Blog
Wat Zijn F1-, F2-, En F3-Cannabiszaden?
5 min

Wat Zijn F1-, F2-, En F3-Cannabiszaden?

5 min

Er bestaan veel termen in de wereld van de cannabisteelt, en nog meer in de wereld van de cannabis breeding. In dit artikel kijken we naar woorden als 'F1', 'F2', 'F3', 'polyhybriden' en 'terugkruisen' en gaan we in op de vraag: Hoe creëer je je eigen cannabissoort?

Het breeden van nieuwe cannabissoorten is heel iets anders dan het kweken van bestaande soorten. Het kost jaren van minutieus werk en vereist een enorme hoeveelheid kennis van zaken. In dit artikel bekijken we enkele essentiële woorden die betrekking hebben op het breeden en stabiliseren van nieuwe cannabissoorten. Hierna heb je een goed idee van het verschil tussen F1-, F2- en F3-cannabiszaden en nog wat andere belangrijke begrippen!

Milky Way F1 Automatic (Royal Queen Seeds) Feminized

(14)
Ouders: Blue Mammoth x Blue Dream x Sin Tra Bajo Auto
Bloeitijd: 10-11 weken van zaadje tot oogst
THC: Heel Hoog
CBD: Laag
Bloei soort: Autoflowering

De basics van genetica

De Basics Van Genetica

Als er over cannabis wordt gepraat, hoor je al gauw termen vallen die betrekking op genetica hebben. Maar wat betekenen deze begrippen precies? Om wietzaadjes te kopen of te kweken hoef je niet veel te weten over cannabisgenetica, afgezien van wat basiskennis over de wietsoort die je kiest.

Maar als je je wilt verdiepen in de wereld van het breeden, dan is er een aantal dingen dat je goed moet begrijpen. Natuurlijk kun je 'gewoon' wat vrouwelijke planten bestuiven en kijken wat er gebeurt, maar zonder de nodige basiskennis is het lastig de gewenste resultaten te behalen.

SeedfinderKlik hier

Wat zijn F1-, F2- en F3-selecties?

Als je informatie over wiet bekijkt, kom je vaak zinnen tegen als: "Deze soort is het nageslacht van een F1...". Klinkt wel aardig natuurlijk, maar wat zegt het precies? Bij cannabis breeding worden verschillende generaties aangeduid als 'F1', 'F2', 'F3', enzovoort, waarbij de getallen naar de specifieke generatie verwijzen. Hoe hoger het getal, hoe verder de generatie van de zuivere, stabiele oudersoort af staat.

De 'F' staat voor 'filius', wat Latijn is voor 'zoon', maar eigenlijk zijn we in dit geval op zoek naar THC-producerende dochters. Met elke generatie worden de uitgekozen eigenschappen, of 'fenotypes', stabieler, totdat uiteindelijk elk geproduceerd zaadje een voorspelbaar en betrouwbaar fenotype vertoont.

Hoe nieuwe cannabis strains gemaakt worden

Hoe Nieuwe Cannabis Strains Gemaakt Worden

Het creëren van een nieuwe wietsoort kan zo simpel zijn als het kruisen van twee soorten en kijken wat er gebeurt. Maar als je het daarbij laat, krijg je waarschijnlijk maar één generatie van een bepaalde 'strain'. Om een gestabiliseerde soort, of 'cultivar', te creëren, die generaties lang standhoudt, moet je planten met de gewenste eigenschappen zorgvuldig kruisen en terugkruisen, totdat ze zich stabiliseren. Hieronder leggen we de basisprincipes van dit proces uit.

F1

Planten F1

'F1' verwijst naar de eerste generatie planten die uit een kruising voortkomen. Deze wietplanten bevatten de helft van de genen van elke ouderplant. Als gevolg hiervan komen ze behoorlijk in de buurt van de wensen van de breeder. Stel dat de ene ouder dominante genen heeft, AA, terwijl de andere recessieve genen heeft, aa. De resulterende F1 heeft dan Aa-genen en vertoont eigenschappen van beide ouders.

Meestal is een F1 een goede benadering van wat de breeder uiteindelijk probeert te bereiken, maar het is niet het eindproduct. Alle F1-hybrides zien er misschien hetzelfde uit, maar onder het oppervlak is er een behoorlijke diversiteit die zichtbaar wordt bij het nageslacht.

Cosmos F1 CBD Automatic (Royal Queen Seeds) Feminized

(1)
Ouders: Oregon CBD
Bloeitijd: 11-12 weken van zaadje tot oogst
THC: 0-1%
CBD: Hoog
Bloei soort: Autoflowering

F2

Het volgende stadium bestaat uit het kruisen van twee F1-planten. Daarbij zul je merken dat de resulterende nakomelingen niet allemaal een Aa-genprofiel vertonen. In deze lijn zal het dominante gen (A) weer boven komen drijven, bij meer dan de helft van de nakomelingen.

Als je bijvoorbeeld vier planten zou hebben, zouden er twee AA zijn, eentje Aa en eentje aa. Bij de F2-generatie heeft dus slechts 25% van de planten daadwerkelijk het gewenste fenotype. Dominante allelen (genen) worden als dominant beschouwd, omdat ze bij de nakomelingen vaker voorkomen dan recessieve allelen. Als er niet zou worden ingegrepen, zouden deze F2-planten zich voortplanten en uiteindelijk min of meer terugkeren naar de dominante ouder waarmee je begon, waarbij ze alle recessieve genen weer zouden verliezen.

Dus, wat kun je hieraan doen?

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Weten Moet Over De Jacht Op Cannabis Fenotypes

F3

Bij deze derde generatie begint de stabilisatie (maar dit is niet per se waar het eindigt). De planten met AA-genen moeten hier niet worden gebruikt, omdat ze alleen dominante genen hebben en zo de recessieve uitroeien. In plaats daarvan moeten een Aa en een aa worden gekruist. Hun nakomelingen zullen dan 50% Aa en 50% aa vertonen, en dit komt al veel dichter in de buurt van wat we uiteindelijk willen. Als je twee Aa's zou kruisen, dan herhaal je het proces van het breeden van twee F1's, wat resulteert in een meerderheid van AA-nakomelingen. Daarom moet je hier een plant met alleen maar recessieve genen gebruiken.

Je kunt niet precies 'zien' welke genen de planten hebben, maar je kunt wel zien welke eigenschappen ze vertonen en daaruit afleiden waar je mee te maken hebt. Wil je bijvoorbeeld kleine planten met een hoge opbrengst, dan kruis je alleen de planten met deze eigenschappen.

Drie generaties is vaak niet het einde van het stabilisatietraject. Je kunt nog veel meer generaties blijven kruisen (en bijvoorbeeld F4's en F5's voortbrengen) als je een echt stabiele soort wilt.

IBL-variëteiten

IBL-Variëteiten

IBL komt van het Engelse 'inbred line' wat 'inteeltlijn' betekent, en het geeft aan dat een cultivar als stabiel kan worden beschouwd. Dit is het uiteindelijke doel van het kruisen van F1's, F2's, F3's, enzovoort. Als je twee IBL's kruist, dan kun je verwachten dat elk van de nakomelingen hetzelfde fenotype vertoont. Zo niet, blijf dan doorkruisen!

Het kan jaren duren voordat er IBL's ontstaan, afhankelijk van het aantal generaties dat nodig is. Dus als je serieus aan de slag wilt met breeding, bereid je dan voor op een lange termijn project. Je zult niet met één oogst 's werelds beste nieuwe soort creëren.

Voor commerciële breeders zijn IBL's het ultieme doel. Deze zaadjes leveren zeer vergelijkbare en betrouwbare planten op, wat betekent dat ze kunnen worden verkocht met een hoge mate van zekerheid over de eigenschappen. Als een wietsoort dit stadium nog niet heeft bereikt, kunnen er geen beweringen worden gedaan over de planten die de zaden zullen voortbrengen.

Polyhybride cannabiszaden

Polyhybride Cannabiszaden

Polyhybriden worden gemaakt door twee F1 strains te kruisen. Houd er rekening mee dat F1's vol genetische diversiteit zitten, dus als je er twee kruist, kan er veel variatie ontstaan. Het is moeilijk te voorspellen wat dit proces zal opleveren, maar de resultaten kunnen buitengewoon zijn. Een nadeel is dat het stabiliseren van polyhybriden nog langer kan duren.

Vergeleken met het creëren van F1's, is het voortbrengen van polyhybriden een veel grotere gok. Toch doen veel wiettelers dit met een specifiek doel voor ogen - alleen is de kans op onverwachte resultaten groter.

S1-wietzaadjes

S1-Wietzaadjes

S1-wietzaadjes worden verkregen door een wietsoort met zichzelf te kruisen - ook wel bekend als 'selfing'. Dit is niet zomaar een plant kruisen met een andere plant van dezelfde soort, maar letterlijk een plant met zichzelf kruisen.

Om dit te doen, oefent de breeder stress uit op vrouwelijke planten, zodat ze hermafrodieten worden, met vruchtbare mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen. Ze zijn vervolgens in staat om zichzelf te bestuiven en zaden te produceren.

Wat is genetische terugkruising?

Wat Is Genetische Terugkruising?

Terugkruising wordt gebruikt om een gewenste eigenschap te introduceren bij een strain, of om een ongewenste eigenschap te verwijderen.

Stel dat je tevreden bent met de THC-productie van een plant, maar dat de plant tegelijkertijd ook slecht bestand is tegen ongedierte. In dit geval kun je de wietplant breeden met een andere met een goede resistentie tegen ongedierte. Als alles goed gaat, zullen de resulterende F1's beter bestand tegen plagen zijn, maar een verminderde THC-productie hebben. Om dit recht te zetten, kun je deze F1 dan terugkruisen met een kloon van de ouder met een hoge THC-productie. De nakomelingen zullen vervolgens veel THC produceren en goed bestand tegen plagen zijn.

In werkelijkheid duurt het meerdere generaties om beide eigenschappen te maximaliseren en te stabiliseren. Terugkruisen is een belangrijke techniek bij het breeden en stelt breeders in staat om specifieke eigenschappen met nauwkeurigheid te introduceren en te verwijderen.

Gerelateerd artikel

Top 10 Schimmelbestendige Cannabissoorten

Cannabis breeding: er komt veel bij kijken

Cannabis Breeding: Er Komt Veel Bij Kijken

Hoewel dit artikel niet echt diep in de wereld van het breeden van cannabis is gedoken, is het misschien wel een goede introductie tot deze complexe technieken die toch ook zeker de moeite waard zijn. De wereld van de genetica is omvangrijk en fascinerend, en als je serieus aan de slag gaat met breeden, zul je alleen met veel vallen en opstaan uiteindelijk succes weten te behalen. Maar iedereen moet ergens beginnen, dus hopelijk hebben we je geïnspireerd om je eerste stappen te zetten!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken