbinding zonder zuurstof plaatsvindt; iets wat je wil vermijden (zie hieronder).

Voorbeelden van biologisch afbreekbare stikstof

Stikstof wordt door micro-organismen gebruikt om hun celstructuur op te bouwen en is door hen niet in grote hoeveelheden nodig om te kunnen functioneren. Stikstof vinden we in overvloed in:

- Mest
- Fruit
- Groente
- Plantenafval
- Zeewier
- Koffiedik

Opmerking: wanneer je mest gebruikt is het goed om te weten dat pluimvee mest, die bijvoorbeeld van kippen komt, extreem rijk is aan stikstof; terwijl mest van andere dieren, zoals paarden, over het algemeen rijk is aan zowel koolstof als stikstof.

Wat moet je niet gebruiken

Een hete compost is verbazingwekkend efficiënt in het doden van ongedierte en plagen, maar bepaald afval kan de balans van de hoop verstoren en het proces ontwrichten. Niet toevoegen: Zuivelproducten, gekookt voedsel, vlees, zieke of geïnfecteerde planten, met bestrijdingsmiddelen bespoten planten, olie en natuurlijk geen plastic.

Aërobe vs anaërobe ontbinding: het belang van luchtcirculatie

Aëroob betekent simpelweg dat er lucht bij betrokken is, terwijl anaëroob betekent dat er geen lucht bij betrokken is. Voedingsrijke compost wordt gemaakt door een proces van aërobe ontbinding. Dit proces vindt plaats wanneer er lucht door de compost kan circuleren, waardoor de micro-organismen, die het proces uitvoeren, genoeg zuurstof hebben om te overleven.

Anaërobe ontbinding vindt plaats wanneer er geen lucht kan circuleren binnen de compost, waardoor micro-organismen sterven. Je kan precies zien wanneer dit gebeurt omdat de compost dan zuur en onprettig ruikt. Wanneer dit gebeurt, wordt de compost giftig voor planten, dus zorg ervoor dat je dit niet op je cannabis gebruikt! Om anaërobe ontbinding te voorkomen, moet een composthoop regelmatig worden omgewoeld om de lucht te laten circuleren. De meeste, gekochte compostbakken zijn ontworpen om een bepaalde luchtcirculatie te laten plaatsvinden.

Tekenen dat je compost klaar is

Als je een compostbak gebruikt, zal je ontdekken dat stoffen onderin de bak eerder klaar zijn dan wat bovenop ligt, vanwege de doorlopende toevoeging van stoffen in de bak. Hoewel sommige mensen zullen zeggen dat compost "nooit klaar is" en altijd nog meer kan composteren, zal je weten dat je compost klaar is voor gebruik op je planten wanneer:

Het donkerbruin of zwart is

Het zacht aanvoelt als je het aanraakt

Het luchtig is en gemakkelijk in de hand kruimelt

Het een prettige (voor sommigen), aardse geur heeft

Als het gaat om je het maken van je eigen compost, is het belangrijk dat je experimenteert en volhoudt; geef niet op! Het kost tijd om het onder de knie te krijgen. Er kan nog veel meer worden verteld over compost, maar dat past niet in dit artikel. Er zijn veel geweldige bronnen beschikbaar waar je meer informatie over het onderwerp kan vinden. Maar het meest belangrijk: Ga lekker aan de slag!


Read more about
Growing Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken