Blog
De 5 Oudste Cannabis Strains
5 min

Landrassen: De Oudste Soorten Cannabis Strains

5 min

Landrassen zijn al eeuwenoud en komen uit verschillende landen. Toch heeft het lang geduurd voordat ze de grenzen overstaken en de basis vormden van de wietsoorten waar we vandaag de dag van genieten. Heb je je altijd al afgevraagd wat de werkelijke oorsprong van je favoriete soort is? Dan zit je hier goed. Lees verder en ontdek meer over landrassen! 

Een 'landras' kunnen we definiëren als een in het wild groeiende wietplant die is geëvolueerd en zich op natuurlijke wijze heeft aangepast aan de omstandigheden van een specifieke regio. Landrassen vormen daarbij de basis van veel huidige soorten. Ze zijn robuust en bezitten unieke kwaliteiten, waardoor ze zelfs in de meest barre omstandigheden kunnen floreren.

Naar verluidt, bestaan landrassen al duizenden jaren. De eerste cannabis zou 10.000 jaar geleden al in Azië zijn gekweekt. Maar pas in de jaren 60 en 70 reisden wietliefhebbers de wereld over om deze soorten te verzamelen, te kweken en te kruisen. Sindsdien zijn landrassen ongelooflijk populair en daar zijn goede redenen voor. Maar wat maakt deze wietplanten zo speciaal en waar kun je ze vinden?

De oorsprong van Cannabis sativa

De oorsprong van Cannabis sativa

Sativalandrassen komen uit Azië en Noord-Afrika. In deze gebieden rond de evenaar hebben deze planten eeuwenlang geprofiteerd van de warmte en het licht. Dankzij jarenlange evolutie zijn sativa-soorten aan de grote kant; ze halen gemakkelijk een hoogte van 3 of 4 meter. Qua uiterlijk staan pure sativalandrassen bekend om hun slanke bladeren en grote ruimte tussen de knopen. Sativa-soorten zijn erg aromatisch en we kunnen ze het best als 'fruitig' en 'bloemrijk' omschrijven. Enkele populaire sativalandrassen zijn Thai, Acapulco Gold, Durban Poison en Panama Red.

De oorsprong van Cannabis indica

De oorsprong van Cannabis indica

Vergeleken met hun sativa-tegenhangers zijn indicalandrassen niet zo wijd verspreid. Deze planten komen uit de droge en bergachtige gebieden van Afghanistan, Pakistan en India. Indicalandrassen hebben zich aan de barre omstandigheden van deze gebieden aangepast, wat ertoe heeft geleid dat ze relatief compact zijn. De wietplanten bereiken daarbij een hoogte van ongeveer 2 meter. Daarnaast ontwikkelen indica's over het algemeen veel bredere bladeren en compactere toppen. Mensen beschrijven het aroma van de wiet vaak als 'muskusachtig' en 'aards'. Indica's zijn echt de tegenpolen van sativa's en kunnen ook goed in koudere gebieden groeien. Twee bekende pure indicalandrassen zijn Hindu Kush en Afghani.

Cannabis ruderalis

Cannabis Ruderalis

Ruderalis maakt ons trio van landrassen compleet. Deze plant komt uit Oost-Europa, de Himalaya en Siberië. Ruderalis is het kleinste lid van de cannabisfamilie en bereikt een gemiddelde hoogte van 1 meter. Omdat de plant uit een streng klimaat komt, is ze ongelooflijk veerkrachtig. Het belangrijkste kenmerk is waarschijnlijk dat ruderalis automatisch bloeit en daarvoor niet afhankelijk is van de blootstelling aan licht. De oorzaak hiervan is het relatief weinige daglicht in deze streken; de planten hebben zich hieraan moeten aanpassen om te overleven.

Sinds een aantal jaren benutten breeders deze autoflowering eigenschap om autoflowers te creëren. Als je deze planten kweekt, kun je in zestig dagen na het kiemen al oogsten. Daarmee kun je in een gematigd klimaat wel twee of zelfs meer keer per teeltseizoen een kweek draaien!

Gerelateerd artikel

Sativa, Indica, Ruderalis & Hybriden

De oudste soorten wiet

Je weet nu wat meer over sativa, indica en ruderalis cannabis. Laten we dan nu eens kijken naar een aantal oude landrassen. Deze soorten hebben de basis van duizenden strains gevormd waar we vandaag de dag zo van genieten.

Afghani

Afghani

Je kunt vast wel raden waar deze soort vandaan komt. Afghani is een van de oudste landrassen die er zijn, en blijft haar indicagenen trouw met compacte, harsrijke toppen. Ze wekt een intense, maar prettige stone op, compleet met couch lock. In combinatie met zoete, kruidige en skunky aroma's, staat je een waanzinnige ervaring te wachten. Je kunt met Afghani alle kanten uit; je kunt de wiet bijvoorbeeld roken, maar ook tot hasj verwerken.

Is je interesse in Afghani gewekt? De feminized Afghani van Zamnesia Seeds en Afghani 1 van Sensi Seeds zijn allebei fantastische opties. De planten bereiken een hanteerbare hoogte en trakteren je op grote oogsten, zodat je alles kunt ervaren wat dit charmante indicalandras te bieden heeft. Zodra je de compacte toppen ziet en proeft, ben je voor de rest van je leven groot fan!

Afghani (Zamnesia Seeds) Feminized

(26)
Ouders: Landras
Genetica: 90% Indica / 10% Sativa
Bloeitijd: 7-8 weken
THC: 21%
CBD: Laag
Bloei soort: Fotoperiode

Hindu Kush

Hindu Kush

Dit landras is vernoemd naar de bergketen met dezelfde naam, waardoor ook de term 'Kush' is ontstaan. Dit gebergte bevindt zich in Pakistan en Afghanistan en strekt zich over 800km uit. De plant heeft zich aan moeten passen aan het strenge klimaat dat er heerst, en kwam in de jaren 70 naar de VS, waar ze werd verfijnd en vele kruisingen heeft voortgebracht. Het terpenenprofiel is daarbij zoet en kruidig, met muskusachtige ondertonen. Daarmee heb je geweldige rookwaar, maar de wiet is ook ideaal als je graag hasj maakt.

Het effect van Hindu Kush bestaat uit rustgevende sensaties, waar je vrolijk en ontspannen van wordt. Als je dit landras zelf eens wilt proberen, verdient onze feminized versie van Hindu Kush echt je aandacht. Deze plant is gemakkelijk te kweken, trakteert je op die kenmerkende smaken en aroma's en produceert veel hars.

Hindu Kush (Zamnesia Seeds) Feminized

(10)
Ouders: Landras
Genetica: Indica
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 20%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Colombian Gold

Colombian Gold

Met Colombian Gold heb je letterlijk goud in handen! Dit sativalandras, dat al eeuwenlang wordt gekweekt, komt uit het Colombiaanse Santa Marta, waar het klimaat zich kenmerkt door hete zomers. Colombian Gold heeft zich perfect aan deze omstandigheden aangepast. In de jaren 60 kwam de plant in de VS terecht, waar ze aan de wieg van verschillende kruisingen heeft gestaan. De soort is ook een van de voorouders van Skunk #1, die in de jaren 70 door Sam the Skunkman is ontwikkeld. Colombian Gold heeft een skunky, citroen-limoenaroma en zit boordevol terpenen. De wiet is daarmee perfect voor talloze gebruiksmethodes.

Het effect van Colombian Gold heeft wel wat weg van het effect van verdovende middelen. De wiet is heerlijk om overdag te gebruiken en biedt een heldere focus en creatieve energie. Gelukkig kun je zelf heel eenvoudig ervaren wat Colombian Gold te bieden heeft, namelijk met onze feminized versie van deze soort, die alle klassieke kenmerken van dit legendarische landras vertegenwoordigt.

Colombian Gold (Zamnesia Seeds) Feminized

(17)
Ouders: Landras
Genetica: Sativa
Bloeitijd: 10-11 weken
THC: 18%
CBD: Laag
Bloei soort: Fotoperiode

Thai

Thai

De naam verklapt het al: Thai-landrassen komen uit Thailand. Naar verluidt, danken ze hun populariteit aan soldaten uit de VS. Zij keerden in de jaren 60 en 70 terug uit de Vietnamoorlog en namen de wietzaadjes mee. Als pure sativa heeft Thai een cerebrale impact die energie geeft, waarmee ze ideaal is voor wake and bake-sessies. Al na enkele trekken ervaar je opwekkende en creativiteitsbevorderende sensaties, waardoor je lekker productief blijft. Als je dus worstelt met een artistieke blokkade, kan wat Thai wiet wellicht uitkomst bieden!

Wij bieden een aantal geweldige soorten aan die van deze legendarische strain afstammen. Zo kun je Thai Fantasy bijvoorbeeld binnen en buiten kweken, waarbij de soort grote oogsten en geweldige smaken belooft. Ook AK-420 is een veerkrachtige, productieve strain die van Thai afstamt. Deze plant maakt gegarandeerd indruk, of je nu net begint met kweken of al veel ervaring hebt.

Thai (Zamnesia Seeds) Feminized

(6)
Ouders: Landras
Genetica: Sativa
Bloeitijd: 13-14 weken
THC: 19%
CBD: Laag
Bloei soort: Fotoperiode

Nepalese

Nepalese

Nepalese-landrassen komen oorspronkelijk uit het hart van de Himalaya in Nepal. Deze soort heeft een eeuwenlange geschiedenis. Sterker nog, Nepal heeft een van de oudste tradities op het gebied van cannabisteelt en hasjproductie. Dankzij het bijzondere klimaat trakteren Nepalese landrassen op intense aardse aroma's met een vleugje zoetheid van bessen. Deze soorten staan ook bekend om hun ontspannende en opbeurende effecten die synoniem zijn aan indica's, maar ze groeien als een sativa.

Nepalese landrassen hebben veel geweldige kwaliteiten en daarom is het niet gek dat er verschillende kruisingen op de markt zijn. Neem bijvoorbeeld de waanzinnige Nepal Jam. Deze 100% sativa produceert een grote berg toppen, ongeacht waar je de plant kweekt. Liever iets sterkers? Dan is Vision Cookies de Nepalese soort voor jou. Deze wietplant ontwikkelt grote toppen die maar liefst 20% THC bevatten.

Seedshop

Klik hier voor reguliere, feminized en autoflower wietzaadjes van de beste zadenbanken ter wereld.

View category

Aceh

Aceh

Aceh, ook bekend als 'Atjeh', komt uit de heuvels van Indonesië en is een zeldzame, 100% zuivere sativa. Deze soort straalt heerlijk zoete en tropische aroma's uit. De smaak is ook zoet, maar tevens pittig, en geeft daarmee een geweldige kick. Deze eersteklas soort staat daarbij bekend om haar euforisch-makende en verkwikkende effecten. Met gemiddeld 10% THC is Aceh misschien niet het allersterkste landras, maar rokers zijn dol op de impact van de wiet!

Aceh is ongelooflijk robuust, wat overigens voor de meeste landrassen geldt. De plant heeft zich aangepast aan het hete, vochtige klimaat van de regio waar ze vandaan komt, en heeft een hoge weerstand. Bovendien duurt de bloei slechts tien weken.

Kweek zelf eens een landras

Kweek zelf eens een landras

Je weet nu dat landrassen de bouwstenen vormen van veel kruisingen waar we vandaag de dag van genieten. Bovendien zijn deze indrukwekkende soorten op zichzelf ook de moeite waard. Het kruisen van een landras met andere cannabis heeft geleid tot nieuwe strains met bijzondere smaken, aroma's en effecten, en gewilde kweekeigenschappen. Ben je op zoek naar landrassen of daarvan afgeleide hybrides? Neem dan eens een kijkje in de Seedshop van Zamnesia en maak je keuze uit een enorm aanbod!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Producten Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken