Blog
Top 10 Redenen Om Autoflowering Wietplanten Te Kweken
6 min

Top 10 Redenen Om Autoflowering Wietplanten Te Kweken

6 min

De ontwikkeling van autoflowering soorten bracht een revolutie teweeg binnen de cannabis wereld. Auto's vereisen minimale moeite, kunnen razendsnel worden geoogst en hebben geen speciale verlichtingsschema's nodig, terwijl ze toch een prima opbrengst leveren met hoogwaardige cannabis.

Autoflowering soorten zijn niet het resultaat van een chique genetische modificatie, maar het zijn producten van tientallen jaren zorgvuldig kweken: Standaard Indica en Sativa soorten worden gekruist met Ruderalis afstammelingen. Ruderalis is een cannabis familie, die voorkomt in de koudere delen van de wereld, zoals het noorden van Rusland en China.

Vanwege de ongunstige omstandigheden, is de plant geëvolueerd zodat ze gaat bloeien naarmate ze ouder wordt, waardoor ze niet meer afhankelijk is van licht in een gedeelte van de wereld waar licht schaars is. Je ziet geen ruderalis soorten op de markt en dat komt omdat ze niet veel toppen produceren. Ook zijn de toppen vrij zwak, tot het punt waarop een pure ruderalis soort geen zin heeft.

Gerelateerd artikel

Top 10 Autoflowering Cannabis Soorten

Dankzij zorgvuldig kweken, zijn ervaren kwekers echter in staat geweest de autoflowering eigenschappen van ruderalis zorgvuldig te mixen met vele Indica en Sativa soorten. Dit resulteert in zaden die de kracht en opbrengsten van jouw favoriete soorten behouden, terwijl het bloeien op ouderdom een bijkomend voordeel is. Het is zo succesvol, dat het nu mogelijk is alle grote namen in een autoflowering variant te verkrijgen, waaronder Amnesia Haze, AK-47, OG Kush en vele anderen.

Wat zijn de voordelen van autoflowering wietzaadjes?

De kans is groot dat je op een bepaald punt, in je reis door de cannabis cultuur, autoflowering zaden bent tegengekomen. Deze nieuwe kijk op genetica heeft veel te bieden en levert een voordeel voor zowel beginnende kwekers als experts.

1. Je Kan Het Hele Jaar Door Auto's Oogsten

Je Kan Het Hele Jaar Door Auto's Oogsten

Autoflowering cannabis zaden zijn niet afhankelijk van lichtcyclussen om hun bloei te dicteren. Dit betekent dat ze het hele jaar door gekweekt kunnen worden met meerdere oogsten, zonder zorgen over veranderingen van de seizoenen. Het biedt ook beginnende kwekers een enorm voordeel: Ze kunnen wennen aan het kweken van cannabis, zonder zich zorgen te maken over de juiste lichtbeheersing (in de binnenteelt).

2. Autoflowering Zaden Leveren Razendsnel Resultaten

Autoflowering Zaden Leveren Razendsnel Resultaten

Dit is verweven met het voordeel hierboven. Autoflowering zaden leveren razendsnel resultaten. Ze kunnen van zaadje tot oogst in slechts 10 weken, waardoor je een constante en snelle productie hebt. Je denkt wellicht dat ze niet zulke grote oogsten als een standaard soort leveren, omdat ze zo snel groeien, en in zekere mate heb je gelijk.

Hoewel sommige autoflowering soorten niet zoveel opleveren als normale soorten, produceren ze de bloem veel en veel sneller, waardoor je meerdere keren kunt kweken op dezelfde ruimte. Vergelijk dit met de tijd die het kost voor een standaard teelt. Het resultaat kan een grotere, totale oogst zijn, vergeleken met de kweektijd. Het betekent ook dat je meer frequente oogsten krijgt, waardoor het mogelijk is een constante stroom van toppen te creëren zonder extra installaties zoals aparte ruimtes.

Gerelateerd artikel

Top 10 Snelst Groeiende Wietsoorten Van 2024

3. Auto's zijn klein en onopvallend

Auto's zijn klein en onopvallend

Autoflowering soorten groeien vaak niet hoger dan 1-1,2 meter, zelfs de Sativa dominante soorten. Hierdoor houd je ze gemakkelijk geheim en discreet, waardoor het beheren van je kweekruimte ook gemakkelijker wordt. Autoflowering soorten zijn dus ook ideaal voor iedereen die op zijn eigen balkon wil kweken, of van plan is aan guerrilla kweek te gaan doen. Hun kleine postuur kan ze ook aantrekkelijk maken voor kwekers die graag Sativa's kweken, maar de ruimte missen om dit te doen.

4. Autoflowering cannabis is weerbestendig

Autoflowering cannabis is veerkrachtig

Vanwege hun ruderalis erfgoed, zijn autoflowering cannabis soorten zeer bestendig tegen kou, infecties en ongedierte. Dit maakt autoflowering soorten niet alleen vergevingsgezind ten opzichte van beginners, maar ook geschikt om te kweken in de koudere klimaten op de wereld. Als het niet te koud (en besneeuwd) is, kunnen ze zelfs in de winter buiten worden gekweekt.

5. Autoflowering soorten zijn geschikt voor zowel binnen- als buitenteelt

Autoflowering soorten zijn geschikt voor zowel binnen- als buitenteelt

Dankzij de combinatie van hoge weerstand en bloeien op ouderdom, zijn autoflowering soorten geschikt voor zowel de binnen- als buitenteelt. Binnen houd je je planten onder een constante 18/6 lichtcyclus en buiten kan je ze planten en laten gaan. Het kan niet makkelijker!

6. Autoflowering soorten maken het kweken simpel

Autoflowering soorten maken het kweken simpel

Autoflowers maken het kweken van wiet een stuk gemakkelijker. Ze vormen de perfecte springplank naar de wereld van het telen van cannabis en vanwege hun eenvoud en doorlooptijd zijn ze de eerste keuze van veel gevorderde, commerciële kwekers. Al met al vereisen ze minder onderhoud tijdens hun levenscyclus en zijn ze bestand tegen barre omstandigheden en plagen. Ze zijn ook vergevingsgezind voor wat betreft kleine foutjes en overleven prima bij een beetje verwaarlozing.

In tegenstelling tot hun fotoperiode tegenhangers, vereisen autoflowers geen verandering in de lichtcyclus om te gaan bloeien. Ze gaan na een vegetatieve fase van enkele weken helemaal vanzelf over tot de bloei. Dit betekent dat je je planten van zaad tot oogst hetzelfde aantal lichturen kunt geven. En dat is een hele zorg minder!

Gerelateerd artikel

De 10 Makkelijkste Cannabis Strains Voor Beginners

7. Het kweken van autoflowers is vrij voordelig

Het Kweken Van Autoflowers Is Vrij Voordelig

Voor autoflowering strains heb je over het algemeen minder nodig dan voor andere soorten. Dit maakt ze in veel opzichten een goedkopere optie, zeker als je het hele jaar door wilt oogsten. Allereerst doorlopen autoflowers de groeicyclus veel sneller dan fotoperiodieke strains. Dit betekent dat je minder aan verlichting, water en voedingsstoffen uit hoeft te geven.

Ten tweede kunnen autoflowers prima uit de voeten met een minder voedingsrijke bodem. Met potgrond opgebouwd uit compost, perliet en kokosvezels, heb je genoeg tot aan de oogst. Soms moet je ze wel een handje helpen met wat voedingsstoffen, maar je hoeft geen geld uit te geven aan grote hoeveelheden voeding om de ontwikkeling te bevorderen.

Deze robuuste soorten floreren ook in de buitenlucht. Vaak zijn ze dan ook de eerste keuze van guerrillakwekers. De kosten kun je nog verder verlagen wanneer je deze planten op een discrete buitenlocatie kweekt. Zorg echter wel voor voldoende water tijdens periodes van droogte.

8. Autoflowers zijn niet gevoelig voor omgevingslicht

Autoflowers zijn niet gevoelig voor omgevingslicht

Autoflowers bloeien bijna overal. Ze ploeteren altijd door om harsrijke toppen te produceren, of ze nu 24 uur licht ontvangen of slechts enkele uren zonlicht per dag. Om deze reden is omgevingslicht vaak geen probleem wat betreft de bloei.

Fotoperiodieke soorten zijn echter zo geëvolueerd dat ze synchroon met externe lichtomstandigheden bloeien. Ze vereisen daarbij een strikt lichtschema van twaalf uur licht en twaalf uur duisternis om in de bloeifase te blijven. Als licht onbedoeld de kweekruimte binnenvalt, kan dit de cyclus verstoren. De planten vallen dan terug in de vegetatieve fase, wat de groeicyclus vertraagt en mogelijk de uiteindelijke opbrengst vermindert.

9. Autoflowering planten hoef je niet te verpotten

Autoflowering planten hoef je niet te verpotten

Na de ontkieming, voelen autoflowers zich vrij snel thuis in hun medium en hoeven ze niet te worden verpot. Dit betekent dat ze vol goede moed hun penwortel diep in de aarde steken en gewoon van zaailing tot volwassen plant op hetzelfde plekje kunnen blijven staan.

Je kweek profiteert op diverse manieren van deze eigenschap. Allereerst ervaren planten veel stress na het verpotten, wat de groeisnelheid vertraagt. Als je deze stress kunt vermijden, kun je jezelf en je wietplanten veel ellende besparen. Omdat je niet hoeft te verpotten, kun je ook de kosten drukken. Door direct in de grootste pot te zaaien, hoef je geen potten in verschillende maten aan te schaffen. Geef je planten wel voldoende water en verzeker dat het medium voldoende voedingsstoffen bevat.

Gerelateerd artikel

Hoe Verpot Je Succesvol Autoflowering Wiet?

10. Autoflowers worden steeds beter

Autoflowers worden steeds beter

Autoflowers zijn met sprongen vooruitgegaan. Na het ontdekken van de autoflowering eigenschap van de subsoort Cannabis ruderalis, hebben breeders veel vooruitgang geboekt door deze plant met indica's en sativa's te kruisen. Hierdoor zijn de zogeheten old-school autoflowering soorten ontstaan.

Deze soorten kenmerkten zich door een buitengewoon snelle groeicyclus vergeleken met fotoperiodieke strains. Zo doorliepen ze in 8-10 weken tijd de ontwikkeling van zaad tot oogst. Deze snelheid had echter ook een keerzijde. Zo ontwikkelden deze soorten veel minder THC dan de fotoperiodieke tegenhangers van toen en waren ze minder productief.

Sommige kwekers zijn ook nu nog bang om deze soorten te kweken, uit angst voor matige opbrengsten. Deze vrees is echter niet langer terecht. Pionierende breeders hebben namelijk veel vooruitgang op dit gebied geboekt. De new-school autoflowers op de huidige markt hebben THC-percentages die kunnen concurreren met die van veel fotoperiodieke soorten, terwijl ze nog wel razendsnel zijn.

Wat moet je nog meer over autoflowers weten?

Wat moet je nog meer over autoflowers weten?

Ondanks de vele voordelen van autoflowers zijn er ook een aantal nadelen. Het is verstandig je hierin te verdiepen voordat je zelf een kweek opstart. Ontdek hieronder de nadelen van het kweken van autoflowering cannabisplanten.

  • Kleinere planten: ondanks hun sterk verbeterde opbrengsten, worden weinig autoflowers zo groot als fotoperiodieke sativa's. Autoflowering soorten leveren dan ook geen recordbrekende oogsten op, zoals dergelijke sativasoorten.

  • Snelheid kan een keerzijde hebben: soms groeien autoflowers iets te snel. Als een kweker een foutje maakt, heeft zo'n plant nauwelijks tijd om te herstellen. Dit resulteert in een kleinere opbrengst.

  • Ze zijn niet dol op training: autoflowers ontwikkelen zich razendsnel en zijn daarom niet dol op high-stress training. Technieken als toppen en main-linen zijn eigenlijk alleen inzetbaar als je fotoperiodieke planten kweekt. Autoflowers kunnen wel LST behappen zonder enorme problemen.

Autoflowering wietzaadjes om je op weg te helpen

Autoflowering wietzaadjes om je op weg te helpen

Het kiezen van de juiste wietzaadjes is een van de belangrijkste zaken bij het kweekproces. Elke soort kenmerkt zich door unieke smaken, geuren, effecten en opbrengsten. Sommige soorten worden groot en breed, andere blijven klein en zijn gemakkelijk te verbergen.

Voor het maken van een keuze is het verstandig de autoflowering catalogus van Zamnesia te bezoeken. Zo kun je diverse soorten met de door jou gewenste kenmerken vinden. Om je op weg te helpen, bespreken we hieronder een aantal van onze beste autoflowering strains.

Amnesia Haze Automatic (RQS)

Met de komst van Amnesia Haze Automatic is deze cannabislegende nu voor kwekers van alle niveaus toegankelijk. Dit komt door de toevoeging van Cannabis ruderalis. Deze strain ontwikkelt 19% THC en een gemiddelde hoeveelheid CBD. Dankzij deze fytochemische combinatie ervaar je een krachtige high die niet overweldigt. Elk hijsje trakteert je tong op smaken van kruiden en zoetigheid. Verheug je binnen op een opbrengst van 400g/m² en buiten op zo'n 130-180g/plant.

Amnesia Haze Automatic (Royal Queen Seeds) feminized

(30)
Ouders: Amnesia x Ruderalis
Genetica: Ruderalis/Indica/Sativa
Bloeitijd: 12-13 weken van zaadje tot oogst
THC: 19%
CBD: Gemiddeld
Bloei soort: Autoflowering

Northern Lights Automatic (Zamnesia Seeds)

Northern Lights Automatic is de autoflowering versie van het legendarische origineel. Nu kun je van dezelfde eigenschappen profiteren, maar dan met een snel en gemakkelijk te kweken plant. Deze indica-dominante soort draagt haar familienaam met trots en trakteert je op een zeer ontspannende high. De effecten zijn ideaal voor een avondje relaxen of een creatief project. Ze bereikt een gemiddelde hoogte en produceert een indrukwekkend oogstgewicht. Reken binnen op 500g/m² en buiten op 200g/plant.

Northern Lights Automatic (Zamnesia Seeds) feminized

(189)
Ouders: Northern Lights x Ruderalis
Genetica: Ruderalis/Indica/Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 15%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Autoflowering

Sticky Beast Automatic (Zamnesia Seeds)

Sticky Beast Automatic is vernoemd naar haar immense harsproductie. Ze verrijkt daarbij de autoflowering wereld met de genen van OG Kush. Deze strain is een lust voor het oog en produceert dichte, compacte toppen. Vanwege de enorme hoeveelheid trichomen lijken deze wiettoppen bijna wit van kleur. Deze strain pronkt daarbij met enorme hoeveelheden THC en zoete, aardse smaken. Daarmee won ze in 2018 de eerste prijs in de autoflowering categorie op de prestigieuze Highlife Cup.

Sticky Beast Automatic (Zamnesia Seeds) feminized

(460)
Ouders: Bubble Gum x OG Kush x Critical Automatic
Genetica: Indica dominante autoflower
Bloeitijd: 10-11 weken van zaadje tot oogst
THC: 16%
CBD: 3%
Bloei soort: Autoflowering

Autoflowering genetica: dit is pas het begin

Autoflowering genetica: dit is pas het begin

Autoflowering soorten bieden al diverse aantrekkelijke voordelen. Maar breeders zijn in principe pas net begonnen met het ontdekken van de ware potentie van deze strains. Reken in de toekomst op nog meer cannabinoïden, verrukkelijke terpenenprofielen en nog snellere bloeitijden.

Verdiep je in de tussentijd in de beste autoflowering genen die er al zijn. Bekijk onze top 10 autoflowering wietzaden, top 10 autoflowering zaden voor buiten en top 5 hoogproductieve autoflowers.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Seedshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken