Blog
Wat Zijn Luchtontvochtigers En Hoe Gebruik Je Ze Bij Het Kweken Van Wiet?
3 min

Wat Zijn Luchtontvochtigers En Hoe Gebruik Je Ze Bij Het Kweken Van Wiet?

3 min

Het behouden van een goede luchtvochtigheid in je kweekruimte kan een hele opgave zijn. Zeker als je in een tropisch klimaat leeft. Als je bij je kweek continu vocht uit de lucht moet halen, raden we je aan om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Hiermee haal je direct vocht uit de lucht en voorkom je problemen als toprot en schimmel.

Zelfs voor ervaren wietkwekers kan het lastig zijn om de luchtvochtigheid in de kweekruimte in balans te houden. Je hebt immers een heel stel planten in een compacte ruimte staan. Zelfs wanneer er een raam openstaat en er een ventilator aanstaat om de lucht te circuleren, kan het alsnog te vochtig worden. Hierdoor kun je te maken krijgen met problemen als meeldauw en toprot, waardoor je kweek je meer kopzorgen dan plezier oplevert.

Gezien de risico's wil je vast niets liever dan het water gewoon uit de lucht halen. Dit kun je echter niet zelf doen, maar een luchtontvochtiger kan deze klus wel met één druk op de knop klaren. Wij laten je zien hoe zo'n apparaat werkt en hoe je een ontvochtiger kunt gebruiken bij het behouden van de juiste luchtvochtigheid.

Wat zijn luchtontvochtigers? Hoe werken ze?

Wat Zijn Luchtontvochtigers? Hoe Werken Ze?

Je komt ze niet heel vaak tegen, dus neem het jezelf niet kwalijk wanneer je niet bekend bent met deze apparaten. Een luchtontvochtiger is een rechtopstaand elektronisch apparaat met speciale ventilatieopeningen en ventilatoren. Het apparaat zuigt hiermee water uit de lucht en vangt het op in een uitneembare emmer. In zekere zin is een luchtontvochtiger het tegenovergestelde van een luchtbevochtiger.

Gerelateerd artikel

Waarom Je Een Luchtbevochtiger Moet Gebruiken Als Je Wiet Kweekt

Hoewel luchtontvochtigers variëren in grootte, mag je ervan uitgaan dat het meest geschikte apparaat voor jou ongeveer een meter hoog is. Je kunt ze echter ook in kleine formaten vinden, dus ze hoeven niet veel ruimte in beslag te nemen. Je hebt bovendien geen bedieningselementen nodig en ook hoef je geen andere handelingen uit te voeren om het apparaat te laten werken. Het enige wat je moet doen, is hem aanzetten en de instellingen aanpassen. Zodra je dat hebt gedaan, hoef je alleen nog maar het water weg te gooien zodra de emmer vol is. Zo simpel is het!

Voordelen van een luchtontvochtiger

Voordelen Van Een Luchtontvochtiger

Hoe eenvoudig ze ook zijn, luchtontvochtigers bieden fantastische voordelen bij het kweken van wietplanten.

  • Goed voor de algemene gezondheid van de kweekruimte

Om te beginnen, verbetert een luchtontvochtiger over het algemeen de omgevingsomstandigheden in de kweekruimte. Hierdoor komen problemen als meeldauw en toprot veel minder vaak voor.

  • Natuurlijke bescherming tegen schimmel en meeldauw

Deze verbeteringen zorgen er ook voor dat je geen chemicaliën hoeft te gebruiken om je planten te beschermen. Dit is niet alleen goed voor de kwaliteit van je wietplanten, maar bespaart je ook veel tijd en geld.

  • Je bespaart tijd op ventilatie

Luchtvochtigheid is vaak de belangrijkste reden dat je de kweekruimte moet ventileren. Met een luchtontvochtiger hoef je hieraan niet meer zoveel tijd te besteden. Deze tijd kun je vervolgens weer besteden aan andere dingen die je moet doen.

Gerelateerd artikel

Ventilatie In Je Cannabis Kweekruimte

  • Stabiele omstandigheden

Ventilatie kan grote schommelingen veroorzaken in warmte en kou. Door minder te ventileren, blijft de temperatuur in je kweekruimte stabieler. Deze afname van temperatuurschommelingen zorgt ervoor dat je misschien wel 50% op je energiekosten kunt besparen.

Luchtontvochtigers voor thuis versus luchtontvochtigers voor wiet

Luchtontvochtigers voor thuis versus luchtontvochtigers voor wiet

Wellicht dat je nu direct op zoek gaat naar een willekeurige luchtontvochtiger. Je moet echter wel rekening houden met een aantal belangrijke verschillen tussen luchtontvochtigers voor thuis en luchtontvochtigers die speciaal ontworpen zijn voor wietkweek.

Afmetingen

Het valt je misschien op dat luchtontvochtigers voor thuis meestal vrij klein zijn. Hoewel dit wellicht prima lijkt voor compacte kweekruimtes, werkt zo'n luchtontvochtiger in deze ruimtes vaak minder goed. Een ontvochtiger voor wiet is namelijk speciaal ontworpen voor het bedienen van een ruimte vol met planten. Bovendien kunnen deze apparaten een evenredige hoeveelheid water opnemen. Hierdoor zijn luchtontvochtigers voor wiet vaak groter en zwaarder dan die voor thuisgebruik.

Bereik

Belangrijker dan de grootte is de ruimte waar de luchtontvochtiger het vocht uit kan onttrekken. Aangezien luchtontvochtigers voor thuis bedoeld zijn voor kleinere ruimtes, hebben ze niet zo'n groot bereik. Het bereik is veel kleiner in vergelijking met ontvochtigers voor wiet. Deze laatste zijn namelijk speciaal ontworpen om vocht te onttrekken uit een hele standaard kweekruimte.

Speciale functies voor het kweken van wiet

Tot slot is het de moeite waard om te noemen dat luchtontvochtigers voor wietkweek extra functies hebben die tijdens de kweek van pas kunnen komen. Heb je bijvoorbeeld last van veel lawaai in de kweekruimte? Dan kun je een luchtontvochtiger aanschaffen met een compressor die het geluid dempt. Heb je het vaak druk? Dan ben je misschien geïnteresseerd in een luchtontvochtiger met een automatische uitschakelfunctie. Zo kun je zelf bepalen wanneer je het apparaat leegt.

Hoe installeer je een luchtontvochtiger in de kweekruimte?

Hoe installeer je een luchtontvochtiger in de kweekruimte?

Nu je weet welke soorten luchtontvochtigers er zijn, wil je misschien ook weten hoe en waar je ze het beste in je kweekruimte kunt plaatsen. Met deze informatie kun je bovendien een luchtontvochtiger kiezen die het beste aan jouw behoeften voldoet.

1. Bereik berekenen

Om te beginnen, spreid je een meetlint en bereken je de oppervlakte van je kweekruimte. Met deze kennis kun je je richten op specifieke luchtontvochtigers die geschikt zijn voor de afmetingen van jouw ruimte.

2. Meest optimale plek

Het is een kunst om de luchtontvochtiger op de juiste manier te plaatsen. Het apparaat werkt namelijk niet op alle plekken even goed. Idealiter zorg je voor behoorlijk wat ruimte rondom de ontvochtiger. Als je het apparaat namelijk te dicht op je planten hebt staan, kunnen ze uitdrogen. Wanneer je daarentegen de luchtontvochtiger te ver van je wietplanten plaatst, functioneert hij waarschijnlijk niet goed.

3. Vorm van de ruimte en luchtstroom

De laatste factor om bij je keuze mee te nemen, is de vorm van je ruimte en de manier waarop de lucht erdoorheen stroomt. In bepaalde delen is de luchtstroom bijvoorbeeld minder dan op andere plekken. Hier moet je dan waarschijnlijk ook meer vocht onttrekken.

Luchtontvochtigers in de droogruimte

Luchtontvochtigers In De Droogruimte

Een luchtontvochtiger is niet alleen handig tijdens de kweek zelf. Aangezien wiettoppen bij het droogproces de kans lopen beschimmeld te raken, is het verstandig om de ontvochtiger ook tijdens het drogen te gebruiken. Waarschijnlijk ben je hierdoor na een week al klaar, in plaats van de gebruikelijke twee weken. Nadat je je toppen hebt gedroogd, kun je de luchtontvochtiger weer gebruiken voor je volgende kweek!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken