Blog
Hoe Vergroot Je Wietopbrengsten Met LED-Kweeklampen
7 min

Hoe Vergroot Je Wietopbrengsten Met LED-Kweeklampen

7 min

Keuzes zijn aan de ene kant fantastisch, vanwege de vrijheid die je hebt, maar kunnen tegelijkertijd ook een vreselijke last zijn. Ook bij het opzetten van een wietkweek moet je veel beslissingen nemen, waaronder het kiezen van de verlichting. Hieronder vind je alles over LED-kweeklampen; de verschillende types, hoe je ze het beste kunt gebruiken, en nog veel meer.

De verlichting is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je uitrusting als je wiet binnenshuis kweekt. Dit kan namelijk het verschil betekenen tussen een enorme opbrengst en geweldige toppen en kleine, ondermaatse toppen. Het is dus van belang dat je de juiste kweeklampen gebruikt. Maar waar moet je beginnen als je keuze hebt uit veel verschillende soorten lampen?

LED-lampen hebben de afgelopen jaren een lange weg afgelegd en zijn steeds populairder geworden. Er zijn echter een paar dingen die je over deze lampen moet weten voordat je ze in huis haalt. Enerzijds zijn LED-lampen ongelooflijk veelzijdig. Dit is ook hun grootste kracht. Er zijn echter ook LED-lampen die je wietplanten niet ten goede komen. Lees daarom snel verder en ontdek wat je moet weten voordat je LED-lampen aanschaft!

Wat zijn LED-kweeklampen en waarom zou je ze gebruiken?

Wat zijn LED-kweeklampen en waarom zou je ze gebruiken?

'LED' staat voor 'light-emitting diode'. Dit type verlichting is ontzettend energiezuinig, kan meerdere jaren achter elkaar sterk licht uitstralen en geeft niet veel warmte af.

Door het kleine formaat van elke diode en de veelzijdigheid van de technologie kun je LED-lampen voor verschillende dingen gebruiken. Van kerstboomverlichting tot straatverlichting en full-spectrum kweeklampen; ze worden steeds meer een voor de hand liggende keuze.

Enkele voordelen van LED-kweeklampen zijn:

  • Goedkoop in gebruik
  • Blijven koel
  • Full-spectrum verlichting
  • Instelbare spectra, met slechts één lamp voor de hele kweek
  • Stimuleert mogelijk de ontwikkeling van trichomen
  • Bespaart water (door minder verdamping)
  • Ze geven nauwelijks warmte af. Hierdoor kun je ze dichter op je wietplanten plaatsen, waardoor deze aan meer licht worden blootgesteld.

Enkele nadelen van LED-kweeklampen zijn:

  • Het lichtspectrum van LED-lampen van slechte kwaliteit is niet geschikt voor wietplanten
  • Lastig te beoordelen of een fabrikant goede lampen produceert
  • Gebrek aan warmte kan in de winter nadelig zijn
  • Sommigen beweren dat autoflowers soms stoppen met bloeien door LED-kweeklampen (hierover later meer)

Desalniettemin zijn LED-kweeklampen een goede optie voor een wietkweek binnenshuis, zeker gezien de recente ontwikkelingen in LED-verlichting. Tenminste, als je bereid bent je erin te verdiepen en in goede kweeklampen te investeren!

Welke LED-kweeklampen kun je het beste kopen?

Welke LED-kweeklampen kun je het beste kopen?

Door het juiste type LED-kweeklamp aan te schaffen, weet je zeker dat je oogst bestaat uit toppen die met glinsterende trichomen bedekt zijn. Je moet echter wel weten wat het wattage en het lichtspectrum is om een weloverwogen keuze te maken. Dieren hebben de neiging te reageren op lumen, oftewel de helderheid van licht. Planten daarentegen reageren op de frequentie van licht. Het is daarom belangrijk om te kijken hoe een lamp op dit gebied presteert. Superhelder licht met de verkeerde frequentie levert je waarschijnlijk niets op.

Verschillende soorten LED-kweeklampen

Er zijn drie typen LED-verlichting die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Modellen van hogere kwaliteit leveren aanzienlijk betere resultaten op. Dus als je je wietkweek serieus neemt, kun je het beste daarvoor gaan. Bovendien gaan LED-lampen jaren mee, waardoor je net zo goed kunt investeren in goede lampen als je nu al zeker weet dat je nog jarenlang blijft kweken.

Standaard paarse ledlampen

Standaard paarse ledlampen

Deze lampen zijn de originele ledlampen. Ze bestaan uit een combinatie van rode en blauwe diodes die samen paars licht uitstralen. Het blauwe licht ondersteunt de plant in het vroege stadium van haar leven en het rode licht in het laatste stadium. Sommige lampen hebben tijdens de hele kweek dezelfde kleur. Bij andere daarentegen kun je het licht op de vegetatieve en de bloeifase van je planten afstemmen.

Deze lampen behoren tot de goedkoopste vorm van LED-verlichting en zijn van de slechtste kwaliteit. De massaproductie hiervan heeft dan ook een grote invloed op de betrouwbaarheid ervan. Daarbij is het lastig om erachter te komen of het lichtspectrum binnen de noodzakelijke frequenties valt.

COB LED

COB LED

COB lampen behoren tot de beste LED-verlichting. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze lampen ook een van de duurste zijn. 'COB' betekent 'chip on board'. Deze lampen zijn opgebouwd uit een groot aantal kleine LED-lampen die samen een helder wit licht uitstralen.

Dit intense licht gaat goed door het bladerdak en biedt je planten een volledig lichtspectrum. Sommige lampen kun je daarbij afstemmen op de groei- en bloeifase, maar de meeste hebben slechts één instelling die voor de hele kweek toereikend is.

Sommige fabrikanten combineren COB leds in een armatuur, waardoor je ze ook voor een grotere kweekruimte kunt gebruiken.

Diffuse LED

Diffuse LED

Dit type kweeklamp bestaat uit een grote hoeveelheid kleinere LED-lampen die over een groot paneel verspreid zijn. Deze verlichting is enorm energiezuinig en biedt je planten een goed lichtspectrum en goede lichtintensiteit. Commerciële wietkwekers maken daarom ook vaak van dit type LED-lamp gebruik.

Deze lampen zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld spider lampen. Dit type lamp heeft lange armen die naar beneden hangen. Zo kun je je verlichting nog beter aanpassen op je wietkweek en je planten het beste licht bieden.

Zoals je misschien al zou verwachten, zijn ook deze lampen relatief duur.

Gerelateerd artikel

Heb Je Zijverlichting Nodig Voor Je Wietplanten?

Welke afmetingen moet een LED-kweeklamp hebben?

De grootte van een LED lamp, oftewel het vermogen, moet in verhouding staan tot de omvang van de kweek. Voor een teelt van een vierkante meter is een lamp van ongeveer 400-600W ideaal. Als algemene regel in de kweekwereld geldt dat één watt licht overeenkomt met een oogst van 0,5 tot 1 gram wiet. De opbrengst hangt uiteindelijk natuurlijk van meer dan alleen het licht af, maar dit is een prima vuistregel om te achterhalen hoeveel watt je moet hebben.

Ledlampen met een veg/bloei-schakelaar

Zoals we eerder al zeiden, hebben sommige ledlampen een schakelaar om van de vegetatieve fase op de bloeifase over te gaan. Hierdoor verandert het spectrum van blauw (veg) naar rood (bloei). Deze verandering komt overeen met de frequentie van de zon in wisselende perioden van het jaar. Het is niet helemaal zeker of dit daadwerkelijk beter is in vergelijking met een kweeklamp die op full-spectrum staat ingesteld. Desalniettemin verbruiken LED-lampen met een schakelaar waarschijnlijk wel minder energie, aangezien je de overbodige frequenties kunt uitschakelen. Dus als je streeft naar een lagere energierekening en aan het milieu wilt denken, dan is dit type LED een goede keuze!

Hoeveel LED lampen heb je nodig?

Om hierachter te komen, moet je denken in termen van lichtdekking. In het ideale geval moet het hele bladerdak een redelijk gelijke lichtintensiteit ontvangen. Vaak volstaat hiervoor één goede kweeklamp. Als je echter een grote ruimte hebt met veel planten, is een combinatie van een paar grote lampen of meerdere kleine lampen wellicht beter. Dit hangt allemaal van je ruimte en opstelling af. Als je bijvoorbeeld SOG- of ScrOG-trainingstechnieken gebruikt, moet je je LED-opstelling hier ook op afstemmen.

Wietplanten met LED-kweeklampen kweken

Wietplanten met LED-kweeklampen kweken

Het gebruik van LED-kweeklampen voor het kweken van wiet is vrij eenvoudig. Vooral als je full spectrum lampen of lampen met een schakelaar gebruikt. Om over te stappen op LED hoef je niet je hele kweekruimte om te gooien. Desalniettemin zijn er wel wat dingen waar je rekening mee moet houden tijdens elke fase van de levenscyclus van je wietplanten.

Ledlampen en de zaailingfase

Tijdens de zaailingfase zijn je wietplanten het kwetsbaarst en hebben ze de meeste zorg nodig. Als je LED-lampen gebruikt, moet je erop letten dat je je zaailingen niet aan te veel licht blootstelt. Wanneer je lampen een dimoptie hebben, kun je overwegen om deze te gebruiken. Hebben ze die optie niet, dan kun je ervoor kiezen om ze een beetje te verplaatsen. Let echter ook altijd op de planten zelf. Als ze bijvoorbeeld omhoog schieten, dan is dat vaak een teken dat ze onvoldoende licht krijgen. Hierdoor gaan ze strekken. Als je hier niets aan doet, loop je het risico dat ze omvallen.

Als de kweeklamp een veg/bloei-schakelaar heeft, zet deze dan op veg. Op deze wijze ontvangen je planten licht van het blauwe spectrum. Dit type bevordert de wortelontwikkeling, wat in dit stadium cruciaal is. Stap vervolgens over op een 18/6-lichtcyclus, of een lichtcyclus van 24/0 als je autoflowers kweekt.

Ledlampen en de vegetatieve fase

Het vegetatieve stadium vereist min of meer dezelfde opstelling als de zaailingfase. Het enige verschil is dat je planten een hogere lichtintensiteit kunnen verdragen. Zorg er echter nog steeds voor dat ze niet verbranden! Als dit het geval is, dan krullen en verkleuren de bovenste bladeren van je wietplanten. Mochten je planten hier last van hebben, hang de lampen dan wat hoger. Met uitzondering van het verhogen van de lichtintensiteit, hoef je verder niets aan de instellingen van je LED-lampen te veranderen.

Net als bij de zaailingfase geldt ook hier: als je planten spichtig naar boven groeien, dan is dat een signaal dat ze meer licht willen. Hoewel wietplanten altijd omhoog groeien, groeien gezonde cannabisplanten ook in de breedte en krijgen ze een bossige vorm. De uitzondering op deze regel is een aantal sativa strains. Ongeacht de omgeving, lijkt het alsof deze soorten zich altijd uitstrekken.

Gerelateerd artikel

De Vegetatieve Fase Van Wietplanten

Ledlampen en de bloeifase

Om over te gaan op de bloei stel je je LED-lampen in op de bloeimodus (rood) als je deze optie hebt. Een fotoperiodieke wietplant gaat pas bij een lichtcyclus van 12/12 bloeien. Als je de lichtinstellingen hier dus niet op aanpast, dan blijven deze planten in de vegetatieve fase. Let ook nu op lichtverbranding en strekkende wietplanten, en houd de kweeklamp op de juiste afstand.

Kun je met ledlampen autoflowering wietplanten kweken?

Dat is inderdaad mogelijk. Over het algemeen kun je autoflowers net als fotoperiodieke planten prima met LED-kweeklampen kweken. Er gaan echter wel verhalen rond over autoflowering wietplanten die in de vroege bloeifase onder LED-lampen zijn gestopt met bloeien. Mocht dit al waar zijn, dan klinkt het alsnog als iets afwijkends en niet als de normale gang van zaken. Deze verhalen moeten je er in ieder geval niet van weerhouden om LED-lampen te gebruiken als je autoflowers kweekt.

Hoe ver moeten LED-kweeklampen van je wietplanten verwijderd zijn?

Hoe ver moeten LED-kweeklampen van je wietplanten verwijderd zijn?

Om hier antwoord op te geven, moet je weten wat de sterkte is van je lampen en in welk groeistadium je wietplanten zich bevinden. In combinatie met de instructies van de fabrikant zou je hier nu een prima inschatting van moeten kunnen maken.

Een groot voordeel van LED-lampen is dat je ze veel dichter op je wietplanten kunt plaatsen, zonder het risico te lopen dat ze verbranden. Hierdoor kun je ze aan veel meer licht blootstellen, waardoor mogelijk ook je opbrengsten toenemen! Probeer eens wat uit en let hierbij goed op je planten. In principe moet je je kweeklampen zo dicht mogelijk op het bladerdak hangen, zonder dat je wietplanten verbranden. Na de zaailingfase kun je gerust wat uitproberen om te achterhalen wat de beste afstand is, zolang je maar snel in actie komt als het mis dreigt te gaan!

Gerelateerd artikel

De Optimale Afstand Tussen Groeilampen En Wietplanten

Kunnen wietplanten door ledlampen verbranden?

Ondanks dat je ledlampen veel dichter op je planten kunt plaatsen, kunnen je wietplanten nog steeds verbranden. Het goede nieuws is echter dat dit geleidelijker gaat. Dus zolang je goed oplet, kun je eventuele problemen al verhelpen voordat er echt schade ontstaat. Doordat LED koel is, verbranden de bovenste bladeren niet onmiddellijk als de lampen zich te dicht in de buurt van je planten bevinden.

Zijn LED-kweeklampen net zo goed als HPS lampen?

Zijn LED-kweeklampen net zo goed als HPS lampen?

Dit is een eeuwigdurende discussie waar misschien wel nooit een definitief antwoord op zal komen. Desalniettemin beantwoorden wij deze vraag over het geheel genomen met 'ja'. HPS-lampen zijn zeker een gouwe ouwe, en al tientallen jaren verantwoordelijk voor de beste binnenwiet. Veel binnenkwekers zijn daarom terughoudend om ze te vervangen. Maar hoewel ze ongetwijfeld leiden tot grote oogsten van hoge kwaliteit, zijn ze ook duur in het gebruik, warm en relatief zwaar.

LED-kweeklampen zijn daarentegen goedkoop als het gaat om gebruik, verbruiken weinig energie, zijn relatief licht en blijven koel. Dit maakt ze veel geschikter voor een thuiskweek, omdat je niet hoeft te ventileren. Het nadeel van LED-lampen is echter, in tegenstelling tot HPS-lampen, dat ze nog niet gestandaardiseerd zijn. Daardoor is het lastig om erachter te komen wat voor ledlampen je in huis haalt. Bij HPS-lampen weet je daarentegen precies wat je krijgt.

Dit zijn de verschillen tussen LED en HPS als het gaat om de opstelling, maar hoe zit het met de opbrengsten? HPS kweeklampen zijn ongelooflijk intens en zorgen dat je kwantitatief gezien vaak geweldige oogsten binnenhaalt. LED-kweeklampen zijn daarentegen minder krachtig en resulteren daardoor in iets kleinere opbrengsten. Veel kwekers beweren echter wel dat de toppen hierbij van betere kwaliteit zijn.

Dus, waar ga jij voor? Kwantiteit of kwaliteit?

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken