Blog
Compost Voor Het Kweken Van Cannabis
4 min

Hoe Maak Je Zelf Compost Voor Het Kweken Van Cannabis?

4 min

Als je composteert, creëer je helemaal gratis een rijke aanvulling voor je bodem. Je verkleint niet alleen je ecologische voetafdruk, maar verbetert ook de gezondheid van je tuin. En uiteraard de kwaliteit van je eindopbrengst. Lees hier alles.

Als je compost maakt, benut je afval uit je keuken en tuin. Dit belandt niet op de afvalberg. Daarnaast stelt het composteren van je organische afval je in staat om voedingsstoffen te recyclen. Zo komt het weer in de natuur terecht als voeding voor je cannabisplanten.

In principe verander je organisch materiaal in 'zwart goud' met composteren. Dit is een donkere substantie, afgeladen met gunstige verbindingen die je planten voeden. Je kunt compost gebruiken als toplaag als je in aarde kweekt. Je kunt het ook gebruiken om je eigen potgrond te maken.

Binnen enkele maanden breekt een team van ijverige wormen, insecten en micro-organismen je aardappelschillen en gemaaide gras af tot alles wat je cannabisplanten nodig hebben om te overleven. Hallo duurzaamheid en vaarwel voedingstekorten!

DE VOORDELEN VAN CANNABIS KWEKEN MET JE EIGEN COMPOST

De Voordelen Van Cannabis Kweken Met Je Eigen Compost

In de tuin je eigen compost maken, biedt veel voordelen voor jou, je planten en het milieu. Composteren helpt tuinders om dichter bij een “closed-loop systeem" te komen. Je verandert afval in eten (en wiet) en eten (en wiet) weer in afval.

Uiteindelijk stelt dit systeem tuinders in staat de hoeveelheid gekochte compost te minimaliseren. Ze verminderen de hoeveelheid afval die ze sturen naar recyclingcentra en de afvalberg. Als je het ons vraagt, is dat een "win-win"!

Er zijn talloze redenen waarom cannabiskwekers een composthoop in hun tuin moeten maken. Hier zijn een aantal interessante feiten:

 • Werkt als natuurlijke meststof
 • Transformeert gratis afval en voedselresten tot een waardevolle bron
 • Bespaart geld, omdat je geen nieuwe compost en aarde hoeft te bestellen
 • Verbetert de vochtretentie van de bodem
 • Bevordert optimale groei van cannabisplanten
 • Introduceert nuttige micro-organismen in de bodem
 • Biedt een voedselbron voor wormen, een belangrijk onderdeel van het bodemvoedselweb
 • Helpt onkruid onder controle te houden en ziekten te bestrijden
 • Vermindert de behoefte aan kunstmest
 • Verkleint je ecologische voetafdruk

HOE MAAK JE ZELF COMPOST VOOR CANNABISPLANTEN?

Hoe Maak Je Zelf Compost Voor Cannabisplanten?

Je ontdekt al snel hoe makkelijk het maken van je eigen compost is. Zolang je een gestage aanvoer hebt van het juiste materiaal in correcte hoeveelheden, doet de natuur de rest.

AAN DE SLAG

Allereerst moet je een compostbak maken of kopen. Hierin houd je je composthoop warm, veilig en vochtig. Deze drie factoren zijn vereist voor florerend microbieel leven. Je kunt een simpele compostbak maken van pallets, planken of andere materialen. Maar er bestaan ook veel geschikte bakken en containers die je gewoon kunt kopen.

Nu moet je op zoek naar geschikte plek in je tuin voor een compostbak. In een ideale situatie heb je beschaduwd plekje uit de wind. Micro-organismen in compost houden van constante omstandigheden. Probeer dus gebieden te vermijden waar het in de zomer extreem heet wordt.

Plaats je bak op de grond, zoals een stukje gras of aarde. Zo kunnen wormen de bak bereiken en organisch materiaal afbreken. Je verzekert zo ook correcte drainage. Nu je bak op een goed plekje staat, is het tijd organisch materiaal toe te voegen.

WAT KUN JE GEBRUIKEN?

Compost bestaat uit twee soorten materiaal: groen en bruin. Je moet je hoop voorzien van de correcte hoeveelheid van elk om de micro-organismen te stimuleren. Teveel van het een zorgt voor een vochtige, stinkende composthoop of een droge, inefficiënte hoop. Het liefst maak je een composthoop van 25-50% groen materiaal en 50-75% bruin materiaal.

Wat Kun Je Gebruiken Voor Compost

Groen materiaal bevat veel stikstof. Dit levert voedsel voor de gunstige bacteriën en schimmels die het organisch materiaal afbreken tot compost. Daarnaast levert het vocht. Groene materialen zijn:

 • Grasresten
 • Fruit en groenten
 • Ongekookt keukenafval: bananenschillen, aardappelschillen, wortelschillen, eierschalen, theezakjes
 • Zachte, bladerrijke planten
 • Dierlijke mest
 • Zeewier

Bruin materiaal levert koolstof aan de composthoop. Daarnaast neemt het overtollig vocht op. Voorbeelden zijn:

 • Dode bladeren
 • Karton
 • Eierdozen
 • Gesnoeide takjes en stokken
 • Stro
 • Zaagsel en houtsnippers

WAT KUN JE NIET GEBRUIKEN?

Je kunt het meeste tuin- en keukenafval composteren. Toch zijn niet alle producten even geschikt. Sommige zijn problematisch voor je composthoop. Gooi de onderstaande materialen niet in je compostbak:

 • Poep van honden en katten
 • Vlees
 • Zuivel
 • Schadelijk onkruid

MOGELIJKE PROBLEMEN BIJ HET MAKEN VAN JE EIGEN COMPOST

Met de juiste balans tussen bruine en groene materialen en een stabiele omgeving, floreert je composthoop met microbieel leven. Maar soms ontbreekt die balans of zijn de omgevingsomstandigheden onjuist. Dan loop je risico op problemen. Hieronder bespreken we een aantal mogelijke problemen en oplossingen:

NATTE, SLIJMERIGE COMPOST

NATTE, SLIJMERIGE COMPOST

Verschillende micro-organismen gedijen onder verschillende omstandigheden. Een perfecte composthoop bevat aerobe microben. Deze breken organisch materiaal af als er zuurstof aanwezig is. De opgewekte reactie van deze wezentjes helpt hitte genereren en versnelt de afbraak van organisch afval. Een flinke hoeveelheid bruin materiaal helpt overtollig vocht opnemen en creëert zuurstofrijke luchtbellen.

Als je teveel groen materiaal hebt, kan overtollige vocht ophopen. Dit leidt tot minder zuurstof en slechte anaerobe omstandigheden. Microben die geen zuurstof vereisen, breken de hoop af. Deze wezentjes wekken niet genoeg warmte op. Het resultaat is een stinkende, natte hoop en geen zwart goud.

Je kunt dit probleem tackelen. Voeg meer bruin materiaal toe om luchtbellen te creëren en het vocht op te nemen. Draai ook je composthoop elke week even om met een hooivork. Dit proces:

 • Belucht je composthoop
 • Stelt je in staat het vochtgehalte te beoordelen
 • Combineert oud met nieuw materiaal
 • Versnelt het composteringsproces

DROOG, VEZELIG COMPOST

Droog, Vezelig Compost

Een droge, vezelige hoop valt aan de andere kant van het spectrum. Deze hoop heeft voldoende zuurstof, maar niet genoeg stikstof, water en voedingsstoffen. Het is niet mogelijk een gezonde populatie van bacteriën, schimmels en wormen te creëren. Voeg meer groenafval en compostversnellers toe, zoals smeerwortel, om de boel weer in beweging te krijgen. Doel op een gelijkmatige 50/50 verdeling tussen groen en bruin materiaal.

Als je composthoop op beton of grind staat, voeg dan wormen toe. Dit helpt de afbraak van deze materialen versnellen. Daarnaast komt voedzame wormenmest op de hoop terecht.

Gerelateerd artikel

Verhoog De Cannabis Opbrengst Met Mycorrhizae

VLIEGEN

Compost Vliegen

Een gezonde composthoop trekt geen grote zwermen hongerige vliegen aan. Gebeurt dit wel, kan dit een teken zijn van anaerobe ontbinding. Voeg wat meer bruine materialen toe aan je hoop en schep de boel om. Daarnaast kan blootliggend keukenafval vliegen aantrekken. Als je dit op de stapel gooit, strooi er dan een laagje zaagsel op.

TEKENEN DAT JE COMPOST KLAAR IS VOOR GEBRUIK

TEKENEN DAT JE COMPOST KLAAR IS VOOR GEBRUIK

Composteren vereist geduld. Toch zijn de beloningen het wachten meer dan waard. Het duurt 6 maanden tot 2 jaar voordat je je eerste lading zwart goud van je hoop haalt. Let op deze tekenen om te bepalen of je compost klaar is voor gebruik:

 • Donkerbruine of zwarte kleur
 • Voelt zacht aan
 • Luchtig en verkruimelt gemakkelijk in je hand
 • Aangename, aardse geur

Je kunt een zeef maken van hout en draadgaas om de fijnere compost te scheiden van niet verrot materiaal. Gooi de niet verrotte stukjes terug op de hoop, zodat het verder kan afbreken.

HOE GEBRUIK JE ZELFGEMAAKTE COMPOST VOOR HET KWEKEN VAN CANNABIS?

Hoe Gebruik Je Zelfgemaakte Compost Voor Het Kweken Van Cannabis?

Het alchemistische proces is tot bloei gekomen. Je hebt succesvol keuken- en tuinafval omgezet in zwart goud. Het moment is aangebroken deze voedzame stof te gebruiken om de gezondheid en opbrengst van je cannabisplanten te verbeteren. Hieronder vind je nog meer effectieve manieren om het te gebruiken.

MAAK COMPOSTTHEE

Compostthee draait om het omzetten van je compost in een voedzame vloeistof. Deze kun je gebruiken als bladspray of je kunt je planten er water mee geven. Gebruik compostthee als biologische meststof. Je kunt er ook eventuele voedingstekorten mee bestrijden.

Gerelateerd artikel

Compostthee: De Natuurlijke Booster Voor Je Cannabisplanten

GEBRUIK HET ALS BASIS VOOR SUPERAARDE

Als aanvulling op je bodem, verrijkt compost je substraat met alle voedingsstoffen die cannabisplanten nodig hebben voor optimale groei en fantastische opbrengsten. Gebruik je zwarte goud als basis voor superaarde om een onweerstaanbaar natuurlijk groeimedium te maken.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je De Beste Aardemix Voor Het Kweken Van Wiet?

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken