Blog
De 5 Oudste Cannabis Strains
4 min

Landrassen: De 5 Oudste Cannabis Strains

4 min

Landrassen vormen de basis van alle moderne soorten die we kennen. Laten we de oorsprong van deze oeroude variëteiten en hun unieke kenmerken eens bekijken.

Een landsoort kan gedefinieerd worden als een in het wild groeiende cannabisvariëteit die zich in de geïsoleerdheid van een specifieke geografische regio heeft geëvolueerd. Door de jaren heen hebben deze geïsoleerde soorten hun eigen karakteristieke kenmerken ontwikkeld, die het meest geschikt zijn voor het overleven in de specifieke omgeving waar ze geëvolueerd zijn. Die soorten worden vaak vernoemd naar de regio waar ze vandaan komen, en vleugjes van deze variëteiten worden vaak aangetroffen in de namen van hun kruisgekweekte nageslacht.

Tijdens de jaren 70 en 80 reisden cannabisliefhebbers de wereld rond en begonnen ze landsoorten te verzamelen om die in hun eigen tuinen te kweken. Deze soorten worden ‘heirlooms’ genoemd en ze werden vervolgens gekweekt in andere omgevingen, zoals Californië en Europa.

Arjan Roskam, oprichter van Greenhouse Seeds in Amsterdam, heeft onlangs de aandacht weten te trekken van dit Strain Hunters project en de documentaires waar hun reizen van vergezeld gingen. De Strainhunters reizen de wereld rond en verzamelen grotendeels onbekende landsoorten om origineel genetisch materiaal te verkrijgen, dat gebruikt kan worden om nieuwe soorten mee te ontwikkelen. Landsoorten zijn erg belangrijk om mee te kweken, want het zijn de winnaars van de ‘survival of the fittest’.

Verschillende klimaten hebben soorten gevormd met een verschillend uiterlijk en cannabinoïdesamenstelling – hoewel ze allemaal lid zijn van dezelfde familie en er weinig onderscheid is vanuit botanisch oogpunt.

Gerelateerd artikel

De Beste Outdoor Cannabiszaden Per Klimaat In Europa

De origines van cannabis sativa

Cannabis Sativa

De wieg van cannabis sativa landsoorten is Azië, Anatolië en Noord-Afrika. Deze landsoorten hebben de neiging om veel langer te zijn (tot wel 3-4 meter) en slanker dan hun Indica tegenhanger, met een grotere internodale afstand, en lange, vaak droge bloemclusters en een significante uitrekking tijdens hun zeer lange bloeiperiode. De bladeren zijn slank en hebben lange bladtanden. De geur van Sativabloemen wordt vaak omschreven als fruitig en bloemig. Cannabis sativa landsoorten hebben zich aangepast aan een leven rondom de evenaar, met lange zomers en intenser daglicht, en kunnen niet behoorlijk volwassen worden op milde noordelijke of zuidelijke hoogte. Sommige bekende sativasoorten zijn Thai, Acapulco Gold, Durban Poison en Panama Rood.

De origines van cannabis indica

Cannabis Indica

Cannabis indica landsoorten ontwikkelden zich van nature in de berggebieden van Afghanistan, Pakistan en India. Indica landsoorten zijn veel korter (slechts 2 meter) en hebben een compactere structuur en zijn harsiger dan hun Sativa neven. Indica’s voltooien hun bloeiperiode eerder en vertonen tijdens de bloeiperiode slechts een kleine uitrekking. De bladeren van een Indica zijn breed en hebben minder grote bladtanden. De bloemclusters van een Indicaplant zijn dicht opeengepakt en zeer compact. De geur van Indicatoppen wordt vaak omschreven als muskusachtig en aards. De planten hebben zich goed aangepast aan milde noordelijke sferen. Twee van de bekendste pure Indicasoorten zin Hindu Kush en pure Afghani.

Cannabis ruderalis

Cannabis Ruderalis

Oost-Europa, de Himalaya en Siberië zijn de roots van cannabis ruderalis, de cannabis zonderling. Cannabis ruderalis is niet alleen maar het kleinste lid van de cannabis familie met haar hoogte van slechts 1 meter, maar ook de minst krachtige als het op cannabinoïden aankomt. Haar meest exceptionele eigenschap is haar vermogen om te beginnen met bloeien zonder een verandering in de hoeveelheid licht, wat een aanpassing is aan de ruigere klimaten in extreme noordelijke en zuidelijke sferen. In deze gebieden kunnen de zomerdagen wel 20 uren duren, maar het seizoen duurt heel kort. Kwekers hebben heel handig gebruik gemaakt van deze genetische eigenschap om de automatisch bloeiende soorten van vandaag te kweken. Met automatisch bloeiende planten is het mogelijk om in slechts 60 dagen een plant te kweken, en dit maakt in gematigde klimaten meerdere oogsten per seizoen mogelijk.

Gerelateerd artikel

Top 10 Hybride Cannabis Soorten

De 5 Oudste Cannabis Strains

Nu je weet wat landrassen zijn, kunnen we verder gaan en een paar van deze oeroude soorten nader bekijken. Het is zeer interessant dat slechts een handvol planten de basis heeft gelegd voor de duizenden variëteiten van tegenwoordig.

AFGHANI

Afghani Cannabis

Het zou geen verrassing moeten zijn waar Afghaanse wiet vandaan komt. Ook is het een van de meest herkenbare landrassen die er bestaan. Deze variëteit blijft trouw aan haar indica afkomst door een langdurig, maar aangename “couch-lock” op te wekken. Dit gaat goed samen met de geweldige combi van zoete, pittige en skunky aroma’s van deze wiet.

Houd je van deze charmante indica? Dan zijn de gefeminiseerde Afghani en Afghani 1 zaden absoluut de moeite waard om te bekijken. De soorten staan bekend om hun groei tot een beheersbare hoogte en grote opbrengsten, ondanks hun compacte structuur. De volle en zware toppen maken je een Afghani fanaat voor het leven!

THAI

Thai Cannabis

In tegenstelling tot de vorige soort, is Thai een pure sativa. Dit betekent dat ze je een energieke, cerebrale high geeft. Perfect voor wake en bake. Daarnaast zijn de effecten vaak opwekkend en creatief. Ervaar je dus een soort artistieke blokkade? Dan kan een bowl Thai die zeker opheffen. Bovendien is dit de perfecte soort voor de productieve stoner. Rook haar echter niet ’s nachts, tenzij je van plan bent een hele nacht op te blijven.

We bieden je een paar geweldige soorten die gecreëerd zijn uit deze legendarische genetica. Thai Fantasy is bijvoorbeeld zeer gemakkelijk buiten te telen. Ze doorstaat daarbij strenge omstandigheden goed door haar winterharde en veerkrachtige aard. AK-420 is daarnaast een bestendige, hoogrenderende soort. Een geweldige keuze voor iedere beginnende kweker.

NEPALEES

NEPALEES Cannabis

Nepalees refereert in feite aan elke soort die groeit in de omgeving van Nepal. Hieronder vallen het land zelf en omringende gebieden. Deze omgeving heeft Nepalese genetica doordrenkt met super aardachtige genen. Deze bevatten bovendien een zoet vleugje bessen. De soorten staan bekend om de ontspannende en opwekkende effecten van indica. Het groeiprofiel heeft echter meer weg van sativa.

De fantastische Nepal Jam tilt Nepalese genetica naar een hoger niveau. Ze is een 100% sativa soort die je sowieso een hoop prachtige toppen geeft, zowel binnen als buiten. Mocht je zoeken naar iets wat harder inslaat, dan is Vision Cookies de Nepalese variëteit voor jou. Deze produceert namelijk grote toppen met wel 20% THC. Die geven je bovendien een couch-lock door de 70% indica genetica.

HINDU KUSH

Hindu Kush Cannabis

Dit landras, afkomstig uit het gebergte met dezelfde naam, kenmerkt zich als een van de beroemdste genetica aller tijden. Het strenge klimaat in de regio, die meer dan 800km beslaat tussen Pakistan en Afghanistan, zorgt voor genen die zich mondiaal onderscheiden. Ruik slechts vlug een vleugje Hindu Kush. Dan begrijp je al snel dat dit gebied bekend staat om zijn ongeëvenaarde hasj. Het aroma combineert een mix van kruiden met muskusachtige ondertonen. Ook ruik je de onmiskenbare geur van old school hasj.

Kush variëteiten wekken meestal intense lichamelijke highs en vrolijke mentale stimulatie op. Voor medicinale gebruikers is ze een geweldige soort voor het verlichten van slapeloosheid, depressies of stress. De gefeminiseerde Hindu Kush zaden combineren deze positieve effecten met een korte bloeitijd. Als je graag hasj of concentraten maakt, dan zijn dit de zaadjes die je moet zaaien. Zoek je echter naar een hybride die perfect is voor binnenteelt? Dan moet je voor onze Kalini Asia gaan. Deze plant groeit ongeveer een meter hoog en levert je een zware lading aan hoogwaardige toppen. En met de 22% THC word je direct verliefd op deze kruising van Hindu Kush en Pure Purple Afghani.

ACEH

Aceh Cannabis

Uit de heuvels van Aceh, een Indonesische provincie, komt dit zeldzame, pure sativa landras. Ze draagt heerlijk zoete en tropische aroma’s die inherent zijn aan haar exotische genetica. De pittige en zoete, aardachtige smaak zet daarbij de high onmiddellijk in gang. Aceh is een geweldige soort tegen stemmingsstoornissen vanwege haar euforische, cerebrale effect. Het is dan ook lastig om je neergeslagen te voelen, na een paar trekjes van goede Aceh! Het gemiddelde THC gehalte van de soort ligt misschien wel wat lager dan gewoonlijk (rond de 10%), maar de high wordt nog steeds omschreven als krachtig en energiek.

Net als de meeste landrassen, is Aceh zeer weerbaar. Doordat de planten zich hebben aangepast aan het hete en vochtige klimaat van deze regio, kun je met succes een variant van dit landras met minder dan 10 weken bloei oogsten!

Dat was dat! We hopen dat je wat bijgeleerd hebt over landrassen en in het bijzonder over deze 5 schitterende exemplaren.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken