Blog
Cannabis Planten Water Geven
4 min

Hoeveel Water Hebben Cannabisplanten Nodig?

4 min

Net zoals mensen, hebben ook cannabisplanten water nodig om te overleven en groeien. Maar bij teveel, of te weinig, zullen ze sterven. Het vinden van de juiste balans is cruciaal voor een overvloedige oogst.

80% Van het gewicht van een levende plant bestaat uit water. Deze hoeveelheid vocht is nodig om de voedingsstoffen uit de aarde door de plant te transporteren en ook wordt de temperatuur via transpiratie gereguleerd. Minder dan 1% van het opgenomen water wordt afgebroken om waterstof te leveren die, samen met kooldioxide, wordt gebruikt om koolhydraten te maken tijdens de fotosynthese. Het resterende water verspreidt zich naar de bladeren, waar de transpiratie plaatsvindt. Dit proces noemen we de transpiratie stroom; als dit stopt zullen de bladeren verwelken en de plant zal geleidelijk sterven.

Hoe weet je of een cannabis plant water nodig heeft… en hoeveel?

Hoe Weet Je Of Een Cannabis Plant Water Nodig Heeft… En Hoeveel?

Over wanneer en hoeveel een plant water nodig heeft, zijn geen vaste regels. Hoe handig dat ook zou zijn, simpele verschillen in geografische locatie en de omstandigheden maken dit onmogelijk. Een plant in het noordelijke deel van Europa heeft misschien elke 3 dagen maar 2 liter nodig, omdat de aarde het vocht goed vasthoudt. Dezelfde plant in Spanje heeft misschien drie keer zoveel water nodig, omdat de zon de grond snel uitdroogt. En dan moet je nog rekening houden met de aarde zelf. Als het snel doorlatende grond is, moet het vocht natuurlijk vaker worden aangevuld. Kleigrond is minder doorlatend en kan ertoe leien dat je al snel teveel water geeft.

De afwatering van je aarde is eenvoudig zelf te testen: Je graaft een gat van 30cm diep en giet er water in. Als het in minder dan 1 minuut wegloopt, heb je goede aarde. Als het een uur duurt, is je aarde verdicht of bestaat uit klei, wat betekent dat het moet worden vervangen of verbeterd. Maar je moet ook rekening houden met andere factoren. Denk aan het formaat van je plant, de maat van de pot (als je die gebruikt), temperatuur, luchtvochtigheid, luchtcirculatie en of de plant de vegetatie- of bloeicyclus doormaakt.

In plaats van het bedenken van een formule die rekening houdt met alle factoren, is het veel gemakkelijker te kijken naar de visuele tekenen van de plant. Zodra de onderste bladeren verslappen en tekenen laten zien van verminderde weerstand, heeft je plant een flinke slok water nodig. Maar in een ideale situatie komt het niet zover: als je een liefdevolle ouder wil zijn voor je groene dames, wacht je niet op dat teken, maar geef je ze genoeg water om dit te voorkomen.

Als een vuistregel geldt dat je, op het moment dat de eerste 5cm aarde droog aanvoelt, langzaam water geeft totdat de bodem gelijkmatig gehydrateerd is. Dit werkt voor zowel planten direct in de aarde, als voor planten in een pot. Wanneer je een pot gebruikt, zorg er dan voor dat er weinig water uit de drainage gaten lekt, om verlies van voedingsstoffen te voorkomen. Na een paar keer testen, weet je ongeveer hoeveel water de pot kan vasthouden voordat het overtollige water weg sijpelt. Geef altijd water rond de steel en zorg dat de steel zelf niet nat wordt. Dit vermindert de kans op stengelrot.

Gerelateerd artikel

Hoe Geef Je Wietplanten Water?

Zorg ervoor dat de aarde nooit te nat of te droog wordt

Zorg Ervoor Dat De Aarde Nooit Te Nat Of Te Droog Wordt

Teveel water geven is de meest gemaakte fout bij het kweken van cannabis. Dit kan al snel een groot probleem worden; cannabis kan niet omgaan met een verzadigde, doorweekte bodem. Het is essentieel dat het wortelsysteem genoeg zuurstof krijgt, maar met teveel water in de bodem wordt dat onmogelijk omdat de wortels geen lucht krijgen en de plant stikt. Een plant in slecht gedraineerde aarde groeit langzamer, is meestal minder krachtig en gevoelig voor stengel- en wortelrot. Als het probleem te lang blijft bestaan, sterft de plant.

Te weinig water veroorzaakt minder problemen en kan direct worden gecorrigeerd omdat het gemakkelijk te herkennen is. Zoals hierboven genoemd, zal het opvallen dat de onderste blaadjes gaan hangen; als je nu geen water geeft, zal dit doorzetten in de rest van de plant, totdat de top ombuigt.

Watertemperatuur en daglicht

Watertemperatuur En Daglicht

Gebruik altijd handwarm water; dit wordt gemakkelijker opgenomen in de aarde en laat de wortels niet schrikken. Geef altijd water via de bovenkant van de pot, dompel de pot niet onder in een emmer of teil, omdat het water dan de zuurstof van de aarde verplaatst, waardoor de plant slechter groeit.

Het juiste moment kiezen hangt af van jouw klimaat en je beschikbaarheid van water. Over het algemeen is het verstandig om in de morgen water te geven, zodat de planten de hele dag hebben om het water te verwerken. Maar als je in een heet klimaat woont en zuinig moet omgaan met water, is het mogelijk om in de avond water te geven. Dit voorkomt dat het water snel verdampt.

Een simpele manier om snelle verdamping in een heet klimaat te voorkomen is een soort van mulch te gebruiken. Het doel van deze mulchlaag is het vasthouden van vocht. Een simpele en gemakkelijke manier om dit te doen is door de aarde rondom de plant te bedekken met plat, bruin karton. Het rot niet gemakkelijk en zorgt ervoor dat de aarde veel langer vochtig blijft.

Het ideale water voor cannabis

Het is mogelijk de waterkwaliteit tot een echte wetenschap te verheffen, maar als je er fatsoenlijk water uit je kraan komt, zullen je planten het prima doen. Ook al is er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering.

Het spreekt voor zich dat het water geen chloor of andere schadelijke, chemische stoffen moet bevatten. Hoewel chloor over het algemeen voor de plant zelf geen probleem is, kan het een negatief effect hebben op de symbiotische micro-organismen in de aarde.

Gerelateerd artikel

Wat Is Het Beste Water Voor Cannabis Planten?

Water voor cannabisplanten moet een gebalanceerde pH-waarde hebben. Het is verstandig een simpele, digitale pH-meter aan te schaffen om de exacte waarden van jouw waterbron te bepalen. Tijdens de vegetatie, geeft cannabis de voorkeur aan een pH-waarde van ongeveer 5,6-5,8 en tijdens de bloei tussen 6,0 en 6,2. Je kan de pH-waarde gemakkelijk corrigeren met plantvriendelijke oplossingen uit het tuincentrum.

Het Ideale Water Voor Cannabis

Natuurlijke waterbronnen kunnen ook goed werken, maar de pH-waarde kan enorm verschillen. Water uit rivieren heeft de neiging meer algemeen te zijn, terwijl stilstaand water vaak meer zuur is. Schoon regenwater heeft een pH-waarde van ongeveer 5,6 en is een zeer goede keuze voor je cannabisplanten, omdat het veel stikstof bevat.

Als je nog een stap verder wil gaan, kan je gedurende 24 uur lucht toevoegen aan je water met behulp van een goedkope aquariumpomp. Deze beluchting zal het zuurstofgehalte van je water verhogen, wat weer nuttig is voor de wortels en algemene gezondheid van de plant. Daarnaast zal chloor het water natuurlijk verlaten tijdens de beluchting, waardoor de micro-organismen in leven blijven. Je kunt ook de aarde op natuurlijke wijze beluchten, ofwel door het mengen van 25% perliet in je aardemix, of door de aarde wat droger te laten worden voor je weer water geeft.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken