Blog
Top 10 Paarse Wietsoorten
6 min

Top 10 Paarse Wietsoorten [2024]

6 min

Als kwekers hebben we eindeloos veel keus als het om wietplanten gaat. Eén type weet veel fans echter al jaren te boeien, namelijk paarse soorten. Deze kleurrijke soorten zien er niet alleen geweldig uit, maar pronken ook met een fantastische smaak, ongelofelijk effect en indrukwekkende oogst. Lees verder en ontdek de 10 beste paarse soorten.

Paarse cannabis strains hebben veel te bieden. Deze planten ontwikkelen niet alleen schitterende en unieke kleuren, maar zijn ook robuust en productief. Ze leveren een grote oogst boordevol THC en terpenen.

Maar waar komen hun adembenemende looks vandaan? Het paarse effect is het gevolg van een specifiek fytochemisch proces. Een pigment met de naam anthocyaan, wat overigens niet uniek is voor wiet, voorziet planten van hun paarse, blauwe en rode kleuren. Als je wietplanten blootstelt aan koudere nachttemperaturen zal dit de productie van deze moleculen stimuleren. Hierdoor ontwikkelen bepaalde soorten paarse bladeren, toppen en stelen.

Toch werkt dit niet bij alle soorten wiet. Los van blootstelling aan extreme temperaturen (wat we niet aanraden), moeten de kleureigenschappen genetisch in de soort aanwezig zijn. Hoewel de paarse kleur oorspronkelijk werd gestimuleerd met behulp van koudere temperaturen, worden vandaag de dag LED lampen benut om deze kleuren naar voren halen. Dit resulteert in robuuste en veerkrachtige paarse soorten.

Gerelateerd artikel

De Ultieme Temperaturen Voor Het Kweken Van Cannabis

Top 10 paarse soorten wiet

Waar moet je nu beginnen als je zelf een paarse soort wilt telen? Om je van inspiratie te voorzien, hebben we 10 van de beste paarse soorten geselecteerd. Met keuze uit zowel fotoperiode soorten als autoflowers zit er altijd een optie voor je bij, of je nu een complete beginner bent of al genoeg kweekervaring hebt.

Kalini Asia (Zamnesia Seeds)

Kalini Asia (Zamnesia Seeds)

De lijst wordt afgetrapt door een heuse bont gekleurde schoonheid. Kalini Asia staat ook wel bekend als 'de bloem uit de Hindoekoesj'. Ze is ontstaan uit een kruising tussen Black Domina en Purple Kush. Deze feminized fotoperiode soort weet elke kweekruimte op te fleuren met haar zachte lavendelkleuren.

Kalini Asia wordt zelden meer dan 1m hoog, maar levert nog steeds een grote oogst. Reken op 500g/m² als je binnen kweekt en 700g/plant buiten. Haar bloei duurt maar 8 weken, dus je hoeft niet lang te wachten om deze wiet te proeven.

Met ongeveer 22% THC is dit een bijzonder sterke dame. Ze wekt een intense fysieke stone op die gepaard gaat met vlagen van energie en euforie. Dankzij de rijke smaak van Kush met een vleugje citroen biedt Kalini Asia een goddelijke, sensorische ervaring waar iedereen van kan genieten.

Kalini Asia (Zamnesia Seeds) Feminized

(223)
Ouders: Black Domina x Purple Kush
Genetica: 75% Indica / 25% Sativa
Bloeitijd: 7-8 weken
THC: 22%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Purple Bud (White Label)

Purple Bud (White Label)

Purple Bud heeft een sterke genetische achtergrond, bestaande uit Hindu Kush, Purple Kush, een onbekende Jamaicaanse sativa en Afghan. Deze wietplant ontwikkelt felle en aantrekkelijke kleuren. Purple Bud is een indica dominante soort met een klein postuur en daarom ideaal voor kleinere ruimtes.

Als kweker heb je voldoende keuze als je Purple Bud wilt telen. Je kunt uiteraard voor fotoperiode feminized wietplanten kiezen. Onthoud ook dat er een autoflowering variant beschikbaar is als je een makkelijkere kweekervaring wilt.

Welke variant je ook kiest, een ding is zeker. Purple Bud is in staat om uitzonderlijk goed te presteren. Ze trakteert zorgzame telers op een overvloed aan wiet met een smaak van dennen en fruit die een diep rustgevend effect produceert.

Purple Bud (White Label) feminized

(22)
Ouders: Unknown Jamaican Sativa x Afghani x Hindu Kush x US Purple Kush
Genetica: 75% Indica / 25% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: Onbekend
CBD: Onbekend
Bloei soort: Fotoperiode

Purple Queen (Royal Queen Seeds)

Purple Queen (Royal Queen Seeds)

Kom in koninklijke sferen met Purple Queen, Royal Queen Seeds' variatie op een klassieke Kush. Voor haar uitstekende genen is een combinatie van Hindu Kush en Purple Afghan gebruikt. De eveneens indica dominante Purple Queen is robuust, productief en gemakkelijk te onderhouden. Bovendien heb je de mogelijkheid om zowel feminized fotoperiode wietzaadjes als autoflowers te kweken. Purple Queen gedijt zowel binnen als buiten goed, welk type je ook kiest.

De fotoperiode variant is na 8 weken bloei al klaar voor de oogst. Ze levert binnen tot 500g/m² op en buiten 700g/plant. Purple Queen Auto levert een iets kleinere oogst, maar is eerder klaar (8–9 weken van zaad tot oogst).

De toppen van Purple Queen bevatten ongeveer 22% THC. Dit zorgt voor haar rustgevende, full-body stone. Ze ruikt naar kruiden en dennen, afgewerkt met vleugjes diesel en citroen. Daarmee is ze ideaal om op elk gewenst moment te roken of vapen.

Purple Queen (Royal Queen Seeds) Feminized

(31)
Ouders: Hindu Kush x Purple Afghani
Genetica: 75% Indica / 25% Sativa
Bloeitijd: 7-8 weken
THC: 22%
CBD: Laag
Bloei soort: Fotoperiode

Purple Lemonade (FastBuds)

Purple Lemonade (FastBuds)

Deze soort laat je op vele manieren versteld staan. De visueel aantrekkelijke autoflower Purple Lemonade maakt al indruk voordat je haar overvloedige toppen probeert. Maar neem maar van ons aan dat ze het wachten waard zijn.

Purple Lemonade groeit goed in vrijwel elke omgeving. Ze wordt zelden meer dan 120cm hoog en ontwikkelt zich in ongeveer 9–10 weken van zaad tot oogst. Tegen de oogsttijd kun je binnen tot 500g/m² behalen en ongeveer 250g/plant buiten. Een behoorlijk grote oogst voor een plant van dit formaat.

Met gemiddeld 22% THC is Purple Lemonade behoorlijk sterke rookwaar. Het effect komt bijzonder snel op, waardoor je in mum van tijd op wolkjes zit. Daarom kun je deze soort het beste bewaren voor later op de avond, wanneer je je volledig kunt overgeven aan de stone en bijbehorende couch lock. Combineer dit met een lekkere zoete citrussmaak en dan snap je dat Purple Lemonade een ware traktatie is.

Purple Lemonade Auto (FastBuds) feminized

(38)
Ouders: Purple Lemonade
Genetica: 70% Indica / 30% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken van zaadje tot oogst
THC: 22%
CBD: Laag
Bloei soort: Autoflowering

Purple Punch (Zamnesia Seeds)

Purple Punch (Zamnesia Seeds)

Zamnesia Seeds presenteert een ongelooflijke purple strain die je niet snel vergeet. Purple Punch, een nakomeling van Granddaddy Purple en Larry OG, is een robuuste en productieve indica hybride.

In de kweekruimte wordt Purple Punch meestal niet hoger dan 150cm. Toch levert ze een enorme oogst na een bloei van slechts 9 weken. Haal je voorraadpotten maar tevoorschijn, want ze kan binnen tot wel 650g/m² produceren, tegen 800g/plant in de buitenlucht. Dit is een ongelooflijke oogst voor een middelgrote plant die zeer weinig onderhoud nodig heeft.

De magie van Purple Punch gaat schuil in haar toppen. Met 21% THC valt ze niet tegen voor wat betreft de sterkte. Haar langdurige effect is heerlijk om met je vrienden van te genieten. Ze slaat lekker hard in, waardoor je binnen de kortste keren helemaal ontspannen bent. Purple Punch smaakt zoet en doet denken aan appeltaart met wat kruiden. Daarmee is ze een geweldige keuze voor cannabis-connaisseurs van alle niveaus.

Purple Punch (Zamnesia Seeds) feminized

(155)
Ouders: Granddaddy Purple x Larry OG
Genetica: 90% Indica / 10% Sativa
Bloeitijd: 8-9 weken van zaadje tot oogst
THC: 21%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Auto Blackberry Kush (Dutch Passion)

Auto Blackberry Kush (Dutch Passion)

Auto Blackberry Kush ontwikkelt meer donkerpaarse tinten. Deze prijswinnende autoflower is uit een trio van unieke soorten ontstaan. Deze zijn Blueberry, Hashplant en een autofem variant.

Het telen van Auto Blackberry Kush is een simpele, maar bevredigende taak. Ze is namelijk relatief compact en heeft van zaad tot oogst maar 10–11 weken nodig. Met een hoogte tussen de 0,75–1m past ze moeiteloos in bijna elke teeltomgeving. Aan het eind van haar bloei trakteert ze op een grote oogst met sterke wiet.

Ze maakt fruitig en zoet, afgewerkt met een vleugje Kush, waarmee ze haar naam echt eer aandoet. Auto Blackberry Kush produceert veel hars en is heerlijk in een joint, pijp en vaporizer. Je kunt dus werkelijk alle kanten op met deze wiet. Veel mensen maken er zelfs edibles en concentraten van om haar fytochemische profiel echt te laten schitteren.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Paarse Wiet?

Auto Purple CousKush (Zamnesia Seeds)

Auto Purple CousKush (Zamnesia Seeds)

Een andere ongelooflijke autoflower is Auto Purple CousKush, afkomstig van Purple Kush en een ruderalis. Deze piepkleine krachtpatser is gemaakt om te imponeren. Ze vraagt slechts 9–10 weken om je te laten zien waar ze toe in staat is.

Auto Purple CousKush is klein van stuk en zal de 1m zelden overschrijden. Toch heeft deze soort genoeg moois te bieden. Laat je verbazen door de donkerpaarse kleuren in het groene bladerdak. Ze is werkelijk een traktatie voor je ogen. Aan het eind van haar bloei ligt binnen tot wel 300g/m² voor het oprapen. Buiten moet je denken aan 50g/plant.

Met een THC-gehalte van 20% helt ze over naar de sterkere kant. Het effect van de wiet komt snel op en is vooral cerebraal en opbeurend. In combinatie met de fruitige en zoete smaak is Auto Purple CousKush simpelweg onweerstaanbaar.

Auto Purple CousKush (Zamnesia Seeds) Feminized

(121)
Ouders: Purple Kush x Ruderalis
Genetica: Auto Hybrid
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 20%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Autoflowering

Purple Kush Auto (Buddha Seeds)

Purple Kush Auto (Buddha Seeds)

De 100% paarse Purple Kush Auto weet je kweekruimte altijd op te fleuren. Deze soort onderscheidt zich met toppen in prachtige donkerpaarse kleuren, verrijkt met limoengroene en oranje tinten. Daarnaast stralen ze een uniek en intens Kush aroma uit. En dan hebben we het nog niet eens over de groei van deze opvallende soort gehad!

Purple Kush Auto is de ideale autoflower voor zowel ervaren als beginnende telers. Ze haast zich in slechts 10 weken van zaad tot oogst en is zowel binnen als buiten erg veerkrachtig. Je kunt een respectabele oogst verwachten van tot 500g/m² binnen en 150g/plant buiten.

Voor wat betreft de smaak, moet je rekenen op een profiel van dennen, citrus en sandelhout. Met haar rijke, complexe, maar heerlijke smaak is ze perfect om te roken en vapen. De ervaring wordt afgerond met een rustgevend effect waarmee het aan het eind van een lange dag goed toeven is.

Purple Kush Auto (Buddha Seeds) feminized

(5)
Ouders: Purple x Kush x Ruderalis
Genetica: Ruderalis/Indica/Sativa
Bloeitijd: 10-11 weken
THC: Onbekend
CBD: Onbekend
Bloei soort: Autoflowering

Purplematic CBD (Royal Queen Seeds)

Purplematic CBD (Royal Queen Seeds)

Wie zegt dat het bij paarse soorten om sterkte moet gaan? Neem nou Purplematic CBD. Met 17% CBD en een zeer gering THC-gehalte krijg je niet alleen de visuele aantrekkingskracht van een paarse soort, maar ook de mogelijke voordelen van cannabidiol. Klinkt als een perfecte mix als je het ons vraagt.

Met deze autoflower tref je het echt helemaal, aangezien ze makkelijk te verzorgen en productief is. Na een bliksemsnelle levenscyclus van 8–9 weken produceert ze binnen tot 450g/m² aan CBD-rijke wiet en buiten 150g/plant.

Purplematic CBD veroorzaakt geen high zoals de andere soorten op deze lijst. In plaats daarvan heeft ze een reeks effecten die meer 'achter de schermen' werken. Toch kun je nog steeds genieten van de rijke smaak van zoetigheid en aarde.

Purplematic CBD Automatic (Royal Queen Seeds) feminized

(19)
Ouders: Kush Rose Auto CBD x Afghan Rose Auto CBD
Genetica: Ruderalis/Indica/Sativa
Bloeitijd: 8-9 weken van zaadje tot oogst
THC: 0-1%
CBD: 17%
Bloei soort: Autoflowering

Ayahuasca Purple (Barney's Farm)

Ayahuasca Purple (Barney's Farm)

Deze 100% indica is het eindresultaat van een kruising tussen Red River Delta en Master Kush. Ayahuasca Purple heeft prachtige, kleurrijke toppen, geaccentueerd door brede en weelderige groene bladeren. Hierdoor steken de paarse tinten nog sterker af.

Als fotoperiode feminized soort vergt ze wat meer aandacht dan de eerder genoemde autoflowers. Toch is deze ontvankelijke en veerkrachtige plant een interessante optie voor telers die hun vaardigheden wat meer willen ontwikkelen. Ayahuasca Purple bloeit 9 weken en levert binnen een grote oogst van ongeveer 650g/m².

Met 24% THC windt Ayahuasca Purple er geen doekjes om als het om sterkte gaat. Ze wekt een sterke stone op die je geest kalmeert en je lichaam ontspant. In de smaak vind je rijke hazelnoot en fruit met aardse en bloemrijke vleugen om het feest compleet te maken.

Ayahuasca Purple (Barney's Farm) feminized

(17)
Ouders: Red River Delta X Master Kush
Genetica: 100% Indica
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 24%
CBD: 2%
Bloei soort: Fotoperiode

Tover je kweek om in een paars paradijs

Zoals je ziet, is er voor iedereen wel een paarse soort. Het aanbod op deze lijst is echter nog maar het begin. Een ding is zeker: er is geen beter moment om in de wereld van paarse wiet te duiken. Dus waar wacht je nog op? Breng vandaag nog wat kleur aan in je kweek!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Seedshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken