Wat Is De Beste Manier Om Wietzaden Te Bewaren?

Wat Is De Beste Manier Om Cannabiszaden Te Bewaren?

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Mits goed opgeborgen, kunnen cannabiszaden tot wel 5 jaar na de oogst nog steeds ontkiemen. Kwekers dienen hun zaden daarbij zorgvuldig te beschermen tegen licht, zuurstof en schommelingen in de temperatuur en luchtvochtigheid. Lees verder en ontdek hoe en waar je je zaadjes het best kunt bewaren.

Is het harde werk van het ontkiemen van de zaden achter de rug? Dan is het wellicht verleidelijk om je resterende zaadjes in een zakje te stoppen voor later. Helaas kun je dan van een koude kermis thuiskomen, wanneer het tijd is om deze zaden te ontkiemen. Indien je ze onzorgvuldig bewaart, zijn ze mogelijk niet langer geschikt om te zaaien.

Het fatsoenlijk bewaren van je zaden is cruciaal voor de gezondheid en het succes van je volgende teelt. Lees verder en ontdek hoe je cannabiszaden goed opbergt, zodat ze zo lang mogelijk meegaan.

WAAROM IS GOEDE OPSLAG VAN CANNABISZADEN BELANGRIJK?

Veel kwekers komen ooit op het punt dat ze, om welke reden dan ook, cannabiszaden moeten opbergen. Op plaatsen waar cannabis illegaal is, leggen telers vaak een voorraad zaden aan. Maar ook in gebieden waar het legaal is, kopen grootschalige kwekers meestal zaden in bulk in. Dit maakt opbergen soms eveneens noodzakelijk. Door cannabiszaden goed te bewaren, draag je zorg voor de conditie van je toekomstige teelt.

HOELANG KUN JE CANNABISZADEN EIGENLIJK BEWAREN?

Hoelang Kun Je Cannabiszaden Eigenlijk Bewaren?

Over het algemeen kun je cannabiszaden veilig opbergen voor zo’n 1-2 jaar. Vooral als je ze op een koele, donkere plaats bewaart. Afhankelijk van de omstandigheden, blijven ze soms wel 5 jaar houdbaar.

In theorie bestaat er geen limiet of vervaldatum voor cannabiszaden. Wat het ontkiemen betreft, geldt dat hoe verser ze zijn, des te groter de kans op succes is. Zaden kun je het beste zaaien enkele maanden nadat ze geoogst zijn. Zaadjes die al jaren opgeborgen liggen, kun je soms echter ook succesvol laten ontkiemen. Onthoud echter dat hoe langer je een zaadje bewaart, des te lager de kiemkracht is.

Onzorgvuldig bewaarde zaden doen er bovendien langer over om te ontkiemen. Hoewel gezonde zaadjes er normaal gesproken 48-72 uur over doen, kan dit bij onzorgvuldig bewaarde exemplaren wel 5-7 dagen duren.

Gerelateerd artikel

Cannabis Seedfinder: Vind De Beste Wietzaadjes

FACTOREN OM REKENING MEE TE HOUDEN BIJ HET BEWAREN

Factoren Om Rekening Mee Te Houden Bij Het Bewaren

Meestal wordt kwekers aangeraden om resterende zaden op een koele, donkere en droge plaats te bewaren. Er zijn daarbij diverse omgevingsfactoren die de kwaliteit ervan kunnen beïnvloeden.

1. VOCHTIGHEID

De vochtigheid en temperatuur van de opslagomgeving zijn misschien wel de belangrijkste factoren. Cannabiszaden nemen vocht op in bijzonder vochtige omgevingen en drogen uit in een droge omgeving.

Om mogelijke schade te voorkomen, raden we een relatieve luchtvochtigheid van tussen de 20 en 30% aan. Een vochtigheidsgraad van boven de 40% kan de ontkieming bevorderen. En bij gehaltes onder de 8% is het juist mogelijk dat eventueel aanwezige insecten actief worden en zich gaan voortplanten. Voor langdurig bewaren is een lagere vochtigheidsgraad van grofweg 8-10% vaak het meest geschikt.

2. TEMPERATUUR

De ideale temperatuur voor het bewaren van cannabiszaden ligt rond de 6–8℃. Verondersteld wordt dat hoe lager de temperaturen, hoe langzamer de vitaliteit en kiemkracht afnemen. Om die reden bewaren veel grootschalige kwekers zaden in een koeling die specifiek op dit temperatuurbereik staat ingesteld. Indien de vochtigheidsgraad goed is, kun je zaadjes soms zelfs bewaren in een koele, donkere hoek van je koelkast.

3. LICHT

Licht dien je te vermijden, omdat het de ontkieming rechtstreeks bevordert. Wanneer je zaden blootstelt aan licht, kunnen ze veel van hun kiemkracht verliezen. De meeste zadenbanken kiezen ervoor hun zaadjes te beschermen door ze in ondoorzichtige metalen verpakkingen te verpakken.

4. ZUURSTOF

Hoewel minder van belang dan de overige factoren, is het altijd verstandig je zadenbak af te sluiten, zodat er geen zuurstof bij kan. Op die manier verminder of voorkom je respiratie en dus vroegtijdig kiemen.

5. SCHOMMELINGEN

Je dient niet alleen ideale omgevingsfactoren voor je zaden te creëren. Het is namelijk ook belangrijk om deze in stand te houden. Daarom is het raadzaam je zadenbak nooit te openen, behalve als je van plan bent om je zaden te planten. Behalve de potentiële blootstelling aan risico’s, zoals plagen en bacteriën, kunnen schommelingen in de temperatuur of luchtvochtigheid schadelijk zijn voor de gezondheid en levensduur van de zaadjes.

CONTAINERS EN VOCHTIGHEIDSBEHEERSING

Containers En Vochtigheidsbeheersing

Het afsluiten van je zakjes en bakjes met zaden is cruciaal om ze te beschermen tegen de elementen. Komen je zaadjes van een zadenbank die ze vacuüm heeft verpakt met een zakje silica? Dan kun je de overgebleven zaden prima op die manier bewaren (bescherm ze wel tegen licht). Heb je echter her en der zaadjes liggen en wil je ze in zakjes bewaren? Dan is het een goed idee om te investeren in een vacumeerapparaat.

Als je besluit om zaden in een bakje te bewaren, zorg dan dat deze luchtdicht en warmtebestendig is. De meeste plastic bakjes zijn ongeschikt, omdat de deksels niet luchtdicht zijn. Bovendien bieden deze mogelijk geen goede bescherming tegen watermoleculen en UV-stralen. Daarom is plastic alleen geschikt voor korte termijnopslag.

Het beste is om glazen potjes te gebruiken, wanneer mogelijk. Glazen potten zijn een uitstekende manier voor zowel de korte- als langetermijnopslag van zaden en wiet. Vergeet ze echter niet af te dekken om je zaadjes tegen licht te beschermen.

Gerelateerd artikel

De Beste Manieren Om Je Wiet Te Bewaren En Vers Te Houden

Vergeet daarnaast niet om een droogmiddel in je zadenbak te stoppen. Dit helpt de ideale vochtigheidsgraad voor je zaden te behouden. Ook neemt zo'n middel eventueel overtollig ethyleen op. Dit ontstaat van nature tijdens het verouderingsproces. Daarmee verlengt een droogmiddel de levensduur van je zaden. We raden zakjes met silicagel aan, aangezien deze herbruikbaar zijn. Natuurlijke droogmiddelen als rijst kunnen echter ook uitstekend werken, al moet je die wel regelmatig vervangen.

METHODES OM CANNABISZADEN TE BEWAREN

Methodes Om Cannabiszaden Te Bewaren

Voor korte termijnopslag volstaat elk luchtdicht en lichtbestendig bakje. Wil je de zaden binnenkort gaan gebruiken? Dan is het voldoende om ze daarbij op kamertemperatuur te bewaren. Vul het bakje simpelweg met de zaden en een droogmiddel, sluit hem af en zet hem op een donkere, koele plaats, beschermd tegen licht en schommelingen in de temperatuur en vochtigheid. Een paar voorbeelden van veelgebruikte opbergplaatsen zijn onderin de kledingkast of achterin een keukenkastje. Dit moet voldoende zijn om je zaden enkele maanden goed te houden.

Wil je je zaden langer dan dit bewaren? Ga dan voor de koelkast. Deze is geweldig om je zaden op de lage temperatuur te houden die ze vereisen. Bovendien zijn koelkasten meestal behoorlijk donker en droog.

De vochtgehaltes kunnen echter nogal fluctueren in een koelkast. Daarom is het aan te raden een droogmiddel in je bak te stoppen. Daarnaast bevelen we aan het bakje met zaden achterin de koelkast te zetten, waar het minste vocht aanwezig is.

Seedshop

Klik hier voor reguliere, feminized en autoflower wietzaadjes van de beste zadenbanken ter wereld.

View category

Daarnaast is het belangrijk je zaden uitsluitend te bewaren in vorstvrije koelkasten, zodat ze beschermd zijn tegen vorstschade. Een goede manier is door ze op te bergen in de groentela. Voor maximale bescherming tegen de elementen, kun je je zaden het best bewaren in een vacuümverpakt, hittebestendig bakje.

Het invriezen van je zaden voor lange termijnopslag is ook een mogelijkheid. Aangenomen wordt echter dat dit ze mogelijk meer aantast dan dat het ze beschermt. Sommige kwekers geloven zelfs dat het invriezen de levende cellen in cannabiszaden beschadigt. Met speciale laboratoriumapparatuur kun je de temperatuur van de zaden zorgvuldig verlagen en ze zo voorbereiden op langdurige invriezing. De meeste kwekers beschikken echter niet over de benodigde apparatuur om dit fatsoenlijk uit te voeren. Zodoende is invriezen wellicht voor sommige telers een optie, maar voor de meeste niet.

ANDERE TIPS EN OVERWEGINGEN

Cannabiszaden Bewaren: Tips En Overwegingen

Wanneer je verschillende soorten zaden (strains) verwerkt, is het belangrijk alles nauwkeurig te labelen voor toekomstig gebruik. Dit ligt misschien voor de hand, maar het is makkelijker dan je denkt om ze te verwisselen. Dat geldt met name als je diverse strains verwerkt.

Verder dien je je zaden zorgvuldig te controleren op eventuele plagen, voordat je ze opbergt en labelt. Eén insect kan al een gehele partij zaadjes aantasten. Zorg dat je zaadbakjes goed gesloten zijn, zodat ze ontoegankelijk zijn voor eventuele insecten of plagen.

Goed afsluiten voorkomt tevens dat de bakjes per ongeluk openen in het geval ze omvallen. En vergeet vooral niet dat het onverstandig is om een afgesloten zadenbak open te doen, tot het tijd is om de zaden te zaaien.

Je bezoekt onze Nederlandse website.