Waarom Zou Je Cannabis Moeten Kweken Op Je Balkon Of Terras?
Als je in een flat of appartement woont, beschik je waarschijnlijk niet over al teveel woonruimte. Laat staan dat je ruimte genoeg hebt om je eigen wiet te kweken. Maar geen paniek, Zamnesia is er om je te helpen! We hebben een gids voor je samengesteld over het kweken van wiet op je balkon of terras.
Voor cannabis liefhebbers die graag zelf kweken, is het telen op je balkon of terras niet altijd de beste optie. Het is vooral niet aan te raden als je ergens woont waar wiet illegaal is. Maar heb je het geluk in een legale Amerikaanse staat te wonen, of ergens anders waar thuiskweek legaal is? Dan is hier een aantal reden waarom deze kweekmethode een fantastisch idee kan blijken.
CANNABIS KWEKEN OP HET BALKON OF TERRAS
Personen die in een stedelijk gebied wonen, kiezen er vaak voor om hun planten op het balkon of terras te kweken. Dit heeft vooral te maken met de beperkingen qua ruimte bij de vaak kleine appartementen. Kwekers die hiervoor kiezen, kunnen het natuurlijke licht in hun voordeel gebruiken en hoeven geen dure verlichting te kopen.
Dit werkt prima voor telers die in een flat wonen en geen tuin tot hun beschikking hebben, maar wel een klein balkonnetje. Er kleven zeker nadelen aan deze manier van kweken. Toch zijn er manieren om dit correct te doen, waardoor je de vruchten van je arbeid kunt plukken.
VOOR- EN NADELEN
Als je ervoor kiest op je balkon te kweken, is het belangrijk dat je weet wat de voor- en nadelen zijn. Het grootste voordeel is dat je kweekt in potten of containers, die redelijk makkelijk kunnen worden verplaatst. Deze veelzijdigheid stelt je in staat maximaal gebruik te maken van de zon.
Maar je kunt de planten ook naar binnen halen of in de schaduw zetten, mocht de hitte of de luchtvochtigheid te extreem zijn. Door je planten bloot te stellen aan de natuurlijke lichtcyclus, verloopt zowel de vegetatieve groei als de bloeiperiode prima. Een ander pluspunt van het gebruik van potten is het feit dat je geen duur en zwaar tuingereedschap nodig hebt.
Op dezelfde manier hoef je geen onkruid te wieden met deze methode. Gezien het kleine oppervlak van je op aarde gebaseerde groeimedium, is het onwaarschijnlijk dat je plant overwoekerd raakt met onkruid. Uiteraard werkt dit ook geld- en tijdsbesparend.
Er kleven ook een paar kleine nadelen aan de methode, zoals het gebrek aan privacy, vooral als het gaat om nieuwsgierige buren. Gelukkig is hier een oplossing voor. Verberg je plant gewoon door gezelschapsplanten neer te zetten, zoals coniferen, zonnebloemen of klimplanten.
Als je op het balkon of terras kweekt, lopen je planten ook het risico op problemen met de drainage. Om dit probleem te bestrijden, zet je een schotel onder je potplant met een laagje kiezels. De kiezels helpen bij de afwatering, terwijl tegelijk wordt voorkomen dat de pot in het water staat.
Een ander veelvoorkomend probleem voor balkonkwekers is ruimtegebrek. Om de oppervlakte te vergroten, kun je kiezen voor stapelbare plantenbakken, verticale muurplanters of dergelijke oplossingen. Het is ook verstandig om planten niet willekeurig neer te zetten, maar op een efficiënte en ruimtebesparende manier.
HOE ZIT HET MET AUTOFLOWERING SOORTEN?
Het is zeker voordelig om een onbeperkte toegang te hebben tot zonlicht en natuurlijke lucht, maar je hebt natuurlijk geen controle over het weer en de temperatuurschommelingen van Moeder Natuur. Autoflowering soorten bieden uitkomst! Met deze planten zie je een consistente groei, ongeacht het aantal uren licht en duisternis.
Omdat autoflowering soorten meestal haast hebben om zich van zaad tot oogst te ontwikkelen, is het verstandig de planten te kweken tijdens de warmste zomermaanden. Je haalt hiermee het meeste uit het krachtige zonlicht om de best mogelijke oogst te behalen. In sommige delen van de wereld valt de periode van mei-juli terwijl in andere delen beter kan worden gekweekt van april-augustus.
Tijdens de vroege fases van de groei, met name tijdens de ontkieming, moet je ook je zaden beschermen tegen externe dreigingen, zoals parasieten. Als je genoeg ruimte hebt, kun je zelf een kleine kas bouwen. Een alternatief is een andere vorm van bescherming in elkaar knutselen. Ook kun je wekelijks biologische insecticide of neem olie op je planten spuiten om te voorkomen dat ongedierte een kans krijgt.
TIPS VOOR TERRAS/BALKONKWEKERS
Als je je favoriete plantjes kweekt op je balkon of terras, kun je natuurlijk voor wat uitdagingen komen te staan. Gelukkig zijn hier ook weer oplossingen voor. Zorg er allereerst voor dat je een goede inschatting hebt van het formaat van je uiteindelijke planten.
Omdat je geen grote oppervlakte tot je beschikking hebt, zoals een achtertuin, is het kweken in potten onvermijdelijk. Het is dus belangrijk een idee te hebben van de uiteindelijke grootte van je planten en hoeveel in elke pot past. Het kweken van een enorme plant in een kleine pot doet zowel de pot als de plant geen goed. Je moet ook rekening houden met de beschikbare ruimte op je balkon en de hoeveelheid planten die je wenst te kweken.
Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden, is je groeimedium. Volgens experts kun je de volgende vuistregel aanhouden: mix 80% van de aanbevolen aarde met ongeveer 20% wormenmest. Dit kun je aanvullen met een halve kilo vleermuis guano en wat meststoffen.
Water is ook een cruciale factor, ongeacht hoe je je cannabis kweekt. Hoewel genoeg water essentieel is voor de ontwikkeling van je planten, is het belangrijk ze niet te verzuipen. Dit leidt namelijk tot een teveel aan vocht, ongedierte, rot en een heleboel andere problemen.
De gemiddelde balkonkweker die in potten kweekt, doet er verstandig aan het groeimedium te verzadigen met water tot het onderaan uit de pot loopt. Je moet ook weer niet zoveel geven dat het op het groeimedium blijft liggen. Wacht met opnieuw water geven totdat de bodem droog is. Je kunt dit testen door de pot op te tillen en een inschatting te maken van het gewicht.
Steek ook je vinger in de aarde om vast te stellen dat de eerste twee tot drie centimeter droog is. Als je van plan bent cannabis te kweken op je eigen balkon, komen deze tips vast goed van pas. Probeer ze gerust uit!