Cannabis Seedfinder: Vind De Beste Wietzaadjes

Cannabis Seedfinder: Vind De Beste Wietzaadjes

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

Op zoek naar zaadjes die aan al je wensen voldoen? Wil je een soort die compact is, zoet smaakt of snel bloeit? Dan zit je bij ons goed. Wat je voorkeur ook is, gebruik onze seedfinder in en wij helpen je bij het vinden van de allerbeste soort voor jouw wensen en behoeften. Voer je wensen in en wij doen de rest.

Bij Zamnesia zijn we altijd aan het innoveren. Met onze kersverse seedfinder tool kun je heel gemakkelijk je ideale wietzaadjes vinden. Voorbij is de tijd dat je zaadjes over het hoofd ziet omdat ze niet in een bepaalde lijst staan. Voer je individuele criteria in, zoals kweekruimte, favoriete genetica, hoogte, cannabinoïde-profiel, effecten en smaken. Onze seedfinder filtert de beste soorten die aan je specificaties voldoen.

Hoe vind je de beste wietzaadjes?

Hoe Vind Je De Beste Wietzaadjes?

Dit is precies waarom we de seedfinder hebben ontwikkeld. Met wiet is er geen universele oplossing. We proberen te helpen via het opstellen van lijstjes met de beste wietzaadjes in bepaalde categorieën. Toch heeft uiteindelijk iedereen een persoonlijke voorkeur. Met onze seedfinder kun je echter gedetailleerd aangeven wat je zoekt. Zo kun je de opties beperken tot je jouw perfecte wietsoort vindt.

SeedfinderKlik hier

Waar moet je op letten bij het kiezen van wietzaadjes?

Voordat je begint met zoeken, is het belangrijk om te bepalen wat je van wietzaadjes verwacht. Zoek je een beproefde, bekende plant? Wil je een veerkrachtige plant die in de kou en regen voor zichzelf kan zorgen? Of heb je 's werelds meest hightech, klimaatgestuurde kweekruimte die geschikt is voor de meest kwetsbare soorten? Heb je slechts een klein kastje tot je beschikking of een complete garage?

Door exact te bepalen hoe en waarom je wiet kweekt, kan de seedfinder je assisteren bij het vinden van jouw perfecte oplossing.

Kweekervaring

Cannabis Seedfinder: Kweekervaring

Allereerst moet je je bewust zijn van je eigen kweekervaring. Natuurlijk kiezen gevorderde kwekers wel eens voor gemakkelijke zaden en beginners voor een uitdaging. Toch beleef je waarschijnlijk meer plezier aan het kweken op je eigen niveau, in ieder geval in het begin. Niets is vervelender dan starten met een moeilijk te kweken plant die na enkele maanden sterft omdat je de voeding verkeerd hebt gemengd.

Beginner

Een beginnende kweker is iemand die nog redelijk onbekend is met het kweken van wiet. Als je geen ervaring hebt, is het vrij gemakkelijk om jezelf te overschatten. Het komt ook voor dat je de specifieke behoeften van je wietplant juist onderschat. In sommige opzichten lijkt het kweken van wiet op de verzorging van een standaard kamerplant, maar er zijn wel degelijk verschillen. Begin met robuustere soorten die redelijk wat verzorging vragen en flink wat voedingsstoffen. Deze soorten zijn veerkrachtig, maar vormen nog steeds uitdaging genoeg.

Een eenvoudig te kweken soort geeft niet automatisch slechtere resultaten. Enkele van de sterkste, productieve wietplanten laten zich heel gemakkelijk kweken. Vaak kiezen mensen een uitdagende soort omdat ze het leuk vinden om in de specifieke behoeften van de plant te voorzien.

Nog iets om in gedachten te houden: je haalt meer uit een minder productieve plant die je goed kweekt dan een erg productieve, maar slecht gekweekte plant.

Gemiddeld / gevorderd

Onze seedfinder classificeert een gevorderde kweker als iemand die meer dan vijf (succesvolle) kweekprojecten heeft afgerond. Op dit niveau kun je technieken als SOG en ScrOG, mainlining en andere geavanceerde methoden gebruiken om zowel de opbrengst als de kweekruimte te optimaliseren. De seedfinder houdt hier rekening mee. Sommige soorten laten zich namelijk niet alleen lastiger kweken, maar een aantal vereisen ook specifieke trainingstechnieken.

Kweekruimte

Cannabis Seedfinder: Kweekruimte

Dit is een van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het kweken van wiet. Kweek je binnen, buiten of in een kas?

Binnen

Binnen kweken, is een ongelooflijk populaire optie. De voordelen zijn enorm: het is discreet, gemakkelijk beheersbaar en effectief. Binnen kun je het hele jaar door aan de slag. Dit is een groot voordeel als je in een koud en nat klimaat woont. Toch is binnen kweken een ingewikkeld proces. Er komt meer bij kijken dan bij kweken op de vensterbank, waar je elke paar dagen wat water geeft. Om de beste resultaten te behalen, heb je een goed ontworpen, volledig toegewijde ruimte nodig. Opstart- en lopende kosten zijn ook een stuk hoger dan bij buitenteelt.

De seedfinder houdt hier rekening mee, aangezien sommige wietzaadjes beter geschikt zijn voor binnenteelt dan andere.

Buiten

Buiten wiet kweken, is een compleet andere ervaring. Een groot deel van het proces wordt aan de natuur toevertrouwd en dat heeft zijn voor- en nadelen. Je moet nog steeds zelf water geven, trimmen en je kweek beheren, maar laat veel meer aan het toeval over. Bij voortdurende regen of een periode van kou heb je niet veel controle. Als je in een gunstig klimaat woont, is het proces veel minder intensief. Een groot voordeel van buiten kweken, is dat planten aanzienlijk groter kunnen worden. Dit vertaalt zich in een mogelijk enorme opbrengst, soms wel 2kg van een enkele plant!

Gerelateerd artikel

Binnenwiet Vs Buitenwiet: Wat Is Beter?

Broeikas

Kweken in een kas is de ideale middenweg tussen binnen en buiten kweken. Je geniet van de voordelen van natuurlijk daglicht in een gecontroleerde en beschutte omgeving. Er is een onderscheid tussen normale kassen (alleen de glasconstructie) en volledig gereguleerde kassen met groeilampen, gecontroleerde luchtvochtigheid, enz. De eerste optie is meer vergelijkbaar met buiten kweken, maar dan met meer stabiliteit en controle. De laatste heeft veel meer weg van een binnenkweek, maar benut de kracht van de zon.

Klimaat

Cannabis Seedfinder: Klimaat

Je lokale klimaat is de doorslaggevende factor bij het bepalen van je kweeklocatie. Sommige wietzaadjes hebben een hekel aan warm weer, terwijl anderen geen kou kunnen behappen.

Koud klimaat

In een koud klimaat zet het koude, gure winterweer hard en snel in. Dit begint meestal in september. Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland vallen in deze categorie.

Als je buiten kweekt in een noordelijk land, is het vrij zinloos een delicate plant te kopen die eind oktober oogstrijp is. Je hebt hier een meer robuuste soort nodig die je in september al oogst, of je moet binnen kweken. De seedfinder helpt je bij het vinden van de beste wietzaadjes.

Gerelateerd artikel

De Beste Cannabiszaden Om Te Kweken In Koudere Klimaten

Gematigd klimaat

Gematigde gebieden zijn regio’s waar de zomer geleidelijk eindigt in september en het pas in oktober sterker afkoelt. Soms kan het in september wel nat en koel zijn. Voorbeelden zijn het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, Duitsland en een groot deel van Midden-Europa. In deze klimaten kun je, afhankelijk van het jaar, de oogstdatum wellicht verschuiven tot half oktober. Maar ook hier moet je wel veel geluk hebben.

Mediterraan klimaat

Dit zijn hete klimaten met lange zomers en korte, milde winters. De winter begint hier pas in november of zelfs december. Dit zijn de bekende plekken waar je als Nederlander neerstrijkt voor een welverdiende strandvakantie, dus Spanje, Griekenland, Portugal, Italië, etc. Een belangrijke factor bij deze klimaten is dat ze vaak het hele jaar door vrij droog zijn. In dit geval houdt de seedfinder bij het kiezen van wietzaadjes rekening met beperkte regenval en latere oogsten.

Genetica van wietzaadjes

Cannabis Seedfinder: Genetica Van Wietzaadjes

De cannabisplant kunnen we genetisch onderverdelen in twee hoofdcategorieën: indica en sativa. De meeste soorten zijn tegenwoordig echter hybriden van de twee. Daarnaast bestaan er ruderalisgenen. Deze genen vormen de basis van autoflowering en CBD-rijke soorten. Weet wel dat deze classificaties erg vloeiend zijn en vaak overlappen.

In het verleden maakte men onderscheid tussen indica en sativa om zowel de morfologie als de effecten van een plant te classificeren. Tegenwoordig weten we echter dat de hoeveelheden terpenen en cannabinoïden de belangrijkste bepalende factoren zijn voor de fysiologische effecten van een soort.

Cannabinoïden spelen de belangrijkste rol bij de effecten van een soort. THC en CBD zijn de twee meest voorkomende verbindingen in wiet, maar ze hebben zeer verschillende effecten. De verhouding van deze twee cannabinoïden is van grote invloed op de effecten van een bepaalde soort. Terpenen zijn vervolgens verantwoordelijk voor het onderscheid in de fysiologische sensaties die je ervaart na het gebruik van wiet. Van sommige terpenen is bekend dat ze slaap en ontspanning stimuleren, terwijl andere je opbeuren en stimuleren. De wietplant bevat ongeveer 200 terpenen in verschillende concentraties. Je kunt dus talloze effecten ervaren van de uiteenlopende soorten.

Indica

Indica's zijn struikachtig, voluptueus en worden vaak geassocieerd met een fysieke, ontspannende high. De toppen van Cannabis indica zijn dik, compact en hebben vaak donkergroene tinten. Kush-soorten zijn een dominante familie in de categorie indica's. Indica-dominante soorten zijn vaak erg productief, bloeien snel en vragen minder onderhoud dan sativa-soorten. Qua smaak trakteren zuivere indica's vaak op zware, donkere smaken die doen denken aan aarde en dennen.

Sativa

Sativa's zijn daarentegen lang en uitgerekt. Meestal produceren ze terpenen die een energieke en opbeurende high opwekken. De levenscyclus van sativa's is nog altijd langer dan die van indica's, hoewel door selectief veredelen op dit vlak behoorlijke verbeteringen zijn doorgevoerd. Ook zijn ze binnen vaak moeilijker te beheersen en niet bedoeld voor de discrete kweker. Vanwege de prima opbrengsten en unieke esthetiek, passen sativa's beter bij gepassioneerde kwekers. Pure sativa's, zoals Haze, stralen aroma's uit van citrus, brandstof en Skunk.

Ruderalis

Ruderalis is op zichzelf niet heel interessant voor wietgebruikers, omdat de plant klein, kwetsbaar en nauwelijks productief is. Toch bezit de plant één unieke eigenschap die haar onmisbaar maakt. Omdat ruderalis afkomstig is uit koude, donkere streken, is ze op een bijzondere manier geëvolueerd. De plant bloeit namelijk na een vastgestelde tijd en niet door een verandering in lichturen. Door ruderalis te kruisen met sativa of indica, kan deze autoflowering eigenschap worden doorgegeven. Dit heeft geleid tot een revolutie in de cannabisteelt.

SeedfinderKlik hier

Variaties in wietzaadjes

Cannabis Seedfinder: Variaties In Wietzaadjes

Dit brengt ons bij de vergelijking tussen fotoperiode versus autoflowering genetica.

Fotoperiode

Fotoperiode wietzaadjes waren de enige optie totdat men indica's en sativa's kruiste met ruderalis. Fotoperiode zaden zijn geëvolueerd om de bewegingen van de zon te volgen. Ze komen tot bloei als het aantal uren daglicht afneemt, dus als de herfst nadert. Binnen imiteer je dit door over te schakelen op een lichtcyclus van 12/12. Tijdens de vegetatieve fase is een lichtcyclus van 18/6 gebruikelijk. Bij het kopen van fotoperiode zaden staat de bloeitijd aangegeven; dit duidt niet op de tijd van zaad tot oogst. Kweek je binnen, ga je uit van het aantal weken. Buiten is er een vast moment in het jaar waarop de bloeitijd aanbreekt.

Binnen kun je fotoperiode soorten het hele jaar door kweken, omdat je de cycli van de zon kunt nabootsen. Buiten is dat lastiger; planten vertrouwen op de zon en de naderende winter kan een bedreiging vormen. Daarom raadt men vaak autoflowering zaden aan voor beginners. Goed gekweekte fotoperiode zaden produceren echter vaak grotere opbrengsten, hoewel deze stelling niet altijd opgaat.

Gerelateerd artikel

Autoflowering Versus Fotoperiode Cannabis

Autoflowering

Autoflowering wietzaadjes zijn ideaal voor beginners, of kwekers die een snelle doorlooptijd wensen. De groeitijd op de verpakking duidt op de volledige periode van ontkiemen tot oogst. Autoflowers bloeien vanzelf na enkele weken. Ze zijn veel sneller en vaak veerkrachtiger dan fotoperiodieke soorten, wat ze een gemakkelijke optie maakt.

Feminized versus regular wietzaadjes

Voor de meeste kwekers zijn feminized zaden ideaal. Met regular zaden heb je 50% kans op mannelijke of vrouwelijke planten en mannetjes produceren geen rookbare wiet. Dit is echter niet het enige nadeel van regular zaden. Als de mannelijke plant een vrouwelijke plant bestuift, leidt dit tot een aanzienlijk kleinere, en misschien wel mislukte oogst. Feminized wietzaadjes bieden 99,99% kans op vrouwelijke planten, wat leidt tot een betere opbrengst.

De enige echte reden om regular zaden aan te schaffen, is als je van plan bent om zelf soorten te kruisen, zaden wilt kweken of klonen te maken. De seedfinder zoekt niet op regular zaden. As je zover bent dat je zelf zaden ontwikkelt, heb je waarschijnlijk geen hulp nodig.

Gerelateerd artikel

Wat Is Het Verschil Tussen Reguliere En Feminized Wietzaadjes?

Formaat van de plant

Cannabis Seedfinder: Formaat Van De Plant

Bij het kiezen van de beste wietzaadjes moet je ook rekening houden met de totale grootte van de uiteindelijke plant. Het formaat van je kweekruimte is de belangrijkste factor voor je beslissing. Meestal leveren meerdere kleinere planten meer op dan enkele grotere planten, vooral als je geavanceerde kweektechnieken gebruikt.

Klein

Kleine wietsoorten zijn perfect als je een beperkte ruimte hebt of als je discreet wilt kweken. Een klein formaat betekent niet automatisch een lager oogstgewicht. Indica's zijn vaak klein van stuk, maar produceren een grotere, compacte opbrengst. Je hoeft dus niet per se iets op te offeren door in een kleine ruimte te kweken. De seedfinder categoriseert planten als klein als ze binnen maximaal 80cm worden, of 100cm buiten.

Vaak is het kweken van kleine wietplanten ook gemakkelijker omdat je de groeilampen minder vaak hoeft te verhangen. Hoge soorten blijven naar het licht reiken, wat meerdere problemen kan veroorzaken en een zorgvuldige en regelmatige controle vereist. Dit probleem voorkom je met kleinere planten.

Gerelateerd artikel

Top 10 Soorten Wiet Om Op Je Balkon Of Terras Te Kweken

Medium

Medium soorten bereiken binnen een hoogte van 80-120cm en 120-180cm in de buitenlucht. Het is belangrijk op te merken dat planten die binnen klein blijven, niet vanzelf in dezelfde categorie vallen als je buiten kweekt. Veel kleine binnenplanten kunnen buiten een stuk groter worden.

Groot

De grootste soorten zijn over het algemeen sativa-dominant. Vaak groeien ze krachtig en uitbundig, wat binnen kweken iets gecompliceerder maakt. Onder de zon kunnen ze gigantisch worden. Dit maakt ze minder geschikt als je onder de radar wilt blijven. Ze zien er echter geweldig uit en je kunt verbluffende resultaten behalen. Grote soorten worden binnen minstens 120cm en buiten zeker 180cm. Houd er rekening mee dat dit de ondergrenzen zijn. Landrassen halen moeiteloos de 3 meter!

Bloeitijd

Cannabis Seedfinder: Bloeitijd

Zoals vermeld, verschillen de levenscycli van autoflowering en fotoperiode soorten behoorlijk van elkaar. Deze aanzienlijke tijdsverschillen zijn van het grootste belang bij het selecteren van de beste wietzaadjes voor je kweek.

Fotoperiode wietzaadjes (binnen)

Binnen wordt de bloeitijd uitgedrukt in aantal weken (soms in dagen). Met bloeitijd bedoelen we de tijd die de plant nodig heeft om de toppen te rijpen. Onder groeilampen wekken kwekers de bloei vaak op na een vegetatieve fase van enkele weken.

Fotoperiode wietzaadjes (buiten)

Buiten begint bij fotoperiode zaden de bloei wanneer het aantal uren daglicht afneemt; dit is laat in de zomer of in de herfst. Daarom wordt bij buitenkweek de uiteindelijke oogstdatum vermeld. Je moet dus bepalen of de weersomstandigheden lang genoeg gunstig blijven, zodat de plant haar levenscyclus kan voltooien.

Autoflowering wietzaden (binnen en buiten)

Autoflowering wietzaadjes hebben altijd dezelfde groeitijd, ongeacht de tijd van het jaar en of je nu binnen of buiten kweekt. Dit betekent niet dat ze onder alle omstandigheden makkelijk te kweken zijn. Koude weersomstandigheden kunnen de groei vertragen of je plant doden. Ook is er nog steeds fotosynthese nodig om te overleven. De oogsttijd wordt uitgedrukt in het totaal aantal dagen of weken van ontkieming tot oogst (meestal tussen ongeveer 49 en 70 dagen).

Hoeveelheid cannabinoïden

Cannabis Seedfinder: Hoeveelheid Cannabinoïden

De meeste mensen kweken wiet om het uiteindelijk te roken. Het cannabinoïde-profiel van de gekweekte plant is dus erg belangrijk. Een supersnelle, gemakkelijke plant is tenslotte niet interessant als ze geen cannabinoïden bevat!

THC

Delta-9 tetrahydrocannabinol (THC) is de psychotrope verbinding in cannabis die verantwoordelijk is voor de klassieke high. Meestal schommelen de THC-niveaus tussen 15-25%. Sommige soorten bevatten minder en anderen produceren wel 37%! Als je stoned wilt worden, is THC van groot belang.

CBD

Cannabidiol (CBD) wint steeds meer aan populariteit en is het onderwerp van veel onderzoek en speculatie. Het is geen psychotrope verbinding en veroorzaakt dus geen high. Toch blijkt uit onderzoek dat CBD een groeiend aantal toepassingen bezit.

THCV

Tetrahydrocannabivarine (THCV) heeft onlangs flink in de belangstelling gestaan. Er wordt beweerd dat THCV meer heldere, stimulerende effecten opwekt dan THC. Dit motiveert sommige rokers te kiezen voor THCV voor een lichtere high.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Over THCV Moet Weten

Effecten van wiet

Cannabis Seedfinder: Effecten Van Wiet

De uiteenlopende effecten van wiet zijn werkelijk verbazingwekkend. Elke soort levert een iets andere ervaring op die het vermelden waard is. Van sommige soorten kun je voortdurend genieten, terwijl bij andere soorten een meer gematigd gebruik gepast is. Uiteindelijk bepaalt de gebruiker welke effecten de voorkeur hebben en welke niet.

Ontspannend

Vaak zijn het indica-soorten die de meest ontspannende high produceren. Terpenen zoals myrceen en linalool zijn verantwoordelijk voor deze ontspannende effecten. Ideaal voor Netflix-avondjes, chillen met vrienden, of simpelweg voor dagen waarop er niet veel op de agenda staat. Ontspannende soorten produceren die klassieke sensatie van een stone.

Hybride

Hybride cannabisplanten dragen bij aan de verschillende effecten van beide kanten van het genetische spectrum en bevatten een uniek assortiment terpenen. Het resultaat is het beste van twee werelden. Soms beginnen de effecten met een energieke, opbeurende high, die verschuift naar een langdurige, lichamelijke stone.

Opwekkend

Een opwekkende high houdt meestal verband met sativa-soorten (en terpenen zoals limoneen). Dit is geweldig als je graag overdag rookt, maar ook tijdens creatieve bezigheden en sociale gebeurtenissen. Maar let op: ze kunnen ook extreem sterk zijn. Een stimulerend effect betekent niet dat je tien bongs kunt rippen voordat je naar je werk gaat!

Geen high (CBD)

Soms wil je, om wat voor reden dan ook, niet high worden van je wiet. In dat geval bieden CBD-soorten uitkomst. CBD werkt samen met het endocannabinoïdesysteem en produceert subtiele effecten. Je kunt wel genieten van een joint, terwijl je hoofd helemaal helder blijft.

De smaken van wiet

Cannabis Seedfinder: De Smaken Van Wiet

Veel rokers zijn dol op de talloze smaken van de cannabisplant en dat is helemaal terecht! We hebben overal aan gedacht en de volgende categorieën samengesteld:

  • Kruidig
  • Dennen
  • Pittig
  • Fruitig
  • Aards
  • Citrus
  • Bloemrijk
  • Skunk
  • Zoet

Iedere soort bevat andere verhoudingen terpenen, vaak gekoppeld aan sativa- / indica-dominantie. Dit vergroot de kans op bepaalde smaken bij bepaalde plantentypes. Dat gezegd hebbende, is er volop variatie.

Gerelateerd artikel

Top 25 Fruitige Wietsoorten [2024]

Een kleine opmerking over wiet opbrengst

Cannabis Seedfinder: Een Kleine Opmerking Over Wiet Opbrengst

Het is misschien verrassend te lezen dat het oogstgewicht geen factor is in onze cannabis seedfinder. Iedereen wil toch een grote oogst? Dat is nou precies het punt. Door de meest geschikte soort te selecteren voor jouw opstelling kun je de maximale opbrengst behalen. Het is zinloos om een soort te kiezen met een mogelijke productie van 1000g/plant als de plant voortijdig sterft.

Voer daarom jouw unieke criteria zo goed mogelijk in. De seedfinder geeft je enkele selecties, waarna je je zoekopdracht kunt verfijnen.

SeedfinderKlik hier

Zoek en koop wietzaadjes bij Zamnesia met onze seedfinder

Onze seedfinder zal je leven radicaal veranderen. Je hoeft je niet langer door eindeloze artikelen te worstelen om te bepalen welk wietzaadje het best bij je past. Alleen jij weet wat je wilt. Met onze seedfinder kun je de criteria verfijnen en aanpassen. Het resultaat is een prachtige shortlist met uitsluitend de meest geschikte en beste wietzaadjes voor jouw toekomstige kweek!

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Je bezoekt onze Nederlandse website.

wellicht ook interessant