Blog
Kleuren Van Cannabis
2 min

De Verschillende Kleuren Van Cannabis En Wat Ze Betekenen

2 min
Growing Seedshop

Zoals blijkt, beïnvloeden verschillende factoren de prachtige kleuren van cannabis. Hoe het wordt gekweekt en de omgeving waarin het bloeit, kunnen beide van invloed zijn op het kleurprofiel van een plant.

Zoals je waarschijnlijk wel hebt opgemerkt, komt cannabis voor in vele verschillende kleuren. Van prachtig heldergroen tot donkerpaars; de kleuren van wiet zijn net zo divers als die van de regenboog. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom marihuana in verschillende tinten verschijnt? Als dat zo is, dan ben je op de juiste plek. Je zult in dit artikel niet alleen leren waarom en wanneer de kleuren veranderen, maar ook wat ze betekenen.

Waarom Heeft Cannabis Verschillende Kleuren?

Ten eerste; waarom verschijnt wiet überhaupt in zoveel verschillende kleuren? Zoals blijkt, beïnvloeden verschillende factoren de prachtige kleuren van cannabis. Hoe het wordt gekweekt en de omgeving waarin het floreert, kunnen beide van invloed zijn op het kleurprofiel van een plant. En geloof het of niet, nutriëntentekorten kunnen ook zorgen voor een verandering van kleur. Het grootste geheim achter de mooie en enorme selectie van kleuren van wiet is echter genetica. Dit bespreken we later in het artikel.

Wanneer Begint Cannabis Van Kleur Te Veranderen?

Daling In Temperatuur

In het herfstseizoen begint de temperatuur te dalen, waardoor de kleuren van alle bladeren om je heen veranderen. Cannabis werkt op dezelfde manier. Wiet krijgt past kleur in de laatste helft van de bloeifase. Bij koelere temperaturen wordt de chlorofylproductie geremd.

Met de daling in temperatuur en verkorting van de lichtcyclus, zullen andere kleuren beginnen te verschijnen, die de verandering van het seizoen aangeven. Tijdens de bloei kun je bepaalde anthocyanen remmen of bevorderen, waarmee je verschillende kleuren aan het licht kunt brengen.

Wat Betekenen De Kleuren?

Verschillende Kleuren Cannabis

Een van de meest voorkomende misvattingen over de kleuren van cannabis, is dat ze betrekking hebben op de kracht van een soort. Maar de kleuren hebben niets te maken met hoe sterk je wiet zal zijn. Als de kleuren de kracht van je wiet niet bepalen, wat betekenen ze dan?

Een secundaire plantenstof (een biologische component in planten), anthocyaan genoemd, een in water oplosbare flavonoïde, verschijnt in verschillende tinten, afhankelijk van de pH-waarde. Ze kunnen een kleurenspectrum weergeven van blauw, paars en zelfs rood. Anthocyanen zitten doorgaans in groenten en fruit, zoals granaatappels, pruimen, aubergines en bosbessen.

Paars kan zich ook voordoen in soorten door een chlorofyltekort aan te moedigen met de temperatuur en andere methodes.

Soorten Fytochemicaliën En De Kleuren Waar Ze Voor Zorgen

Genetica Van De Soort

De uiteindelijke kleur van je plant hangt grotendeels af van de genetica van de soort. Het groeiproces van elke variant is gebaseerd op genen die verbonden zijn met een specifieke kleur. Met andere woorden; elke kleur die je ziet, heeft zijn eigen secundaire plantenstof.

Anthocyaan zorgt bijvoorbeeld voor een paars/blauwe kleur. Dan heb je astaxanthine; dat produceert een witte/crème-achtige kleur. Carotenoïden zorgen voor geel/oranje. Eentje die we allemaal goed kennen, is chlorofyl, de groene bladkleurstof die aanwezig is in elke groene plant. Tot slot hebben we lycopeen, die verantwoordelijk is voor de kleur rood.

Zodra de planten weten dat de oogst nadert, zorgt de natuur ervoor dat ze van kleur veranderen. De cannabistoppen ontwikkelen specifieke tinten totdat ze worden geplukt. Tegelijkertijd beginnen alle fytochemicaliën te floreren, waarbij de diverse kleuren die elke soort te bieden heeft, zich onthullen.

Fytochemicaliën beïnvloeden de smaak, de kleur en de geur van vruchten, groenten en, natuurlijk, wiet. Sommige wetenschappers geloven dat er een verband bestaat tussen deze secundaire plantenstoffen, hun antioxidanten en de gezondheidsvoordelen van het eten van kool, rode uien en frambozen. Hetzelfde geldt voor de fytochemicaliën die kleurveranderingen in cannabis veroorzaken. Maar wat de meeste wietzaken betreft, is er meer onderzoek nodig om te bepalen wat waar is en wat niet.

Tekorten

Tekorten

Wat laat de levendige, bloeiende cannabisplant veranderen van prachtig smaragdgroen in een andere kleur? Vaak komen de bladeren en stengels voedingsstoffen tekort.

Als er niet genoeg stikstof aanwezig is in de plant, worden de bladeren geel. Dit is een teken van een verminderde chlorofylproductie. Bij planten die een gebrek aan fosfor hebben, zijn de bladeren klein, donker en groen met paarse aderen. En als de plant een kaliumtekort heeft, worden de bladeren eerst geel, dan bruin en vallen ze er uiteindelijk af. Andere tekorten die een verscheidenheid aan kleuren kunnen veroorzaken, omvatten magnesium, calcium en zink. Deze zijn vaak het resultaat van problemen in de omgeving en met de genetica.

Brittney

Geschreven door: Brittney
Brittney, die stellig gelooft dat cannabis van groot belang nu kan zijn voor de samenleving, geniet er zelf al heel lang van. Deze liefde is terug te zien in haar schrijven, waarmee ze mensen via een liefde voor cannabis wil informeren, leren, en samenbrengen.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Growing Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken