Blog
Top 25 Fruitige Wietsoorten
8 min

Top 25 Fruitige Wietsoorten [2024]

8 min

De aantrekkingskracht van wietsoorten met fruitsmaken valt niet te ontkennen. Of je nu wilt roken, vapen of edibles wilt maken, een lekker fruitsmaakje en heerlijke zoete geur doen wonderen. Check hier onze top 25 fruitige soorten die momenteel beschikbaar zijn. Stuk voor stuk strains om van te watertanden!

Tegenwoordig zijn er zoveel wietzaadjes om uit te kiezen dat we ons als wietliefhebbers soms als een kind in een snoepwinkel voelen. Hoewel aardse smaken nog steeds mateloos populair zijn, wenden ook steeds meer mensen zich tot fruitige en zoete wietsoorten, met als doel hun rook-, vape- of dab-ervaring te verbeteren. Hieronder bespreken we de top 25 fruitige soorten die je zeker eens moet uitproberen!

Wat maakt een wietsoort fruitig?

Heb je je weleens afgevraagd wat wiet haar fruitige aroma en smaak geeft? Nou, dit is voornamelijk te wijten aan terpenen. Dit zijn organische verbindingen die onder andere een defensieve functie in de plant vervullen. Gelukkig voor ons produceren ze daarnaast ook een grote verscheidenheid aan aroma's en smaken.

Bij de scherpe, citrusachtige smaken die geassocieerd worden met fruitige soorten, spelen bepaalde terpenen echter een belangrijkere rol dan andere. Limoneen zorgt bijvoorbeeld voor een onmiskenbaar sinaasappelaroma, terwijl myrceen een mildere en zoetere geur genereert. De combinatie van terpenen maakt het echter pas echt interessant en fruitig. Beter gezegd: de secuur afgestemde fytochemische balans vormt de basis voor de fruitige en tropische smaken waar veel wietgebruikers maar geen genoeg van kunnen krijgen.

Het verschil tussen fruitige en zoete soorten

Het verschil tussen fruitige en zoete soorten

Als we het hebben over fruitige soorten, bedoelen we wiet met bessen-, bosfruit-, druiven-, en tropische citrussmaken. Dit in tegenstelling tot zogenaamde 'zoete strains', die wat meer naar honing, suiker en zelfs gebak smaken. Sommige fruitige soorten kunnen daarbij wel zoet zijn, terwijl andere meer naar de zure, scherpe kant neigen.

Sommige telers beweren daarnaast dat je zoete soorten van fruitige kunt onderscheiden doordat ze meer harsrijke toppen hebben, maar hier is geen bewijs voor. Wij zijn van mening dat ‘smaak’ hetgeen is waarmee je het verschil het best kunt bepalen.

De top 25 fruitige wietsoorten

Nu we de kern van fruitige wiet hebben besproken, is het tijd om in onze enorme lijst van 25 wietsoorten te duiken. Als je van fruit houdt, moet je deze soorten echt eens proberen!

1. Grandaddy Black (Original Sensible)

Grandaddy Black (Original Sensible)

Grandaddy Black van Original Sensible Seeds is een 95% indica, en het resultaat van een combinatie van Grandaddy Purple en Black Domina. Ze is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze biedt ook een geweldige euforische high die overgaat in een full body stone. Niet zo gek als je bedenkt dat ze een THC-gehalte van maar liefst 23% heeft, in combinatie met perfect op elkaar afgestemde terpenen. Grandaddy Black heeft daarbij een rijke, fruitige smaak, versterkt door zoete en aardse tonen, wat resulteert in een complexe, maar zeer plezierige rookervaring.

2. Gorilla Zkittlez (Barney's Farm)

Gorilla Zkittlez is niet alleen een en al fruitigheid, maar heeft ook een beetje een zoete, haast snoepachtige smaak. Verschrikkelijk lekker! Wat de effecten betreft, levert Gorilla Zkittlez een sterke, maar ontspannende high dankzij 24% THC. Deze soort triomfeert echter niet alleen qua smaak en effecten, maar ook in de kweekruimte. Ze is verkrijgbaar in zowel een fotoperiode als autoflowering feminized versie. En beide garanderen een betrouwbare kweekervaring!

3. Tangerine Dream (Barney's Farm)

Deze soort is ideaal als je op zoek bent naar sterke citrusachtige wiet boordevol smaak. Tangerine Dream van Barney's Farm is een bekroonde krachtpatser met maar liefst 25% THC. Met haar sterke aroma’s is dit een uitstekende soort, en bovendien is het kweken een onvergetelijke ervaring, van zaadje tot oogst. Ze is verkrijgbaar in zowel een feminized als autoflowering versie, dus kwekers van alle ervaringsniveaus kunnen met deze soort uit de voeten!

4. Lemon Power Haze (Zamnesia Seeds)

Lemon Power Haze (Zamnesia Seeds)

De naam zegt het al: Lemon Power Haze heeft een intense citroensmaak, zowel gerookt als gevapet. Ze is een kruising tussen Lemon Skunk en Amnesia Haze, en perfect voor zowel solo- als sociale rooksessies. Ze beloont je telkens weer met een opbeurend en euforisch effect. Na slechts acht tot negen bloeiweken levert ze tot wel 450g/m² aan toppen op!

5. Fruit Spirit (Royal Queen Seeds)

Fruit Spirit heeft een mierzoete bessensmaak, en is alleen voor de échte zoetekauw! Ze is een kruising van Blueberry en White Widow en biedt een opbeurende, motiverende en cerebrale high. De toppen van Fruit Spirit hebben een verfrissend zoet bosbessenaroma dat als een warme deken over je heen valt. Deze soort kun je relatief gemakkelijk zowel binnen als buiten kweken en vraagt praktisch geen onderhoud.

6. Strawberry Cough (Zamnesia)

De cannabislegende Kyle Kushman kreeg in 1999 een Strawberry Cough kloon cadeau van een collega-teler. Zodra hij de kofferbak van zijn auto opende om dit kleine plantje in zijn tuin te zetten, sloeg hij steil achterover van het zoete aardbeienaroma! Sindsdien is Kushman praktisch de ambassadeur van Strawberry Cough. Hij overtuigt telers overal ter wereld om deze soort eens uit te proberen, en veel telers zijn direct dol op de heerlijke aroma's en smaken. De opwekkende stone die de geest verkwikt en het lichaam ontspant, is de slagroom op de aardbeientaart.

Strawberry Cough (Zamnesia Seeds) Feminized

(46)
Ouders: Strawberry Fields x Haze
Genetica: 30% Indica / 70% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 20%
CBD: Laag
Bloei soort: Fotoperiode

7. Purple Urkle (Pyramid Seeds)

Purple Urkle (Pyramid Seeds)

Purple Urkle voegt levendige kleuren aan je kweekruimte toe, evenals skunky druivenaroma's. Deze bijzondere soort heeft meerdere prijzen in de wacht gesleept, en heeft slechts acht tot negen weken nodig om toppen te produceren. Ze zit daarbij vol met heerlijk fruitige terpenen en THC: het THC-gehalte bedraagt 20%. Purple Urkle biedt een mooi uitgebalanceerde geestelijke en lichamelijke high, en is ideaal om na een lange werkdag mee te ontspannen.

8. Watermelon Candy (Zamnesia Seeds)

Ook Watermelon Candy is verkrijgbaar in zowel een fotoperiode als autoflowering feminized variant. Je geniet hiermee volop van tropische, suikerzoete rook. Naast de zoete citrustonen heeft deze exotische wietsoort geweldige effecten te bieden. Haar diverse terpenenprofiel leidt tot een uitgebalanceerde high. Verwacht daarbij opbeurende cerebrale effecten en fysieke ontspanning. Ze bloeit bovendien maar heel kort en levert degelijke opbrengsten op. Trakteer jezelf echt eens op deze onmisbare, fruitige sensatie!

9. Critical Jack Herer (Delicious Seeds)

Deze compacte winnaar van de Cannabis Cup is een feestje om te roken. Critical Jack Herer is het liefdeskind van Critical Mass en de legendarische Jack Herer, en dit merk je meteen. Deze plant blijft niet al te lang in je kweekruimte hangen, en slaagt er toch in om prima opbrengsten te produceren. Denk aan zo’n 500g/m². Eenmaal gedroogd en uitgehard, bieden de toppen een fruitig, rokerig smaakprofiel met een vleugje dennen, en een uitgebalanceerde high. Ook verkrijgbaar als autoflower!

10. Pineapple Kush (Royal Queen Seeds)

Pineapple Kush (Royal Queen Seeds)

Pineapple Kush heeft lekkere tropische smaken en geuren die haar naam echt eer aan doen. Deze winnende combinatie van Pineapple en OG Kush geeft je daarbij een aangename cerebrale high, ideaal als je wilt ontspannen zonder op de bank te blijven hangen. Als indica-dominante plant blijft ze vrij laag bij de grond en is ze gemakkelijk te verzorgen. Bovendien heeft ze slechts acht tot negen bloeiweken nodig om tot wel 550g/m² aan tropische toppen op te leveren.

11. Moby Dick (Silent Seeds)

Moby Dick is een beruchte hybride met genen van White Widow en Haze. Ze produceert daarbij gigantische oogsten, vooral buiten. Bovendien beschikt ze over een THC-gehalte van rond de 22%. De smaak is een aangename cocktail van citrus, dennen en wierook, wat haar enigszins complex, maar ook plezierig om te roken maakt. De high van Moby Dick is al net zo bijzonder. Verwacht een langdurig effect dat je spieren en je geest ontspant.

12. Sugar Black Rose (Delicious Seeds)

Deze bekroonde soort is het resultaat van een kruising van Critical Mass met Black Domina, en zal zelfs de meest doorgewinterde stoner ontspannen. Sugar Black Rose is daarbij verkrijgbaar als autoflower en als fotoperiode feminized soort. Ze heeft een hoge weerstand tegen schimmels en ongedierte, waarmee ze ideaal voor zowel nieuwkomers als ervaren telers is. Het lekkere zoete en fruitige smaakprofiel doet denken aan sinaasappels en andere citrusvruchten, maar Sugar Black Rose smaakt daarnaast ook nog naar Skunk en verse bloemen. Smullen geblazen dus!

SeedfinderKlik hier

13. Strawberry Cough (Dutch Passion)

Strawberry Cough (Dutch Passion)

Net als een bolletje van je favoriete ijs, heeft Strawberry Cough een aangenaam fruitig aroma dat ook al iets van de smaak prijsgeeft. Het duurt ongeveer 9-10 weken voordat je kunt oogsten, dus je hoeft niet lang te wachten om haar te proeven. Strawberry Cough is niet uitzonderlijk rijk aan THC en schommelt qua THC-gehalte rond de 12%. Ze biedt daarmee een rustige, maar plezierige ervaring, perfect als je even lekker wilt chillen. Dankzij diverse terpenen en cannabinoïden kun je op en top ontspannen, en je gedachtes de vrije loop laten.

14. Melon Gum (Dr. Underground)

Geweldige productiviteit is slechts een van de sterke punten van deze fruitige wietsoort. Met deze speciale hybride met genen van Lavender en Bubblegum kun je een unieke, zoete smaak verwachten. Van zure citroenen tot rijpe frambozen, dit is een zeer authentieke fruitige soort. Ze maakt ook indruk in de kweekruimte. Je kunt haar daarbij zowel in fotoperiode als in feminized autoflowering vorm bestellen. Wat je ook kiest, één ding staat vast: je haalt een topoogst binnen.

15. Blueberry (Zamnesia Seeds)

Blueberry is een echte klassieker. Een top combi van Purple Thai en Thai. Je oogst al snel een flinke opbrengst als je Blueberry in je kweekruimte zet. Hetzelfde geldt voor haar autoflowering tegenhanger, Blueberry Automatic. Met een relatief laag THC-gehalte van 18% is het met Blueberry meestal lekker chillen geblazen. Het mooie zit 'm echter vooral in haar aroma. Denk hierbij aan aromatische bessen en bosfruit. De perfecte soort als je van bosbessen houdt!

Blueberry Automatic (Zamnesia Seeds) feminized

(498)
Ouders: Blueberry x Ruderalis
Genetica: Indica dominante autoflower
Bloeitijd: 8-9 weken van zaadje tot oogst
THC: 15%
CBD: 3%
Bloei soort: Autoflowering

16. Bubblegum (Zamnesia Seeds)

Bubblegum (Zamnesia Seeds)

Nog een snoepzoete fruitige traktatie: Bubblegum. Deze soort is uitstekend voor edibles dankzij haar explosieve fruitigheid. Met een stevig THC-gehalte van 19% geeft ze je een stoned gevoel, en een vrolijke, aangename high. In de kweekruimte blijft Bubblegum klein en groeit ze vrij snel. In slechts acht tot negen weken tijd kun je al rond de 500g/m² aan heerlijke toppen oogsten.

17. Somango (Soma Seeds)

Onze lijst zou zonder Somango niet compleet zijn. Deze allesovertreffende combinatie van Super Skunk, Big Skunk Korean en Jack Herer is een kleurrijke plant met paarse en oranje tinten. Je zult bovendien steil achterover slaan van haar 20% THC en zoete, fruitige smaken. Dus, ga lekker liggen en geniet van de tropische vibes van Somango.

18. Sherbet Queen (Royal Queen Seeds)

Sherbet Queen is nog zo’n fantasierijke creatie van het team achter Royal Queen Seeds. Met maar liefst 24% THC laat deze soort alle spanning verdwijnen, zodat je haar stimulerende en energieke effecten in volle glorie kunt ervaren. Qua smaak doet Sherbet Queen denken aan fruitig snoep, alsof je een toetje rookt! Wie wil dat nu niet? Ook hier weer kun je tussen fotoperiode en autoflowering zaden kiezen.

19. Serious Happiness (Serious Seeds)

Serious Happiness (Serious Seeds)

Wat krijg je als je opbeurende effecten met zoete, fruitige smaken en een honingachtige nasmaak combineert? Zou je daar niet serieus gelukkig van worden? Ja toch? Serious Happiness is het resultaat van het combineren van AK-47 met Warlock, en de perfecte hybride voor iedere kweker. Het degelijke THC-gehalte zorgt voor een langdurende lichamelijke en geestelijke buzz, waar je maar geen genoeg van krijgt.

20. Banana (Zamnesia Seeds)

Banana is een West Coast-klassieker met zoete tropische smaken in overvloed (en een vleugje peper!). Deze soort is ook supersterk, met maar liefst 28% THC. De smaak en effecten worden tot het uiterste gedreven, en een paar hijsjes zijn al genoeg om erachter te komen waar het bij deze strain om draait: euforie, creativiteit en ontspanning. En dat is nog niet alles: buiten produceert ze flinke oogsten van soms wel 950g/plant!

21. Pineapple Express Auto (FastBuds)

Op zoek naar fruitige wiet? Dan moet je Pineapple Express echt proberen. Deze strain is de nakomeling van Trainwreck en Hawaiian en staat bekend om haar heerlijke exotische aroma's en smaken. Bovendien is ze razend populair vanwege haar vrolijke, sociale impact. De deskundige breeders van FastBuds gaan nog een stapje verder: zij voegden ook Skunk en ruderalis aan de mix toe. Het resultaat is een snelle, compacte autoflowering versie van deze klassieker. Pineapple Express Auto ontwikkelt tot wel 20% THC en een rijke mix van frisse, fruitige en tropische terpenen. Dit is een geweldige traktatie op elk moment van de dag. 

Pineapple Express Auto (FastBuds) feminized

(17)
Ouders: Pineapple Express Auto
Genetica: 60% Indica / 40% Sativa
Bloeitijd: 10-11 weken van zaadje tot oogst
THC: 20%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Autoflowering

22. Auto Blackberry Kush (Dutch Passion)

Auto Blackberry Kush (Dutch Passion)

Auto Blackberry Kush is pure schoonheid. Deze wietsoort is een waar autoflowering meesterwerk. In slechts tien tot elf weken zie je al dichte, paars getinte toppen tevoorschijn komen die naar zoete bessen ruiken, met een vleugje Kush. Een paar trekjes zijn al voldoende om haar rustgevende en ontspannende effect te ervaren. Oh, en ze heeft ook nog de Highlife Cup gewonnen. Al met al pure klasse!

23. Strawberry Blue (World of Seeds)

Strawberry Blue is nog zo’n bessen-explosie. Ook deze soort is perfect als je jezelf als een hardcore zoetekauw beschouwt! Met Strawberry en New Blue Line als ouders heeft ze enorm veel in haar mars. Tijdens de bloeifase merk je al vrij snel haar bessenaroma op, en dit wordt alleen maar intenser als ze gedroogd en uitgehard wordt. Strawberry Blue smaakt bijna als een fruitig snoepje, en is daarmee een ware cannabis-traktatie. En met 23% THC is ze ook een perfecte optie wanneer je van sterke soorten houdt.

24. CBD Cherry Kush (Sumo Seeds)

CBD Cherry Kush is een unieke soort op dit lijstje, want dit is een 1:1 THC:CBD-soort. Ze is een indica-dominante hybride met genen van Tsunami Kush en Cherry Kush en produceert rijke kersenaroma's die je zelden in de wietwereld aantreft. Vergeleken met andere soorten is ze qua THC vrij mild. Deze zoete soort genereert echter nog steeds een heerlijk vredig, helder effect dat ideaal is als je een opkikker nodig hebt. Hoewel ze wat meer tijd nodig heeft om te bloeien dan veel andere soorten, is CBD Cherry Kush het wachten meer dan waard.

Gerelateerd artikel

Inzicht In Het Belang Van Verschillende Verhoudingen CBD:THC

25. Cream Mandarine - F1 Fast Version (Sweet Seeds)

Cream Mandarine - F1 Fast Version (Sweet Seeds)

Cream Mandarine heeft een belachelijk lekkere, zoete citrusachtige smaak waarvan het water je meteen in de mond loopt. En dat is nog niet alles: ze is ook nog eens razendsnel! Met slechts zeven tot acht bloeiweken is dit de Max Verstappen onder de wietsoorten. Verwacht daarbij 600g/m² aan heerlijk smakende toppen. Met een bewonderenswaardige 20% THC biedt ze al na een paar hijsjes een intens ontspannend gevoel. Kortom, Cream Mandarine - F1 Fast Version is de ideale pitstop na een lange werkdag.

Kies nu jouw favoriete fruitige soort

Je hebt het kunnen lezen: in de wereld van de fruitige wietsoorten heb je keuze te over. Je hebt echt talloze opties, variërend van indica tot sativa en van ontspannend tot opbeurend. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is experimenteren!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Seedshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken