Blog
Bladvoeding: mythe of wonder?
2 min

Bladvoeding: Mythe Of Wonder?

2 min
Growing Seedshop
Als het op het voeden van cannabis aankomt, is het bewateren van de wortels een beproefde methode. Het concept van bladvoeding - het besproeien van de bladeren met voeding - wordt echter...

... steeds populairder en krijgt veel anekdotische steun. Daarom leek het ons een goed idee om het te onderzoeken en zelf onze conclusies te trekken.

Je weet hoe het gaat in de cannabiswereld: als iets maar vaak genoeg wordt gezegd, gaan de mensen het wel geloven. Door de huidige onwettige status van cannabis komen de echte feiten maar moeilijk aan het oppervlak. Veel kwekers hebben bovendien de neiging om op anekdotische verslagen af te gaan wanneer ze besluiten hoe ze voor hun planten gaan zorgen. Bladvoeding is hierop geen uitzondering. Ga maar eens naar een cannabisforum en je zult waarschijnlijk wel een post tegenkomen over hoe goed bladvoeding wel niet werkt. Wij willen dus weten hoe effectief dit nu werkelijk is. En is het de moeite waard?

Bladvoeding: Zo Werkt Het

Het feitelijke concept van bladvoeding is erg eenvoudig. De meeste planten, waaronder ook cannabis, kunnen erg goed water absorberen met de stomata in hun bladeren. Door dus je planten met voedzaam water te besproeien kun je een dosis voeding direct op de plant aanbrengen - naar men zegt met directe resultaten.

Bladvoeding Voor Je Cannabisplanten, Is Het De Moeite Waard?

Of bladvoeding wel of niet werkt is niet echt de vraag. Het is algemeen bekend dat planten water kunnen opnemen met hun stomata, er is dus geen reden om aan te nemen dat cannabis dat niet ook kan. Wat we echt willen weten of het wel de moeite waard is.

Vanuit onze ervaring kunnen we zeggen dat bladvoeding een versterkende toevoeging is die groei stimuleert, op dezelfde manier als een ervaren kweker extra CO2 gebruikt. Het kan ook een geweldige manier zijn om ervoor te zorgen dat je cannabis alle benodigde voeding krijgt wanneer de plant wortelstress ervaart.

Waarschijnlijk zal je plant echter maar een kleine stimulatie ondervinden hierdoor. De effecten van bladvoeding lijken snel op te treden, de daadwerkelijke opname is langzaam, kortdurend en gaat zelden verder dan het blad dat de voeding heeft opgenomen. En als een plant ouder wordt, wordt het steeds lastiger om via de bladeren voeding op te nemen. Dat komt doordat 'lekkende' plantcellen de intercellulaire ruimte vullen - dat is waar de geabsorbeerde ionen van de vloeistof reizen. (bron: Mineral Nutrition of Higher Plants, 2e editie door Horst Marschner).

Begrijp ons niet verkeerd, bladvoeding levert wel degelijk resultaten op, veel kwekers rapporteren zelfs grotere planten en grotere opbrengsten als direct gevolg. Je moet het alleen niet als de belangrijkste bron van voeding gebruiken, je zult nog steeds je wortels moeten voeden om je plant alles te geven wat hij nodig heeft.

Hoe Gaat Bladvoeding In Zijn Werk?

Als je jouw plant graag wat extra stimulatie geeft, hoeft dat helemaal niet zo moeilijk te zijn. Volgens veel kwekers heb je een erg fijne spray nodig zodat de bladeren efficiënt water en voeding kunnen opnemen. Onderzoek waarbij radio-isotopen werden gebruikt bij bladvoeding toonde aan dat de voedingsstoffen net zo efficiënt in de bladeren wisten te komen als bij grote druppels, wat betekent dat je niet hoeft te investeren in een high-tech hogedruk vernevelaar. Het gaat meer om dekking dan om de grootte van de druppels.

Verdun gewoon de voeding tot 25% van de gewone sterkte en besproei je plant eenmaal per dag. Je kunt de sterkte langzaamaan verhogen tot 50% of hoger, afhankelijk van hoe je cannabis reageert. Kijk wel uit dat je niet te veel voeding geeft en onthoud dat je nog steeds een regulier voedingsschema hanteert, je hebt niet veel meer nodig.

Je zou bovendien alleen maar bladvoeding moeten toedienen als je cannabis zich in de vegetatieve fase bevindt. Als de bloei begint, gaat de plant hars produceren rondom de toppen als bescherming. Als je deze besproeit, wordt het water misschien niet goed opgenomen en krijg je vochtige en beschimmelde toppen.

Is bladvoeding dus een wonder? Nee, maar het is ook geen mythe. Het kan een handige en effectieve boost zijn voor de groei van je cannabisplant. Het feit dat het relatief makkelijk en goedkoop is, betekent ook dat het dus wel de moeite waard is om eens te proberen. Je hebt niet veel te verliezen, en zolang je het niet overdrijft met de sterkte van de voeding en je plant niet besproeit tijdens de bloei, kun je niet veel schade aanrichten! Het is echt een win-win situatie!


Read more about
Growing Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken