De Effecten Van CO₂ Op Cannabisplanten

CO₂ En Cannabis

Steven Voser
Steven Voser

Om je opbrengst te verbeteren, kun je cannabisplanten  extra CO₂ geven. Ontdek de effecten van CO₂ op je planten en leer hoe en wanneer je het gebruikt in de kweekruimte.

Wist je dat het toevoegen van gas de minst ingewikkelde manier is om de oogst dramatisch te verbeteren? Cannabis produceert, net als andere planten, zuurstof tijdens de fotosynthese. Ze hebben dus CO₂ nodig om het hele proces op gang te krijgen. Het toevoegen van de optimale CO₂ ppm aan de lucht in de kweekruimte is een bewezen methode om de productie van toppen te stimuleren. Tegen het einde van deze gids, weet jij ook hoe je een zwaardere oogst produceert door CO₂ toe te voegen.

WAT IS CO₂?

CO₂ heeft de laatste jaren veel negatieve pers en nep-wetenschap aangetrokken. Dit gebeurt eigenlijk al sinds CO₂-gas in de jaren '90 werd geïdentificeerd als planetaire vijand nummer 1. Het werd afgedaan als giftig broeikasgas en niets anders. Natuurlijk is klimaatverandering echt en vervuiling is de meest waarschijnlijke oorzaak.

Het is echter ook een feit dat de aarde voor de komst van de mens een heel andere planeet was. Planten vertoeven namelijk veel langer op aarde dan wij. Miljoenen jaren geleden, toen de atmosfeer rijk was aan CO₂, floreerden de planten. Vergeleken met toen, zijn de hedendaagse planten uitgehongerd als het om CO₂ gaat.

POSITIEVE EFFECTEN VAN CO₂ OP CANNABISPLANTEN

Positieve Effecten Van CO₂ Op Cannabisplanten

Mensen hebben zuurstof nodig en op dezelfde manier kunnen cannabisplanten niet zonder CO₂. Wanneer wij CO₂ uitademen, geven zij zuurstof af en consumeren het alleen wanneer ze niet fotosynthetiseren. Planten zijn dus een logische oplossing voor onze klimaatproblemen. Cannabisplanten maken prachtig gebruik van CO₂, want ze ontwikkelen vette cola's en dikke toppen. Voor cannabis is CO₂ een belangrijke bron. Voeg het rijkelijk toe en ze zullen je danken als het oogstmoment gekomen is.

Het verhogen van de CO₂ om optimale niveaus voor cannabisplanten te bereiken, is een geweldig alternatief voor een hoogproductief gewas. Meestal zijn trim- en trainingstechnieken tijdrovend. De meeste hands-on, high-yield technieken vragen om een verlengde vegetatieve groeifase. Dit kost tijd en verhoogt vaste kweekkosten, zoals elektriciteit en voedingsstoffen. Door het gebruik van CO₂ wordt niet alleen de opbrengst verhoogd, maar het versnelt ook de ontwikkeling om sneller je doel te behalen.

Een ander voordeel van een CO₂-rijk kweekproject is dat cannabisplanten wat hogere temperaturen tolereren. In plaats van hardnekkig te proberen de temperatuur onder de 28°C te houden, kunnen cannabisplanten met de juiste CO₂ ppm nog steeds floreren in temperaturen van 28-33°C. Sterker nog, cannabis prefereert iets hogere temperaturen in een CO₂-rijke omgeving. Deze zomer zouden binnenkwekers een CO₂-tank moeten overwegen in plaats van de airco.

HOE GENEREER JE EXTRA HOEVEELHEDEN CO₂?

Hoe Genereer Je Extra Hoeveelheden CO₂?

Tot voor kort kon je alleen maar extra hoeveelheden CO₂ genereren door een enorme investering te doen in een betrouwbaar CO₂ systeem. Zware CO₂-tanks, slangen, regulatoren, timers en controllers zijn niet langer nodig, tenzij je een commerciële cannabis kweker bent.

Voor de hedendaagse thuiskweker die waarschijnlijk naast de kweekruimte slaapt, kan het gevaarlijk zijn te knutselen met geavanceerde CO₂ kits. De optimale ppm, of parts per million, CO₂ in de lucht voor cannabis bedraagt ongeveer 1500-2000ppm, afhankelijk van de soort. In je eigen huis hangt dit niveau waarschijnlijk rond de 300ppm.

Om het optimale niveau exact in te stellen, heb je wat duur speelgoed nodig en je moet even gebruik maken van je wiskundeknobbel. Daarnaast moeten CO₂ tanks vrij vaak worden vervangen, zelfs als je de grootte van 10kg kopt. Een paar duizend uitgeven aan CO₂ verrijking is voor de gemiddelde kweker gewoon geen optie.

De gemakkelijke manier om te bemesten met CO₂ is simpelweg wat CO₂ tabletten gebruiken die je oplost in water. Voed de plantenwortels gewoon zoals je met standaard voedingsstoffen zou doen. De meeste online kweekwinkels hebben deze tabletten in voorraad. CO₂ tabs zijn overal verkrijgbaar, onder de €20,-. Zorg er alleen voor dat je CO₂ water geeft als de lampen aanstaan, want de wortels zullen CO₂ in het donker niet opnemen.

Een ander goedkoop en enorm effectief alternatief is een CO₂ tas voor de grow op. Deze zak is direct klaar voor gebruik. Zet de zak in de hoek van de kweektent, als een zak aardappelen. Elke zak is geschikt voor ongeveer zes planten en gaat circa 6 maanden mee. Een CO₂ zak kost bij de meeste gerenommeerde winkels niet meer dan €50,-.

WAT IS EEN KOOLSTOFFILTER EN HOE GEBRUIK JE HET?

Wat Is Een Koolstoffilter En Hoe Gebruik Je Het?

Een koolstoffilter, gecombineerd met een hoogwaardige afzuiger is wereldwijd HET cannabis geurcontrole-systeem. Het prikkelende aroma van cannabis mag dan magisch ruiken voor de gemiddelde gebruiker, maar kan ook onwelkome aandacht trekken. Luchtfiltering is dus noodzaak.

In standaard stoner termen is een koolstoffilter een metalen buis waar geactiveerde houtskool pellets inzitten. Lucht wordt met een afzuiger door de filter getrokken. Zodra de lucht door de afgesloten en behandelde koolstof voering reist, wordt de geur geneutraliseerd. Het proces van chemische aantrekkingskracht is hier van toepassing. De zuurstofrijke, poreuze koolstof zal geurmoleculen naar de koolstofatomen trekken. Hierdoor wordt de overduidelijke geur van cannabis verwijderd.

De afzuiger moet worden verbonden aan een uitgang met goed afgesloten leidingen en dit geldt ook voor de verbindingen tussen een koolstoffilter en een afzuiger. Probeer scherpe hoeken of bochten in de luchtkanalen te vermijden. Te veel bochten verminderen de efficiëntie. Probeer de kanalen dus recht te houden en sluit alles af met kleefband. De meeste kwekers hangen deze apparatuur hoog op, bijvoorbeeld aan het plafond van de kweektent. Kabelbinders en kettingen zijn nodig om alles zorgvuldig op te hangen.

Koolstoffilters gaan geen eeuwen mee. Ze hebben elke 3-6 maanden nieuwe houtskool nodig en het vervangen van de gehele koolstoffilter kan soms goedkoper blijken. Vaak kunnen ze goedkoop worden aangeschaft bij online growshops. Zorg er alleen voor dat de jouwe niet het leven geeft tijdens de bloeifase.

De meeste thuiskwekers kunnen wel wegkomen met een handjevol onopgemerkte cannabisplanten in hun vegetatieve groeifase. Maar de geur van bloeiende cannabis moet echt worden beheerst. Als het filter stopt met werken, merk je dat snel genoeg want dan hangt de geur van Mary Jane weer in de lucht.

WANNEER GEBRUIK JE CO₂ VOOR CANNABISPLANTEN

Wanneer Gebruik Je CO₂ Voor Cannabisplanten

In een ideale situatie zou je moeten starten met CO₂ verrijking als planten nog steeds kleine kiemplantjes zijn. De onevenredig hoge kosten van geavanceerde systemen zorgen er echter vaker voor dat kwekers uitsluitend CO₂ toevoegen tijdens de bloeiperiode.

De moderne, goedkope alternatieven, die eerder beschreven zijn, kunnen vanaf de start in de kweekruimte worden geïntroduceerd. Zelfs als de niveaus de ideale 1500-2000ppm niet bereiken, zullen de planten tijdens hun gehele levenscyclus aan CO₂ worden blootgesteld.

Gerelateerd artikel

De Beste Verzorging Voor Cannabis Tijdens De Bloeiperiode

MOMENT VAN DE DAG

We hebben het al een paar keer vermeld, maar herhalen het hier nog een keer. Alle planten, niet alleen cannabisplanten, gebruiken CO₂ voor de fotosynthese. Geen licht, geen CO₂ gebruik.

Het beste moment voor de planten om CO₂ op te nemen, is binnen de eerste twee uur van de lichtcyclus in de bloeiperiode. Cannabis heeft dan nog 6-8 uur om het te gebruiken. Tijdens de vegetatieve fase heb je meer speelruimte, zeg maar de eerste 4-6 uur van de groei. Als je autoflowering planten hebt staan, houd je hetzelfde schema aan als dat van de vegetatieve groeifase.

Je bezoekt onze Nederlandse website.